Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

247 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 13 14 15
 • lilla my skriver:

  TESTA DETTA! Jag har kommit på en lösning som låter jättekonstig men som verkligen funkar för mig! Har lidit av dessa kramper i flera år, men efter att jag börjat med detta har jag lyckats avbryta varenda en! Verkligen värt ett försök om det funkar för dig! Så, eftersom munnen och tarmöppningen styrs av liknande muskler (sfinkter), så har de en slags kroppslig relation. Det första du gör när du känner att en kramp är på gång är att gapa jättestort, verkligen så stort du kan. Sedan försöker du lokalisera med tungan i munnen var smärtan i tarmöppningen sitter. Dvs, visualisera att munnen skulle vara tarmöppningen, var skulle du då peka att smärtan sitter? Är det långt bak i gommen, bakom framtänderna? Sedan gnuggar du med tungan där, allt du kan! Som att tungan i munnen masserar punkten som krampar. Crazy, men det funkar!! Musklerna kommer automatiskt att slappna av efter ca 5-10 sekunder av detta! (Men fortsätt tills du känner att det går över helt). För mig funkar det verkligen, jättekonstigt men är så lättad över att ha kommit på något som hjälper varje gång. Hoppas att någon mer kan få hjälp eller lindring av denna metod!! Lycka till!

 • Magnus skriver:

  För mig känns det inte som ett blixtnedslag, mer som ett spett uppkört i röven.
  Vänster pungkula ömmar.
  Har jag tillgång till badkar tar jag ett hett bad. Ibland runkar jag (!) Det är inte skönt men tar bort fokus från den vidriga smärtan och jag inbillar mig att utlösning hjälper till att lösa upp krampen. Kanske även funkar för kvinnor?

 • Johanna skriver:

  För mig började allt efter otroligt jobbiga krystvärkar. Jag fick en analfissur och efter varje gång jag bajsade så kickade denna smärta in som ni alla pratar om. Det är en vidrig smärta och för mig höll den i sig under ca fem timmar om dagen i flera månader. Jag var tvungen o söka hjälp tillslut och räddningen var att få botox injecerad i ändtarmsöppningen. Jag fick injicering var tredje månad under cirka ett år o efter det har jag aldrig fått tillbaka det! Så det finns hjälp att få av vården:)!

1 13 14 15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram