Gör en egen sänggavel

Jag får alltid mycket frågor om sänggavlar, hur man ska göra, vad behöver man för material etc. Här är en liten resume och några färdiga så kanske ni får lite sovrums-göra-om-feeling i mellandagarna om det kliar i göra-om-fingrarna.  😉

MATERIAL

20121211-084831.jpg

Spånskiva eller MDF, jag brukar köra spån, det är lite tungt med stora MDF-skivor när man jobbar själv. Brädgården/byggvaruhuset kapar till.
Skumgummi köper jag hos Ohlssons tyger och skär till. Brukar ta till ca 5mm extra på varje sida.

20121211-084902.jpg

Spänn vadd över skummgummit med en häftpistolen.
Vadd finns i tygaffären.

20121211-090147.jpg

Om man använder ett fast tätt tyg/möbeltyg behövs inget mellantyg. Men om tyget som i detta fall, är ett lite stretchigt sammetstyg eller ett tunt tyg där vadden riskerar att smyga igenom, kör jag ett fodertyg för stabilitetens skull.

20121211-090158.jpg.

Klipp bort överflödigt ”fluff”.

 

20121211-090204.jpg

Häfta fast sluttyget. Jag brukar göra gavlarna 1.30-1.50 cm höga, i barnrummet något lägre när det ofta är smalare säng. Det är flott med ännu högre gavlar speciellt när det är högt i tak.
Ps. Man får fuska lite på baksidan, det syns ju ändå inte…  😉

20121211-090209.jpg

Om det går är det lätt att ha en gavel som står på golvet. När det är trångt kan man snåla på utrymme och skippa ”tjocket” hela vägen ner. Här hade det inte gått att öppna dörren…

SÅ HÄR BLEV DET…

20121008-095249.jpg

…i övernattningslyan.

SNEDKAPAD TILL VINDEN

Hos My där det var lite trångt, men några cm snedkap fick jag in en dubbelsäng och en bra höjd på gaveln.

GOSIG MANSCHESTER TILL ETT BARNRUM

PÄLSGAVEL MED PÄLSÖVERKAST

I Alex tonårsrum.

HÄNGANDE GAVELDYNA…

20121211-092302.jpg

…till en barnjärn-växasäng började jag med i gårkväll. Lilla Ludvig i huset jag jobbar med nu, ska få en röd Cars-dyna för att mysa till det. Klädde en bit skumgummi med vadd som jag handsydde fast.. Sydde ett fodral som med band ska sättas fast på sängen. Resultatet i hans rum får ni se inom snar framtid.

MÅLAD SÄNGGAVEL…

…har jag gjort hos Anna W i sommarhuset i Torekov. Vill ni se hur man gör, kika in här.

Nu ska jag innan jag fortsätter med all tygfixande, besöka Galleri SO i Kungsträdgården där Plain Vanilla har utförsäljning tisdag och onsdag. Kläder och smycken till härliga julklappspriser utlovas. Fast jag ska hämta min riktigt varma fårskinns/moccapäls som jag beställde på Formex i februari. Lite väl sent dock p.g.a. olika omständigheter, men vintern är lång!

Välkomna kära bloggläsare!
Ha det gott!
Kram Susanne

I dagens lucka, Rainforest Moisture balsam för håret.

20 reaktioner på “Gör en egen sänggavel”

1 2 3 4
 • veronica skriver:

  Hej har ni någon humm om vad skumgummi kostar på Ohlssons tyger?
  Vill också göra en sänggavel :)

 • Rosa skriver:

  Åh min stora önskan men sänggavel + mig = evighetsprojekt tror jag haha. Men nu borde väl jag också komma till skott och med din super ”how to do” beskrivning borde jag väl förhoppningsvis klara det, ja nu får det bli av, det är ju bara så snyggt och ombonat.
  Så mysigt och gosigt det låter med en fårskinns / moccapäls och så snyggt kan jag tänka mig. Hoppas du har haft en bra dag med både jobb och lite shopping, perfekt kombination. Rainforest balsam, låter som det doftar väldigt fräscht.
  Ha en skön kväll.
  Stor varm kram i snöyran.
  Rosa

 • ninni skriver:

  Mmmmm så härligt att se hur man gör. Vill gärna komma till skott med att få till en gavel. Kanske blir det av nån gång!

 • Marit skriver:

  Tusen tack, Susanne!
  NU SKA det bli av. Nu har sonen bott en termin i sin studentlya, utan sänggavel, (men med julgran, som han önskade, kul!) men nu under jullovet SKA det tillverkas en! Tack igen för inspirationen! Och tack för att du delar med dig i din trevliga blogg.

  Kram från Dalarna

 • Emelie skriver:

  Tack snälla för detta inlägget. Har länge funderat på att bygga en gavel! Älskar din blogg, massa inspirerande tips med oftast ganska små metoder! Kram till dig!

1 2 3 4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram