Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

247 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 11 12 13 14 15
 • Marcus skriver:

  Första gången på 10 år jag äntligen kanske fått svar på vad jag har, tack för att du lagt upp detta. Jag har haft detta ca 10-20 gånger per år och det är som dom fästa säger kommer på natten, har nog haft det sammanlagt 5 gånger på dagen. Jag har ju alltid trott att det varit invändiga hemorrojder. Inatt var det värsta någonsin, låg på klinkers och vred mig av smärta svettades var spyfärdig och påväg att svimma… Gick över efter ca 20 min. Eftersom jag trott att det varit hemorrojder så har jag tryckt upp xyloprokt (reseptfritt) och det har hjälpt. När jag känner att det börjar så tar jag en sådan (stolpiller) direkt och det hjälper bra för mig.

 • Ellie skriver:

  Haft detta flera år och svimmar av smärtan. Det som hjälper bäst är att försöka lägga sig i en slags böneställning på alla fyra med knäna uppdragna under magen, pannan ner mot armarna och röven i vädret. Sedan bara andas och försöka tänka på hur det känns i andra kroppsdelar för att distrahera. Funkar ofta hyfsat snabbt. Det är ett helvete..

 • Janice skriver:

  Hej Pernilla, va tacksam jag är att jag hittade ditt inlägg här. Har en dotter på 8 år som har dessa besvär. Det är så hemskt att se henne gå igenom detta och oftast så somnar hon av smärtan :( vi har varit på undersökningar på sjukhuset och har fått en inhalator som hon ska använda sig av men den fungerar ibland och ibland inte. Känner mig så förtvivlad när jag inte kan hjälpa henne och har varit så orolig för vad det kan vara. Tack för att du delar med dig om detta

 • Linda skriver:

  Tror jag var med om mitt första anfall inatt. Vaknade och skulle gå på toa när jag helt plötsligt fick så sjukt ont, det värsta jag vart med om. Det gjorde så ont att jag höll på att svimma, blev jätterädd och tänkte nästan ringa efter en ambulans. Lyckades ta mig till soffan iaf och lägga mig ner, efter några minuter försvann smärtan gradvis.

 • Sofia skriver:

  Jag har också det, men för mig kan det sitta i jättelänge, alltså typ 3 dagar. Är det normalt egentligen? Men i alla fall så är det jättejobbigt!

  PS. Älskar serien Wahlgrens värld!

 • ewa ribbenblad skriver:

  behandlar just nu en patient med PF (finns i deras släkt) med öronakupungtur.2 ggr per vecka.sedan vi startade för dryg vecka sedan har Hen inte haft något anfall(i vanliga fall har HEN det 2-3 ggr per vecka)
  vi får se………
  Med vänlig hälsning ewa ribbenblad distriktläkare

 • Janina skriver:

  Jag fick ett sånt anfall precis nu mitt på dagen! 🤣 Och har varit med om detta 2 gånger innan en gång på jobbet också mitt på dagen och en gång på natten! Fy fan alltså!!!!!

 • Mats skriver:

  Känner igen mig i dom flesta beskrivningarna här, smärtan är näst intill outhärdig, kommer alltid nattetid och jag vaknar av att det är gör ont.
  Har haft detta problem i 25 år nu, första gången uppsökte jag lökare och man undersökte ändtarmen och var lika undrande som jag vad det berodde på. Själv trodde jag att jag måste vara dödssjuk pg av sådan smärta.

  Om jag haft t.ex 30 anfall, så har endast två kommit dagtid, resten på natten. Jag tycker nog att det blir längre mellan anfallen nu ju äldre man blir, och inte alltid dom bryter ut till 100% smärta, utan kanske till 75-80 % för att sakta avta i styrka och jag kan slappna av och somna om.

  Har som sagt provat allt, försöka slappna av, ligga högt med benen, upp och gå, inget hjälper. Man kallsvettas och är näst intill okontaktbar.

  Kan vara en tillfällighet, men ett par gånger i ren desperation har jag druckit två glas med samarin+två panodil då smärtan är på uppgående, och faktiskt har smärtan försvunnit fortare och jag har kunnat slappna av, om det är en tillfällighet vet jag inte, men kan vara värt att prova.

  Mats

 • Solweig Enarsson skriver:

  Hej. Jag har inte läst alla kommentarer och vet inte när du skrev det här Pernilla men har ingen nämt bricanyl så gör jag det nu. Jag är pensionär men har haft denna åkomma sedan ungdomen. Jättemycket besvär och ont som attan. Men för några år sedan såg jag ett TV-program där några läkare åkte omkring i landet och försökte hjälpa folk med diverse problem. Och då plötsligt fick jag lösningen. En kille med samma eländiga kramper fick rådet att inhalera en dos bricanyl (astmamedicin) så fort besvären kom. Jodå, halleluja, det hjälpte. Besvären släpper direkt och om inte så ta en dos till. Sedan är det bara att sussa vidare så tack du läkare som kom med detta enkla knep. Bricanyl är receptbelagt men be en läkare att skriva ut.

 • Ida skriver:

  Jag har haft detta sedan jag kan minnas och det är liksom alltid kopplat till min mens, och jag får korta men fan i mig extrem spasm lik smärta i ändtarmen.. Men mina vara bara några sekunder som tur är .. Men man blir helt till sig, man svettas efter man fått ett sådant anfall. Sjukt ont gör det!!!

 • Angel skriver:

  Förstår dig verkligen!
  Har samma problem. Finns dock hjälp. Botox runt analen hjälper.
  Själv har jag även dagtid.
  Kram

 • A skriver:

  Jag vaknar av att smärtan är på väg, sedan eskalerar den liksom och det är ibland outhärdligt! Inatt kom det, jag testade i min panik att göra squats, och verkligen knipa med rumpan på vägen upp så att säga. Det fungerade! Smärtan hann aldrig eskalera utan höll sig på låg nivå och gick över. Fortsatte med squatsen en stund till för att vara på den säkra sidan, haha. Kanske var det bara en slump, att detta var en lindrigare attack för de händer mig ibland. Men nu är jag inte lika rädd för nästa gång när jag har en metod att testa som förhoppningsvis hjälper även då!

 • Ewa skriver:

  Tack, bra att någon tar upp detta, detta ämne är svårt att prata om, men nu förstår jag att vi är ganska många. Dessvärre kommer mina ”sendrag” oftare o oftare ju äldre jag blir. Ett tips som jag fick var att ta en Revaxörblåsa, fylla den med vatten o spruta upp, typ lavemang, fungerar ganska bra. Finns det fler tips så är det välkommet.
  Ewa

 • Anders Eriksson skriver:

  Jag har samma problem och har funnit en lösning.
  Det handlar ju om att man får kramp i muskeln i ändtarmen, några cm in.
  Som en generell lösning för muskelkramp gäller det ju att sträcka ut muskeln. Får man kramp exvis i vaden så ställer man sig och stretchar.
  Hur gör man nu för att sträcka ut muskeln i ändtarmen, jo man för in något. Exvis en dildo eller vibrator är lämpligt tillsammans med glidmedel. Efter ett par minuter så släpper krampen. Det man för in måste vara tillräckligt grovt för att muskeln ska sträckas ut så att krampen släpper.
  Jag får nästan alltid denna kramp på nätterna och vaknar och det gör fruktansvärt ont.
  Min mamma hade detta och visade mig att hon brukade knåda med fingret. Så förmodligen ärver man detta.

 • Carina Sundsvall skriver:

  Hej
  TACK för du delat med dig av detta. Jag har haft detta i många många år. Här genomgått alla möjliga undersökningar utan att få veta vad det är.
  Mitt kom först bara nattetid, men började senare att komma när som helst. Värst är det de ggr det kommit när jag gått på stan. Svetten rinner och smärtan är fruktansvärd. Det enda sättet jag kan få det att släppa, är att sätta mig på toaletten och krysta järnet. Men kan bli där ett tag, och ibland få gå in flera ggr.
  Har efter en olycka även muskelkramper i nacke och rygg och har även märkt att Paraflex hjälper mot detta.
  Ingen som inte haft det kan omöjligt förstå hur det känns.
  Kramar från mig ❤

  • bibi agrell skriver:

   Vi är flera
   Iofs skönt att veta, men vad gööör man? Har varit hos kirurg som konstaterade en läkt spricka och en liten oläkt i ändtarmen, några små obetydliga hemoroider!! Fick specialsalva att trycka upp 3 ggr./dag!! Har nu hållit på med det i 5 veckor. Ont, ont, men mindre kramper.
   Min sjukgymnast har kanske kommit på lösningen, min artros i ländryggen. Den spänningen ställer till det och jag spänner skinkmusklerna och då blir det som ett sendrag inne i tarmen samt runt skinkornas nedre delar. Sjukgymnasten behandlar med TNS-apparat och jag gör dagligen mina gymövningar. Snart borde det väl för f-n vara över. Tappar humör och lust. Jag som skall försöka hitta en snygg klänning till dotterns bröllop i maj.
   Bara att bita ihop tydligen!
   Men som sagt, tur att vi är fler :-)
   Hälsn.Bibi

1 11 12 13 14 15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram