Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

243 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 8 9 10 11 12 14
 • Sara skriver:

  Jag sökte ang det du skrev nu Pernilla och jag hamnade på din sida, vilket var den bästa infon jag läst!. Tack så jätte mkt för att du la in det!!!!

  Själv analyserar jag nu utifrån den infon att detta bottnar i stress för min del (eftersom jag har inga riskfaktorer för cancer i ändtarmen, som kan ses vid knivsmärtor i ändtarmen. Så först vart jag lite orolig för det, tills jag såg din info), jag är väldigt stressad just nu av flera orsaker. Det finns så många olika kroppsliga symtom vid stress har jag hunnit erfara (vid mental stress, samt mycket att göra i vardagen).

  Hälsningar/ Sara

 • Ulrika skriver:

  Hej,

  Tack för ditt inlägg! Kom precis till jobbet och berättade för mina kollegor (tjejerna) att ”inatt har mitt anus krampat”! Blir galen på det, det håller i sig konstant i ungefär en kvart innan det släpper. Oftast får jag det vid ägglossning och vid mens. Det är sjukt jobbigt och jag är en ganska smärttålig person som nu när jag läser detta inser att det gör ONT efter vad man beskriver. En blixt ner i rumpan, det kan ju vem som helst förstå att det inte är trevligt. :) Vi kan trösta oss med att vi inte är ensamma om denna lustiga åkomma. Nu slapp jag googla, ha en fin dag!

 • Severin skriver:

  Har också detta några få ggr om året. Funderar om det är mat relaterat. Har det just nu. Åt en hel avokado för en timme sen. Har haft det förut med avokado. Ska äta lite mer magnesium som en skrev . Jag har haft kramper i vaderna i måmnga år och lagt tusentals kronor i massage som hjälpt. Nu tar jag en magnesiumtablet i veckan och de besvären försvann direkt.

 • Gunnel skriver:

  Jag har haft detta i ett flertal år och varit i klorna på smärta, kallsvettig och svimningsattacker. Inga smärtlindrande tabletter, andningstekniker, krystningar etc. har fungerat.

  Läste för ca 1 år sedan om hur någon så fort smärtan anades började gapa stort/öppnade munnen så mycket det gick och höll kvar så tills smärtan klingade av. Skulle hänga samman med att mag/tarmsystemet börjar och slutar från mun-analöppning och att kramp i ändan kunde lösas genom att öppna munnen fullt ut och hålla kvar.

  Provade naturligtvis detta vid nästa anfall och det fungerade jättefint! Har alltsedan dess använt denna teknik och slutmuskeln slappnar alltid av efter en liten stund. Känns tryggt att själv ha kontrollen, även om jag ser helt galen ut där jag sitter/ligger med munnen på vid gavel :) Hoppas att det kan hjälpa någon ur helveteskramper! Good luck!

 • Anette Svensson skriver:

  Hittade också denna ”sjukdomen” via Google. Hade aldrig hört talas om det innan. Konstigt när det verkar vara så många som har problem. Har fått attacker ibland när jag kört bil. Tycker dock det har minskat med åren.

 • Mats Pettersson skriver:

  Och jag som trodde att jag var ensam om det här!
  För min del så även jag problem med det här, men har kommit på sambandet då det gäller vad som orsakat det onda, nämligen choklad.
  För mig fungerar det att undvika choklad, speciellt mörk typ. Kanske/ hoppas att hjälper det någon.
  Mvh // Mats

 • Gunbritt Nilsson skriver:

  Hej! jag har lidit av samma problem. Vaknat på nätterna med en fruktansvärd smärta. Bot finns! Ät magnesium. Mina besvär försvann när jag började äta magnesium. Jag tror det är Magnesiumbrist som gör att man får dessa besvär. Då krampar musklerna. Därav smärtan. Så ät Magnesium.

  • Sten skriver:

   Jag har ätit magnesium i två år men har ändå anfallen lika ofta 2-3 ggr i året. Kanske hjälper det åt någon.

 • Malin skriver:

  Intressant hur många vi är!?
  Läkarna jag besökt för detta problem har tittat lite tröttsamt på mig och skickat iväg mig på någon högst otrevlig rektalundersökning..
  När jag förklarade att det krampar en bit upp i tarmen, det surrar i armarna,blodet försvinner från ansiktet, ( blir lik blek i ansiktet )porerna öppnar sig och det bokstavligttalat rinner svett från hela kroppen
  Läkarens svar: Blodet kan inte försvinna från ansiktet..
  ( vi kan säga att jag stod nog upp och talade om vad jag tyckte om den diagnosen..)
  Eftersom jag känner mig som en ko med mina olika magar.. IBS, magkatarr, mensmage och.. och nu fått ett fullkomligt omöjligt namn att komma ihåg på en av dom.
  Jag har genom åren upptäckt att viss mat framkallar kramperna ( såklart inte varje gång)
  Rå lök är big NO NO ,( vitlök, purjo och gräslök funkar), till min stora sorg banan, även äpple och päron. Dock funkar det oftast om det är (väl ) kokat/tillredda.
  //Malin

 • AnnCharlotte skriver:

  Har haft detta i många år, men inte vetat vad det är. Så, tack för upplysningen.
  Oftast händer det på natten och då orkar man ju inte göra så mycket. Inga piller har hjälpt. Det enda som jag kommit på som faktiskt fungerar är att sätta sig på toa och krysta oavsett om man behöver eller inte. Då brukar det gå över på ett par minuter.

 • Tessan skriver:

  Det är väldigt handikappande.
  Jag har lidit av detta i många år och inga salvor eller läkemedel har hjälpt.
  Har fått botox (plågsamt 👿👿)det hjälpte inte heller så det blev en operation tyvärr..
  Nu fick dom inte full effekt av det heller..så måste tillbaka igen till kirurgen..hoppas slippa op denna gång.

 • Real skriver:

  Hej

  Detta är mångas problem

  Läste oxå att promenader är väldigt bra

  /har man för ont så vänta lite

  Brukar ha med värktabletter ifall att
  😉

 • Hannu T skriver:

  Hej,
  Jag trodde att jag hade problem med hemorrojder i många år. Trodde….
  Periodvis riktigt handikappande, dvs de har stört stora delar av dagen. Dessutom tror jag att smärtor/spänning gjort mig extra trött.
  Under dessa perioder har jag alltid varit smärtfri före dagens första tömning, men under/efter den tömningen har jag haft ont i timmar.
  Ibland har det kommit en lugn period på en eller flera veckor, men sedan har problemen börjat igen. Massor av salvor och suppar och smärtstillande under flera år. Ibland har ingenting hjälpt på en hel dag.
  En pina att sitta och köra bil sådana dagar.
  Kombinerat med plötsliga extrema krampsmärtor, nivå 9 på en tiogradig skala, som slår till på ett par minuter och pågår som längst en kvart.
  Under sådana smärtattacker är jag helt utslagen och grå i ansiktet.
  För ett år sedan gjorde min läkare en mindre undersökning och hittade inget oroväckande, men lovade ordna en remiss. Han hade en teori om proctalgia fugax.
  Sedan gick det ett år och ingenting hördes, dvs han glömde bort det.
  I januari i år googlade jag rätt mycket om mina problem, och kontaktade läkaren igen med en egen diagnos och begäran om en viss medicin.
  Jag fick snabbt ett brevsvar och en remiss till en grundlig undersökning i city.
  1 februari var jag på plats. Själva kameran var rätt ok, men övrig undersökning för att hitta smärtpunkter var så smärtsam att jag fick en extremt svår panikattack.
  De erbjöd mig lugnande medicin i pillerform men jag sa att jag är ok snabbare än pillret börjar verka.
  Inom 15 minuter var jag normal igen.
  Och visst, min diagnos var rätt, och jag fick den medicin jag ville ha.
  Det är alltså inte de i läkarens tycke små hemorrojderna som orsakar mina besvär, utan en kroniskt krampande slutmuskel. Tillståndet är släkt med proctalgia fugax men är kroniskt, dvs krampen finns där hela tiden ganska omärkligt och försvårar ibland tömningen, men sedan när det krampar lite extra, blir man helt utslagen av smärtan.
  Det har forskats en hel del om detta i årtionden men man vet fortfarande inte riktigt vad som orsakar detta.
  Det kan vara ischiasrelaterat, centralnervöst, stress eller små fissurer som orsakar kramperna.
  Medicineringen består under 8 veckor av muskelavslappande Diltiazem-salva morgon och kväll, så att det blir rätt storlek på ”hålet” och även att fissurerna får en chans att läka.
  Sedan ska det vara klart, om jag har fattat det rätt.
  Redan från dag ett upplevde jag ett liv där en slutmuskel inte styr mitt fysiska och mentala mående.
  Och nu slipper jag förhoppningsvis att belasta min lever med stora doser smärtstillande.
  En fantastisk känsla av lättnad.
  Jag nämnde mina besvär för två kompisar, och det visade sig att de har likadana krampattacker några gånger om året.
  Så jag är inte ensam.
  Nu försöker jag vänja mig vid mitt nya liv. Jag slipper försöka distrahera bort smärtorna med diverse aktiviteter.
  Det känns så ovant att inte behöva oroa sig före en tarmtömning. Diametern på slutmuskeln är nu minst två gånger större än vad den varit i många år.
  En enorm lättnad, helt enkelt.
  Hannu T.
  skrivet den 18:e dagen av mitt nya liv.

 • Tinn skriver:

  Hej har också detta helvete som kommer o går. Tar en två stolpiller mot hemorrojder och värktabletter. Tack för att du vågar skriva

 • Malin skriver:

  Jag trodde det bara var jag. Och att det kanske berodde på att mitt sista barn tittade ut på tjugo, så blixten kom från insidan på mig. 😆 Fy det är hemskt när det kör igång. 😭👹skönt att man inte är ensam. Tack Pernilla för att du startade denna tråd.

 • Monica Wärn skriver:

  Jag har också dessa kramper de sedan 30 år tillbaka, men de har minskat något de senaste åren. Det kan komma om jag kvällen innan har varit extra spänd över något. Har även krupit på golvet för det har gjort så ont att jag nästan svimmat.
  Till en början tog jag Treo 1-4 tabletter och efter ett tag försvann det. Nu tar jag scheriproct stolpiller men kan behöva komplettera med värktabletter. Oftast ligger det gaser inne i tarmen och när de kommer ut minskar smärtan.
  Jag har fått uppfattning att man kan få det om man har, som jag, IBS mage. Tarmen kommer i obalans när avföringen ibland är lös och omväxlande hård. Jag intar bulkmedlet Inolaxol varje dag för att få en jämnare konsistens på avföringen och därmed minska kramperna. Jag tror också att stress är en av orsakerna

1 8 9 10 11 12 14

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram