Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

234 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 10 11 12 13 14
 • Gunilla skriver:

  Har haft denna åkomma i hela mitt vuxna liv och det är gräsligt outhärdligt. Fruktansvärt obehagligt och man känner sig väldigt maktlös. Oftast inte mer än en timme. Nästan bara på nätterna och bara några gånger om året. Jag vaknar av smärtan och det är omöjligt att somna om innan det släppt.
  Vanlig Ipren har hjälpt mig, men jag ska absolut prova de mer naturliga metoderna nästa gång.
  Kram till er alla tappra som lider av detta! Gunilla

 • Pelle Svanslös skriver:

  Cannabis är det ENDA som hjälper , har lidit av dessa besvär sen jag var liten, min mamma har dom oxå och en gång av en slump gav min förra flickvän mig ngra bloss på en cannabis cigg under ett anfall och det hjälpte direkt! Sjukt att en blomma som kan hjälpa sjuka får fortsätta att vara olaglig…

 • Daniel Fransson skriver:

  O herregud.
  Jag har haft detta ett flertal gånger. Trodde typ att jag var ensam om det i hela världen. Så otroligt ont det gör

 • Gunilla skriver:

  Lider av denna djävulusiska smärta cirka två gånger per månad. Vaknar på natten med kramp som varar cirka en halv timme. Någon gång har jag svimmat av smärta. Jag har äntligen funnit nåt som hjälper, jag smörjer utvändigt med scheriproctsalva från apoteket och smärtan går över ganska omgående.

 • Malin skriver:

  Det enda som hjälper mig är att sätta mig naken på spikmattan, tar inte bort all smärta men det mesta. Har en säng som är höj och sänkbar, höjer den så jag ”sitter” så spikarna verkligen tar. Hoppas detta fungerar även för er

 • Fredrik skriver:

  Jag lyckades få bukt med kramper av detta slag genom att ta magnesiumtillskott(magnesiumcitrat, magnesiumglycinat, magnesiumsuccinat). Jag använder Helhetshälsas Magnesium Optimal.
  Mvh
  Fredrik

 • Sofie skriver:

  Jag är opererad för endometrios. Innan dess fick jag också så där. Och det är en rent djävulsk smärta. Svimmade ibland. Får någon känning några gånger per år nuförtiden, som är över på nolltid och knappt känns. Be att få undersökas med ultraljud på gyn/kvinnokliniken. Kram

 • Michaela skriver:

  Ja här ligger man mitt i natten och söker efter sätt att lindra smärtan och sen kommer man hit. Du är helt fantastisk som vågar dela med dig av detta, har hittat massa knep och sätt att lindra det tack vare alla kommentarer. Något som funkat för mig är att spruta in vatten i… ja ni fattar och sen har smärtan försvunnit helt. Fungerade dock inte ikväll så ligger här gråtfärdig.. är bara 19 år, undrar om det verkligen är ”vanligt/bra” att få det i en sån ung ålder… ska ringa läkaren imorgon, skönt men samtidigt ledsamt att veta att man inte är ensam… Tack återigen !

 • Anki Gustafsson skriver:

  Har precis detta symptom som du beskriver och det är faktiskt ett litet helvete! Förr kom det ofta men nu mer sällan Fick ett tips av en sjukgymnast som hjälper mej, Gör så här: Ligg på sidan i sängen Dra upp ena knät så långt du kan mot pannan och det andra benet sträcker du ut så långt bakåt som det är möjligt Försök hitta läget i denna konstiga ställning där du känner att krampen lättar Byt sida och gör rörelserna igen Du behöver antagligen göra rörelsen flera gånger men jag lovar att krampen lättar ! Har även fått kramperna dagtid på jobbet Då har jag satt mej på en stol och försökt att göra rörelserna så gott det går och smärtan har försvunnit Hoppas denna rörelse hjälper dej och alla andra drabbade Kram

 • Gunilla Holmberg skriver:

  Hej, tack för att du gav ett namn på den här åkomman. Jag har googlat det förr men inte hittat svaret på vad det är. Frågat sjukhusperonal och läkare men ingen har kunnat tala om för mig vad det är. De har oftast varit helt oförstående och sagt att det är nog gaser eller IBS. Suck. Jag har lidit av det här i massor av år och tyvärr har det bara blivit värre och värre. Värken är nästan outhärdlig och när det kommer (så gott som alltid på natten) så sätter jag mig i en fåtölj och vaggar fram och tillbaka tills det går över, tar oftast MINST en timme, ibland längre tid. Skönt, eller vad man ska säga, att jag inte är ensam.
  Kram
  Gunilla

 • Ebba skriver:

  Har endast drabbats en gång (peppar peppar. ..), fy den lede vad hemskt!!! Visste inte vart jag skulle ta vägen. Vandrade runt som en skrikande vålnad, för det hände såklart mitt i natten! Blev undersökt, hade då även ont i svanskotan. Tja, doktorn visste inte mycket och gav inga svar; ”ge det tid”. Allt försvann efter ca 2 veckor (tänk doktorn hade rätt). Har Inte haft kramp sedan dess. Svanskoteproblemet har dock återkommit, efter 17 år…. Kram

 • Bettan skriver:

  Hej! Vaknade just av orsaken du beskriver så bra. Det kommer alltid så olägligt. Jag har fått xylocainsprutor utskrivna vilket ibland hjälper men inte alltid som nu i natt. Jag har trott att detta var från en gammal skada på svanskotan jag ådrog mig vid ett fall för många år sen. Min svanskota är ruckar vilket ingen läkare verkar veta om det är normalt eller inte. Nej nu hoppas jag på att få några timmars sömn. Natti natti

 • Tina skriver:

  Jag har lidit av detta i så många år och inte vetat vad det är och vågat säga hur det känns. Trodde jag var ensam i hela världen om detta och inget man vågade prata om då det sitter på ett ställe man inte vill nämna. Hmm. Men så råkade jag läsa Pernilla Wahlgrens avslöjande och hur skönt var inte den känslan. Men jag föder hellre barn än detta för det gör så ont att man inte kan koncentrera sig och känns som man vill svimma. En värk är inget mot detta. Kommer ofta om natten men ibland på dagen och att låtsas som ingenting när det gör så j.. ont är inte lätt. Ibland efter orgasmer också. Jag avskyr när man känner första lilla krampen och vet att det håller i sig minst en halvtimme. Tack Pernilla för att du berättade!

 • Malin skriver:

  Jag har något liknande, men kommer alltid i samband med mens. Så en fruktansvärd mensvärk och dessa kramper gör att jag vill ha ihjäl personen (min sambo) som undrar om han kan göra nåt när jag står å spänner mig och försöker andas tills det värsta försvinner. Däremot har jag hela tiden som en spänning därnere under denna period, men den rejäla krampen kommer när den vill verkar det som, kan inte hitta något samband. Dessa började komma efter mitt andra barn och nu efter 3:e är de ännu värre.

 • Daniel skriver:

  Även jag lider av detta, nästan alltid på natten och ca 3 gånger i månaden sålänge jag kan minnas. Har varit uppehåll i några månader 2 gånger annars har detta varit med mej nästan 1 gång i veckan. Jag brukar sätta mej på en kant t.ex säng kanten.
  Mvh Daniel

1 10 11 12 13 14

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram