Vad man INTE gör på ett flygplan

Jag har skrivit om detta förut. Etik och moral på ett flygplan. Just nu när jag skriver detta befinner jag mig på 10.000 meters höjd. 
Jag har full förståelse för att alla inte flyger så ofta, men det finns ändå en del ”oskrivna” regler som även de som inte flyger så ofta bör följa och framför allt tänka på när man delar ett litet utrymme med över 200 andra människor. 
1. Drick dig inte berusad innan du går på planet. Eller på planet. Det är både respektlöst emot personalen och mot andra passagerare

2. Om möjligt undvik att röka eller spraya på dej starka parfymer innan du går på planet, åter igen detta för att det är en cylinderformad, trångt utrymme där många människor ska vistas under en längre period. Visa respekt. 

3. Är du sjuk. Stanna hemma. 

4. Ta INTE med dig egen mat in på flygplanet. Om du har små barn, ta med kex och färdigskuren frukt om du måste. MAN äter ABSOLUT INTE STARK DOFTANDE MAT så som HAMBURGARE, POMME FRITES eller TONFISKSMÖRGÅSAR. Ät innan du går på eller handla på flyget. Det är inte en picknick du är på. Det är ett transportmedel. Som du delar med andra. 

5. Lär dina barn att SITTA STILL i ett flygplan. Det ÄR ingen lekplats. Även här finns förståelse för spring i benen. Men sätt GRÄNSER. Det är du som föräldrar som LÄR dina barn hur man beter sig på ett flygplan. MAN sitter På sin plats. Att springa i gången är HELT OACCEPTABELT. 

6. Man lär också sina barn att INTE klättra över sätena. 

7. Man använder HÖRLURAR om man ska lyssna, se eller använda teknik med ljud. 

8. Man är trevlig mot PERSONALEN. De jobbar långa dagar med få pauser. De är där för din SÄKERHETEN. 

9. Under servering sitter man ner. 

10. Man talar i normal samtalston och väljer sina ord. Det är oerhört lyhört på ett flygplan. 

11. Fis inte!!! Skämt ? Nej! Om du verkligen måste ”släppa väder” håll dej och gå på toaletten. Förbered dig inför resan genom att äta hälsosamt, drick mycket vatten och har du problem, gå till toaletten. Snälla!!! 

12. Ta inte för stora handbagage. Jag fattar – JAG reser bara med handbagage. MEN – lägg hellre en väska på bandet än att släpa med dig stora, otympliga väskor in i planet. Andas och planera din packning. 

13. Är du flygrädd? Prata med personalen. De är ofta fantastiska. Berätta redan i check in att du är rädd. Berätta när du går på planet. Personalen är där för DEJ. De är oerhört proffsiga.välj flygbolag med omsorg. Det lönar sig. 

14. Planera din resa, va i god tid. Ladda ner appar, information och ha alltid en ”back up” plan – OM planet är försenat, om någon mår dåligt, är rädd – vad gör vi då? 

15. Andas….. 

Jag älskar att resa. Men människor som inte följer ovan visar på orespekt, ovana och ohyfs. Något som inte borde förekomma – oavsett om du reser en gång vart tionde år eller varje månad. 

Namaste

8 reaktioner på “Vad man INTE gör på ett flygplan”

 • Maria skriver:

  Hej Emilia!

  Enligt medhavd mat känner jag mig starkt träffad. Har barn med livshotande allergiska sjukdomar, en gång på 10 år fick vi med hjälp av astma och allergiförbundet möjlighet att ta ett flyg till ett allergianpassat hotell på Kreta. Flyget kunde inte garantera rätt kost, så vi fick ta med till barnen. Vi undvek stark luktande mat, typ kål, curry etc. Men vi valde pannkakor och köttbullar som jag stått och förberett, (specialkost utan ägg, mjölk, vete mm), som de flesta svenskar äter. Så hur kan hamburgare räknas som extremt störande.

  Blev ledsen, har följt din öppenhet och tolerans mot människors olikhet. Men vi kan tydligen inte göra EN resa utan att störa någon, då er familj m fl gör åtskilliga varje år… 😢

  • Emilia Löf Karlsson skriver:

   Hej Maria, självklart finns det alltid undantag. Jag har själv allergibarn och har alltid fått förbereda snacks etc.

   Det är inte det jag menar. Jag menar människor som utan hänsyn till andra inte förstår ”etiken” på ett plan.

   Jag hade med glädje suttit bredvid dig på ett flygplan! Fortsätt flyg! Kram

 • Sandra skriver:

  Så sant Emilia och jättebra att du skriver om detta.
  Håller med i allt till fullo.
  Man ska visa respekt för varandra när man sitter i ett plan med många människor och små utrymmen. Borde vara A och O för alla. Men tyvärr är det inte så. Vilket är väldigt tråkigt.
  Dessa regler borde finnas uppsatta vid varje flygstol. En lapp påklistrad på brickbordet som är framför kanske?
  Du är så klok Emilia 💖
  Varm kram Sandra

  • Emilia Löf Karlsson skriver:

   Håller med, så tråkigt att behöva ha en massa regler, men respekt ser man sällan på ett plan. Varm kram till dej

 • Ann skriver:

  Läste upp detta för min man som arbetar som kabinchef sedan 40 år tillbaka (snart pension) och han skulle älska att ha passagerare som dig och din familj alla dagar i veckan. Tack för att du skriver detta 🙏🏻 För tyvärr har det blivit värre och värre med respekt och hänsyn på sistone. Förr visade passagerarna stor respekt för kabinpersonal och de hade högre status. I takt med lågprisbolagens framfart har statusen rasat och vissa passagerare kan verkligen svina ner ombord så man häpnar. Kram Ann och Kenneth

 • Lasueca skriver:

  Guapa,
  Så sant allt du skriver och vad otrevligt det blir bär inte reglerna följs.
  Njut nu här nere hos mig och ladda batterierna inför en lång mörk vinter.
  Abrazos/ Lolo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram