Gör en egen sänggavel

Jag får alltid mycket frågor om sänggavlar, hur man ska göra, vad behöver man för material etc. Här är en liten resume och några färdiga så kanske ni får lite sovrums-göra-om-feeling i mellandagarna om det kliar i göra-om-fingrarna.  😉

MATERIAL

20121211-084831.jpg

Spånskiva eller MDF, jag brukar köra spån, det är lite tungt med stora MDF-skivor när man jobbar själv. Brädgården/byggvaruhuset kapar till.
Skumgummi köper jag hos Ohlssons tyger och skär till. Brukar ta till ca 5mm extra på varje sida.

20121211-084902.jpg

Spänn vadd över skummgummit med en häftpistolen.
Vadd finns i tygaffären.

20121211-090147.jpg

Om man använder ett fast tätt tyg/möbeltyg behövs inget mellantyg. Men om tyget som i detta fall, är ett lite stretchigt sammetstyg eller ett tunt tyg där vadden riskerar att smyga igenom, kör jag ett fodertyg för stabilitetens skull.

20121211-090158.jpg.

Klipp bort överflödigt ”fluff”.

 

20121211-090204.jpg

Häfta fast sluttyget. Jag brukar göra gavlarna 1.30-1.50 cm höga, i barnrummet något lägre när det ofta är smalare säng. Det är flott med ännu högre gavlar speciellt när det är högt i tak.
Ps. Man får fuska lite på baksidan, det syns ju ändå inte…  😉

20121211-090209.jpg

Om det går är det lätt att ha en gavel som står på golvet. När det är trångt kan man snåla på utrymme och skippa ”tjocket” hela vägen ner. Här hade det inte gått att öppna dörren…

SÅ HÄR BLEV DET…

20121008-095249.jpg

…i övernattningslyan.

SNEDKAPAD TILL VINDEN

Hos My där det var lite trångt, men några cm snedkap fick jag in en dubbelsäng och en bra höjd på gaveln.

GOSIG MANSCHESTER TILL ETT BARNRUM

PÄLSGAVEL MED PÄLSÖVERKAST

I Alex tonårsrum.

HÄNGANDE GAVELDYNA…

20121211-092302.jpg

…till en barnjärn-växasäng började jag med i gårkväll. Lilla Ludvig i huset jag jobbar med nu, ska få en röd Cars-dyna för att mysa till det. Klädde en bit skumgummi med vadd som jag handsydde fast.. Sydde ett fodral som med band ska sättas fast på sängen. Resultatet i hans rum får ni se inom snar framtid.

MÅLAD SÄNGGAVEL…

…har jag gjort hos Anna W i sommarhuset i Torekov. Vill ni se hur man gör, kika in här.

Nu ska jag innan jag fortsätter med all tygfixande, besöka Galleri SO i Kungsträdgården där Plain Vanilla har utförsäljning tisdag och onsdag. Kläder och smycken till härliga julklappspriser utlovas. Fast jag ska hämta min riktigt varma fårskinns/moccapäls som jag beställde på Formex i februari. Lite väl sent dock p.g.a. olika omständigheter, men vintern är lång!

Välkomna kära bloggläsare!
Ha det gott!
Kram Susanne

I dagens lucka, Rainforest Moisture balsam för håret.

22 reaktioner på “Gör en egen sänggavel”

1 2 3 4
 • Jeanne Skoog skriver:

  Hej.
  Vilka härligt inspirerande tips ang sänggavlar, tack!

  Hur tjock bör skumgummi och vadd vara tro?

  Vänligen
  Jeanne Skoog

 • ulrika skriver:

  hej, jag har länge tänkt att göra en sänggavel, tyget och vaddet ligger i klädkammaren sedan länge och nu är det xxxxx mej dags :-). Jag undrar hur du får kanterna på skumgummit så raka, vad för slags redskap använder du, sax eller specialkniv?
  Hoppas att du ser detta och svarar, inlägget kanske är gammalt (men ständigt aktuellt, en snygg sänggavel är väl ständigt aktuell :-) så jag förstår om du inte svarar.
  Kram

 • edita skriver:

  Hej.
  Ville bara tacka för en fantastisk ide.
  Jag och pojkvännen har nyligen flyttat ini en lägenhet o hade noll inspiration ang sänggavlar men så fick vi syns med den blåa. Så vi bestämde oss för att give it a go. Blev super. Gäller bara o ha tålamod med maskeringen o mätningen. :)

  //Kram Edita

 • Rauni skriver:

  Shit vad snyggt. Ska själv tillverka en sänggavel och behövde tips och här hittade jag ju perfekta tips. En fråga. Var har du köpt de där silvriga sänglamporna som du fäst ovanpå de beiga sänggavlarna?

1 2 3 4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram