Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

247 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 2 3 15
 • Patrik Lundberg skriver:

  Jobbigt läge, lider med dig.

  Bara en liten tanke jag fick. Kramp i muskler brukar dyka upp vid vätskebrist (se fotbollsspelare i slutet på matcher). En stor kopp god te innan läggdax kanske.

  Hoppas du blir av med smärtan.

  MVH Patrik

 • Petra skriver:

  Jag vet vad du går igenom. Lider av detta också!! Ibland en lite stund eller i flera timmar. För mig är det ”skönt att sätta mig på toan”. Brukar även ta en värktablett som ibland gör att man slappnar av och kan somna.
  Vi får bilda ett kramp-rump-grupp. Hoppas att resten av dagen blir bättre. Kram

 • Madde skriver:

  Usch, det låter hemskt jobbigt! Vad du är modig som berättar, och som ändå har humorn kvar. ”Blir en ända på detta helvete”, hahaha. Hoppas att det snart försvinner!
  Massa kram och krya på dig!

 • L skriver:

  Min mamma har också problem med ändtarmen och det kommer också mitt i natten, ibland varar det i någon minut, men så ibland kan hon ha det i en timme. Som du säger; det enda som hjälper henne är att vara uppe och gå tills det ger med sig.. Vet inte hur länge hon har haft det problemet, men i MÅNGA år..

 • Mia skriver:

  Hej!
  Jag vet precis hur det känns! Vidrigt! Har också försökt förklara för andra som ”sendrag i rumpan”. För mig fungerar det ibland att ta ett varmt bad men allra helst vill jag ju bara få sova…

  Tack för att du tog upp detta! Trodde jag var den enda i världen som drabbats av denna ”jävla rövkramp”!

  Ha en bra dag!
  Hälsn. Mia

 • Anneli skriver:

  Min nu 16-årige son hade detta från det han var ett par år upp till cirka 10 års ålder. Han skrek och grät och nästan klättrade på väggarna. Det lindrades lite när jag masserade ändtarmsöopningen när han var liten. Sen, helt plötsligt slutade det. Och det kom ofta på kvällen/natten.

  Kram
  Anneli

 • Marie Graff skriver:

  Ush vad jobbigt för dig! Hoppas det försvinner snart <3

 • AnnaCarin skriver:

  Vi är många med dig som drabbas av detta helvete i olika grad. Mina anfall kommer i skov, där det kommer ofta under en period för att sen vara borta kortare eller längre perioder. Det som lindrar något är som du skriver att va uppe och gå, men jag brukar även smörja in aloevera (både runt och i ändtarmsöppningen) samt försöka massera musklerna ut mot skinkorna. Svårt att säga om det har nån egentlig effekt eller om det skulle slutat ändå, men jag tror att det hjälper mig lite. Kram från en som vet hur du har det!!

 • Lillian skriver:

  Hej,
  Det där eländet kan jag få någon gång då och då, dock bara typ 15 minuter, oftast på kvällstid, men inte så ont som du verkar ha,och inte alldeles för ofta men det räcker gott och väl. Jag har hittat ett sätt att lindra det hela, jag sätter mig helt enkelt på min massageapparat som jag har för axlarna, den vibrerar i den bakre regionen och det lindrar…låter ju suspekt kanske men fungerar för mig! Krya på dig! Kram

 • Johanna skriver:

  Hej Pernilla, även om jag lider med dig för din helvetesnatt så är jag så glad att det inte bara är jag som går runt och tror att det är mig det är fel på, haha! Är bara 18 år och har lidit av detta så många gånger, framförallt på nätterna också men även i skolan ibland, där man verkligen bara får bita ihop och låtsas som ingenting!
  Har dock aldrig haft en kramp så länge som du haft inatt (det hade jag nog aldrig stått ut med heller), bara dom 15 minuterna det brukar hålla i sig kan jag ligga ner på golvet & kallsvettas typ!
  Väääldigt lättad över att jag inte är ensam om det åtminstone, men det är bara att bita ihop och se glad ut ändå, speciellt när man sitter i möte eller på lektion även om man bara vill dö för tillfället haha!
  Tack för detta, och för en härlig blogg! 😀

 • Sophia skriver:

  Detta händer mig väldigt sällan och då under korta stunder men jag förstår att det måste vara ett helvete om det håller på en hel natt!!
  Min yogalärare pratar ibland om värk och kramp i anus och säger att om det kommer så ska man göra knipövningar med anus i regelbunden och snabb takt tills det lindras/går över. Jag har själv inte haft tillfälle att prova men det kunde kanske vara värt ett försök.
  kram på dig!

 • 102an@comhem.se skriver:

  Uschiamej som min mormor skulle ha sagt!
  Det låter inte bra alls. Hoppas det inte kommer för ofta och att det snart försvinner bort.
  Sömnen behöver vi alla. Värk behöver ingen.
  Var rädd om Dej.
  Kram från Anette i Örebro

 • Martina skriver:

  Precis så har jag haft det i flera år! Jag har tänkt att det är en komplikation efter min första av tre förlossningar. Det hände mig inte innan den. Förfärligt jobbigt är det. Ibland händer det på jobbet….inte kul att försöka hålla masken när man sitter i möte 😀
  Tack för en härlig blogg!
  Kram

 • Ewa skriver:

  Hejsan Pernilla.

  När jag läser det du skriver får jag en funderare. Har du bara läst dig till detta. Eller har du sökt läkare och fått den diagnosen. Bara orolig för dig. Kram Ewa

  • Pernilla skriver:

   EWA: Jag har ju googlat och de symtomen som beskrivs är exakt det som jag och många med mig upplever, så det kan ju inte gärna vara något annat. Det finns dessutom ingenting en läkaren kan göra något åt detta.

 • Camilla skriver:

  Hej! Tack nu har jag fått en diagnos:) har nämligen också samma problem. Händer tack och lov inte så ofta men det gör sjukt ont och kommer alltid på natten.
  Ha en bra dag!
  Kram Camilla

1 2 3 15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram