Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

215 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 11 12 13
 • Ewa skriver:

  Tack, bra att någon tar upp detta, detta ämne är svårt att prata om, men nu förstår jag att vi är ganska många. Dessvärre kommer mina ”sendrag” oftare o oftare ju äldre jag blir. Ett tips som jag fick var att ta en Revaxörblåsa, fylla den med vatten o spruta upp, typ lavemang, fungerar ganska bra. Finns det fler tips så är det välkommet.
  Ewa

 • Anders Eriksson skriver:

  Jag har samma problem och har funnit en lösning.
  Det handlar ju om att man får kramp i muskeln i ändtarmen, några cm in.
  Som en generell lösning för muskelkramp gäller det ju att sträcka ut muskeln. Får man kramp exvis i vaden så ställer man sig och stretchar.
  Hur gör man nu för att sträcka ut muskeln i ändtarmen, jo man för in något. Exvis en dildo eller vibrator är lämpligt tillsammans med glidmedel. Efter ett par minuter så släpper krampen. Det man för in måste vara tillräckligt grovt för att muskeln ska sträckas ut så att krampen släpper.
  Jag får nästan alltid denna kramp på nätterna och vaknar och det gör fruktansvärt ont.
  Min mamma hade detta och visade mig att hon brukade knåda med fingret. Så förmodligen ärver man detta.

 • Carina Sundsvall skriver:

  Hej
  TACK för du delat med dig av detta. Jag har haft detta i många många år. Här genomgått alla möjliga undersökningar utan att få veta vad det är.
  Mitt kom först bara nattetid, men började senare att komma när som helst. Värst är det de ggr det kommit när jag gått på stan. Svetten rinner och smärtan är fruktansvärd. Det enda sättet jag kan få det att släppa, är att sätta mig på toaletten och krysta järnet. Men kan bli där ett tag, och ibland få gå in flera ggr.
  Har efter en olycka även muskelkramper i nacke och rygg och har även märkt att Paraflex hjälper mot detta.
  Ingen som inte haft det kan omöjligt förstå hur det känns.
  Kramar från mig ❤

  • bibi agrell skriver:

   Vi är flera
   Iofs skönt att veta, men vad gööör man? Har varit hos kirurg som konstaterade en läkt spricka och en liten oläkt i ändtarmen, några små obetydliga hemoroider!! Fick specialsalva att trycka upp 3 ggr./dag!! Har nu hållit på med det i 5 veckor. Ont, ont, men mindre kramper.
   Min sjukgymnast har kanske kommit på lösningen, min artros i ländryggen. Den spänningen ställer till det och jag spänner skinkmusklerna och då blir det som ett sendrag inne i tarmen samt runt skinkornas nedre delar. Sjukgymnasten behandlar med TNS-apparat och jag gör dagligen mina gymövningar. Snart borde det väl för f-n vara över. Tappar humör och lust. Jag som skall försöka hitta en snygg klänning till dotterns bröllop i maj.
   Bara att bita ihop tydligen!
   Men som sagt, tur att vi är fler :-)
   Hälsn.Bibi

1 11 12 13

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram