Jennys Matblogg

VÄLKOMNA TILL MIN MATBLOGG !! Jag kommer försöka uppdatera varje dag med recept och bilder . Här kommer ni finna tips på många enkla recept, snabb vardagsmat, bufféemat, festmåltider och även efterrätter, hembakat bröd och en och annan kladdkaka. Hoppas att ni kommer trivas !

Jag har ny blogg !!

Dec 22
Skrivet av: jennywars 2011-12-22 07:31 RSS

Hej och godmorgon till er alla!

Ja,  detta är faktiskt ett litet farväl och ett stoooort tack för denna roliga tiden här på Pernillas Värld – det har varit så himla kul !!  Både att lära känna alla trevliga bloggkollegor, och samtidigt lära känna er bloggläsare som så flitigt skriv här i kommentarsfältet.  Ett stort tack ! :-)

Och nu är det ett nytt roligt blogguppdrag för min del , och jag hoppas såklart ni följer med även på detta !

Min gamla blogg kommer finnas kvar på Pernillas Värld, och även följa med till min nya sida, ni får ha lite tålamod tills jag fått ordning på alla mina  recept. Det kommer kanske ta en liten stund att få ordning -  med tanke på att det är ganska många recept jag har hunnit med under den här tiden :-)

Klicka på bilden , eller skriv in denna adressen så kommer ni nu till min nya blogg : http://minbebis.com/blogg/jennysmatblogg/

Ni följer väl med  !
 


Ris a la malta

Dec 20
Skrivet av: jennywars 2011-12-20 09:13 RSS

Ris ala malta – detta är en riktigt god  julklassiker.
Kan serveras med saftsås eller bitar av apelsin.

Du behöver till ca 4 portioner :

3 dl kall risgrynsgröt
1 1/2 dl grädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering : Klyftade / delade apelsiner

Gör så här :
Vispa grädden till ett rätt så hårt skum, rör sedan ner florsocker, och vaniljsocker.
Tillsist vänder du ner  3 dl kall risgrynsgröt
( köpt eller hemlagad )

Serveras sedan med apelsinbitar


Vit tryffel till jul

Dec 19
Skrivet av: jennywars 2011-12-19 07:09 RSS

Vi bakade en till liten omgång tryfflar igår, men dessa rullade vi i florsocker istället för kakao som vi gjorde sist.
Ser ut som små söta snöbollar :-)


Det här behöver du till ca 20 tryfflar:
200 gram vit choklad
1 /2 dl grädde
25 gram smör
1/2 citron ( finrivet skal)
2 msk pressad saft av citron
Florsocker att rulla tryfflarna i

 

Gör så här :
Koka upp grädden i en kastrull.  Dra bort från plattan och rör ner den hackade chokladen och smöret.
rör om tills allt har smält.
Blanda ner saften och citronskalet – och ställ in i kylskåpet.
låt svalna i ca 1 timme.
Ta ut och forma dem till kulor med hjälp av en tesked.
Rulla sedan i florsocker.

Klara att serveras.


Kladdkaka med apelsinkrokant

Dec 18
Skrivet av: jennywars 2011-12-18 08:25 RSS

 Välkommen Söndag! Och tänk att det redan är den fjärde advent  :-)
Idag blir det lite kladdkaketips på bloggen. En riktigt god kladdkaka med smak av apelsin….

Det här behöver du , till en stor rund form ca 26 cm. ( Detta är en dubbelsmet)   :

4 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

200 gram mjölkchoklad med smak av apelsin

Obs!! Denna kladdkakan ska  stå kallt i ca 2 timme innan servering

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Låt svalna.
Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.
och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter. ( Halverar du smeten så korta ner gräddningstiden till hälften )
Under tiden smälter du en förpackning choklad med apelsinsmak över ett vattenbad  och bred detta sedan  över kladdkakan , när den svalnat

Serveras med vispad grädde och eventuellt lite färska hallon

 

Fisksoppa med smak av saffran

Dec 15
Skrivet av: jennywars 2011-12-15 07:13 RSS

Här kommer middagstipset för idag :-)
En riktigt god fisksoppa med smak av saffran.

Till 5- 6  portioner:

1 stor gullök
2 morötter
Smör
800 gram torsk
9 dl vatten
200 gram philadelphiaost
2 1/2 msk koncentrerad hummerfond
1 kuvert saffran
Ev .redning / maizena
salt och peppar

Toppa med vispad creme fraiche och räkor.

Gör så här :

Skala morötter och slanta dem, skala och finhacka löken.
Värm upp en kastrull med smör. Fräs lök och morötter glansiga.
Mät upp vatten, fond, och låt sjuda i 15 minuter. tillsätt sedan saffranet och phiadelphiaosten.
Tärna  torsken i lagom stora portionsbitar, och häll i soppan tillsammans med salt och peppar.
Låt sjuda, i några minuter tills torsken är kvar.
Önskar ni tjockare soppa red av soppan med ev mer philadelphiaost – eller maizena.

Serveras sedan med räkor och creme fraiche.

Ljuvligt god pepparkakscheesecake

Dec 15
Skrivet av: jennywars 2011-12-15 07:11 RSS

Hej hej,
Kikar bara förbi som hastigast för det är hur-mycket-som-helst….. som ska hinnas med  idag :-D  
 Och så återkommer jag under dagen såklart med ett litet middagstips.

Jag har fått önskemål på receptet på pepparkakscheesecaken som  jag bakade förra året.Och den är verkligen jättegod – med smak av jul –  och så smidig att förbereda en eller ett par dagar i förväg.

 

Pepparkaksbotten:
25-30 stycken pepparkakor  
1 msk socker
50 gram smör   ( Cirka hälften om man har en mindre form ca 20 cm. )

Fyllning:
200 gram färskost  ( Philadelphia ost)
3 st äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
1 apelsin (skalet )

Gör så här:
Mixa pepparkakorna tills det bara blir en slätt av smulor.
Smält smöret och häll i 1 msk socker o rör om tills det blandar sig.
Platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )

Vispa äggula, socker, vaniljsocker och färskost i en bunke.
Vispa grädde i en annan bunke- grädden ska bli  fast .
Vänd sedan ner grädden i äggblandningen.
Riv sedna ner skalet av apelsinen i detta och rör runt det i smeten.
Vänd sedan över på pepparkaksdegen och låt stå i frysen minst 4 timma innan servering.
Ta fram cheesecaken ca 15- 20 minuter innan det är dags att fika.

Servera gärna med lite färsk apelsin