Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

234 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 12 13 14
 • Gunsan skriver:

  Stackars lilla du, jag vet hur ont det gör! Jag har haft detta sen jag var 17 år från och till. Ibland går det lång tid emellan anfallen, ibland är det tätare. Mitt första fick jag strax efter min förstfödda (jämnårig med dig Pernilla!) Jag trodde då att det berodde på en besvärlig förlossning, två dygn, klipp och sugklocka. Men eftersom det har gått många år och jag har fått tre barn till så har jag förstått att det inte berodde på det, det finns ju även män som besväras av det! ! (Det lär finnas en kung som besvärades svårt, minns inte vilken, dock ej Gustav V. . ) Oftast kommer det på natten, då är det bara att kliva upp och vandra, med lite tur går det över efter 5-10 minuter, med otur kommer det tillbaka just när man har somnat om. 😥 Jag har faktiskt svimmat en gång av smärtan, då var jag typ 30 och på jobbet. .Man vill ju inte gärna tala om varför direkt, åtminstone inte då. Men, en tröst för mig och förhoppningsvis för dig, är kanske att det inte är farligt, jag har haft det i 50 år och lever än. .Kram! ❤

 • Ingela skriver:

  Jag har drabbats av det, det senaste året, jag är 60, och det gör jävelusiskt ont. Jag går upp och hoppar upp o ner några gånger. Men sedan är man ju pigg o har svårt att somna om igen :(
  Min mamma har det också o har haft det i flera år. Hon har tom svimmat av smärtan. Men hon har kommit på att det går över om hon kniper några gånger. Men det där med magnesium ska jag testa.

 • K skriver:

  Jag är 17 år och har känt av dessa symtom tre gånger, första gången skedde för några veckor sedan. Första krampanfallet kom mitt på dagen, men detta varade i ungefär fem minuter och sen var det bra med det. Andra kom en gång när jag skulle sova, då gjorde det så ont att jag mådde illa. Då gick jag in på toa för att försöka få ur mig något, först trodde jag att det var magsjuka men dagen efter mådde jag ju toppen igen. Tredje gången hände alldeles nyligen, då började det plötsligt krampa efter att jag hade gjort nr 2, och det blev värre när jag satt mig ner. Det var inte förrän senaste gången som jag verkligen började fundera på varför min mage har betett sig som den gjort, för alla dessa krampanfall har ju skett vid olika sammanhang. Nu vet jag ju vad det beror på, och det känns så skönt att läsa om andra som har samma problem. Men usch vad jobbigt för er som haft detta besvär i flera års tid, jag som gnäller efter bara tre gånger :/

 • Pernilla skriver:

  Jag har också haft besvär av detta ända sedan tonåren och som värst för några år sedan då det satt i under 4(!) dygn. Då fick jag äta alvedon för att kunna fungera. Men… jag har nu hittat ett sätt där jag får den här hemska krampen att försvinna för gott så att man kan sova vidare. Och det är ganska enkelt…
  Först blir det ett toalettbesök, för jag tänker att om jag kan tömma urinblåsa alternativt tarm så gott det går ändrar jag förusättningarna inuti kroppen eftersom vätska/exkrementer försvinner och det blir mer plats för tarmar och annat.
  Sedan kommer det som gör att krampen försvinner: jag sätter mig på golvet med ryggen rakt upptryckt mot väggen. Sedan drar jag upp benen mot kroppen så långt jag bara kan, helst så att hälarna nuddar sätet. Knäna pekar då rakt upp mot taket och kan man går det att vila hakan mot dem. Och så håller jag fast benen längst ner vid vristerna för att pressa in fötterna mot underkroppen och väntar…. Först känns smärtan olidlig när man precis har satt sig ner, men efter bara 30 sekunder händer något. Jag har klockat detta och på mig tar det ca 1 minut för att kramperna ska släppa helt. Sedan brukar jag – bara för sakens skull – sitta kvar i ytterligare en minut innan jag tassar tillbaka till sängen igen.
  Så här har jag nu gjort ett 20-tal gånger, och inte en enda gång har eländet kommit tillbaka samma natt.
  Ska tillägga att jag varken är medicinskt utbildad eller har googlat detta – upptäckte det bara av en slump under de 4 dygnen eftersom kramperna lättade när jag satt i hörnet av en gammal nersutten soffa och rumpan då hamnade djupare ner än benen som jag hade uppdragna.
  Lycka till, verkligen LYCKA TILL!!!!

 • Daniella skriver:

  Jag har lidit av det i ett år nu har besökt läkare fick hemorrojder medicin som inte hjälper när attackerna kommer oh hjävlar vad det gör ont! det känns att en vattenmelon vill gå ut från ändtarmen snärtan varar i en timme upp till 24 timmar det kan vara svååår smärta eller mildare smärta! har du hittat något botemedel? jag får ingen hjälp av vården

 • Isse skriver:

  Magnesiumbrist

  • Gunsan skriver:

   Jag har också hört att det beror på magnesiumbrist, men tyvärr har det inte hjälpt mig. Magnesium sägs ju vara bra mot kramp i benen, men detta är inte riktigt samma sak tror jag?

1 12 13 14

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram