Värsta projektet!

Det är en del läsare som efterfrågat mer information om- och från mina barn som går på Greenschool. Därför har jag bett min äldsta dotter Celeste göra ett inlägg. Här kommer det!

Hejsan!

Celeste heter jag och är Jennifer’s sjuttonåriga dotter.

Häj häj!

Just nu sitter jag i soffan i vårt nya hus och tänkte skriva lite grann om min skola och om ett sjukt spännande projekt som jag ska göra i skolan.

Som ni kanske vet så började jag i Green School för ungefär 5 månader sen. Det har verkligen varit de bästa månaderna som jag har haft någonsin i skolan! Kort sagt tycker jag att det är ett magiskt ställe. Skolan ligger mitt i djungeln precis bredvid en flod. Runt campus så växer det tropiska blommor och palmer och bananträd. Vi har kossor, ankor, gäss, kycklingar, hundar, och katter som springer runt lite överallt. Stämningen är väldigt harmonisk och avslappnad. Det gör att jag verkligen längtar till att gå till skolan varje dag.

Jag älskar även det tropiska klimatet! Det är extremt nice fram tills att det är regnperiod, då det händer att vi råka ut för översvämningar lite då och då.

Så här kan det se ut!

En flod rinner igenom skolan 

Hur det ser ut annars för referens

Här är floden som ligger precis vid skolan!

Som man kanske lista ut från namnet så är Green School väldigt fokuserad på att vara just ”green”. Våra lektioner är generellt fokuserade på natur och hela skolan är uppbygd på att allt vi gör ska vara bra för naturen och ”sustainable” (hållbart, ni får ursäkta lite engelska ord här och där. Jag har gått i engelskspråkiga skolor sedan jag var 10 år gammal.). Till exempel har vi inte vanliga tallrikar, utan vi använder bananlöv som ligger i vävda rotting korgar. Skolbussen går inte på bensin, utan på återanvänd matlagningsolja. Vi har också inga vattentoaletter, utan stentunnor som töms och innehållet görs till kompost. Det luktar iiiiinte så gott kan jag ju säga, men det är bra för naturen är det i alla fall!

Så här kan en lunch se ut på Green School! Ris, tempeh, haricot vert och taro mix, och en snake fruit 

Lite bilder jag tog ifrån Heart of School, huvudbyggnaden i skolan

Om ni någonsin åker till Bali så tycker jag verkligen att ni ska komma och kolla på skolan. De har tours varje dag där de visar runt i hela skolan.

Kolla in deras webbsida här: www.greenschool.org

I alla fall,

Nu ska jag berätta om vad jag ska göra om mindre än en vecka!: Jo, jag och 10 andra klasskompisar ska åka till en semi-öde ö som heter Gili Gede och ligger mellan Bali och Lombok. Vi ska leva där i 5 dagar utan någon elektricitet och rinnande vatten och utan att handla mat i affär. Fatta vad coolt! I vilken annan skola i världen har man möjligheten att göra en sådan här grej?

Poängen med projektet är att försöka modellera en ”off-grid society”. Det vill säga, ett samhälle som till exempel inte konsumerar något som man köpt i en affär eller som använder el som har kommit till på ett miljö ovänligt sett. Målet är att leva utan påverka jorden på ett negativt sätt.

Vi har spenderat de senaste 5 veckorna med att lära oss saker som att bygga hyddor av bambu, hur man fiskar, hur man konserverar grönsaker så att det håller länge, och hur man gör organiskt shampoo, balsam, myggsprej och tvål. Allt det här ska vi använda oss av på ön.

Vi har även börjat filma en kort dokumentär film om vårt projekt som ska vara typ 5-8 minuter lång. Den hoppas vi blir klar med någon gång nästa månad. Jag tänker att jag skulle kunna lägga ut den här om ni är intresserade!

Kort sagt har vi haft massor för oss under den senaste månaden, men nu närmar sig resan snabbt. Redan nästa måndag bär det av!

Jag är sååå excited men också rätt nervös med tanke på att det är regn säsong just nu. 😬 Om vi har otur så kommer vi och allt vi har med oss vara blött hela veckan lång.

Mer om hur resan var kanske kommer i ett senare blogginlägg!

Anyways, här kommer lite bilder ifrån vår helg:

Vacker solnedgång ifrån min balkong

I lördags var vi nere på stranden Echo beach. Det är den absolut bästa stranden i min mening för den är inte så jätte turistig + det ligger jättemånga mysiga restauranger där, som till exempel La Brisa.

Solnedgång på La Brisa 

På Echo beach passade jag på att ta lite bilder till Instagram… 

… och mamma passade på att ta produkt bilder för Bag-all 

Hörrni, följ mig på instagram om ni vill se fler härliga bilder ifrån Bali! @celestejansch

 

Hoppas att ni har en härlig vecka!

Tack och hej för denna gång!

 

28 reaktioner på “Värsta projektet!”

 • Anna skriver:

  Så himla kul att läsa om skolan. Mina barn är små och går inte i skolan än. Drömmen är att någon gång kunna spendera en längre tid utomlands så att även dom får möjligheten att se en annan typ av skola och tankesätt än den som som finns i Sverige.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Vad kul att du tycker att det är intressant att läsa om! Jag är verkligen jätte tacksam för att jag har fått möjligheten att gå i en sådan här skola och få uppleva ett helt annat sett att leva på. Jag håller med om att det väldigt är viktigt!

   xx
   Celeste

 • ninni skriver:

  Härligt att läsa Celeste! Det är så annorlunda mot det som jag upplever här i Sverige. Det verkar vara en toppenbra inriktning på skolan du går i. Toalettbestyren är nog, trots lukten, det bästa och det enda hållbara för naturen. Här spolar vi rent drickbart vatten varenda gång vi går på toa. Inte klokt på något vis. Många människor har inget rent vatten alls.
  Det blir spännande att se vad det blir för yrkesinriktning som du styr in på så småningom. Tänker du på något idag?
  Så intressant att följa dej och hela din familj – nästan som att läsa kapitel för kapitel i en bok ……
  Jag vill gärna se filmen när den är klar.
  Lycka till med ditt projekt ♡♡♡♡♡

  • Celeste skriver:

   Hej Ninni!
   Vad roligt att du tycker att det är intressant! Håller verkligen med om att det är knäppt hur mycket vi slösar på och tar för givet saker som vatten och el.
   Jag ser upp till min mamma väldigt mycket när det kommer till det jag vill satsa på i framtiden, så jag hoppas på att starta min egen business. 🙂
   xx
   Celeste

 • Iréne skriver:

  Hej Celeste!

  Vilken skola och vilken lycka att få denna möjlighet att gå på Green School, det hade fler barn behövt för att att bli medvetna om vad vi gör med vår jord men även vi vuxna. Tyvärr tror jag många val görs utan att vi förstår konsekvenserna p.ga bristen på kunskap.
  Vi lever i ett konsumtionssamhälle där det ska bytas kläder och skor hela tiden men även möbler och inredningsdetaljet.

  När mina barn var små fick de nya kläder då de växt ifrån sin gamla kläder och skor nu ska det shoppas var och varannan dag, suck.
  Sedan slösar vi mycket med att slänga mat.Men det gäller att börja förändra där man står och genom sina handlingar påverkar man andra.
  Men det är roligt att få följa dig o din familj, tack för ditt fina inlägg.
  Och vilken naturlig sköhet du är Celeste! Er mamma o pappa har tre fina töser som hon kan ha som modeller!
  Lycka till med ert projekt och hoppas på bra väder.
  Kram från Skåne, Lund
  Iréne

  • Celeste skriver:

   Hej Iréne
   Tack för din kommentar! Vad glad jag blir!
   Jag är verkligen sååå tacksam att jag har möjligheten att gå i Green School. Att gå i den här skolan har verkligen fått mig och hela min familj att tänka om med saker som att använda plastpåsar och köpa mat gjort med palm olja. Saker som är jätteviktiga att tänka på, men som de flesta tyvärr inte lär sig i skolan.
   Tack så mycket för lyckoönskningen!
   xx
   Celeste

 • J-Å skriver:

  Tack för ett intressant inlägg. Det låter extremt kul med projektet ”off-grid society”. Jag håller tummarna för att ni slipper regnet. Berätta gärna mer om hur det gick. Det vore också superkul om du lägger ut filmen.

 • Helen skriver:

  Tack för ett jättefint inlägg, så roligt att läsa om hur du upplever Bali. Jag är så imponerad av din familj som vågar ta steget att uppleva andra saker än det ”vanliga” livet hemma i Sverige. Vi åker till Bali i juni och ska besöka skolan. NU blir jag ännu mer sugen efter ditt inlägg.
  Vi funderar på vilken strand vi ska bo vid, Echo beach låter fint. 🙂

  Något annat som är jättekul är att vi faktiskt åker till NY i morgon. 🙂 Har du några bra tips på roliga affärer, så blir jag jätteglad. Min dotter o jag gillar att vara kreativa, vi försöker iallafall 😉 så vi letar affärer med annorlunda och coola grejer. 🙂 Har du några tips?
  Stor kram till dig och din familj!!

  • Celeste skriver:

   Hej Helen
   Tack för kommentaren! Vad roligt att ni ska komma hit och kolla på skolan. Då kanske vi ses!
   Echo beach är väldigt lugnt och fint, men vill ni bo mer centralt så föreslår jag Batu Bolong. Där finns det ganska bra shopping och jättemånga härliga caféer och restauranger.

   Gud vad mysigt att åka till NY! Lyckost er! Mina absoluta favorit restauranger är Republic vid Union Square och Indochine som ligger i NoHo, båda är helt fantastiska.

   Alla de stora affärerna ligger runt Broadway-Lafayette. Om ni vill helst vill shoppa i små boutiques så rekommenderar jag att gå runt i NoLita och gatorna runt där.
   Och så rekommenderar jag Bag-all så klart 🙂

   Hoppas ni har det jätte härligt i NY!

   Kram,
   Celeste

   • Helen skriver:

    Tack Celeste för att du tog dig tid att svara!

    Ja vi måste ju absolut till Bag-all nu när vi är här 😊
    Och dina favvorestarunger blir toppen att testa. I morgon blir de NoLita.

    Ska absolut kolla up Batu Bolong, coolt on vi syns på er fina skola och lycka till med Gili Grde och det härliga äventyret!

    Kram Helen

 • Linn skriver:

  Hej Celeste!
  Tack för att du tog dig tid att berätta! Jättekul och intressant att läsa 🙂
  Vad modig du är som vågar testa så många nya saker!! Äventyret på ön tror jag varken jag eller min 17-åriga dotter skulle våga, haha, därför är det extra kul att läsa om modiga människor som du.
  Lycka till på ön och hoppas ni slipper regnet!
  Varma hälsningar Linn

  • Celeste skriver:

   Hej Linn
   Tack för din kommentar!
   Mycket av det man lär sig i Green School är att testa nya saker och gå utanför ens ”comfort zone”, och vi har berett oss länge, så jag känner mig redo! Det hjälper också att jag har med mig mina kompisar. Väldigt pirrigt är det ändå!

   Jag uppdaterar om hur det har gått nästa helg!

   Kram,
   Celeste

 • Ullis skriver:

  Så intressant att läsa, kära Celeste. Det låter som en dröm. Vilken lycka att få gå i en skola som denna. Vilka kunskaper du kommer ha med dig i livet. Tack för att du delade med dig och lycka till på ö-turen! Hoppas det inte regnar för mycket… ❤️

  • Celeste skriver:

   Hej Ullis!
   Tack för lyckönskningarna! Ja, jag är så tacksam att jag har möjligheten att få gå i denna skola och att jag får vara med om saker som de flesta inte får uppleva i skolan!

   Kram,
   Celeste

 • Anneli skriver:

  Hej Celeste! Vilket fint inlägg. Jag ser fram emot fler inlägg från dig. Lycka till på ön, det ska bli spännande att höra mer om det. Det skulle vara intressant att höra mer om skolmaten. Ingår den? Hur äter ni i övrigt? Vem lagar maten och har ni fått lägga om era matvanor sen ni kom hem? Jag undrar även hur ni tjejer har det med kamrater? Har det varit lätt/ svårt att skaffa nya vänner? Vad gör ni på fritiden?

  • Celeste skriver:

   Hej Anneli!
   Tack för din kommentar!
   Skolmaten är jättebra, men ingår inte. Det kostar typ 20kr och man får välja mellan ett Indonesiskt eller ett västerländskt alternativ varje dag. Sen kan man också köpa mat från de fyra warungerna (små caféer/matställen) som ligger på campus.
   Alla på Green School är väldigt välkomnande och eftersom att det är en sådan liten skola så känner alla varandra och är alla väldigt nära.
   På fritiden så brukar vi åka till stranden, träna, yoga, och vara med kompisar!
   Kram
   Celeste

 • Rosa skriver:

  Så roligt och intressant att få läsa hur ni har det i skolan, verkligen annorlunda dagar men så spännande och lärorika. Vilken fantastisk upplevelse att få gå här och samtidigt med den ”vanliga” skoldelen också få utbildning i hur man kan påverka omvärlden.
  Vore jättekul att få höra mer av dig framöver och du får gärna lägga upp eran film när / om du har tid och lust. Hoppas du och dina klasskompisar får en rolig och spännande vecka, låter så häftigt.
  Kram Rosa

  • Celeste skriver:

   Hej Rosa!
   Tack för din kommentar! Vad kul att du är intresserad av att höra mer. Jag ska definitivt se till att uppdatera om hur det har gått.
   Kram
   Celeste

 • Josefin skriver:

  Vilket roligt inlägg! Jag är sååå imponerad av Celeste och hoppas att vi får läsa mer från henne. Tack för en jättebra blogg i övrigt också 🙂

  • Celeste skriver:

   Hej Josefin!
   Tack för din fina kommentar! Jag kommer att komma med uppdatering om hur det har gått nästa vecka.

   Kram
   Celeste

 • ANNAMINH skriver:

  Åh va spännande! Can’t wait to read about the trip! ❤️😘

 • Agnes skriver:

  Hej! Vilken underbar plats! Går det att läsa på universitetsnivå på skolan? Finns det någon liknande i närheten? Jag är 21 år och så gärna uppleva samma sak.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Angnes,
   Jennifer som svarar här. Nej, det finns inte universitetsnivå på Greenschool tyvärr. Och vi känner inte heller till någon liknande. Men du kanske kan kontakta Greenschool och se om du kan komma in o jobba som volontär eller liknande.
   xx

 • Sandra skriver:

  Hej
  Vad kul du gästbloggar här och berätta om Bali. Imponeras av er familj som verkligen se i om i världen. Låter fantastiskt. Och ditt skolprojekt, wow vilken grej.
  Jag hoppas ni slipper regnet. Hoppas det bli en lite video här sen 😊Vore kul att se.
  Önskar dig lycka till. Och stort tack för du delar med dig. Så intressant att läsa.

  Kram Sandra

 • Frida skriver:

  Hej! Vad intressant att läsa! Hur funkar det med läxor, prov plugg och liknande? Hur mycket? Hur ofta?
  Är skolan en tillåtande eller sträng skola om du jämför med NY och Sverige?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram