Traditionell lunch på Sheikh Mohammed Centre

Vi har verkligen hunnit göra SÅ mycket under våra dagar i Dubai!  

I förrgår var vi och besökte Sheikh Mohammed Centre  där vi blev bjudna på en traditionell Arabisk lunch – Vilket innebär att man sitter på golvet och äter all mat med händerna. 

Sedan fick vi ställa alla frågor vi hade om Muslimsa traditioner, seder och om deras religion. 

 

img_3384.jpg

 

Vår värd Rashid tog emot oss med öppna armar , och svarade på alla våra nyfikna frågor.

 

img_3385-1.jpg

 

Lunchen framdukat på golvet, och när man sedan sätter sig ner för att äta, så tar alla av sig skorna.

 

img_3370.jpg

img_3372.jpg

 

Innan maten dricker man arabiskt kaffe.  De små kopparna är för att man ska vilja ha mer och därför stanna kvar längre.

 

img_3376-1.jpg

img_3202.jpgimg_3203.jpgimg_3502.jpgimg_3374.jpg

 

Sofia var grym på att äta med hela händerna!   :-)

 

img_3375.jpgimg_3189.jpgimg_3191-1.jpgimg_3195-1.jpg

 

Maja, Johannes och Philip – min andra familj och världens bästa TV-team! 😍

 

img_3380-1.jpg

Fick fick även fråga om varför muslimska kvinnor bär sina huvudbonader och täcker sitt ansikte, samt prova på hur det känns att bära Chador och Nicab. 

 

img_3377-1.jpgimg_3379-1.jpg img_3381-1.jpgimg_3382-1.jpg

Svaret vi fick var att kvinnorna själva väljer hur dom vill klä sig och hur mycket dom vill dölja av ansiktet, och att det endast har med deras tro att göra.  Alltså att det är ett fritt val kvinnan har.    Men jag har ändå svårt att tro att det är så.

Om man har ett fritt val, varför väljer man då att gå runt i 40 graders värme med helt täckande ansikte och framför allt,  varför kan man inte få ta av den när man sitter på restaurang och ska äta mat?!  Så många kvinnor som man ser här som sitter på restaurang och  tvingas lyfta på det täckande tyget för munnen varje gång dom ska ta en tugga.

Jag får klaustrofobi bara av titta.   Jag respekterar olika religioner och val man gör , men tycker att det ska kännas humant och mänskligt, och det gör dessvärre inte Niqab och Burqa för mig….

 

depositphotos_122075010-stock-illustration-muslim-women-in-traditional-headwear

 

Om både män och kvinnor bar Hijab och Chador , skulle det vara på lika villkor.

Och alla är vi lika inför Gud , eller hur……?!

 

img_3383-1.jpgimg_3226.jpg

img_3227-1.jpgimg_3237.jpg

Jag blev även intervjuad av   Sheikh Mohammed Centre, till deras Instagram ;  @smccudubai .

Gjorde såklart hela intervjun på engelska!  Mitt värsta , haha….😅

 

img_3231.jpg

 

Bar klänning i egen design från min senaste kollektion. 

 

img_3369-1.jpgimg_3387.jpg

 

Innan vi for tillbaka till hotellet besökte vi en marknad och köpte lite kryddor och likadana tofflor – precis såna som tjejerna i Sex and the City köpte  – om ni minns….?!  😉

 

img_3389-1.jpgimg_3441-2.jpg

57 reaktioner på “Traditionell lunch på Sheikh Mohammed Centre”

1 2
 • Catarina skriver:

  Det är svårt att se något annat än förtryck i en religion som faktiskt tillämpar sharialagar. Sådant som stening och halshuggning förekommer idag 2017 om man ”syndat”. Helt barockt!

 • Susanne skriver:

  Jag glömde och fråga ochså ! varför måste kvinnorna täcka håret ochså ? Det är ju inte utmanande , tål inte männen att nån annan tittar på deras fru? Är dom så svartsjuka , det tycker jag har med äganderätt att göra .

 • Susanne skriver:

  Niqab ! Jag tycker att du drar alla svenskar över en kam , varför finns det då en massa vackra färger tror du om det inte är meningen att man ska få använda dom ? När måste tjejer börja använda såna täckande kläder ,vid vilken ålder och är det inte tråkigt att inte kunna få bada , simma och leka med sina barn ute på sommaren ? Speciellt i dom länderna där det är sådär jättevarmt typ 40 grader .

 • Susanne skriver:

  Till Niqab . Jag undrar får dina barn bestämma själva vilken religon dom vill följa eller om dom exempelvis inte vill tro alls på nån religon ? Och sen angående om nunnor är förtryckta och inte får göra egna val , om det nu skulle vara så att det är så ja då är det inte för att männen har bestämt det iallafall . Och en fråga till som jag undrar är att dom kvinnor (muslimer) som bär dessa dräkter (burka ,m.m) varför är färgen alltid svart , när jag bodde i Rinkeby för många många år sen , när man inte behövde vara rädd att bo där så kom jag hem sent en kväll och mötte då en kvinna (antar) jag som hade en sån där kolsvart lång dräkt och HELT täckande ÖVERALLT med bara ett svart nät för ögonen , jag kan säga att det var VÄLDIGT obehagligt , att inte kunna se vem man möter , det ÄR obehagligt . Sista frågan till dig , vilket tycker du ger den trevligaste och mest betryggande atmosfären i ett samhälle ? Bara en massa människor helt täckande i svart från topp till tå där man knappt ens ser ögonen eller människor i olika glada färger på kläderna där man SER människorna omkring sig , man SER VEM man möter , och en sak till , ALLA har inte korta kjolar och urringat .

  • Anna skriver:

   Väldigt bra kommentar👍🏻😊

  • Svensk muslim med niqab skriver:

   Anna – sök ”Nunna Maria” så får du se hur strikt de lever sina liv.

   Petra – klart vi dejtar men inte i ensamhet då vi anser det vara omoraliskt att kyssas eller ha samlag om man inte tänkt gifta sig med personen. Om man ser en muslimsk man som man kanske fallit för så tar man kontakt genom bekanta och har en dejt. Man kan vara i ensamhet i ex ett rum eller något men någon mer bör vara i närheten så man som sagt inte begår omoraliska handlingar med varandra. Sen dejtar man hur länge man vill tills man kanske känner antingen att man vill gifta sig eller om man inte vill. Det bestämmer man själv och ingen i släkten ska blanda sig i. Kanske föräldrar lägger sig i om det är en dålig kille/tjej för man vill sitt barns bästa men inget tvång! Sen existerar de tvångsgifte men det har ingenting med Allahs bestämmelser att göra utan det är vad människor själva hittat på. Självklart får mannen se oss utan niqab, vi visar tillochmed håret för dem måste ju få se hur man ser ut så man inte senare blir besviken för de kan vara stor skillnad med och utan slöjan. Allah är den som bäst vet hur världen ska styras för bästa samhälle och dessa är några utav reglerna kring giftemål för att undvika problem eller omoraliska handlingar.

   Susanne – Klart de själva bestämmer vilken religion de ska följa när de blir äldre, men under sin uppväxt så lär vi dem självklart om islam. Precis som svenskar lär sina barn kristendomen .. finns nog ingen svensk som lär sina barn om islam när de är kristna själva .. och ingen muslim som lär sina barn annat än islam. Återigen ska de vara muslimer för Allahs skull och inte för min skull, Allah vet allt och de kommer inte komma någonstans om de gör handlingar för andra än Allahs skull.

   Vadå tror du männen bestämmer och förtrycker oss muslimska kvinnor eller? Alltså det förekommer säkert precis som de förekommer svenskar som förtrycker svenska kvinnor, men det har inget med islam att göra. Kan säga att vi muslimska kvinnor är väldigt starka och det är få som tolererar förtryck. Jag har då aldrig stött på en muslimsk förtryckt kvinna för vi praktiserande söker oss endast till praktiserande män med ett gott rykte.

   Svart bär man för de finns islamiska texter att det är bättre att bära färger som inte väcker uppmärksamhet. Därför är det endel som bär helsvart. Jag själv bär det men har senare tiden märkt att det drar mer uppmärksamhet än mina andra färger som mörkgrön och mörkblå exempelvis. Så svart är nog bäst att bära i länder man är van med niqab. Du behöver absolut inte vara rädd för oss med niqab, snällare och ordentligare kvinnor har jag aldrig mött. Luras inte av medias syn och försök till att få oss till farliga kvinnor som vill spränga sig. Nejnej.
   Vi muslimska kvinnor brinner för moral och goda gärningar, hälsa hej nästa gång istället så får du se själv.

   Ett samhälle blir inte tryggt pga klädsel .. hahah där fick du mig att skratta. Jag hoppas du var ironisk med den meningen.
   Om inte – tryggt samhälle görs utan ordentliga människor som inte gör dåliga handlingar. Skulle välja samhälle med svartklädda niqabister lätt!!
   Här i sverige går ni i färgglada kläder och visar mer kropp än vad som täcks och ÄNDÅ vågar jag knappt gå ut för rädsla att bli våldtagen eller mördad. Skulle ALDRIG våga gå i skogen ensam med mina barn .. vågar knappt gå till stan ensam med mina barn för att folk är så elaka mot mig. Hade gärna flyttat från detta äckliga samhälle (obs jag gillar sverige som land och vården här osv.. men människorna här har blivit galna) men just nu kan jag inte det och det är väldigt svårt att lära sig helt nytt språk och göra allt från start i ett helt nytt land.

   Jag säger bara en sak … ni skrattar åt Allahs lagar men jag kan lova er att det kommer endag då ni kommer inse att lagarna som är skapta av människan bara förstör världen. Ni skrattar säkert åt oss muslimer med strika regler kring giftemål och klädsel och mat och annat men det finns ett syfte med det hela och det är att behålla bland annat moral och luster i skick … ja ni ser ju hur de går i västländska länderna. Stackars kvinnor kan inte ens jogga i skogen längre. Folk ligger runt och får könssjukdomar och hiv och allt möjligt. Katastrof.

   • Pia skriver:

    Men snälla! Vilka är det som begår de flesta våldtäkterna? Och då speciellt gruppvåldtäkter..
    Ni är säkert jättetrevliga kvinnor under er niquab men det känns väldigt underligt att prata med någon som man inte får ögonkontakt med eller ens ser. Det är ungefär samma som att prata med personer som har mörka solglasögon på sig.

   • Helena skriver:

    En sak ska du ha klart för dig, och det är att svenska barn får lära sig om ALLA religioner i skolan, där ingår även islam. Så där har du helt fel. Men med muslimska barn är det kanske annorlunda, där kan jag tänka mig att man tar bort läran om andra religioner än islam.

    Vad tycker du om att man täcker för fönstren i idrottshallar 15 min innan idrottsaktiviteten börjar, där muslimerna ska idrotta med icke muslimer? Varför ska det finnas täckta badkläder åt muslimerna i badhusen? Finns det inga så vägrar de vara med på lektionerna, är det vettigt? Anpassar man sig då i den nya kulturen?

 • Svensk muslim med niqab skriver:

  Varför ska jag flytta från sverige?
  Vilken mobbning. Ska jag flytta från landet nu också för att jag täcker ansiktet?

  Jag är som sagt svensk, ska jag flytta till ett land där jag inte kan språket eller någonting med min man och barn bara för att jag inte är välkommen i mitt egna land längre pga min niqab? Fy ni är ju värre än diktatorerna nästan! Måste jag fly från mitt land så som andra tvingas fly från sina länder? NI ÄR COCCO!

 • Inte muslim men.... skriver:

  Ok! Here we go again…. Den vita privilegierade kvinnan reser till att ”orientalisk” land och provar lite kläder och känner att hon kan yttra sig om den icke vita kvinna är förtryckt eller inte!! Det gör mig så arg Pernilla att du påstår att kvinnorna i Dubai inte kan ha gjort ett eget val och valt att ha på sig niqaben. Jag kan för allt i världen inte förstå varför en övre medelålders kvinna som du väljer att ta på dig kläder där du knappt kan böja dig utan att hela härligheten ska synas men sitter jag och påstår att det inte är ett val du själv gjort? Du har baserat dina val på de premisser du anser vara viktiga och dessa kvinnor har gjort det utefter sina egna övertygelser som har med deras religion att göra. Att inte förstå eller hålla med är en sak men att sitta och påstå att vuxna kvinnor inte kan göra egna val ja då måste man vara den största antifeministen som finns. Vi alla vet att du inte är den smartaste hönan i hönshuset men om du vill ge dig in på olika teologiska frågor eller frågor som kräver lite mer avancerade svar än JA och NEJ så finns det ett ord som kallas för ödmjukhet, jag är säker på att du inte ens talat med en endaste kvinna där som har niqab. Om du är emot såna företeelser så kanske du kan åka någon annan stans och inte till länder där det förekommer, har man principer så bör man leva efter dem.

 • M skriver:

  Det ni gör genom det här programmet och val av aktiviteter är en normalisering av en rutten medeltida patriarkalisk tradition. Något kvinnor i Sverige har bekämpat genom hårt arbete. Ni tar inte hänsyn till vilka signaler dessa kampanjer sänder ut till miljontals flickor och kvinnor runtom i världen som under övertalning, social och känslomässig utpressning, hot samt våld tvingas bära slöja.
  Ni tar inte hänsyn till att slöjan upplevs av miljontals kvinnor i Iran, Afghanistan, Egypten, Tunisien, Libyen, Sudan, Saudiarabien, Kuwait och flera andra gulfstater som allt annat en eget val, uttryck för självbestämmande, kontroll över den egna kroppen och frihet.
  Ni tar inte hänsyn till att de muslimskor som framställer slöjan som rena friheten är aktörer som direkt eller indirekt deltar i en islamistisk rörelse vars främsta måltavla för hot, förtryck och våld är flickor och kvinnor.

  • Svensk muslim med niqab skriver:

   Min klädsel är för att skydda, inte för att förtrycka. Har 2 döttrar och de kommer en dag när de är mogna då ska de SJÄLVA välja deras klädsel. Skulle aldrig tvinga dem bära slöjan om de själva inte vill för inom vår religion måste avsikten vara för Allahs skull och ingen annan. Om de bär slöja för min skull så är de helt i onödan och tillochmed en SYND för vi får endast utföra dyrkan för Allahs skull och ingen annan.

   Finns säkert dem som blir påtvingade slöja, precis som de finns dem som indirekt här i sverige blir påtvingade att ta av sig slöjan! Alla förtryckare är sk*t.

   Som min idrottslärare i gymnasiet försökte få mig ta av mig den så jag kunde ha idrott. Haha. Varför kan man inte ha idrott med slöja på sig?

   Så okunniga.

   • Elizabeth skriver:

    Varför bor du i Sverige?

   • P skriver:

    En fråga som jag undrar över är vad händer med en dotter som väljer att inte använda Niqab?
    I förhållande till familj släkt och vänner?

   • Petra skriver:

    Hej ” Svensk Muslim med Niqab”
    Jag tänkte bara ställa en fråga av ren nyfikenhet, hoppas att det är ok:)

    Hur går det till när ni ”dejtar”? För oftast faller man ju för det yttre innan man lär känna personen ifråga. För mannen kan ju inte se hur du/ni ser ut, vilket i och för sig bidrar till att man blir kär i PERSONEN, men innan man kommer dit? Blir ni ”ihop tussade” av gemensamma bekanta/familj? För i vanliga fall så träffas man ju genom en blick eller en liten flirt för att man gillar vad man ser:)..
    Går ni ut och äter middag men att du fortfarande inte får visa dig? När i ”förhållandet” får man ta av sig? Och när du träffar hans familj, får du då ta av dig på första träffen eller blir det efter ett tag?? Hoppas att du vill svara:)

    Mvh, Petra

 • Svensk muslim med niqab skriver:

  Du får gärna skriva varför. Så att det inte blir ren nätmobbning.

  Detta är också en sak som stör mig. Folk vill att man ska arbeta i samhället och inte isolera sig men hur ska man göra det när det är ren mobbning vart man än går? Är inte emot blickar för självklart kollar man med tanke på att det är få som klär sig som mig men att kasta ord eller titta snett eller frysa ut en … så omoget och elakt.

  Barnen lär sig i skolan att mobbning är otillåtet men ändå är de dem vuxna som mobbar mest.

  Bara.för.att.man.täcker.ansiktet.

  Jag är inte en brottsling och är en väldigt snäll och omtänksam person men ändå behandlas man som man gör.
  – bara för man täcker ansiktet.

  Synd pernilla att du uttalade dig som du gjorde om niqaben och bidrar till mobbningen av oss niqabister. Vore kanke mer schysst om du hade sagt ”jag vill inte klä mig så men respekterar dem som gör det för det är bara ett plagg”

  Inte konstigt att världen ser ut som den gör när folk ska gå med näsan i vädret och kritisera hej vilt helt utan kunskap eller förståelse.

  I sverige har de nu blivit att ALLA SKA FÅ KLÄ SIG SOM MAN VILL FÖRUTOM MUSLIMERNA. för det är så heta debatter om pojk och flickkläder och färger och att barn och vuxna får ha vilka kläder man vill de ska inte vara könsbestämt. Men jag är ”cocco” pga mina kläder.

  FY vad jag känner mig förtryckt av er. Man är inte välkommen någonstans bara för att jag täcker mitt ansikte som enbart har med min religion att göra.
  Ni kritiserar förtryckarna men är förtryckare själva. Sånt hyckleri.

 • Jag är svensk och valde självmant att bli muslim för ca 8 år sedan då jag gick i gymnasiet. Har alltså inte blivit tvingad utan träffade slumpmässigt en somalisk tjej som jag började prata med om islam. Blev sedan muslim och tror från mig hjärta att Allah är den som skapat allt och jag som muslim vill göra den som skapat mig nöjd … precis som kristna vill göra sin gud nöjd. Vi tror att Allah är den som vet bäst hur allt ska styras eftersom Han har skapat allt. Precis som applegrundaren bäst vet hur man ska använda och hantera apple-produkter.

  En av dessa saker är att kvinnan uppmanas att täcka sig men även mannen uppmanas att täcka sig (som ni ser så klär sig dessa män täckandes som ni träffade i dubai).
  Sen hur mycket du täcker är upp till var och en.. det obligatoriska är att täcka allt utan ansikte och händer men jag personligen har valt att ha NIQAB för att jag vill ha det och trivs med det och jag gör det endast för Allahs skull för att göra Han mer nöjd och hade denna klädsel INNAN jag gifte mig eller ens träffade min man. Detta har med min tro att göra och en av anledningarna är pga moral. Precis som Jesus mor täckte sig med huvudbodnad … var hon förtryckt? Nej. Är nunnor förtryckta? Nej … men ändå väljer ni att peka på oss muslimer.
  Jag vill ha denna klädsel även om det är 40 grader varmt … vi har ett helt annat tankesätt än er. Därför kan ni inte förstå.

  Och FY SKÄMS på er att ni vågar kalla er feminismer och stå för kvinnans rätt … för här kommer ni och försöker styra oss att inte välja att täcka ansiktet! Men JAG VILL täcka mitt ansikte och vad har ni med det att göra? Vissa täcker ansiktet med 20 produkter smink och andra med tyg. Alltså lägg ner era anklagelser era hycklare blir så ledsen och arg.

  Ni kan inte förstå osss precis som vi inte kan förstå hur ni kan visa upp era dyrbara kroppar för främmande män ute och inte ha någon moral eller att ni inte äcklas av hur gubbar ser på er kropp. Jag vill ALDRIG gå i korta kjolar och urringade tröjor och låta andra se min kropp och det är MIN rätt som kvinna att bestämma vad jag vill visa och inte visa.

  Ni anklagar män i ex. Arabländerna för att de tvingar på kvinnor kläder … men NI gör ju samma sak fast ni vill tvinga AV kvinnor kläder.

  Låt kvinnan vara som hon vill och klä sig som hon vill.

  • Anna skriver:

   Jag undrar hur du tänker när du jämför nunnor med kvinnor med heltäckande kläder, nunnorna tjänar kyrkan och har sedan många år klätt sig heltäckande men nu dom senare åren har även dom kortärmat o kortare kjolar. Var o en gör som dom vill men att det är självvalt har jag väldigt svårt att tro på,

   • Svensk muslim med niqab skriver:

    Nunnorna tjänar inte kyrkan, de tjänar Jesus.
    Muslimer tjänar Allah.
    Alltså vi har samma motiv till klädvalen.

    Nunnor har även väldigt strikta regler kring när man får träffa utomstående och får absolut inte ha någon man. Och får oftast inte gå utanför sitt kloster. Dem är förtryckta om du frågar mig fast inte om de valt de själva.

    Ja om de väljer klä sig mer lättklätt så är de deras val precis som det är mitt val att visa ögonen och inte täcka dem helt.

    Jag kan garantera mig att mina kläder är helt självvalda!

   • Anna skriver:

    Nu vet jag inte vilka nunnor du stött på, att dom sällan får lämna klostret är inte sant! Lika så strikta regler vilka dom får träffa vet jag inte heller var du fått ifrån? Att dom ” väljer att vara lättklädda ”som du skriver är att dom tagit sitt förnuft till fånga och inte ska gå i dessa långa klänningar pga värme,

  • Maria skriver:

   Du är ju totalt cocco i huvudet!!!

   • Maria skriver:

    Alltså menar att ”Svensk muslim med niqab” är cocco.
    Somna om.

   • Elizabeth skriver:

    Jag håller helt med dej!
    Tänk att man skulle behöva uppleva kvinnor i burka och niqab på stadens gator och torg i Sverige år 2017?!

  • Lise skriver:

   Jag är kristen och du kan aldrig likställa islams strikta absurda regler med kristendomen. Nunnor får absolut vistas utanför kloster. Jag träffar ofta nunnor på bussar och ute på gatorna. Vi kristna får visa vårt hår och hud till skillnad mot er kvinnoarbete förtryckande tro. Det enda ni tänker på är att behaga mannens krav. Ni muslimska kvinnor täcker er så att muslimska män inte ska frestas av er sexuellt. Ni gör detta enbart för mannen så att han inte känner sexuell lust till kvinnan för gör han det så syndar han enligt er muslimska tro.
   Tråkigt att Wahlgrens värld valde att filma i en kvinnoförtryckande stat som Dubai.

1 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram