Min Pinocchio-tårta!

Pinocchio-tårta i långpanna!

 Sockerkaksmet :

 1 1/2 dl vetemjöl

 1 dl strösocker

 2 tsk bakpulver

 150 g smör (smält)

 3 äggulor

 5 msk mjölk

 

 Marängsmet :

 3 äggvitor

 2 dl strösocker

 1 tsk vaniljsocker

 mandelspån

 

 Fyllning eller dekoration:

 3 dl vispad grädde

 Rikligt med bär ( T ex hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär eller vinbär.)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med sockerkaks-smeten :

Vispa ihop det smälta smöret med äggulorna och mjölken.

Blanda vetemjöl , strösocker och bakpulver i en annan skål och vispa ihop det med den flytande smeten.

Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.

Gör sen marängsmeten :

Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock maräng. (Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut!)

Bred ut marängen ovanpå den första smeten. 

Strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills marängen fått lite färg.

Dela kakan på mitten och lägg bär och grädde på den ena halvan.

Lägg på den andra halvan. Garnera med bär och pudra över florsocker!

Är ni fler än 8, och vill göra det lite enklare för er, så gör som jag gjorde.

Jag gjorde en dubbelsats. Sen lät jag kakan vara som den var i långpannan utan att dela den på mitten.

Istället för att ha grädde och bär som fyllning , så bredde jag grädde över hela marängtäcket och garnerade med massor av färska bär!  

17 reaktioner på “Min Pinocchio-tårta!”

  • ¨Jenny skriver:

    Håller med! Behåll frasigheten i marängen genom att låta den vara i dubbla lager, fyllningen emellan! ”Brittatårta” säger vi… kär tårta har många namn :)

  • Tina skriver:

    Hej, fråga, ska sockerkaksbotten alltså inte gräddas innan man har på marängen? Utan det är bara en gräddning? Låter som att det blir smetigt…
    Ser väldigt god ut!

  • Evalena Löthman skriver:

    Hur hög ska formen vara.

  • Pia skriver:

    Jag gör den alltid till många, vi är också en stor familj :) Jag gör två stycken bottnar. Nu för tiden lägger jag ALLTID grädden och bären emellan och lägger den andra botten ovanpå. Förut när jag gjorde den ibland så la jag grädden både emellan och gjorde den fin med grädde och bär uppepå, men då blev det protester, för det gör ju att marängen smälter och blir mjuk. Men visst blir det gott ändå, men den blir mycket godare och frasigare maräng om man lägger fyllningen emellan bara. Jättegod tårta, som här heter Herrgårdstårta, tror jag.

  • Emma skriver:

    Kan varmt rekommendera denna tårta , gör alltid dubbelsats till födelsedagarna !!

  • Josefin skriver:

    Kräktes i munnen lite

  • Gunilla skriver:

    Gjorde en dubbel sats och la på grädde och jordgubbar över hela bottnen. Blev jättelyckad! Lät den var inne en extra stund i ugnen och sänkte då temperaturen efter ca 30 minuter till 150 grader. Skulle tro att sammanlagd tid i ugn blev ca 45 min för att försäkra mig om att den var genomgräddad. La över ett bakplåtspapper de sista tio min. Tårtan uppskattades av alla och räckte gott och väl till 14 personer.

  • Ulla skriver:

    Den här tårtan är lika god som den är enkel att göra. En vuxenfavorit är att ha konserverade mandariner som fyllning och en msk apelsinlikör per dl vispgrädde.

  • Hanna skriver:

    Hej!

    Vår yngsta son skall döpas och jag tänkte baka denna tårta till många personer. Jag såg alternativet om att göra dubbel sats och sen bara lägga på gädde och bär ovanpå. Blir det bra? Någon hade kommentarat ett annat av dina inlägg och sagt att det blev lite ”smetigt” och att krispigheten i marrängen blev förstörd… hjälp hur skall jag göra? Jag skall baka till ca.40 pers. Jag har testat flera av dina recept och brukar vara jätte nöjd, Ska även köpa din senaste bok då jag älskar dina ”enkla” recept.

    Mvh

    Hanna i Falun

  • Johanna skriver:

    Denna tårta gör jag jämt..och ingen tycker det är tråkigt att ALLTID få den..utan alla mumsar och gottar sig..:-)

  • Jenny Andersson skriver:

    Jag bara undrar, blir inte kakan smetig när man gör dubbel sats och brer en tjock marängsmet över den?? Alltså behöver inte kakan längre tid i ugnen om man dubblar receptet? Det låter verkligen jätte gott!! :)

  • sabina skriver:

    Älskar denna tårta, kalastårta heter den i Vår kokbok. Klart den bästa tårtan och så enkel att göra. Jag brukar ha konserverade persikor och grädde i min, en göra två långpannor och lyfta över det ena så det blir ett fint lock.

  • Tovan Thåst skriver:

    Låter ljuvligt! Men jag blir verkligen nyfiken på namnet, Pinocchio-tårta! Vad kommer det ifrån? Kanske något för oss boråsare att satsa på, med tanke på att vårt mest kända konstverk är en 9 meter hög staty av just gulliga Pinocchio, i like!

  • anna skriver:

    detta måste ja prova….. låter kanon gott å så enkelt de verkar va 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Instagram