Våndan att skriva en bok!

Som några av er kanske vet var jag modechef på tidningen Mama och kreativ chef för Family Living innan jag flyttade till New York.

Kolla vad liten Bianca var! Hur gulliga!?! Ett av de många omslag jag gjorde för mama under åren.

Varje år gjorde vi 12 eller 13 nummer av tidningen (först mama, sen Family Living). Varje nummer skulle fyllas med innehåll och det var inget större problem. Det finns ju så himla mycket man kan skriva om när det gäller mammarollen. Jag hade själv fått mitt första barn Celeste när vi drog igång tidningen och sen fick jag två barn till. När man har småbarn är man som bekant besatt av att få tips och råd om det mesta, så för oss på redaktionen som själva hade småbarn fanns det oändliga källor att ösa ur.

Spola fram 10 år.

Möte i New York, september 2015,  med en Japanska Bag-all kund som undrar om de kan göra en pop up store med Bag-all i sina affärer i Tokyo i april 2016. Naoko, som inköparen heter, frågar mig om jag har någonting skrivet om Bag-all och om hur allting startade och varför? Hon tyckte det vore bra att ha någon slags bok att visa och sälja till kunderna.

Plötsligt hör jag mig själv säga att: Ja men det är inga problem. Jag kan skriva en bok!

Varför flög detta ur mig har jag undrat flera gånger efteråt? Men troligen var det på grund av det jag skrev först. Jag hade ju jobbat med tidningar och gjort ett ex i månaden i flera år. Förvisso var vi en hel redaktion som samarbetade då och nu var det me, myself and I, men ändå tänkte jag – hur svårt kan det vara?

Bild från boken Drömfångaren.

Dessutom hade jag faktiskt tänkt på att skriva en bok av några olika anledningar:

 • När jag själv för några år sedan visste att jag ville starta eget och bli entreprenör, men inte hade en susning om vad jag skulle sälja, så försökte jag hitta böcker för att ge mig tips. Men det fanns inga böcker för någon som jag, det vill säga en som hade viljan men ingen konkret idé.
 • Jag önskade mig dessutom en bok med inte bara affärstips och råd utan även inspiration.
 • Jag ville också bättre förklara vikten av ”reuse”, återanvändning, eftersom folk inte riktigt ännu förstått idéen med de återanvändbara presentpåsarna som var min originalidé för Bag-all.
 • Dessutom har jag samlat på ordspråk i många år som jag tänkte att folk kunde ha glädje av på ett och samma ställe.

Hur som helst, jag hade alltså plötsligt lovat mina japanska kunder att det skulle finnas en bok i april 2016, så jag satte igång.

Jag kan utan att överdriva tala om att det var det värsta projekt jag tagit mig an någonsin. Respekt till alla författare, för det är sannerligen inte lätt att skriva en bok! Jag la ner hundratals timmar och sen några hundra timmar till. Galen kraftansträngning.

Till slut var i alla fall boken, Dreamcatcher,  klar och kom från tryckeriet. Lycka!! MEN den var kortlivad, för snabbt upptäckte vi 11 stycken korrfel i boken varav två var i baksidestexten. Varav det ena var att ”business” var felstavat! Hur pinsamt?! En bok som handlar om business och så är själva ordet felstavat! Ridå!

Oavsett det var vi tvungna att sälja boken (men till reducerat pris) och jag började få mail från folk. Som detta som en väninna till min mamma skickade till henne:
> Godmorgon Gunilla,
> Sedan två timmar ligger jag i min säng, trollbunden av din dotters bok. SÅÅÅÅÅ inspirerande! Flera av hennes filosofier tillämpar vi redan (typ : self-praise)
> Jag bara älskar hennes tänk och känner att denna bok måste jag sprida.
> Hur köper man den? Jag skulle först o främst vilja ge den till vår dotter i födelsedagspresent. Hon fyller den 12 september och skulle störtgilla den! Hur kan jag få tag i den innan dess? (Jag ger ogärna bort mitt egna exemplar, men i värsta fall får jag göra det!)
> Stor kram och än en gång tack för denna fina gåva
> Susi

Gissa om jag blev glad för hennes mail och andra mail jag har fått!! När man verkligen lagt ner sin själ i någonting så är man väldigt sårbar och orolig för hur det man skrivit ska tas emot (därför jag är så himla glad för alla era fina kommentarer här på bloggen också).

Nu är boken omarbetad en gång till (några hundra timmar till) och översatt till svenska, Drömfångaren.

Omslagsfoto av Linda Alfvegren.

Anledningen att jag skriver så långt om boken här på bloggen är för att jag märker att många av er i kommentarerna är nyfikna på saker som står i boken. Vill man läsa den och inte köpa den finns den på bibliotek. Så här skrev Bibliotekstjänst om min bok Drömfångaren:

Vill man köpa den kan man göra det på världens bästa förlag: APförlaget Där kan boken både köpas eller laddas ner som pdf.

Man vet nämligen att man har världens bästa förläggare, Anders, när han personligen går och levererar boken utanför en kunds dörr.

Dessutom kan boken självklart köpas i vår webbshop: Bag-all

Eller Adlibris eller Bokus

Om man vill läsa den på engelska (nu omgjord utan korrfel och utgiven av förlaget Skyhorse Publishing) finns den på Amazon och Barnes and Noble t ex

Om ni har läst den och har lust att ge ett omdöme på någon av dessa sajter skulle jag så klart bli superglad!

Och om ni har läst den får ni gärna maila med feedback eller skriva här i kommentarerna!

Ha nu en underbar helg vänner. Själva ska vi njuta på landet oavsett väder.

Här en bild som jag tog på Margaux när hon gungade i eken igår kväll i solnedgången.

Följ mig gärna på Instagram: @bag_all och mer privata bilder på @jenniferjansch

xx

 

 

 

 

13 reaktioner på “Våndan att skriva en bok!”

 • ninni skriver:

  Sån tur att du skrev boken trots det myckna arbetet med den. Jag gillar den skarpt. En riktig feelgoodbok.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Åh vad kul att du gillar den. Man blir faktiskt helt ”hemmablind” och kan till slut inte avgöra vad som är bra och inte.
   xx

   • ninni skriver:

    Den kan du vara stolt över. Det är bla så härligt med alla typsnitt som den är skriven med. Inspirerande att läsa hur du tänkte och hur du gjorde. En orädd kvinna som går rakt på är ju ingenting som jag träffat på tidigare. Riktigt skön känsla får jag när jag läser. Och sen delar du med dej av beskrivning på hur man syr en påse! Bara det! Så generöst.
    Jag vill också bli som du när jag blir stor……..

 • Nike skriver:

  Jag förstår att du inspirerar. Riktigt brs namn på boken också. Och fint att du säger att den går stt låna så alla reklamkonspirationer skingras (om sånna ens fanns).
  Att skriva en bok är riktigt tufft. Jag har några manus bakom mig och ett kom långt men som okänd författare är det oerhört svårt. På manusskolan lärde jag mig att writing is rewriting. Och writing is 10 % inspiration and 90 % transpiration. Grattis till boken. Jag hoppas jag snart kan titulera mig kollega till dig 😉

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag känner att det i princip är 1% skrivande och 99% skriva om och transpiration haha.
   Lycka till med skrivandet!
   xx

   • Nike skriver:

    Haha. Ja kanske det och tack. Jag har två manus varav ett har deadline i augusti och jag har knappt börjat så jag behöver ditt lycka till. Ps: jag har läst en del av din blogg. Kvinnor som du är förebilder för kvinnor idag. Du gör bara så mycket rätt. Keep it Up.

   • X skriver:

    Jag skickade för en del år sedan in lite material som jag skrivit till ett förlag (Brombergs). Jag var en fullständig novis, utan någon som helst erfarenhet eller vana. Men när de läst materialet så frågade de vad jag tidigare hade utgivit 🙂 Men förutom det ringa material som jag skickat in till dem så hade jag ju inte skrivit något alls. Det verkade som att de var intresserade, men jag var för feg för att haka på tåget, dumt nog 🙂 Kanske dags att komma till skott? 🙂

    • Nike skriver:

     Va?! Shit vad grym du är. Har också kommit långt urvalsprocessen men inte ända fram. Du MÅSTE höra av dig till dem och berätta här hur det gick. Du är en sann inspiration och att förlag ens svarar så är ovanligt. Får man fråga vad manuset handlade om?

     • X skriver:

      Inte omöjligt att jag tar upp den tråden igen. Det hade varit kul att testa. Man har ju inget att förlora. Fast just nu så har jag så enormt många bollar i luften så det får vänta ett bra tag. Ska jag skriva något så måste jag disciplinera mig och fokusera allt på skrivandet, annars blir det för dåligt.

      Det jag skrev om hade ett idéhistoriskt/filosofiskt drag över sig. Det tog upp existentiella frågor och funderingar, men på ett lättsamt och tillgängligt sätt. Jag tror att jag har kvar det i molnet, och jag får leta fram det och kolla på det. Klarar det min första granskning och inte blir refuserat av mig, så är det inte omöjligt att jag försöker få till något 🙂

     • Nike skriver:

      You go X!!!

 • Rosa skriver:

  Kan inte ens föreställa mig vilket otroligt jobb som ligger bakom en bok och sen när det gick så fort från ide till handling och trots att du är en helt famtastisk skribent, så är det ännu mer imponerande. Älskar din vilja och driv, att gå efter drömmen och inget är omöjligt blir alltid lika glad och fylld av energi efter dina inlägg.
  Ha en skön söndag i ert vackra sommarparadis.
  Kram Rosa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram