”Känn RÄDSLAN och gör det ÄNDÅ.”

Bild av Linda Alfvegren till min bok Drömfångaren.

Det är några av er läsare som påpekat att vi är modiga som vågat följa våra drömmar och flyttat till New York och strax ska kasta oss in i det nya projektet att flytta till Bali. Att flytta till Bali känns helt ärligt inte alls lika läskigt som det gjorde då vi lämnade tryggheten i Sverige för att flytta till New York 2011.

Jag har några tips vad det gäller rädslor.

Ni som följde min blogg förut vet att jag älskar ordspråk. Ett exempel är det här ordspråket:

”Känn RÄDSLAN och gör det ÄNDÅ!”

”Feel the FEAR and do it ANYWAY!”

-Susan Jeffers (det är ofrånkomligt, vissa saker låter bara bättre på engelska 🙂

Det är ett enkelt ordspråk, men som sa mig så mycket i en tid när jag kände mig rädd och framtiden var oviss. Vi hade precis flyttat till New York och jag hade ingen aning om vad jag skulle jobba med för att försörja familjen. Min man Micke är en hårt jobbande person, men på inget sätt miljonär.  Jag hade jobbat som stylist i många år och kunde frilansa. Men jag förstod att för att kunna stanna i New York och försörja familjen så behövde jag starta eget.

 

New york view Manhattan skyline

Bild från Top of the Rock i Rockefeller center.

 

Att starta eget kändes verkligen övermäktigt. Jag kunde ju ingenting. Jag visste inte hur man startar ett företag (allra minst i Amerika), hur man producerar varor, marknadsför dem, startar webshop, sköter företagsekonomi… Kort sagt, jag visste ingenting om någonting som man egentligen ska kunna för att starta en egen verksamhet. Men…

”Känn RÄDSLAN och gör det ÄNDÅ!”…

sa mig att det är okej att vara rädd och ändå följa sin dröm. Att följa en dröm är verkligen inte alltid ”drömmigt”. Längst vägen kännas det ofta otroligt osäkert och läskigt. Är man bara beredd på att det inte enbart kommer vara en dans på rosor så är man bättre rustad tror jag.

Vid den tidpunkten hittade jag även det här ordspråket:

 

 

Jag började då medvetet putta ut katastroftankarna ur huvudet genom att så fort jag började tänka på någon av mina rädslor helt enkelt börja tänka på någonting inspirerande istället. Då kan ordspråk vara jättebra. Jag började samla på ordspråk som fick mig på andra/bättre tankar. I min bok Drömfångaren har jag tagit med många av mina favoriter.

Det är du, och enbart du, som har kontroll över dina tankar. Ingen utomstående person eller omständighet kan bestämma vad du ska tänka. Du kan själv göra ditt huvud till världens trevligaste plats genom att putta bort rädslor.

Man kan tänka på sin hjärna som en dörrvakt som helt enkelt inte låter oönskade tankar passera. Det tar ganska mycket träning eftersom rätt som det är har man råkat släppa in en dålig tanke. Men så fort man upptäcker den kan man säga till sig själv: ”aha jag ser dig jobbiga tanke” och låta den gå upp i rök genom att ersätta den med en bra tanke (kanske ett ordspråk). Du kan behöva göra detta 10 000 gånger per dag i början. Våra hjärnor är så vana vid att haka på negativa spår. Inte minst tack vare att allt vi hör på nyheterna till 90% är negativt och skrivet på ett sätt som är menat att skrämma upp oss.

 

Den här tavlan målade jag för 10 år sedan. Jag älskar det här ordspråket (som är tillskrivet John Lennon, men det är osäkert om det verkligen är han som har sagt det). Det är väldigt effektivt att tänka på för att ändra sin egen mentala inställning.

Ha en underbar helg vänner!

Själv ska jag gå ut på promenad här i New York tillsammans med tjejerna och Micke samt Mickes mamma Margita, hans syster Jannike och hennes gulliga dotter Mattea som är här på besök! Vi ska gå genom Central Park, ner för 5th Avenue till Bag-all butiken i Nolita.

xx

 

 

34 reaktioner på “”Känn RÄDSLAN och gör det ÄNDÅ.””

 • X skriver:

  ”Kort sagt, jag visste ingenting om någonting…” Och ändå så blev det så lyckat. Inte helt lätt att förstå! Man blir imponerad! Kul! Trevlig helg!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ja det är helt sant. Jag visste absolut noll om dessa saker. Har lärt mig vart efter saker dykt upp. Lär mig fortfarande varje dag!
   xx

 • Jenny skriver:

  FANTASTISKT inspirerande, fin och vacker blogg! En dröm för en NYC trånande egenföretagande svenska!
  1000 tack! //Jenny

 • Eva skriver:

  Beundrar verkligen ditt mod!
  Kul med besök antar jag när ni bor där borta.
  Tänker ni att ni ska flytta tillbaka till Sverige så småningom eller tror ni att ni blir kvar utomlands?
  Ha en trevlig helg:-))

  • Jennifer Jansch skriver:

   Vi har inga planer på att flytta tillbaks till Sverige som det är just nu. Men vi har ett underbart hus i Sörmland som är det som känns allra mest som hemma för oss.
   xx

 • Maggie skriver:

  Du som gillar klokord, här kommer ett som passar så bra på det du beskriver:

  När du kommit så långt som du förmår
  och står vid avgrunden till det okända –
  Håll fast vid tron att en av två saker kommer
  att hända: antingen kommer du att finna
  en stadig grund att stå på eller så kommer
  du att lära dig flyga…

  Kram
  Maggie

 • Nike skriver:

  Din blogg skiljer sig vitt från Pernillas. Här får man inspiration. Du slåss från grunden och lyckas. Älskar det. Så bra jobbat. Kram!!!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack!! Pernilla har också jobbat som en dåre (och har ju också ensam försörjt sina barn). Vi är lika på så sätt jag och Pernilla att vi jobbar otroligt hårt.
   xx

 • Silvia skriver:

  inspirerande och beundransvert verkligen

 • Johanna skriver:

  Så himla inspirerande kvinna du är Jennifer och vilket äventyr hela din familj gör tillsammans! Ser fram emot att följa er utveckling i Bali. Kommer er familjemedlem med päls stanna i NY eller blir det också flytt till Bali för Ping? 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Johanna! Ping stannar i Sverige. Han fyller 20 år i vinter och orkar inte med en flytt till Bali.
   xx

 • Sandra skriver:

  Soo true!
  Är en riktig fegis! Har många drömmar men känner ofta att jag behöver ha andra med på tåget. Eller så backar jag bara mina tankar och stannar i det trygga. Istället följer jag andra som följer sina drömmar genom bloggar mm. En dag hoppas jag på att våga mer, jag försöker! Så starkt av dig att våga dig ut med din familj och framförallt sen starta eget!!! Inspirerande!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Sandra. Alla är vi olika och det liv vi lever passar verkligen inte alla. Det kan vara skönt att följa saker på lite avstånd också.
   xx

 • Rosa skriver:

  Du är så inspirerande Jennifer älskar att läsa dina fantastiska inlägg så energigivande och så glad att du är här igen. Älskar också ordspråk och samlar gärna på mig sådana jag vill leva efter (åtminstone försöka) för att komma dit jag vill, dina lånar jag gärna.
  Ha en underbar dag tillsammans med hela familjen.
  Kram Rosa

 • Maria, Skåne skriver:

  ”Det är du och enbart du som har kontroll över dina tankar”. ”Du kan själv göra ditt huvud till världens trevligaste plats.. ”!!!
  Wow, så häftigt, så självklart, och ändå en helt ny tanke för mej. Detta tar jag verkligen till mej och med mej❤
  Tack för en väldigt inspirerande blogg! Kram M

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det var ganska revolutionerande för mig när jag kom till den insikten och tog kommando över tankarna. Men det är en ”work in progress” och något som man nog aldrig till fullo kan bemästra. Men varje steg åt rätt håll är en framgång.
   xx

 • Ullis skriver:

  Vilket spännande och inspirerande liv du lever! Det har inte ramlat över dig, det förstår jag, utan det är ett liv som du skapat tillsammans med din familj. Önskar er allesammans ett god flytt till Bali! Jag kommer att följa din blogg med stort intresse. Och skaffa dina fina ”påsar”…

  • Jennifer Jansch skriver:

   Vad kul att du hänger med på vår resa Ullis!! Välkommen att hälsa på oss i butiken i Stockholm (Roslagsgatan 21).
   xx

 • Kristin skriver:

  Har lest igjennom alle de nye innleggene dine. Du skriver kjempebra og er SÅÅÅÅÅ inspirerende. Slutt aldri å blogge. Fan i Oslo som har handlet i butikken din i New York. Klem Kristin

 • Taina Olsson skriver:

  SÅ bra blogg! Inspirerande. Klok. Vacker. Ja, kärt barn har ju många namn. Att våga lyfta vingarna gjorde vi med då vi tog vårt pick o pack och drog till USA för 10 år sedan. Det har inte alltid varit lätt, men vi trivs, och efter några år slutade vi båda inom företaget som ”sponsrade” vår flytt hit. Maken har köpt ett företag och jag har ett bra jobb inom flygindustrin. Jag säger alltid till mina anställda att man måste ha ”passion in what you do and the performance comes with it”. För jag tror inte att, om jag går till mig själv, man kan leva ”sunt” med att jobba/utföra något om du inte har det i dig, dvs passion. Ditt mod att starta ett eget företag och dessutom blivit framgångsrik är ju beundransvärt! Nu önskar jag dig all lycka på dina fortsatta äventyr.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Taina! Ja det är verkligen viktigt att se till att göra/jobba med det som gör en glad. Då kommer passionen automatiskt tror jag.
   Tack för lyckönskningarna och lycka till med era företag också!
   xx

 • Kristina skriver:

  Hej Jennifer!

  Så roligt att du börjat skriva här på Pernillas blogg. Så intressant att läsa om ditt liv och hur ni som familg förverkligar era drömmar.

  Älskar att läsa om det! Välkommen!

  //Kristina

 • Lotta skriver:

  Hej Jennifer,
  så kul att följa din resa. Jag har bott i NY i nästa två år (99-01) och älskar också den staden. Bali känns magiskt häftigt tycker jag. Själv kommer jag att flytta till Italien i höst för att sondera terrängen som det så fint heter för att hitta ett bed&breakfast.

  Mycket inspirerande läsning och bra språk. Kul!!
  Varmt lycka till med allt och tankens kraft är helt otroligt underskattad. En ovärderlig nyckel till framgång.

  Kram Lotta

  • Jennifer Jansch skriver:

   Men åh vad spännande med B&B i Italien – drömmigt låter det!
   Ja tankenskraft är verkligen underskattad – och helt gratis att använda sig av dessutom!
   xx

 • Lena skriver:

  Alltså!! jag är totalt såld på din blogg & dina fantastiska berättelser!!!! Wow wow wow!!!! 🙂 🙂

  Läser en hel del bloggar, både från kända & o kända & vänners, & denna slår i absoluta toppen!!! 😉 sitter här helt fascinerad, du skriver så fängslande, du har verkligen ”det” när du skriver, tar en med i din värld!

  Stor varm kram! <3

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Lena! Själv läser jag inga bloggar pga tidsbrist. Så jag blir verkligen glad att höra att min ”står sig” 🙂 Helt omöjligt att vara objektiv när det kommer till det man själv skriver.

   xx

 • Iréne skriver:

  Hej Jennifer!

  Så kul att läsa din blogg och det behövs verkligen människor med positiva tankar i denna världen, ibland kan några rader förändra båda små och stora handlingar.
  Ganska lustigt men tavelramen du har ramat in de läsvärda orden har jag exakt lika dan men jag har en naken kvinna på en klippa!
  Ärvegods!
  Ha en bra dag.
  Kan hälsa att i Lund har vi SOMMARVÄRME idag 23-25 gr och det var varmt redan i morse när jag cyklade till jobbet, ovanligt för oss här himma!
  Kram Iréne

  • Jennifer Jansch skriver:

   Härligt med lite sommarvärme! Här har det varit som en bastu i ett par dagar.
   Precis som du säger kan små tankar göra stor skillnad!
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram