Västerbottenpaj

Aug 7
Skrivet av: jennywars 2011-08-07 06:10 RSS

 

 

 





Servera gärna med gräddfil, och klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. :-)

En god västerbottenpaj är ett måste att ha till kräftorna.
Detta receptet brukar jag använda mig av då jag bakar ostpaj.

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….  :-)
Tryck ut degen i formen – och upp med degen  i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan.  Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter  ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

13 kommentarer

Trackback-länk

[...] Läs mer här Skrivet av Schlagerfiasko Postad i Recipes [...]

Skrivet av: Pernilla Wahlgrens Västerbottenpaj | 2012-08-19 20:00

Hej Pernilla
Vill bara tacka dig för att du delar med dig av dina härliga recept. Din västerbottenspaj har gjort succé hos både stora och små :)
Jag har nu gjort 4 st som genast tagit slut, så det blir till att göra fler :)
Kram Anna

Skrivet av: anna norberg 2012-06-17 10:59

Hej Jenny!

Varit inne och sneglat på din sida många gånger. Underbar blogg.
Idag kom jag enbart för denna paj som jag precis tänker göra till grannens kräftskiva ikväll.

Blev dock lite full i skratt då jag skrev ner ditt recept.
125 GRADER smör.

En liten felskrivning, det vet jag, men typiskt min humor ;-)

Vänligen // A-M

Skrivet av: A-M 2011-08-27 09:59

Så god den ser ut och du piffar ju alltid till det lite extra.
Ska göra den till helgen då vi ska ha kräftskiva. Tack!

Skrivet av: camilla 2011-08-08 22:03

Tusen tack

Skrivet av: Caroline 2011-08-08 18:34

En väldigt god paj och din ser väldigt fin ut!
http://hovkonditorn.blogspot.com

Skrivet av: Katarina 2011-08-07 15:32

Susanne : Även här så öser regnet ner… Hoppas du får en fin söndag iallafall :-)

Karin : Vi brukar också göra små sådana minipajer. Jättegott :-)

Alice : Vad roligt att du gillar bilder och recepten. Ja, en kokbok hade ju varit riktigt roligt… Vi får se :-)

Skrivet av: Jenny Warsén 2011-08-07 13:42

Alltså ALLA dina recept verkar så fantastiska du bara MÅSTE göra en kokbok…Jag orkar inte leta i bloggen efter dom och hålla på och kopiera, du är så duktig på att hitta på goda saker.

Skrivet av: alice 2011-08-07 13:21

Västerbottenpaj är ju super gott :) Snygga bilder!!!

http://veronica-bakar.blogspot.com/

Skrivet av: Veronica 2011-08-07 11:06

gott! jag brukar göra dem i miniformar och ha som förrätt eller på buffén :)

Skrivet av: karin - trattoria 2011-08-07 10:55

Mmmm, den är god den.
I påskas gjorde jag minipajer med västerbotten och kantareller, också mycket gott.

Här fullkomligen öser regnet ner. Hoppas du har det bättre hos dig.
KRAM

http://lattaochgodarecept.blogspot.com

Skrivet av: Susanne 2011-08-07 10:12

Hej Caroline.
Jag har bara bakat några gånger med surdeg – är ingen expert.
men den här bloggen handlar bara om suredeg. Hoppas den kan hjälpa dig.

http://paindemartin.blogspot.com/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html

Trevlig söndag

Skrivet av: Jenny Warsén 2011-08-07 09:23

hej igen.. jo jag ska ju ha kräftskiva,håller på med att “sätta en surdeg” men vad gör jag för fel, vattnet lägger sig “över” mjölet dag 2 o det luktar jätteskumt, ska d va så?? Mvh Caroline

Skrivet av: Caroline 2011-08-07 07:09

Lämna en kommentar

Kommentar