Nyanvändning och make over!

Det är några stycken som bland kommentarerna här frågat hur jag tänker när det gäller inredning och gamla möbler. Därför tänkte jag ge några tips som exempel på hur jag tänkt när jag inrett vårt vardagsrum här på landet.

Så här ser det ut idag:

Och så här såg det ut innan.

Hur jag tänker – 1: Nyanvändning! 

Som ni troligen märkt vid det här laget är jag galen i gamla möbler. Jag brukar surfa runt på auktionssajter, inte den dyra sorten, utan de som säljer saker i billigare prisklasser. Jag lägger länkar längst ner i bloggen.

Schäslongen som ni ser i förgrunden är mitt senaste fynd. Jag hittade den på auktionshuset Metropol där den såldes som en säng. Men jag såg direkt att den säkert skulle kunna användas som schäslong/daybed. Jag älskar nämligen att halvsitta/ligga när jag jobbar. Just nu i skrivandets stund sitter jag i denna schäslong fullt med kuddar (Afroart) uppbullade bakom mig och en zebrakudde (Svenskttenn) under datorn.

Här kom Micke hem med soffasängen förra veckan hihi.

Det kan vara bra att sätta på sig ”vad-kan-denna-användas-mer-som-ögonen” när man tittar på gamla möbler. En skänk kan bli en köksbänk kanske eller en gammal byrå kan bli ett handfatsställ. Jag kallar detta för ”nyanvändning”, på engelska kallas det för ”repurpose”. Detta tänk är så klart bra för miljön och plånboken.

Bilda av Jenny Brandt. Det här skåpet köpte vi på butiken Raja för 15 år sedan. Vi gjorde om det till badrumsskåp redan när vi köpte det.

Tänk 2: Ge dina gamla möbler en makeover.

Den blå/vita soffan är den första möbel jag och Micke köpte tillsammans när vi träffades för 20 år sedan. Då var den i brun plysch. Sen lät jag klä om den i rosa, vilket den var under många, många år.

Här en bild av duktiga fotografen Linda Alfvegren (för thewayweplay.se), som ni ser var soffan rosa här, golvet var omålade och väggarna randiga. Tavlan och speglarna är kvar.

Eftersom möss byggt bo i soffan under en vinter fick vi låta klä om den igen och nu är den alltså blå/vit. Det är inte jättebilligt att låta klä om möbler, men det ger dem en lång livstid och det känns som man fått en helt ny möbel när den får ett annat tyg.

Vardagsrumsbordet är också en omklädd möbel som jag haft i snart 30 år. Micke klädde nyligen om bordet med en häftpistol. Tyget kommer ifrån Afroart.

Kuddarna i soffan är också från Afroart, som är en av mina absoluta favoritbutiker! Deras otroligt vackra varor tillverkas av folk i fattiga regioner. Afroart är ett svenskt företag som gör så otroligt mycket bra saker för många människor världen över. Vilket leder till:

Tänk 3: Handla med samvete. Om det finns någon som helst möjlighet så försöker jag handla från företag som jag vet har ett schysst miljötänk och/eller socialt tänk.

Lampan över bordet är faktiskt ny och kommer ifrån Ellos. Jag valde glödlampor i lite olika storlekar och form till den.

Tänk 4: Den som spar hon har.

Jag har möbler och grejer kvar sedan jag var i tidigare 20-årsåldern. Exempel på det är hajtanden som står till vänster. Den köpte jag i en loppisaffär i New York i slutet av 80-talet.  Speglarna har jag också haft i över 20 år.

Så kasta inte dina gamla saker om du tröttnar på dem. Ställ undan dem ett tag och sen kommer du bli glad att se dem efter några år.

Här är sajter som jag brukar surfa efter fina/unika saker:

metropol.se auctionet.com (som är en sajt där flera  mindreauktions gått ihop)  tradera.se blocket.se bukowskismarket.com

Om ni känner till flera sajter så dela dem gärna i kommentarerna.

Ska skriva mer om bra ställen att hitta vintage möbler i mitt nästa inlägg som handler om min och Mickes loppistur till Vadstena häromdagen.

Jag har skrivit en del om nyanvändning och mitt tänk i min bok Drömfångaren.

xx

Vill ni följa mig på instagram: @bag_all och svenska butiken: @bagallsweden eller mer privata bilder: @jenniferjansch

Bag-alls svenska hemsida  hittar du här: bag-all.se

12 reaktioner på “Nyanvändning och make over!”

 • Eva skriver:

  Hej Jennifer! Vill tacka för en fantastisk blogg, jag har saknat dig sedan förra gången du bloggade här! Har precis läst ut din bok som jag beställde förra veckan. En jättefin bok att ha och inspireras av. Den kan förhoppningsvis hjälpa mig att våga ta steget till att starta min drömverksamhet! Kram

  • Jennifer Jansch skriver:

   Åh vad det glädje mig att höra att du gillade boken!! Jag la ner min själ i den faktiskt. Hoppas verkligen du vågar fånga din dröm!!
   xx

 • Ullis skriver:

  Vilken supermysig och personlig inredning. Du har verkligen sinne för det vackra. Och som vanligt kryddar du det med sunda, kloka tankar. Det är så roligt att följa din blogg. Väntar med spänning på att få ”följa med” till Bali! Kram ❤️

 • Annette skriver:

  jag bara ääälskar din inredningsstil!! Så fint, roligt, personligt och helt underbart!! Mitt hem består också i stort sett av loppisfynd och av återanvända möbler o prylar!! Det är roligt att gå på skattjakt!! Men jag saknar en stor del av din kreativitet!! Gillar också Afroart, där jag handlade redan på 70-talet, då jag inte är nån ”ungdom” längre, men är nog det i sinnet i alla fall!! Ha de gott o tack för att du delar med dig!!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Annette! Ja, det är verkligen det roligaste som finns när man hittar ett gammalt fynd. Överallt i Sverige ser man ju loppisar numera. Jag är så glad att utvecklingen går åt det hållet!
   Afroart är så underbart!
   xx

 • Maggie skriver:

  Så smakfullt och personligt inrett. Tack för tips och idéer om hur man ska tänka kring möblering och gamla grejer. Tror vi är snabba med att kasta och göra oss av med gammalt, när vi köper nytt men du visar verkligen att det finns all anledning att spara för framtiden. Älskar också dina färgkombinationer. Önskar jag tog ut svängarna som du.

  Kram
  Maggie

  • Jennifer Jansch skriver:

   Haha tack Maggie!! Det som är kull med inredning är ju att man kan testa färger och trivs man inte med dem kan man ju ändra sig.
   xx

 • Johanna skriver:

  Tack för så bra tips! Älskar verkligen hur du kombinerar vintage och inte praktiserar slit och släng; verkligen inspirerande 🙂 Men en fråga angående gamla möbler: jag blir oftast lite avskräckt från att köpa många möbler jag hittat just pga risken för ohyra (vet inte ens om det är så stor risk för t.ex vägglöss med möbler man köper via lite större auktionshus?). Men har hört så många varningar om att man måste vara försiktig med äldre möbler från loppis, mm. Hur gör ni med era möbler? Sanerar ni och har du några goda tips om hur? 🙂 Kram!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Johanna, jag har faktiskt aldrig hört talas om att det skulle kunna finnas ohyra i möbler. Jag har köpt vintage möbler och kläder i hela mitt liv och har aldrig råkat ut för någonting sådant så jag tror inte risken är överhängande. Vi sanerar ingenting. Har aldrig tyckt det behövs. Kläder ska man förstås tvätta om de inte redan är tvättade, men det är de för det allra mesta.
   Hoppas du hittar massa fina saker och oroa dig inte för ohyra.
   xx

 • Ylva Nyman skriver:

  Hej Jennifer. I veckan har jag tänkt på dig när jag gjorde ärenden i Borås, för nu äntligen har många affärer börjat ta betalt för sina plastpåsar (ex H&M, Gina Trico, Intersport osv osv) Anledningen till detta känner du säkert till och det är ju att vi gemensamt ska försöka minska plasten i natur o hav. Behöver man påse så får man betala den, inte gratis längre. BRA!
  Nu är man ovan att ha med sig påsar för ”shopping” och min handväska var inte tillräcklig. Jag behöver en BAG ALL shoppingpåse, när jag ska springa runt i affärer/kläder, smink, skor osv och många lär behöva det! Jennifer, ta fram en allround shoppingpåse i ditt sortiment. Jag köper den direkt! Jag behöver också rejäla tygpåsar som jag vill använda till ICA´s matvaror när jag handlar, istället för att återanvända gamla fula plastpåsar som jag gör nu. Många varma kramar, tack för din fina blogg.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Ylva! Tack för dina förslag! Uppskattar det så himla mycket att få input. Många av de bästa påsarna jag har gjort är tack vare folk som du som orkar kommentera och engagera sig!
   Jag har gjort en nätkasse i bomull som man kan vika ihop som snart kommer OCH vi håller på att arbeta på den ”ultimata” matshopping väskan. Den måste gå att bära på axeln för det blir för tungt att hålla i händerna tycker jag. Det kommer komma en framåt sen höst.
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram