Julen och presenter

Visste ni att det var tack vare julen som jag startade Bag-all?

Julen är min favorittid på året! Mörkt och mysigt med tända ljus vid frukosten. Julstjärnor i alla fönster. Välja julgran och klä den tillsammans med barnen. Baka lussebullar och pepparkakor. Glögg. Julmusik i högtalaren. Ja, ni vet…  mys helt enkelt.

Men här på Bali vajar palmerna och solen gassar. Inte en juldekoration så långt ögat når.  Jul-feelingen är lika med noll!

Jag brukar annars gå ”all in” i jultider och planera presenterna månader i förväg. Vi brukar klä granen enligt devisen, the more the merrier! Granen behöver inte vara vacker, den behöver vara proppfull och barnen får hänga upp alla sina dekorationer. Och under granen ska så klart alla presenterna ligga. Det är här början till Bag-all kommer in

Det är sällan man faktiskt har en exakt tidpunkt för idéer, men jag minns så himla väl när jag bara kände att nä nu räcker det! Det måste finnas ett bättre sätt att slå in presenter än i mängder av papper. Året var 2011. Vi hade just flyttat till New York och bodde i en lägenhet i ett townhouse på Upper East Side. I New York ställer man ut soporna direkt på trottoaren och så hämtas de upp av sopåkarna under natten. Detta gör att man ibland faktiskt ser mängden sopor med egna ögon. Så dagen efter julafton 2011 gick jag ut tidigt och fick se ett berg av sopor utanför vårt hus. Jag tittade neråt gatan och överallt såg det likadant ut. Berg av sopsäckar fulla med papper och emballage. Resterna av julklappsöppnandet. Det var på sätt och vis chockerande för jag förstod ju att det här är bara det jag kan se, det ser likadant ut i nästa kvarter, på hela Manhattan, i hela New York State, i hela USA – och i alla andra länder som firar jul…

Jag hade tidigare letat efter tygpåsar på nätet till ett annat projekt jag funderade att göra, och då av en händelse snubblat över mindre Amerikanska miljöorganisationer som pratade om att man kan slå in presenter i återanvändbara tygpåsar snarare än att använda papper. Jag hade noterat det, men ändå inte riktigt fastnat för  idéen. Men så, juldagsmorgon i New York 2011, slog det mig: Jag måste göra återanvändbara presentpåsar! Det är ohållbart att slå in presenter i papper.

Den här bilden är ifrån en fotografering som vi gjorde i Bag-alls studio i Brooklyn förra året. 

 

Varför då kanske ni undrar?

Jo, att tillverka papper är en otroligt kemisk process.

 1. Till att börja med kräver det att man skövlar skogar.
 2. Sedan ska papper tillverkas med mängder av kemikalier, för att inte tala om färgämnen.
 3. Pappret ska sen förpackas, oftast i plast.
 4. Sen ska rullarna transporteras runt jordklotet och ytterligare förorena planeten.
 5. Presenten slås sen in i paket och för att göra det krävs tejp, som inte är miljövänligt, och snören som också de oftast är gjorda i plast.
 6. Presenten öppnas sedan på 10 sekunder och vad har då pappret blivit? Jo, skräp som måste tas omhand. Dels hämtas upp, sedan brännas på något sätt eftersom majoriteten av allt presentpapper inte kan återvinnas på grund av att pappret är blekt och laminerat.

(En annan helt sjuk grej med presentpappersförsäljningen i USA är att år 2010 uppgick till 80 miljarder kronor, vilket är med än brutto national produkten för Afrikas 9 fattigaste länder. Hur mycket det varit de senaste åren har jag ingen siffra på, men fatta vad o n ö d i g t detta är!)

Så när jag kommit till insikt om att jag måste sluta tänka på saken och istället börja göra någonting bestämde jag mig för att det var återanvändbara presentpåsar jag ville göra. Från den ena idéen växte den andra och jag säljer idag en mängd påsar. Är du nyfiken på hur det gick till finns det beskrivet i min bok Drömfångaren.

 

Jag har alltså  tillverkat presentpåsar sedan början av Bag-all. Den delen av businessen går tyvärr väldigt trögt och hade jag inte börjat tillverka andra sorters tygpåsar, förvisso återanvändbara de med, så hade min verksamhet fått lägga ner för länge sedan. Jag underskattade verkligen hur svårt det är att ändra folks beteende och vanor samt hur svårt det är att sprida idéer och information.

Det är inte alls så att jag gör detta endast för att sälja Bag-alls presentpåsar, tvärt om har jag lagt ut på vår hemsida hur man jättelätt syr påsarna själv, länken hittar du här: sy din egen presentpåse. Även i min bok finns det instruktioner om hur man syr påsarna.

Här är sidorna ur Drömfångaren!

 

Tänk på att presentpåsar blir billigare i längden. Man kan använda dem hundratals gånger. Du behöver aldrig köpa tejp eller leta efter sax igen. Och det tar 10 sekunder att slå in en present. Fint blir det också. Det kan vara bra att tänka på att man ska förvara dem platt mellan användningarna. Ungefär som lakan. Då är de redo att använda direkt nästa gång du behöver dem.

Man kan så klart slå in presenter i massor av andra saker än tygpåsar. Har du tillexempel gamla tidningar, så varför inte använda dem? Jag kan garantera dig att den som får presenten egentligen inte bryr sig det minsta om hur paketet ser ut, utan är helt fokuserad på vad som är inuti.

Hoppas ni har en underbar helg! Och har ni lust så hjälp gärna till att sprida budskapet om hur viktigt det är att sluta använda presentpapper och börja tänka återanvändning!! Nytt för idag är att ni kan dela det här inlägget på Facebook genom att trycka lilla Facebook ikonen nere till vänster i slutet av inlägget!

Det är långt ifrån bara present inslagningen som blir ett miljöproblem under julen. Här nedan lite annan info extra skräp som genereras under den här perioden.

OBS kolla längst ner. Inslagspappret som slängs bort skulle kunna räcka runt JORDEN NIO VARV!!!

xx

 

 

 

 

 

18 reaktioner på “Julen och presenter”

 • Julia skriver:

  Helt galet hur onödigt det är med allt skräp som skapas av presentpapper!
  Innan jag körde Bag-all’s presentpåsar brukade jag alltid slå in i tidningspapper 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tidningspapper är verkligen toppen eftersom det 1. Är något man har ändå och 2. Kan återvinnas.
   xx

 • Marie skriver:

  Oj vilket uppvaknande man får!! Tack för det du gör och för uppvaknandet!! Nu blir det dina fina påsar till jul!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Maria!! Kul om vi alla tillsammans kan försöka tänka nytt vad det gäller återanvändning!
   xx

 • Annelie skriver:

  Jag minns inte när jag köpte dina presentpåsar med det var i början när du startade Bag-all och de är fortfarande lika fina. Jag älskar ditt tänk och är så glad att jag fått upp ögonen för dig och ditt företag.
  Vilken resa du (och familjen) gjort, helt fantastiskt.

  Måste också säga att dina inlägg alltid får en att vilja läsa mer, du har gåvan att skriva.

  Ha en underbar jul
  Kraaam

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Annelie! Först tyckte jag att det var svårt att skriva, men nu skriver jag bara precis som jag pratar och då flyter det lättare. Skönt att det är begripligt också!!
   Kul att du gillar och använder presentpåsarna. Själv tycker jag så klart att de är idealiska!
   xx

 • Linda skriver:

  Vilket bra inlägg! 😊
  Såg ett gammalt julprogram från 2012 med Ernst häromdagen, där han sydde presentpåsar i tyg. Undrar om du kanske var hans inspirationskälla? Började fundera på att om man ger bort en present i en presentpåse, så kan man ju liksom inte ta tillbaks påsen sen utan då får ju den ”ingå”. Men det innebär ju att man måste köpa nya hela tiden och man vet ju inte om mottagaren verkligen använder sig av påsen sen, utan den kanske hamnar i ett skåp nånstans bara. . . Hur tänker du kring detta? Förklarar du alltid tanken bakom?
  Sorgligt att läsa om Ping. . . 😢. Hoppas ni finner lite tröst i Ming och såklart varandra.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Min tanke är att påsen ingår i presenten och så får man förhoppningsvis tillbaks den någon gång. Är man bra kompiar kan man t o m komma överens om att den ska vandra fram och tillbaks. I familjen ger man ju den fram och tillbaks. Annars kan man slå in i allt möjligt annat som sagt.
   Ja, lilla Ming är fin tröst!
   xx

 • Josefine skriver:

  Så bra!
  Tycker du är så inspirerande och var på väg att köpa ett gäng påsar för några år sedan. Detta var precis efter jul och det var rätt jobbigt att se allt onödigt skräp. Det blev inget köp den gången, utan istället sydde jag 20 påsar själv i mellandagarna. Hade mängder av tyg hemma och inslagningen tar nu bara några sekunder. Tycker det är så härligt att höra om dig och din familj och att ni vågar gå andra vägar än de flesta. Som ovan nämndes, du inspirerar verkligen✨🌟TACK / Josefine

  • Jennifer Jansch skriver:

   Men så bra att du sydde egna!! Visst är det enkelt?! Och sen så enkelt att använda.
   Kul att jag kan inspirera och att du hänger med på vår resa!
   xx

 • J-Å skriver:

  Att ändra på folks beteende och vanor när det gäller julen och traditioner (plus då presentpåsar) är en svår uppgift. En riktig julnöt att knäcka. Jag tror det blir megasvårt att slå igenom där. Men jag kan ha fel. Jag ska vara helt ärlig: dina andra projekt och idéer som du lyckats så bra med hade jag nog förutspått att det endast skulle bli relativt måttliga framgångar med. Men du har ju bevisat motsatsen…

  • J-Å skriver:

   PS. Här i södra Sverige är det någon plusgrad och med ett lågtryck med regn/snö på ingång om någon dag. Det låter helt ok att under julen sitta under en palm och njuta av lite värme. Jag byter gärna 🙂

   • Jennifer Jansch skriver:

    Haha, ja det förstår jag! Man kan inte få allt. Antingen är det julstämning eller så är det sol…

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag trodde också att det skulle vara lättare med presentpåsar än de andra påsarna. Men där hade jag fel. Men det är inte så att jag gett upp – tvärt om!!
   xx

 • Ullis skriver:

  Så inspirerande du är. Jag håller fullständigt med dig, blir tokig när jag tänker på hur vi slösar med jordens resurser. Nio varv runt jorden… nej nu är det slut med glittriga omslagspapper. Jag har aldrig varit någon ”fena” på att sy, men nu känner jag en stor lust att prova att sy en presentpåse. Tack för att du delar med dig så generöst av dina tankar och tips. Hoppas du/ni får en mysig jul bland alla palmer i gassande sol. Låter helt ok om du frågar mig… 😘

 • Monica skriver:

  Tack för push! Tyvärr hade vi redan slagit in presenterna (tidigit i år) men jag sa till familjen att nu köper vi bag_all påsar så vi inte slösar så här (dåligt samvete:()
  En annan fråga: När ni nu flyttat från Ubud, hur gör ni med Green school, antar att det är för långt och barnen behöver byta skola?
  Sen undrar jag om hur ni ser på Dengue febern som man kan drabbas av på Bali, skyddar ni er med myggstift på dagarna eller hur tänker ni kring den risken?

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ja men vad bra att ni tänker om med inslagningen. Ingen ide att gräma sig över det som redan är gjort.

   Nejdå, Ubud och Canggu är lika långt ifrån Green school. Vi skulle aldrig byta skola eftersom det var själva anledningen att vi kom hit.

   Vi har myggstift på oss, men man blir biten hela tiden ändå, så jag vet faktiskt inte riktigt vad man ska göra. Vi får hoppas på det bästa. De allra flesta får ju inte Dengue feber ändå.

   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram