Varför vi trots allt blir smartare

Det är några av er som ha frågat i kommentarerna hur jag tänker vad det gäller gamla/antika/vintage möbler och inredning. I min bok, Drömfångaren, skriver jag mycket om tänket bakom. I min mening är återanvändning av gamla saker den enda möjligheten för planetens framtid. Det finns inte en chans att slitochsläng-tänket kan funka långsiktigt. Det är enkel matematik: 1 planet + fler och fler människor = råvarubrist

Men det är faktiskt ingenting att hänga läpp över. Nej, tvärt om kommer detta att tvinga oss till ett sundare tänk. Jag tror att nästa generation kommer att skaka på huvudet åt hur vi betedde oss: ”herregud  tänk på mormors tid när de köpte mat i engångsförpackningar, eller åt på papperstallrikar med platsbestick som de SLÄNGDE sedan. Vilka korkskallar.” 

Ungefär som vi idag tänker om att de förr marknadsförde cigaretter som bra för hälsan.

Eller vad sägs om den här annonsen. Fler doktorer röker Camel, ja men då så !

Eller de kanske de här FRÄSCHA cigaretterna…

Det är helt logiskt att använda bebisar i reklamen så att cigaretterna verkar ännu mer ofarliga med tanke på att man…

…rökt sedan BB.

Ja men ni fattar, tiderna ändras. Mänskligheten i stort blir smartare och lär sig mer med tiden. Jag minns faktiskt själv när jag var barn att mamma och pappa brukade röka i bilen med fönstrena uppvevade och jag och min syrra låg (ja LÅG) i bakrutan och vinkade till bilarna bakom. Vaddå passiv rök, vaddå säkerhetsbälten?! Jag är ganska säker på att de fimpade cigaretten och slängde den rakt ut genom bilfönstret. Varför inte? Det gjorde alla på 60 och 70-talet.

Det var först när kampanjen Håll Sverige rent började som insikten om att man skulle ta MED sig skräpet från skogen när man haft picknick dök upp som en allmän idé. Och de gjorde denna kampanj väldigt smart eftersom de drev den hårt i skolorna, vilket fick barnen att bli poliser över sina egna föräldrar. ”Plocka upp det där tuggummipappret mamma! Vem hade du tänkt dig skulle göra det annars?” Följt av en anklagande blick på föräldern.

Så alltså är jag hoppfull över framtiden. Återanvändning, återvinning, nyanvändning (ett ord som jag kommit på som jag skriver om i boken och som jag ska skriva om här på bloggen) och att laga saker kommer att bli det som gäller ju mer idéen om detta sprids i samhället.

Förutom alla miljöfördelar tycker jag att gamla saker oftast är mycket snyggare och coolare än nya saker. Nu när vi har inrett butiken är alla möbler köpa på auktion (bland annat på  www.metropol.se ) och ommålade av oss. Det är så mycket billigare och blir mycket coolare eftersom ingen annan kan ha exakt samma sak. Dessutom har gamla saker ofta mycket bättre kvalitet och är gediget gjorda.

Här kommer Julia med skrivbordet som vi skulle ha vår monogrammaskin på. Vi behöver ett väldigt stadigt bord eftersom maskinen skakar en del. Julia spar på miljön ännu mer genom att rulla bordet några kvarter från Kenth Lindström Modern & Antik AB, på Roslagsgatan 7 (Bag-all butiken ligger på Roslagsgatan 21 så snacka om tur!).

Efter ommålningen ser bordet ut så här. Ursäkta stöket på bilden men det här var för någon vecka sedan. Nu har vi fått mer ordning.

Bordet närmast kameran såg ut såhär innan ommålningen.

Och det ljusgråa bordet till vänster såg ut så här:

Inget av borden har kostat mer än 500kr.

Här ett annat superfint bord jag hittade online.

Hoppas ni haft en härlig helg!

xx

Följ mig gärna på Instagram: @bag_all eller svenska butiken: @bagallsweden eller mig privat @jenniferjansch

Här kan du kolla in min svenska webshop om du är nyfiken: bag-all.se

 

 

 

24 reaktioner på “Varför vi trots allt blir smartare”

 • X skriver:

  Jo, det finns ju flera fördelar med återvinning. Jag har till exempel köpt möbler, kläder datorer (som jag trimmat upp) osv. på återvinningsstationer eller typ Röda korset. Nästan allt jag har i lägenheten är köpta från sådana ställen. Det finns ju massor med fynd att göra. Till exempel köpte jag en kvalitetsstol av ett känt märke för 30-40 kr. Stolen kommer säkert att hålla i minst 20 år till… Förutom miljöaspekten och att det är bra för plånboken så är det ofta grejer som det över huvud taget inte går att få tag på längre på något annat sätt. Unika och personliga grejer som så att säga har passerat bäst före datum, och inte längre produceras.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Precis, listan på fördelarna med detta tänk är så lång. Nu håller vi tummarna för att fler och fler börjar tänka så här!
   xx

 • Catharina skriver:

  Var i din butik på Roslagsgatan i fredags, tog med mig syrran som inte var med i New york i juli, hon kom ut med några påsar. Som jag skrev till dig tidigare i bloggen så hann vi med N.Y butiken i början av juli och det var kul att se att butiken i Sthlm påminner om den i NY Man känner igen sig.
  Det kommer bli fler besök på Roslagsgatan ….nu har ju många klädbutiker börjat ta betalt för plastpåsar så bag all kommer till användning.

  Fortsatt stort lycka till…

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tusen tack Catharina! Vad kul att du kände igen dig. Det är verkligen meningen att man ska känna NY vibben i affären. Du är så välkommen tillbaks!
   xx

 • Annette skriver:

  heja dig Jennifer!! Det är så roligt att se hur du tar tillvara gamla möbler o målar o piffar upp! Visst är det så att de ofta har mycket bättre kvalitet o hållbarhet! Och dessutom blir det ju så mycket mer personligt!! Lever själv efter samma princip, mitt hem består till största delen av auktions o loppisfynd. Det har så gjort i hela mitt långa liv! Skön sommar!!!!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det ÄR verkligen så mycket roligare att ta vara på gamla fina saker! Hejja dig!
   xx

 • Rosa skriver:

  Skönt stt se att mycket har förändrat sig till det bättre men trots det är det en lång bit kvar. Är så fascinerad av ditt driv och tänk och hur du lever efter det också fast det inte alltid är den lättaste lösningen kanske och din affärside är ju helt genial. Tycker också att loppisar / skänkes / hämtas är helt fantastiska sätt för både återvinning och ekonomi när det gäller allt från möbler till kläder och så kul att det är så populärt.
  Ha en härlig start på veckan och ännu en gång tack för alla dina fantastiska inlägg.
  Kram Rosa

 • Milla skriver:

  Vad fina alla borden blev. Har du sprutmålat dem alla eller rollat/penslat dem??
  Tack för en bra blogg-

 • Malin e skriver:

  Tack Jennifer för dina vackra, coola och informativa inlägg! 💚💚💚
  Skrattade åt Håll Sverige rent kommentaren. Kommer själv ihåg den och precis så var det med de nyupplysta skolbarnen som läxade upp föräldrarna. 😂 Nu förvånas jag ofta över hur rent och prydligt Sverige är om man jämför med många andra länder. Nu kan man även anmäla nedskräpning i en app. Rätt bra utveckling.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Visst förundras man över hur fint och rent det är i Sverige när man inte varit här på ett tag. Sverige är verkligen fantastiskt!
   xx

 • ninni skriver:

  Så härliga och bra budskap du skickar ut. Det är absolut mina värderingar av många skäl. Jag köper secondhand. Får det hemkört och uppburet till lägenheten för några hundralappar. Dessutom är det MONTERAT. Saknar bil så det är förutsättningen för mej. Tyvärr är jag lite (=mycket) bekväm så jag målar inte om det jag köpt. I mitt nästa liv ska jag bli lite mer alert.
  Mitt senaste inköp är en utdragbar KarlJohansoffa som jag köpte för 250 kr. En bra och fin extrabädd när den inte används att sitta i på dagen och inte ett dugg sliten. Jag har köpt broderade och spetsprydda överlakan i finfin kvalitet för 20 kr/st. Ursköna och fina i sängen. Ja, halleluja vilka fynd man göra.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det är faktiskt jättelätt att måla om saker! Prova får du se!
   Precis färdigmonterad är möblerna också, ytterligare ett plus!
   Lakan och handdukar är ypperliga saker man kan hitta på loppisar. Så fantastisk fin kvalitet!
   xx

 • ninni skriver:

  Cigarettreklamen passerade allt vad som kan anses anständigt. Man måste skratta åt eländet.
  Möblerna som ni målat om är otroligt fina. Ni kan ni! Läckert.
  Snart blir det ett besök på Roslagsgatan 21 och det ska bli trevligt att se allt i verkligheten

  • Jennifer Jansch skriver:

   Du är så välkommen till oss på Roslagsgatan!
   Visst är det helt galet med cigarettreklamen. Men som sagt jag tror att framtida generationer kommer tycka samma sak om slit och släng samhället vi lever i nu.
   xx

 • Kristina skriver:

  Tack för alla fina idéer och tankar du delar med dig av! Borden blev ju jättefina. Får man fråga vilken färg ni använde vid ommålningen? Ha en fortsatt fin sommar!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Oj, minns inte vilken det var men jag kan kolla med tjejerna som jobbar i butiken. Jag vet att den är köpt på ABC Färgekonomi.
   xx

 • L skriver:

  Jag fullkomligt ÄLSKAR din blogg! Det är favoritbloggen nummer ett;-).

  Jag har dock ett önskemål och det är att kunna följa dig på Bloglovin!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Åh vad glad jag blir – TACK!
   Skriv gärna till Emilia och förklara vad det är som inte funkar. Jag vet inte hur man gör, men jag vet att många har problem. Hennes mail: milia@lenova.nu
   xx

 • Conny Stavros skriver:

  Hello!
  Ska besöka butiken nästa gång jag är i Stockholm.
  Presenter till vänner…

 • Birgitta Gunnarsson skriver:

  Jag har varit bortrest och nu läst ifatt allt du skrivit sen långt före midsommar, du skriver så fantastiskt bra och och om så intressanta saker som går rakt in i hjärtat, man är så inne i det man läser, att allt omkring stannar av. Glömmer till och med bort att äta och att jag måste gå ut med hunden. Jag tror att om du skrev böcker, skulle man aldrig kunna lägga den ifrån sig förrän man läst färdigt den.
  Det är inte alla förunnat att ha den förmågan, att trollbinda läsaren som du gör.
  Det ska bli ett nöje att läsa om ert liv på Bali.
  En fråga: gick flygresan hem bra för lilla katten?
  Kram Birgitta

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Birgitta,
   Vilken otroligt fin kommentar!! Blir såååå glad att du tycker jag skriver bra. Har faktiskt haft ganska dåligt självförtroende vad det gäller mitt skrivande tidigare! Men nu kan jag glömma det 🙂
   Flygresan för Ping gick bra! Han har flyget över Atlanten 8 gånger. Men nu ska han slippa att flyga mer.
   Kul att du hänger med på resan till Bali.
   xx
   Jen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram