Varför det är lätt att lämna New York!

Varning: läs inte det här inlägget om du inte vill läsa om Donald Trump!

Det är väldigt mycket som är fint med New York. Här sitter Micke och Margaux på våren i Central Park.

Det är en del av er som frågat bland kommentarerna om det varit svårt att lämna New York. Svaret på det är faktiskt nej. Visst, New York, har varit min drömstad sedan jag bodde där på 90-talet och det är väldigt mycket med den stan som är fantastiskt. Men det finns två saker som gör det lätt att lämna. Det ena är att det är en stad som är svår för ungdomar och det andra är Trump.

Börjar med det första. New York är en stad som enligt min mening är väldigt bra för mindre barn konstigt nog. Det absolut bästa är att barnen blir sedda och uppskattade av andra vuxna. Vart man går pratar folk med barnen, de ser dem och ger dem uppskattning. Det gör att barnen växer och känner sig högt värderade. Och det finns oändligt mycket spännande för dem att göra och se.

Men när barnen blir tonåringar och börjar High school börjar också problemen. Det största problemet är droger. Det förekommer droger överallt hela tiden. Den avslappnade inställningen till marijuana i det amerikanska samhället i stort har verkligen inte hjälpt ungdomarna, tvärt om. För oss är det rena turen att Celeste inte har den läggningen, men vi har sett på nära håll hur den ena normala, gulliga tjejen efter den andra dragits in i den här karusellen. Med det inte sagt att deras liv nu kommer att bli som missbrukare, men det gör dem otroligt omotiverade att plugga och kommer på så sätt göra framtiden svårare för dem.

Fifth Avenue med de fina taxibilarna och Chrysler building (min favorit byggnad) i bakgrunden.

Den andra saken som jag absolut inte kan stå ut med i Amerika är Donald Trump. Bara jag skriver hans namn här sköljer en våg av obehag över mig. Det är en fullständig tragedi att en så hatisk och mörk person har valts till president. Han har fört debatten och den allmänna tonen i samhället ner på en bottennivå. När ledaren lägger ribban så lågt, vad är det då som hindrar att resten av samhället tar efter?

Listan på vidriga saker som Trump står för och gör är så lång att jag inte kan gå igenom den här. Det värsta är förnekelsen av klimatförändringar och föraktet för miljöfrågor, hans hälsoplan som gör att 22 miljoner (den här siffran kan tydligen vara ännu högre enligt nya beräkningar närmre 34 miljoner) fattiga amerikaner utan sjukförsäkring, upprustningen av det amerikanska försvaret och jämställdhetsfrågor. Att han dessutom är en kvinnohatare av rang gör saken än värre. Trumps inställning till kvinnor är att de ska vara snygga, smala och framförallt hålla käften.

Han en historia av att håna kvinnor i tweets och på andra sätt. Den senaste i raden var när han häromdagen skrev om ett par  morgonvärdar på TV (Joe Scarborough och Mika Brzezinski). För att ni verkligen ska få en idé om hur sjukt det här är ändrar jag namnen till, Tilde de Paula och Peter Jidhe. Tänk alltså att Stefan Löfven twittrade:

”Jag hörde att Nyhetsmorgon, som har låga tittarsiffror, talade illa om mig (tittar inte längre). Hur kom det sig att låg-IQ Crazy Tilde med Psyko Peter kom…till Harpsund 3 nätter i rad omkring nyårsafton och insisterade på att umgås med mig. Hon blödde kraftigt efter ett ansiktslyft. Jag sa nej!”

Alltså vad hade hänt om det var Löfven som twittrat så här? Förhoppningsvis hade någon eskorterat honom till närmaste psykiatriska institut. Hela tweeten är ju så galen och samtidigt imbecill, som en femåring skrivit den. Det som är så typiskt är att Trump ständigt återkommer till hur kvinnor ser ut och förnedrar kvinnor på det sättet.

Här är andra exempel på Trump i intervjuer eller tweets:

 • Hillary Clinton: ”Om Hillary Clinton inte kunde tillfredsställa sin make vad får henne att tro att hon kan tillfredsställa landet?” Och så klart ”Hon har inte utseendet. Hon har inte uthålligheten.”
 • Rosie O’Donnell: ”Rosie O’Donnell är äcklig, både på in- och utsidan. Om du tar dig en titt på henne så ser du att hon är en slusk. Hur kan hon ens vara på TV? Om The View (hennes program) var mitt program skulle hon få sparken. Jag skulle titta henne rakt in i hennes feta, fula ansikte och säga: ’Rosie, you’re fired.
 • Angelina Jolie: ”Jag förstår verkligen skönhet. Och, kan jag säga dig, hon är inte det. Jag äger faktiskt Miss Universe. Jag menar jag äger massor av olika saker. Jag förstår verkligen skönhet och hon är det inte.”
 • Cher: ”@cher–Jag har inte på mig en ”matta” (slangord for peruk) – det är mitt (hår menar han). Och jag lovar att inte prata om dina massiva plastikoperationer som inte fungerade.”
 • Arianna Huffington (grundaren till Huffington post – jättebra web tidning): ”@ariannahuff är oattraktiv både på ut- och insidan. Jag förstår helt hennes före detta man som lämnade henne för en annan man – bra beslut.”  

När Trump blev vald till president levde jag och många med mig i en sorts chocktillstånd i flera veckor. Jag kunde inte ta in att det var sant. Hela samhället var lamslaget på sätt och vis. Det visade sig bland annat i att folk slutade handla (märkte även av det i min butik på Mott Street) och att de amerikanska komikerna och TV-värdarna som annars roastar politiker inte kunde skämta om situationen. Nu har den förlamningen släppt och det skämtas hejdlöst om Trump överallt. Och, visst, det är skönt att kunna skratta åt eländet. Men faktum kvarstår. Gubben sitter kvar vid makten och gör sitt bästa för att undergräva demokratin. Eftersom vi inte är amerikanska medborgare och inte kan rösta känns det OTROLIGT skönt att lämna allt detta och följa på avstånd istället. Det är dags för amerikanerna själva att ta tag i sitt gigantiska problem.

Som ni kanske vet så fick Hillary 2.9 MILJONER fler röster än Trump, men ändå blev det genom det amerikanska valsystemet så att Trump vann. Förhoppningsvis kan det faktum att de nu har en man som helt tydligt inte är vid sina sinnens fulla bruk som president göra att de tar sig en ordentlig titt på hela sitt politiska system och ser till att något liknande aldrig kan hända igen.

Under tiden ska jag försöka göra andra bra, produktiva saker. Jag ska verkligen inte sluta bevaka situationen i USA eftersom vi som inte är amerikaner ändå kan hålla motståndet levande. Men jag tror ändå på att försöka göra positiva saker i en mörk tid är av vikt.

Tack för att ni läser och kommenterar! Jag uppskattar er input otroligt mycket! ❤️

xx

Ladda gärna hem min bok som jag skrivit om min resa från att ha en dröm om att starta eget och förändra mitt liv men ingen idé om hur. Kostar 150kr som e-bok APförlaget  och som inbunden bok här: Drömfångaren.

Följ mig gärna på instagram: @bag_all eller mer privat på @jenniferjansch

Min butik finns på: www.bag-all.com och svenska butiken på www.bag-all.se

 

61 reaktioner på “Varför det är lätt att lämna New York!”

 • Helena Sellberg skriver:

  Hej Jennifer. Tycker det är så roligt och intressant att läsa din blogg😊 jag själv älskar New York och är lite avis över livet ni haft där men förstår också varför ni lämnar. Frustrationen bara jag som bor i Sverige känner över att Äckel-Trump sitter vid makten är ju helt otrolig. Hoppas verkligen att dom avsätter honom snart för landets bästa. Önskar er lycka till med ert nya liv på Bali och ser fram emot att följa er där också😊
  /Helena

 • Malin skriver:

  Hej! Vill bara önska lycka till med flytten! Du är verkligen en inspirerande person! Hänger Ping på till Bali? / Malin

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Malin,
   Tack!
   Ping stannar i Sverige. Han är
   19 år och orkar inte med några fler flyttar.
   xx

   • Malin skriver:

    Trodde nästan det. Men vilka äventyr han varit med om😊. Man är nästan avis på Ping😉. Tack för du alltid tar dig tid att svara oss läsare!/ Malin

 • Cia skriver:

  Shit vad du är bra Jennifer! Så intressant att läsa din blogg o du skriver på ett sätt som gör att man verkligen blir fångad! Mycket intressant läsning om Trump då jag oxå är i chock att denna man ska vara ”världens mäktigaste”, tragiskt!! Orolig för framtiden o världen 😣

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Cia! Svårt att vara objektiv när
   man läser sina egna texter så jag uppskattar verkligen input! 🌸
   xx

 • Linda skriver:

  Härligt att ”flytthelvetet” nu är över.
  Hoppas det går smidigt att installera er på Bali 😉.

  Det här med att Donald Trump är president i USA är helt overkligt för mig. . . Det går liksom inte att ta in att så stor del av folket ändå faktiskt röstade på honom 😩. Mycket tragiskt!! Varje gång han nämns på nyheterna här i Sverige känns det som ett dåligt skämt.

  Världen är full av orättvisor på grund av politiker, som lever i en helt annan rik värld än de stackars människor, som påverkas negativt av deras beslut. Makt är ett vapen som får fruktansvärda konsekvenser, när det används på fel sätt. . . USCH!!!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ja det finns en del att oroa sig över. Men jag tror på att försöka göra så många positiva saker som möjligt och väga upp energimässigt på planeten!
   xx

 • X skriver:

  Det går väl knappast att seriöst analysera Trump? Det närmaste är väl att han är en pajas? Men eftersom att han har sån makt så är det ju djupt tragiskt och allvarligt. Kan du förklara hur han kunde bli vald? Vad/hur tänkte de som valde honom? Trodde de verkligen att det skulle gynna USA på lång sikt?

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag är verkligen ingen politisk expert. Men jag tror att det är ungefär samma mekanismer som gör att Sverige demokraterna växer i Sverige och att LePen blir populär i Frankrike. Folk är trötta på politiker som styr ”ovan ifrån” att de greppar efter halmstrån och hoppas på förändring. Det är verkligen ett misslyckande från politikernas sida att de missat så stora folkgrupper.
   Amerikanska valsystemet är så komplicerat att jag inte kan beskriva det. Bättre att googla.
   xx

 • Pernilla skriver:

  Alltså när du skriver ner exakta meningar som han har Twittrat och gör jämförelsen med vår stadsminister så blir det så TYDLIGT att Americas president är fullständigt GALEN!!! Herregud så sjukt att det kan gå så långt så att en man som han kan få styra ett av världens mäktigaste länder. SÅ rätt att ni flyttar medan han styr över USA!

  Snart ses vi igen min lilla korv!!!! Längtar!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det är verkligen upprörande och går verkligen inte att se mellan fingrarna heller. Jaaa skynda dig hem din lilla korv!! ❤️
   xx

 • Malin skriver:

  Jag var också helt i chock när det blev klart att han vunnit. Trots att jag bor i Sverige. Personligen har jag slutat ta del av det utländska nyhetsflödet och läser aldrig om honom. Jag vet det är att sticka huvudet i sanden men han suger så mycket energi. Din beskrivning och uppfattning stämmer helt överens med hur jag upplever honom. Jag tröstar mig med något Barack Obama sa efteråt. Ibland är vägen framåt inte rak utan krokig ibland upplever man tom att man går bakåt men man kommer alltid framåt på lång sikt. Allt blir bättre med tiden om man ser historiskt sett. Så jag hoppas att det blir bättre på lång sikt att det fanns en mening. Kanske blir folk mer politiskt aktiva, bidrar mer. Försöker göra något positivt. Precis som du är inne på. Lycka till med flytten!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Min första reaktion var just den samma: att sticka huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Men när den första chocken lagt sig har jag istället blivit besatt av att läsa om allt som rör Trump. Kanske kan jag släppa det mer nu när jag är på behörigt avstånd.
   xx

 • Johanna skriver:

  Mkt bra och viktigt inlägg!

 • Kinna skriver:

  Vilket bra inlägg, från en som är på plats.

 • Cathrine skriver:

  Håller helt oh fullt med dig vad gäller Trump!
  Den mannen fyller mig med avsky pga hans attityd! Jag tror också fullt och fast att han är farlig, ger Hitlervibreringar! HAR älskat USA, men har svårt att acceptera deras val av president. Han blev vald, oavsett hur många som inte gillar det,OCH det skrämmer mig! Kommer inte åka till USA så länge han är president😱😨😰

  • Jennifer Jansch skriver:

   Har också otroligt svårt att förlika mig med att amerikanerna valde denna man till president.
   Att inte åka dit tycker att det är ett bra sätt att visa sitt missnöje.
   xx

 • Lotta skriver:

  Den idioten (vägrar kalla honom för man), är ju inte klok. Är helt övertygad att han kommer bli avsatt innan hans period är slut (eller så är önskan så stark så jag lurar mig själv att det kommer ske). Vi brukar oxå jämföra hans uttalanden med hur det skulle va om nån av våra svenska politiker sagt samma sak. Här skulle det räcka med ETT sånt idiotisk uttalande och den politikern hade behövt lämna sin post omedelbart, och krupit och gömt sig under en sten.

  Men något annat mycket roligare. TACK för att du börjat blogga igen, och att vi får följa dig och din fina familj på detta spännande äventyr! Härlig blogg, som känns väldigt ärlig och charmig. Trevlig sommar och lycka till med flytten. När åker ni till Bali? Kram en trogen läsare 😊

  • Jennifer Jansch skriver:

   Vi hoppas verkligen på att han blir avsatt, men jag har förstått av folk som är insatta i Amerikansk politik att det är en ganska liten chans för detta. Men han är ju inte vid sina sinnens fulla bruk så av den anledningen kanske det går ändå.
   Kul att du gillar bloggen!
   xx

 • Mia skriver:

  Ja det är skrämmande så det blev.
  Hade en NY resa planerad till i år men den där vänta tills han blir avsatt. Tror inte han kommer sitta i fyra år, någon måste snart inse att det är värt sitt straff att göra något åt situationen…

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag vet många som är osugna på att åka till US nu tack vare Trump. Jag kan tänka mig att Amerika förlorar miljarder i turistintäkter tack vare detta.
   xx

 • Frida skriver:

  Hej!
  Roligt att få följa dig, du är verkligen inspirerande! Jag har problem med att kunna följa dig på Bloglovin…är det fler som har det?

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag vet inte. Ska kolla upp detta med Bloglovin! Tills vidare kan du följa mig på @jenniferjansch för där postar jag varje gång en ny blogpost kommit upp.
   xx

 • MeMe skriver:

  Så glad att du börjat blogga igen! Så inspirerande att följa. Blir glad ända in i hjärtat. Coolt att ni nu flyttar till Bali. Där var jag under några månader i början på -90 talet! Mycket bra skrivet om Trump. Förstår att man inte gärna vill bo där nu när denna äckliga människan Trump sitter vid makten. Ofattbart. Overkligt. Pinsamt. För hela världen. Denna kvinnosyn han har är vidrig. Men håller med…vi måste tillsammans hålla i det positiva..inte låta detta mörka ta över. Vi ska kämpa. Vi ska sprida positiva energier. Och tack till dig Jennifer! Såååå inspirerande! Ha en lovely sommar nu och sen lycka till med flytten till en lugnare plats! ♡

 • Rosa skriver:

  Vad är du bara duktig på att skriva så intressant och levande beskrivet. Man säger då att allt är möjligt i USA men det här hade jag nog aldrig trott skulle hända om någon sagt det för ett par år sedan. Vi får väl ändå hoppas att det inte blir omval i alla fall men mycket kan ju tyvärr hända tills dess.
  Ha en underbar semester i Sverige, hoppas bara det kan bli riktig sommar snart 🙏.
  Kram Rosa

 • Katarina skriver:

  Vi har sett det förr i historien, det som nu upprepar sig i USA. Lova folket jobb, mat och skyll alla problem på ett annat folkslag så får du röster. Skrämmande men i allra högsta grad sant.

 • Unni skriver:

  Har nyligen hittat till din blogg Jennifer och tycker det är så fantastiskt spännande att få följa er resa till Bali. Väntar på bilder. Vi är ett par som älskar att resa till USA blev fast för ca 12 år sedan och har sedan varit över minst en gång varje år och har nu besökt 35 stater. Det härliga förutom att bila runt i det fantastiska landskapet är att träffa dessa härliga människor. Å vi har mer än en gång diskuterat politik med dessa även om jag inte gärna vill, maken vill hehe. Så vi håller fullständigt med er att denne Trump, finner inga ord egentligen, är det värsta som kunde hända landet. Vi älskade Obama. Vår första reaktion var att, näää vi ska inte dit igen. Men vi har sansat oss nu efter chocken och ska resa över igen i augusti en månad. Förlåt för allt detta men nu vill jag verkligen önska er ett stort lycka till. Bra beslut var det iaf.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det blir intressant för er att se folks inställning ute i landet (om det nu är dit ni ska resa). New York och Los Angeles är ju microkosmos där folk verkligen inte gillar Trump. Det är annorlunda ute i landet vad jag förstår. Om inte de också tröttnat nu…
   xx

 • Ullis skriver:

  Mycket intressant inlägg att läsa. Jag var också helt chockad över att Trump kunde väljas. Det är skrämmande framtidsutsikter. Din jämförelse med om Lövén hade uttalat sig på samma sätt är klockren.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Haha, ja det sätter saker i ett nytt ljus när man tänker på dem på svenska…
   xx

 • ninni skriver:

  Det märkliga är att han fått så många röster! Idioter och pajaser kommer det alltid att finnas men att de får så många anhängare är obegripligt för mej. Hitler blev vald under demokratiska former och vi har SD I Sverige som har stor mängd anhängare.
  Missnöje och populism är nog en förklaring. Uschusch!

 • Sanna skriver:

  Åh vad det är roligt att du börjat blogga här igen 🙂 Vilket tänkvärt inlägg om situationen med Trump. Man blir verkligen nedstämd av att tänka på det. Vilken bra inställning av dig att fokusera på att göra något positivt och produktivt istället. Det inspirerar mig. Stort lycka till med er flytt och hoppas ni får en skön sommar!!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Sanna! Jag tror verkligen på att göra positiva handlingar för att väga upp den negativa balansen. Även på avstånd.
   xx

 • Maggie skriver:

  Bra och viktigt inlägg om USA och New York. Jag tillhör dem som gärna åker dit då och då under några dagar. Som tillfällig turist ser man inte det som är dåligt utan har fullt upp med att äta gott, shoppa och roa sig. Allt annat lyckas man undvika och det du beskriver ger en ett snabbt uppvaknande. Blir mörkrädd när du beskriver utbredningen av droger och den libera inställningen till det. Mr Trump är ett tragiskt kapitel och som den oberäkneliga person han är, bidrar till den bild man har av honom.
  Tack för ett bra inlägg som får en att tänka ett varv extra.

  Kram
  Maggie

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Maggie. Det är lätt att missa vad som pågår om man bara är på snabbvisit och vi kan ju inte direkt göra något åt situationen heller tyvärr.
   xx

 • Margaretha skriver:

  Åhhh så kul att du är tillbaka och skriver om ert liv! Du skriver väldigt bra och eftersom jag aldrig varit till USA är det roligt att läsa din beskrivning! Speciellt roligt att läsa om det vardagliga som är väldigt annorlunda i USA el snart Bali!
  Förövrigt gjorde jag egna rese-påsar att ha kläder/skor mm i (tog sonens alla sporttygpåsar) så tack för tips från dig!
  Hoppas ni i familjen får en härlig sommar i Sverige och lycka till på Bali!
  Kram/Margaretha

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Margaretha! Kul att du hittat på egna lösningar för påsar! Åter/nyanvändning är det bästa som finns!
   xx

 • Anna skriver:

  Fantastiskt skrivet!! Läser högt i bilen för mamma och barnen, we salute thee!

 • Semmelmamman skriver:

  Njut av Sverige nu innan flytten.
  Stort lycka till.
  Kram ☀️

 • Cia skriver:

  Förstår verkligen varför ni flyttar. Det är fullkomligt obegripligt att den mannen blev president och dessutom sitter kvar. Hoppas att du kan ta lite ledigt från Trump och lägga energin på ledighet.
  Kramisar

 • Ninni skriver:

  Hej!
  Om man nu ska våga sig på att göra sig en tolkning om hur Trump fungerar och hur han beter sig mot folket. För det är just beteendet man retar sig på. Han beter sig som en bortskämd barnunge i mina ögon. Kan tänka mig att han äger mycket i New York och även andra delar av USA. Han är nog van vid att få som han vill och ger sig inte i första taget. Därför ger han hela tiden igen när han twittrar och fullkomligt spyr galla mot folk som inte gillar honom eller vill bjuda in honom. Tror han, att han har ensamrätt på att prata och uttrycka sig. Att hans privata tankar och tro ska styra! Att alla runt honom ska lyda just honom ! Vet inte hur många miljoner människor det finns i USA men tror han att han ska få alla dit han vill ! Det kommer aldrig att hålla. Det kan ju vem som helst förstå. Det gör honom otroligt DUM i min värld. Tycker hans fru ser ordentligt plågad ut ibland dessutom.
  Jag tycker bortskämda ungar är det värsta som finns, som inte fått lära sig att vara tacksam, som inte är ödmjuka mot andra människor, som får allt de pekar på. Usch och Fy…. Men jag tror det är så Trump fungerar. Dessutom är han en vuxen person och det gör saken betydlig värre. Men samtidigt kan jag förstå varför han blev vald. Det är så mycket oro i Sverige och övriga Världen och så mycket missnöje mot etablissemangen som sitter i regeringsställning. Som inte ser verkligheten. Tyvärr är det fortfarande pengar som styr. Mer vill ha mer…. Bara jag får som jag vill först… Sen kanske jag kan engagera mig i andras problem….. Det är synd det har blivit så. OJ! Vilket inlägg det blev 🙂

  Måste ju bara avsluta och säga att jag tycker det är otroligt roligt att läsa din blogg. Allt du skriver om USA och din familj. Har själv varit där flera gånger och gillar verkligen det landet.

  Vad roligt att du fått en butik i Sverige. Så fort jag kommer till Stockholm ska jag besöka den så klart. 🙂 🙂 Ha nu en underbar sommar och njut ordentligt innan Ni far iväg till Ert nya äventyr. Kram

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag är faktiskt mer inne på att han inte är vid sina sinnens fulla bruk och många i Amerika börjar prata om att han uppträder förvirrat och utan impulskontroll. Oh well, vi får se vad som händer.
   Ha en fortsatt härlig sommar du med! Och välkommen till butiken!
   xx

 • Charlotte skriver:

  Hej!
  Vi har precis kommit från en fantastisk vecka i New York. Vilken stad! Det som slog mej är hur mycket engångsprodukter det finns. T ex hotellet vi bodde på serverade frukost med papperstallrikar, plastbestick och plastglas. Hur kan man bara få göra det?

  Alltså jag blir mörkrädd när jag tänker på detta sopberg som det blir. När hotellet bara ”vräker” ut sopor på gatan varje dag. Vill inte ens tänka på hur många säckar det var. Hur kan det bara få gå till så? Finns det inget miljötänkande?
  Detta var bara en liten tanke! Det känns som om Sverige har kommit längre med miljön än USA.

  Lycka till på Bali!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Visst är det läskigt med allt slit och släng. Det är en stor del av min drivkraft att sprida info om återanvändning. Amerikanerna är långt efter oss vad det gäller detta tyvärr.
   xx

 • Karin skriver:

  OT…..förlåt😘MEN,ni alla som läser här inne,husbil på nordön eller sydön,NZ?Vi är sinnes osams här hemma just nu😬

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det är omöjligt att säga. Jag gillar nordön mest, men många föredrar sydön. Man måste läsa på och tänka igenom vad man gillar att göra.
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram