Frågor och svar om att flytta utomlands

Tusen tack alla läsare för era frågor. Som min vän Julia, som är och hälsar på på Bali, just sa så visar era frågor verkligen att jag har insiktsfulla och smarta läsare. Kunde inte hålla med mer!

Jag delar upp dessa frågor och svarar på dem i omgångar eftersom de allra flesta frågor kräver långa svar.

Här sitter jag och svarar på era frågor… Haha nä jag sitter och väntar på att bli uppringd av Nyhetsmorgon för att svara på frågor om vulkanen på Bali, men det var den nyast bilden jag hade på mig.

Jag börjar med Birgitta Gunnarssons frågor.

Ni har ju bott utomlands ganska länge och jobbat där, jag undrar hur ni tänker kring pensionen? Hur fungerar då allting kring pension när man jobbat utomlands? Sparar man ihop till sin pension precis som man gör vid arbete hemma i Sverige?

Nu kommer nog många tänka att jag är väldigt oansvarig, men jag har inte sparat någonting till pensionen. Anledningen är att jag tänker att det är bättre att sätta dessa pengar ”i arbete” nu. Jag har alltså tagit de pengar vi har och lagt in dem i Bag-all. Det är en ganska vågad strategi jag vet, men det andra alternativet är att sätta in pengarna i pensionsfonder och det verkar ganska riskabelt det med. Så jag valde det alternativet som jag trodde kunde ge bäst avkastning i slutändan. Jag räknar alltså inte med att få någon vidare pension ifrån Svenska staten (fast jag betalat skatt i Sverige 25 år) utan tänker att när pensionen kommer så har jag egna pengar så att vi klarar oss.

På tal om svenska pensioner vet jag flera exempel på personer som jobbat och pensionssparat i hela sitt liv och ändå inte har råd att bo kvar i sina hem eller unna sig någonting utöver existens minimum. Det är verkligen tragiskt att man kan jobba, betala skatt och göra saker och ting ”rätt” under ett helt liv och sen ändå inte ha en dräglig pension. I min mening är pensions systemet i Sverige trasigt och jag lider verkligen med alla de som gått i pension de senaste åren och alla de som ska pensionera sig snart.

Eftersom ni har eget företag måste ni ju betala in skatt, men hur fungerar det på Bali nu t.ex? Måste ni ha arbetstillstånd där?

Jag och min familj blev tvångsutskrivna ur Sverige för 5- 6 år sedan. Vi fick bara ett brev på posten, till vår adress i New York, med ett meddelande från Skatteverket att ”det verkar som ni inte bor i Sverige längre och ni är här med utskrivna ur Sverige”. Att tvångsutskriva personer ur Sverige är en jättedum strategi av Skatteverket i min mening. Det skulle vara mycket smartare att föra en dialog med personerna de tänker att de ska skriva ut. Jag hade nämligen en svensk del av Bag-all vid den tidpunkten och betalade skatt i Sverige. När jag blev tvångsutskriven la jag ner den svenska delen och satsade 100% på den amerikanska delen av Bag-all. Nu har vi öppnat i Sverige igen, men Bag-all Sweden AB är ägt av Bag-all Inc och är därför ett amerikansk ägt företag. Bag-all Sweden betalar så klart moms och skatt i Sverige, men istället för att Bag-all Sweden skulle ägt Bag-all Inc är det nu tvärt om. Jag har diskuterat detta med många utlandssvenskar och de berättar liknande historier. Det handlar säkert om hundratals miljoner i förlorade skatteintäkter tack vare att Skatteverket inte för en dialog med personer de skriver ut.

För att svara på din fråga så har jag Green card i Amerika, vilket är arbetstillstånd. Jag äger ett amerikanskt aktiebolag och skattar i Amerika. Jag har inte arbetstillstånd i Indonesien och får inte arbeta här. Men jag får ”övervaka” min business härifrån, vilket är precis det jag gör.

Tänker ni fortfarande bo utomlands när ni är pensionärer eller flyttar ni hem till Sverige då?

Svårt att veta var vi kommer att bo. Jag gissar att det kommer handla väldigt mycket om var barnen bor. Jag kommer nog vilja vara när dem mer än någonting annat.

Bilder från stranden igår. Det finns fördelar och nackdelar med allt. Fördelar med flytten till Bali: man kan surfa i december, nackdelar: det är en puttrande vulkan på ön och det hänger som ett ständigt orosmoln över mitt huvud.

Fördelar: läsa bok på stranden, nackdelar: någon konstig tropisk sjukdom med ont i kroppen och huvudet i 1,5 dygn…

Marie frågar:

När man lämnar sverige för flytta till annat land, vad bör man tänka på, vara förberedd på mm?

Det är så himla mycket man ska tänka på att det kan man skriva en hel bok om. Men kortfattat måste man förstå att flytta är något som tar massor av tid att planera och sedan tar det massor av energi att genomföra.

Det viktigaste är förstås att reka först, det vill säga att man åker dit man är intresserad av att flytta och så att säga ”prov bor”. Vi har bott på Bali i två omgångar innan vi bestämde oss för att flytta hit. En månad varje gång. Det gav oss en idé om hur det skulle kunna vara. MEN med det sagt är det ändå ganska många saker som blir en överraskning eller kanske inte det man tänkt sig. I vårt fall är det främst att vi upptäckt att vi vill bo i ett annat område än det vi trodde först. Vi kommer att flytta efter nyår för att bo närmare havet (och längre ifrån vulkanen).

En annan viktig del är att ”ha sina papper iordning”, dvs se till att man har rätt sorts visum till landet i fråga. Det kan kräva rätt mycket arbete att ta reda på. Det är ofta en djungel av olika visum och själva visumprocesserna är jobbiga och dyra i sig.

Man måste så klart också ha en idé om hur man ska försörja sig. En viktig del när jag startade Bag-all var ju att jag skulle kunna jobba varsomhelst ifrån och nu är det en verklighet. Det kanske tar en flera år att förbereda sitt liv så att man kan jobba från den platsen man vill flytta till.

Så tänk på att allt tar tid, men i slutändan tycker jag verkligen att det är värt det eftersom man får ett annat perspektiv på tillvaron när man flyttar på sig.

Frågor från Anneli:

Jag skulle gärna vilja veta hur du först kom i kontakt med dina barns nuvarande skola?

När vi var på Bali förra julen åkte vi på en tour av Green school. Det är en ganska vanlig turistdestination här på Bali i och med att skolan är så olik alla andra skolor runt om i världen. Barnen blev verkligen helt fascinerade och kände starkt att de gärna vill gå i den här skolan.

Vad har Micke för sysselsättning nu på Bali?

Micke jobbar med appar för folk som har ont i ryggen. Addwell heter appen och den tycker jag verkligen alla ska ladda ner. Den är helt suverän och visar korta filmer på vilka rörelser man ska göra beroende på var man har ont. Samt rörelser man ska göra förebyggande. www.addwell.com heter hemsidan som du kan kolla in.

Hur länge får ni stanna i Indonesien?

Just nu tänker vi oss två skolår så att Celeste kan gå ut High school.

När jag var där var det bara tre månader i taget men det kanske har ändrats?

Barnen har visum som gör att de kan stanna här ett år i taget. Dessvärre måste föräldrarna åka ut var 60e dag. Det är ett multi-entry visa man får som vuxen vilket gör att vi måste åka ut 6 gånger om året. Inte idealiskt…

Umgås ni med några andra svenskar? Nya vänner?

Vi har inte lärt känna så många nya personer här ännu. Vi har vänner sedan tidigare som bor här och har träffat lite svenskar som bor här också.

Anneli jag kommer att svara på resten av dina frågor om Bag-all i ett annat inlägg.

Fortsätt hemskt gärna att ställa frågor!!

Meddelande om Bag-all: Butiken på Roslagsgatan 21 i Stockholm kommer ha söndagsöppet alla söndagar fram till jul, kl 12-16. Välkomna!

Följ mig på instagram: @jenniferjansch @bag_all @bagallsweden

 

26 reaktioner på “Frågor och svar om att flytta utomlands”

 • Anna W skriver:

  Laddat ner addwell appen. Går inte att registrera sig, klagar på att lösenorden inte är identiska. Försökte då mejla via kontaktformuläret på hemsidan men får då svaret att hemsidan inte existerar?!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Oj, då ska jag meddela det vidare direkt!
   Tack för feedbacken!!
   Återkommer så fort det är fixat.
   xx

   • Anna W skriver:

    Toppen! Säkert bara något tillfälligt driftsproblem. Ser fram emot att prova de olika stretchprogrammen och få mer energi.

    • Micke Jansch skriver:

     Hej Anna!

     Tack för ditt inlägg:)
     Du hittade en bug!

     Jag har just bytt vår sida från WordPress till Shopify och missat att lägga in en ny länk till vår kontaktsida.

     Hoppas att det inte är något fel på vår login också… Kan du ha skrivit fel på någon av email adresserna när du skulle logga in? Jag slår ofta fel, men det kan bero på mina stora fingrar:) Du har väl provat ett antal gånger kan jag tänka men jag är tvungen att fråga… Maila mig på mikael.jansch@addwell.com så kan jag ordna det ”Back stage” och också kolla om det är en bugg. Tack snälla för att du bryr dig!

     Med vänlig hälsning

     Micke

 • Mari skriver:

  Tack för informationen om din mans hemsida..har ofta ont i ryggen och det är alltid bra att få tips på hur man kan göra för att må bättre i ryggen.

 • Anneli skriver:

  Tack för svaret på mina frågor. Så spännande att läsa. Lycka till med ert nya liv på Bali!

 • Ullis skriver:

  Ha ha! Kul att vi får vara smarta och insiktsfulla! 🤗 Men din del i det hela är inte att förringa… Du har en av de bästa bloggarna som finns just nu, eller som jag känner till. Det är så intressant att läsa det du skriver, lärorikt. Underbart att du ger dig tid till att svara så utförligt och bjuder så mycket på ditt och din familjs liv. Jag håller med dig om att det svenska pensionssystemet är helt ruttet. Tittar man i sitt oranga kuvert blir man mörkrädd, får väl jobba tills jag blir åttio… fast det får man ju inte lov till… Sverige är fantastiskt! Så jag tror du gör helt rätt som låter pengarna arbeta. Ditt förtag borde ha framtiden för dig.
  I morgon firar vi första advent. Jag önskar dig och de dina en fin sådan där på stranden… 🤢Lite grön av avund…❤️

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tusen tack Ullis! Blir så himla glad för ditt fina beröm!! Suger i mig!
   Hoppas du har en fin första advent. Här känns det så långt från ”juligt” som det går.
   xx

 • Sofia skriver:

  Kan du förklara lite närmare hur det svenska Skatteverket går miste om miljontals kronor i skatteintäkter på grund av att de tvångsutskriver svenskar? Skattskyldighet bygger ju bland annat på bosättning och närvaro i ett land så ni blir ju inte skattskyldiga i Sverige om ni inte bor eller har anknytning dit. Faktum är att ett av de få länder som inte tillämpar denna princip är USA som beskattar alla med amerikanskt medborgarskap oavsett om man bor i landet eller inte. Som tur är finns det ju dubbelbeskattningsavtal som säkerställer att man inte betalar skatt på samma inkomst i flera länder.

  En annan sak är att Skatteverket är en statlig myndighet, det är inte de som är lagstiftare, det är riksdagen. Skatteverket bestämmer således inte själva reglerna t ex att man måste meddela om man har för avsikt eller flyttat från Sverige.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Som jag skriver tror jag att Sverige går miste om massor av intäkter och talang genom att tvångsutskriva personer utan att först ha en kommunikation. Så lätt att bara skriva ett brev och fråga vad personens status är och föra en dialog. Ett exempel på detta är som sagt att Bag-all blev ett Amerikanskt företag som har betalat skatter till USA sedan starten och inte ett svenskt företag. Låt oss hypotetiskt säga att jag någon gång i framtiden säljer Bag-all, ja då är det USA som får den vinst skatten. Jag har pratat med andra entreprenörer och duktiga, talangfulla svenskar som kunnat gynna Sverige, snarare än USA, som råkat ut för samma sak.
   Jag tror absolut på kommunikation innan beslutsfattande.
   Givetvis är detta ett politiskt beslut och inte Skatteverket själva som står för ”idéen”.
   xx

   • Sofia skriver:

    Fråga om personens status? Antingen så bor du i Sverige eller inte och ni bodde ju i NY så jag förstår inte problemet? Äga och driva bolag i Sverige kan du ju göra oavsett var du som privatperson fysiskt bor. För mig verkar det som att du blandar ihop privat- och företagsbeskattning.

    En annan sak är att det är inte alls säkert att en eventuell försäljning av Bag all inte kommer att beskattas i Sverige, särskilt om det innefattar det svenska företaget och du som ägare nu är skriven i Sverige.

    Skattefrågor över gränserna är ett komplexet område, så om jag vore du skulle jag ta hjälp av experter inom området och inte förlita dig på vad andra entreprenörer säger. Små detaljer kan göra att situationen blir en helt annan än det du trodde.

    • Jennifer Jansch skriver:

     Jag är inte skriven i Sverige och ingenting av det jag skriver ser jag som ett problem för mig privat. Jag tänker dock att Sverige som land skulle tjäna på att föra en dialog med personer som lämnar landet eftersom det inte är säkert att man tänkt sig att emigrera bara för att man spenderar en längre tid utomlands. Det är också verkligen synd att så otroligt många duktiga svenskar försvinner med sina bra, innovativa verksamheter till andra länder. Sverige skulle tjäna på att göra det gynnsammare för företagare att starta upp och långsiktigt driva sina företag i Sverige.
     På Bag-all använder oss av den största globala advokatfirman för allt legalt över gränserna inklusive skatter. Bag-all finns i 26 länder nu.

 • Ulrika skriver:

  Tack för en mycket bra blogg (enligt min mening den bästa :)). Du skriver så bra och fantastiskt häftigt att följa er resa. Det du skriver om det svenska pensionssystemet håller jag med om varenda ord, man blir mörkrädd när man ser vad man kommer att få när man går i pension. du borde börja jobba politiskt tycker jag! 🙂
  Åter igen, tack för en trevlig blogg!! 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Vad glad jag blir – 1000 TACK!
   Haha tror inte att jag skulle kunna jobba som politiker i en vecka ens.
   xx

   • Linda skriver:

    Ha,ha 😄. Nej, jag skulle inte heller stå ut en vecka som politiker. Men det är ju det som är felet. . . Människor med sunda värderingar, intelligens och empati vill inte bli politiker.
    De som blir det är människor som är maktsugna och sen när det väl sitter där på sin maktposition så är de inne i en förmånlig bubbla där de tappar bort hur ”vanliga” människor får kämpa. Ursäkta min grova generalisering, självklart finns det undantag 😊. Men man blir ju ledsen över hur det ser ut i Sverige nu. Välfärden har urholkats.

    • Jennifer Jansch skriver:

     Jag håller med dig helt på båda punkterna. Här är ett citat om det:
     ”It is a well-known fact that those people who must want to rule people are, ipso facto, those least suited to do it… anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.” Douglas Adams
     Jag tycker faktiskt inte att det du säger är en generalisering, jag tycker det är sant!
     xx

 • Birgitta Gunnarsson skriver:

  Tack för de mycket intressanta svaren på mina frågor. Håller med dig att det svenska pensionssystemet inte är bra.
  Det är mycket som inte fungerar längre i Sverige, när det gäller sjuka som blir utan ersättning, för läkaren på Försäkringskassan säger de kan jobba och han/hon har inte ens träffat patienten, men är man verkligen sjuk ska man vara sjukskriven med ersättning. Som det är nu blir ju de personerna ännu sjukare och då tar det ännu längre tid för dem att komma tillbaka till arbetet.
  Och sjukvården med långa väntetider till operationer, äldrevården, skolan, lärarna är slutkörda. Vad är det som händer, varför har det blivit så här.
  Hoppas ni har det bra på Bali trots vulkanen. Men jösses att behöva åka ut 6 gånger om året, vart åker ni då? Hoppas kissen mår bra? Kram

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag håller med dig om att det är mycket som inte funkar lika bra längre i Sverige. Det är så synd. Många saker är en ren brist på sunt förnuft i min mening. Så som att se till att behålla företagare i landet genom att göra det gynnsamt och lätt att göra business, som jag skrivit om tidigare här på bloggen.
   Man får åka till Kuala Lumpur till exempel. Jätteknasigt verkligen!
   Kissen mår bra tack! Växer så det knakar!!
   xx

 • Isabelle skriver:

  Vad du strålar!
  Det är en helt annan Jennifer på bilden.
  Jätte vacker och vilken utstrålning 🌟

 • 8 barns mamman skriver:

  Du är som vanligt insirerande och en sann förebild med båda fötterna på jorden. Trots att du i Sverige rört dig bland kändisar och man lätt tror att ditt företag haft extra skjuts pga det inser man att så inte är fallet när man läser din blogg. Du är en hårt arbetande företagare som startat från noll med små medel. Det är så otroligt inspirerande att läsa din story om hur du byggt upp ditt företag på egna ben. Jag är precis i startgroparna att starta eget även jag och är nyfiken på alla tips du kan ge i min situation. Vad ska man tänka på? Vilka misstag ska man unvika? Vilka fördelar ser du med att vara sin egen?
  Dela gärna med dig.
  Tack för en underbar blogg !

  • Jennifer Jansch skriver:

   Haha, nej, jag startade Bag-all i US och där känner ingen till svenska kändisar. Men däremot har vi nog haft en bra skjuts av både Pernilla och Bianca i Sverige och det är jag otroligt tacksam för!!
   Jag ska skriva mer om att starta eget i nästa vecka.
   Glad att du gillar bloggen!!
   xx

 • Ingela skriver:

  Hej! Vi är fyra ’damer’ från Karlstad som igår tis var i Stockholm för att fira våra jämna födelsedagar!! Var bl a in i din affär, där vi blev sååååå trevligt bemötta. Ville bara berätta.🙂Efter en härlig kväll på Göta Lejon med
  Björn Skifs, är vi nu tillbaka hemma igen, nöjda med vår utflykt. Hälsa o tacka!!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Men åhhh så roligt att höra! Har skickat vidare din kommentar till Annelie som är butiksansvarig i Stockholm. Hon kommer bli jätteglad!
   Grattis på era födelsedagar (i efter- eller förskott?!)!!

   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram