Jag älskar det här!

För många år sedan tipsade min syster Stephanie mig om en organisation som heter Kiva och nu vill jag gärna berätta om den här. Det är nämligen en helt fantastisk organisation som stödjer små entreprenörer runt om i världen genom att ge mikrolån. Man kan låna ut så lite som $25 (220 kr cirka) åt gången och sen betalar entreprenörerna tillbaks pengarna i olika takt. När man fått tillbaks pengarna kan man låna ut dem igen till en ny entreprenör, eller så klart ta ut dem om man vill det.

Alla i min familj har varsitt konto och Bag-all har också ett konto. Här nedan ser du som exempel min yngsta dotter Caprice konto.

Jag startade detta konto till henne innan hon fyllt ett år. Eftersom barn som är så små inte förstår att de fyller år eller att de får presenter bad jag vänner och familj att skänka en slant till hennes Kiva konto istället för att ge doppresenter och födelsedagspresenter och julklappar. Under åren har vi satt in lite pengar, men vad som gör att det nu snart är $2000 som hon lånat ut är att entreprenörerna betalat tillbaks lånen och hon har kunnat låna ut pengarna på nytt.

Som ni ser här ovan har hon nu gjort 76 lån till 33 länder. Hon har ett eget team: Team Caprice och hon har också lånat till mitt Team Bag-all.

När barnen har fått tillbaks pengar till sitt konto brukar vi sätta oss tillsammans och titta på vilka de vill låna till nästa gång. Här nedan några som Caprice lånade till sist.

Det är intressant att se hur tjejerna resonerar när de lånar ut. Det vill helst låna till kvinnor har jag märkt.

Den här organisationen är så genialisk på många sätt, men främst genom att den hjälper folk att hjälpa sig själva. Jag tror att människor känner sig mycket ”värdigare” om de får låna pengar och göra någonting av dem och sen betala tillbaks, snarare än om de får donationer.

Man kan även följa hur det går för dessa entreprenörer vilket är kul. Också är det ett känt faktum att genom att hjälpa kvinnor hjälper man hela byar då barnen får gå i skolan, får bättre mat och så vidare.

Det har vid något enstaka tillfälle hänt att en låntagare inte klarar av att betala tillbaks. Faktum är att jag just kollade och Caprice har bara förlorat $22.34 under alla dessa år. Det är först när någon inte betalar tillbaks som pengarna verkligen blir en donation.

På hemsidan kan man kolla på sidan hur det går med återbetalningen:

Det är också himla bra för barnen att titta på bilder på hur människor på andra platser bor och hur de har det.

Om man känner sig frustrerad över hur situationen i världen ser ut kan man i alla fall känna att man gör någonting genom att hjälpa människor som är i stort behov.

Får du lust att låna ut genom den här organisationen så får du hemskt gärna joina Team Bag-all så kan vi låna tillsammans. Vore verkligen jättekul!

xx

 

 

 

 

7 reaktioner på “Jag älskar det här!”

 • Annika skriver:

  Vilken häftig idé! Det måste jag läsa mer om. Har aldrig hört om detta förr! Kan man vara med som kontoinnehavare fr vilket land som helst eller är detta en USA-grej? Som du säger; alla vill vi känna värdighet o inte att vi är en belastning! Kiva, ett lämpligt namn -det betyder bra/trevlig/fin (osv) på finska 😊!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ja! Vi började med detta när vi bodde i Sverige!
   Visste inta vad Kiva betyder på finska – så passande!
   xx

 • Oskar Fjellner skriver:

  Joinar gärna er med lånen. Vilken höjdar idé!

 • Rosa skriver:

  Vilken fantastisk ide att kunna hjälpa på det här viset både med både små och lite större belopp. Perfekt sätt att dra in barnen i också ett naturligt sätt att lära sig lite om besparing/lån och mycket mer. Måste jag absolut läsa mer om, tänk så mycket jag får veta tack vare dig 👍. Ha en underbar sommardag 🌞.
  Kram Rosa

 • Linn M skriver:

  Tack för tipset!! Vet att du skrev om detta för länge sedan och att jag redan då tyckte det lät som en toppenidé. Då blev det aldrig av så nu joinade jag på en gång 🙂
  Tack också för en rolig och inspirerande blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram