Värt att tänka på inför resan!

Feb 20
Skrivet av: anki@pernillawahlgren.se 2011-02-20 04:59 RSS

Har ni tänkt på hur mycket man egentligen går när man är på semester? Ibland kan man traska runt på betong eller asfalt flera mil per dag… I alla fall om man besöker en storstad eller någon annan ort som inbjuder till att förflytta sig till fots.Man gör det utan att tänka, man bara går… förtrollad av omgivningen och upplevelsen.

Efter ett tag kommer det sen smygande… den ömmande ryggen, skoskav eller en öm trampdyna.

Skurken – jag själv.

Anledning – fåfänga.

Ska vi ta New York som exempel. Det är ju så här man vill se sig själv på shoppingstråken bland skyskraporna :-D

Chict, snyggt och med fina skor.

När jag visar ovanstående bild för ortopedtekniken och sjukgymnasten Lars Ottinger på “Gå & Löp Kliniken” skrattar han åt mig.

- Ja du… jag ger dig en timme i dom skorna på shoppingen i New York, säger han. Sen kommer du till oss med problem.

Lars vet. Han är expert i ämnet och menar att semestern lätt blir förstörd om du väljer skor efter stil, istället för aktivitet. Han är hård med mig när han säger, skippa stilen Anki.

Lars Ottinger förklarar för mig VARFÖR jag måste skippa mina fina skor när jag ska upptäcka mitt semestermål till fots.

Lars gav mig en hel del tips och information jag vill dela med mig till Er!

Ska du på en resa där du kommer att gå mycket, kolla dina fötter. Se till att testa ut rätt skor. Till detta kan du också anpassa dina favoritskor med ortopediska inlägg för att ge stöd och minska belastningen på kroppen om det skulle behövas. Men det är viktigt att dom blir rätt för just din kropp.

Cirka 70% av befolkningen belastar sina fötter fel på något sätt. Det är inget ovanligt.

En belastningsmätare som ser hur du belastar din kropp.

Han fortsätter och säger att tjejer får mest problem med hälen och framfoten när dom går i fel skor mil efter mil. En semester med fel skor kan ge dig skador för livet i både rygg, höfter, knän och fötter. Har man ett stillasittande jobb och inte är van att belasta kroppen…. så åker man på semester och glömmer bort hur mycket man faktiskt går och överbelastar kroppen med fel skor.

Och tänker jag efter skulle jag inte ta på mig ett par nätta skor om jag tar en lång promenad hemma. Då skulle jag ta på mig promandskor. Naturligtivs.

Välj skor du faktiskt kan gå i...

Lars menar att promenadskor är ett måste om du ska gå och gå och gå och gå och gå. Det är inte förhandlingsbart. Suck… :cry: Han informerar mig också om att gatorna i dom flesta stora städer i världen har betong eller cementgator.

- Det är inte samma sak att gå timmar i Stockholm, som i New York. I Stockholm är det asfalt på gatorna vilket är ett mjukare material. I New York går du på betong.

Ännu värre är alla affärscentrum vi går i, där möts fötterna oftast av klinker eller kakel – det hårdaste av alla material.Där går man ju gärna lääääääänge och glömmer lätt bort det när shoppingnerven vaknat i en ;-)

Ett annat tips är att har du lätt för att få skoskav så ska du  också köpa med dig ett par dubbelstrumpor. Dom är gjorda med dubbla tyg lager som gör att du slipper blåsor och skavsår.

Jag visade lite skor för Lars och frågade vad han ansåg om dom på min semester:

Kvällstid... passar bra i en taxi till och från platsen.

Gummistövlar... Du kan gå i dom ett tag om du har inlägg. Men det är stumt och ingen stötdämpning alls.

Lågklackat... Ger gärna skoskav och ingen stötdämpning som skyddar din kropp.

Bra. Stötdämpande och mjuk.

Så nu vet jag det. Inte blev livet roligare nu inte… men och andra sidan… när jag gnäller över smärta får jag ju gnälla på mig själv om jag väljer fel skor på grund av fåfänga.

Så jäkla snusförnuftigt!

Ta hand om era fötter inför framtida resor!!

5 kommentarer

Trackback-länk

Hej Maria!

Hoppas du har tittat in på mina tips om NY och Nicks tips om LA :-) När det gäller vaccinering finns det inga obligatoriska vaccinationer som krävs för resa till dom platserna i USA. Men Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna kan man se över. Speciellt Hawaii: skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot). Hepatit B-vaccin (vid frekventa eller långvariga vistelser i landet).
Hoppas du får en härlig resa!
Anki

Skrivet av: anki@pernillawahlgren.se 2011-02-22 14:11

Jag brukar också välja snygga skor före bekvämlighet i bland, dock ofta sneakears om jag vet att jag ska gå. Men alla är ju inte bekväma att gå länge i, vilket brukar kännas efter en låååång dag på stan. :)

Skrivet av: Sofia 2011-02-21 23:55

Ett mycket bra inlägg!
Vi var två tjejer som åkte till New York för nåt år sedan – en fantastisk stad!!!!!!!!!:-)
Jag hade ett par fritidsskor på mig på dagarna när vi gick & gick & gick & gick och det resulterade i blåsor och blånaglar! Det tog månader innan fötterna var normala igen…..dvs att nya naglar växt ut på de två tår som fick blånaglar. Vi åkte tunnelbana, hästdroska och nån gång taxi också, men det är såååååå mycket man vill se och då är det bäst att gå!
BRA SKOR är ett måste, det har jag lärt mig!

Skrivet av: Christina 2011-02-21 23:09

Hej!

Tack för tipsen! vi ska till N.Y + L.A så det blir nog en hel del promenerande. En liten fråga:hur är det med vaccin innan man reser till USA? Har aldrig vaccinerat mig för resor till Grekland, Spanien och övriga Europa(har ej varit i Turkiet) så jag undrar om jag har gjort fel eller? Ska man ta vaccin mot Hepatit? Kan du inte ha en liten genomgång om detta?

Hälsningar

Maria

Skrivet av: Maria 2011-02-21 20:46

Bra skrivet, hur gärna man än vill ha på sig favoritskorna, finskorna etc så måste man tänka på bekvämlighet i första hand.

Funderar på att boka en weekendresa till Rom i början av sommaren till mig o sambon. Då blir det till att gå mkt så bra promenadskor är väl ett måste ;) Men jag tänkte kolla med dig ifall du har tips på några bra hotell där borta? Mellanklasshotell… Vill bo så centralt som möjligt så att man mestadels faktiskt kan ta sig runt till fots utan att alltid behöva åka buss/tåg.

Tacksam för tips :)

http://sagasord.bloggplatsen.se/

Skrivet av: Saga 2011-02-20 20:39

Lämna en kommentar

Kommentar