With a little (lot) of help from my friends…

Som ni kanske kommer ihåg så startade jag Bag-all efter vi flyttat till New York. Anledningen var att jag ville ha en egen business – och jag ville jobba med något som var bra för miljön. Min idé var att producera och sälja återanvändbara presentpåsar. Tanken är alltså att istället för att slå in presenter i papper, som genast blir skräp, stoppar man in presenten i en tygpåse. Sen använder man påsen om och om igen. De håller i åratal och för otaliga användningar om man förvarar dem platt mellan användningarna.

Här min man Micke med en presentbricka med presentpåsar! (Bara så att ni vet så finns det en beskrivning hur man syr presentpåsarna själv i min bok – om man vill ladda ner den som pdf för 150kr finns den här AP förlaget Man kan alltså lätt sy påsarna av tyg man har hemma, gamla lakan, eller en gammal klänning eller kökshanddukar.)

Jag fattade redan från början att den här idéen var väldigt ”smal”. Det vill säga, jag tänkte att det här troligtvis inte är för alla. Det är: 1 – svårt att få folk att ändra ett beteendemönster, 2 – en presentpåse kräver en utförligare förklaring. Det räcker inte att bara se påsen för att förstå vad den är till för, till skillnad från en påse med ett tryck av ett par skor på.

Även fast jag älskade idéen om presentpåsarna och verkligen ville förverkliga den var jag väldigt osäker på hur det skulle gå. Tänk dig själv att du har en idé om att du vill göra, låt oss säga, doftljus, då vet du att det i alla fall finns folk som köper och använder doftljus. Du kan tänka på din egen bekantskapskrets – hur många av dem använder doftljus? Du kan se en målgrupp framför dig. Men vad det gällde min idé visste jag att ingen, och då menar jag ingen, jag kände vare sig använde- eller visste om att det fanns återanvändbara presentpåsar. Detta var klart oroväckande.

MEN det fanns en sak som gjorde att jag kände att det kanske ändå skulle kunna funka och det var det faktum att jag bodde i New York. I New York finns det nämligen precis allting. För några veckor sedan när jag gick runt på Lower East Side kom jag till en affär på Bowery som enbart säljer blyertspennor! Så fascinerande att man kan komma på att starta en boutique med alla sorters blyertspennor. Och från vad jag kunde se såg det ut som den legat där länge.

Eftersom jag kände mig så osäker på om idéen skulle flyga började jag även med en liten kollektion förvaringspåsar med tryck av skor (se bilden oven, ballerina skorna var ett av de sex print som jag började med), tvättpåse med Wash me! Please, hårtork etc Men vid den tidpunkten trodde jag fortfarande att det skulle vara presentpåsarna som skulle vara vår huvudsakliga produkt.

Förutom att New York är en speciell plats där allting ”ryms” tänkte jag också att när jag har New York som utgångspunkt har jag tillgång till hela den Amerikanska marknaden som är 320 miljoner människor. Jag har ofta tänkt på att jag inte hade vågat satsa på min idé i Sverige eftersom ”marknaden” bara är 9 miljoner människor. Så jag tog mod till mig och startade Bag-all hemifrån vardagsrummet i New York. Som väl är tog det hela fart, men det var tack vare packpåsarna och inte presentpåsarna. Hade jag satsat på enbart presentpåsar hade jag fått lägga ner efter några månader.

Hur som helst, NU, har vi ju öppnat Bag-all här i Stockholm (på Roslagsgatan 21) och vi har fått en riktig rivstart! Det har gått mycket bättre än jag förväntat mig – verkligen! Så kanske skulle jag inte ha varit så rädd för att öppna i Stockholm från början. Men jag inser ju också att denna rivstart har jag till stor del mina snälla och hjälpsamma vänner att tacka för. Så som den här underbara personen:

…som dyker upp med en blomma som är större än hon själv! Pernilla har under alla år stöttat min business genom att skriva om Bag-all på sin blogg och prata om idéen med återanvändningsbara presentpåsar i sin podd till exempel. Det är verkligen HELT ovärderligt att få det stödet eftersom alla NI också har fått reda på att vi finns och vad vi håller på med!

Kolla här vilken otroligt fin blogg Bianca gjort om nya Bag-all butiken i Stockholm.

Jag blir faktiskt alldeles rörd över hur mycket tid och energi hon lagt ner på detta! Ni känner säkert till Biancas sida redan: biancaingrosso.se

Det är svårt att förklara hur tacksam jag är för allt stöd. Det är sannerligen inte det lättaste att dra igång en business och få den att växa. Man jobbar definitivt sju dagar i veckan och alla möjliga konstiga timmar. MEN det är så värt det! Dels för att det är kul att se hur något som bara existerat i ens eget huvud tar form i verkligheten och dels, och kanske allra mest, för all kärlek och pepp jag känner från andra.

KOLLA till exempel kommentarer som denna!

Det är verkligen inte för att skryta utan bara för att visa hur bjussiga och gulliga människor är!! Förr hade jag dåligt självförtroende när det gällde mitt skrivande. Men nu känner jag att jag kan släppa allt det där – tack vare den fina feedbacken jag har fått här på bloggen.

Snart ska vi sätta oss i bilen och åka på släktträff i Åtvidaberg där min mormor kommer ifrån.

Ha en underbar helg vänner!!

xx

Följ mig gärna på Instagram: @bag_all eller svenska Bag-all: @bagallsweden eller mer privata bilder: @jenniferjansch

Min bok som handlar om allt det jag skriver ovan kan beställas här: Drömfångaren  eller laddas ner här: AP förlaget 

 

 

 

 

19 reaktioner på “With a little (lot) of help from my friends…”

 • Helena skriver:

  Hej! Jag vill bara tala om att i vår familj är presentpåsarna otroligt uppskattade och vi har använt dem i några år nu. Vi gillar miljötänket och påsarna är jättefina! Hälsningar Helena

  • Jennifer Jansch skriver:

   Perfekt! Då är ni early adapters!! Vi får försöka sprida detta som ringar på vattnet!
   xx

 • Sofia skriver:

  Hej, så glad att du är tillbaka. Det du skriver är värt att lägga tid på att läsa.

  Sedan vill jag bara säga att jag tror du startat upp i Stockholm vid helt rätt tidpunkt. Många affärer börjar nu ta betalt för påsar, så vad är då bättre än att ta med sig en egen shoppingkasse när man ska ut och handla? Förslag är att du gör några större påsar, tänk storlek tygkasse, kanske i lite tunnare material så man lätt kan ha med sig den i väskan. Förslag text: My shopping, Today’s haul, Retail therapy. Ja listan kan säkert göras lång 🙂 Och varför inte en riktigt snygg kasse för matvaror? När jag var i NY köpte jag en riktigt bra tygkasse från Wholefoods som jag ofta använder om jag inte ska handla så mycket.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tusen tack för idéer och tips! Många av mina bästa varor har kommit till tack vare feedback från kunder.
   Vi har en ihopvikbar nylonväska. Men jag tänker jobba väldigt mycket mer med just matkassar framöver. Vi får snart in en ihopvikbar nätkasse i bomull som är jättesnygg. Håll utkik!
   xx

   • Sofia skriver:

    Tack själv! Då håller jag utkik och ser fram emot ett besök i butiken på Roslagsgatan snart.

 • Linda S skriver:

  Hej Jennifer! Började följa din blogg när den startade här och gillar den skarpt, du kan verkligen skriva! Såg att du ska till Åtvid! Sitter i skrivande stund fast i Gnesta i tågkaos, på väg mot Åtvid. Så kanske kan jag få lifta med dig/er? Galet jag vet, men känner mig såååå besviken och desperat på/i detta tåghaveri och behöver komma fram..så värt ett försök😊. Jag är helt ofarlig…😍 Skulle vara evigt tacksam!☀️☀️☀️❤️

  • Jennifer Jansch skriver:

   Haha – bra tänkt! Vi är framme i Åtvidaberg. Stackars dig som fastnat. Hoppas du också kommer fram snart!
   xx

   • Linda S skriver:

    Hoppas ni får en trevlig helg! Jag kom fram 22:45 ist för 18:45. Men middag väntade ändå och jag träffade fina människor på vägen så tar med mig det. Godnatt! 🌛

 • Åsa skriver:

  Vill bara ge positiv feedback på din blogg! Du skriver intressant och fångande och använder ett bra språk, är imponerad av ditt driv!
  Snygg man o fina barn har du oxå, önskar lycka till med allt du företar dig framöver. Trevlig helg!

 • Lena skriver:

  Hej! Jag är en sån peron som”bara” läser bloggar o (nästan) aldrig kommetrar…. Men när jag såg i dit senaste inlägg att Birgitta skrivit till dig,kände jag att jag ville göra det också…
  Jag har följt din blogg sen du startade den nu. O jag måste skriva att jag håller med Birgitta helt o fullt! Du skriver sååå fängslande!!! Är så spännande att få följa dig o din familj. O nu när du äntligen öppnat en affär i Sthlm ska jag nu snart åka o köpa min första ”påse” 🙂
  PS.Jag bor ca 2 mil från Åtvid…synd att jag inte visste..kaffe o hembakat kunde du/ni fått här…
  Var rädda om er!
  Kramar!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Vad gulligt av dig Lena – dels att du kommenterar och dels att du vill bjuda på hembakt! Jösses så fint det är här i Åtvidtrakten! Vi fullkommligt älskar det! Min mammas sida av familjen är härifrån.
   Idag måste vi dessvärre åka, men vi ska snart komma tillbaks!
   💞
   xx

 • Rosa skriver:

  Älskar att läsa din blogg och är precis som alla andra så glad att du ville starta med den igen. Du är helt fantastisk på att uttrycka dig Jennifer något du absolut inte ska tvivla på, du fångar verkligen dina läsare med alltid lika intressanta texter.
  Måste vara en otroligt att efter allt hårt jobb se att drömmen blev till verklighet och det är du så värd. Så underbart med fina vänner sen som gör allt för att stötta där de kan, det är du också värd Jennifer.
  Ha en mysig sommarhelg med släkten.
  Kram Rosa

  • Jennifer Jansch skriver:

   Du är så gullig Rosa och så unsam (om det nu finns som ord – borde finnas om inte annat). Vilken fin egenskap att kunna glödja sig åt andra. Tänk så mycket mer saker man kan vara glad för då!
   Tusen tack för din vänlighet!
   xx

 • Linda skriver:

  Din affärside är fenomenal! Så fort jag har möjlighet blir det besök i din fina butik! Bianca är dock motsatsen till dig när det gäller smart miljötänk. Helt nytt i lägenheten ska byta ut till annat som ”passar henne” och kläder, väskor och smink konsumeras i massor. Kan inte låta bli att reagera. Tänk om fler människor kunde börja tänka ”behöver jag verkligen det här” innan de shoppar. . .

  • Linda skriver:

   Bytas ut skulle det stå 😊

  • Jennifer Jansch skriver:

   Bianca har faktiskt ett jättebra miljötänk. Jag vet att hon tidigare bloggat om detta bland annat här på Pernillas blogg. Hon bloggade till exempel om att man ska dra ut sladdarna på elsaker som man inte använder, bland mycket annat. Man kan göra olika saker som är bra för miljön, alla kan inte göra allt.
   Om du kommit på fler bra grejer så dela gärna med dig av dem här!
   xx

 • Lise05 skriver:

  Hej Jennifer,
  Äntligen blev det av att besöka din butik i Stockholm, fanns mycket som jag ville köpa men till slut bestämde jag mig för en gullig make up-väska som jag kommer använda flitigt nu då min gamla nötts ut. Ha en fortsatt trevlig vistelse i sommar-Sverige !.
  /lise

  • Jennifer Jansch skriver:

   Vad kul att du hittade saker du gillade. Hoppas du får mycket glädje av din sminkväska!
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram