Egen företagare

Efter att jag hade jobbat för andra i många år kände jag att jag verkligen ville göra någonting eget. Dels för att jag ville ha möjlighet att styra över min egen tid och dels för att jag helt enkelt ville tjäna mer pengar. Jag insåg att om jag fortsätter att vara anställd (visserligen på konsultbasis, så lite egenföretagare var jag ändå) skulle jag bara se min lön och någon eventuell bonus.

Jag vet att det anses ofint att prata om pengar och speciellt att prata om att man vill ha mer pengar. Men det har jag aldrig förstått, det är ju ganska självklart att man vill ha så mycket pengar som möjligt eftersom det ger en frihet. Är man anställd är det väldigt svårt att påverka hur mycket pengar man får och då är eget företagande den enda andra möjligheten. Det var så mina tankar gick i flera år innan jag startade Bag-all. Jag förstod alltså att jag var tvungen att komma på någonting som jag skulle kunna sälja om och om igen. Och så skulle det vara miljövänligt och meningsfullt.

Fördelen med egenföretagande är att det kan finnas en stor skål med guld vid regnbågens slut, men det kan så klart hända att det inte gör det. Eget företagande är ett enormt risktagande. Det är väldigt mycket saker man måste riskera på vägen. Det handlar om pengar man måste satsa och oändligt mycket tid. Man måste för det allra mesta också välja bort en hel del saker under resans gång. Det är mycket möjligt att man inte kommer kunna åka på den där semestern, eller kunna köpa den där dyra väskan eller vara med på den där middagen eftersom man måste orka jobba stenhårt dagen efter (ofta sju dagar i veckan).

Att vara egen företagare är ingenting som passar alla. Men jag tycker att entreprenörer är riktiga hjältar. Och framförallt anser jag att hela samhället är beroende av dem. Alla företag, vare sig det är Apple eller Ikea, har en gång startats av en modig entreprenör som vågat satsa och orkat hålla ut. Det som företagaren sedan ger till samhället är jobbtillfällen.

I barnens skola i New York pratade de om vilka det är som är hjältar i samhället. Då raddades det upp: poliser, brandmän, läkare, sjuksköterskor OCH entreprenörer. Det tycker jag är en otroligt viktig inställning och det är väldigt bra att man lär barnen detta från allra första början.

I Sverige har inte entreprenörerna och de egna företagarna en lika framskjuten plats i samhället. Här är det knappast någon som likställer en entreprenör med en modig och viktig person.

Och nu vill jag komma till det viktigaste – entreprenörer har inte heller en framskjuten plats politiskt sett i Sverige. Det vill säga man tar ingen som helst hänsyn till i vilket stadie av företagande man är när det gäller skatter, avgifter och ansvar som man måste ta som småföretagare.

Här kan jag verkligen göra jämförelser direkt med Amerika eftersom jag startade Bag-all där. Den allra viktigaste skillnaden är att det inte kostar mycket att ha personer anställda. Det som en personal kostar småföretagaren (vet inte om detta gäller stora företag i USA också, utan kan bara tala om min erfarenhet) är det som den anställde får i lön. Det vill säga om en av mina anställda har $3000/månaden, så är det så mycket jag betalar. Skatten dras från lönen, vilket brukar vara runt 30%. Så den anställde får $2100/månaden netto och jag arbetsgivaren betalar $3000. Sen måste man betala två olika sorters försäkringar som på några få procent av månadslönen. That’s it!

Detta gör att företag har råd att anställa massor av personal. Du kan gå in i minsta lilla butik eller coffee shop i New York och det jobbar 5-6-7, eller fler, personer där. Fatta hur många arbetstillfällen det ger!

Som jag skrivit om på bloggen har jag haft den otroliga turen (samt jobbat väldigt hårt för) att hitta otroligt bra personal. Man klarar sig faktiskt inte utan bra personer som hjälper en fram.

Här är bild från Bag-alls minikonferens här på landet hos mig i tisdag-onsdag förra veckan med BÄSTA Julia och Annelie som jobbar för Bag-all.

Nu har jag fått sätta mig in i vad personal kostar här i Sverige och jag inser snabbt att vi kommer inte kunna anställa fler personal än vi redan har. Vilket är så synd, eftersom vi verkligen skulle vilja anställa ett par personer till. Istället måste de två anställda som vi har här i Sverige jobba mycket hårdare och vi kommer inte kunna växa lika snabbt som vi hade kunnat göra om det hade varit billigt och enkelt att anställa folk. Vidare hade en eller två personer som behöver jobb fått jobb hos Bag-all.

En lön på 25 000 kr/månaden i Sverige kostar företaget 33 731 kr/månaden. Man ska även betala lön då personalen är ledig, vilket gör att man måste betala både den ordinarie personalens lön samt lön till en semestervikarie. Så semestermånaden kostar en arbetsposition företaget över 60 000 kr. Ja, ni fattar hur dyrt det är med personal och ni fattar hur många påsar det handlar om att vi måste sälja bara för att kunna betala EN lön. Betänk också att vi även måste betala 25%, dvs 1/4, av varje påse vi säljer i skatt, i form av moms. Den anställde ska också betala skatt från sin lön, runt cirka 7500 kr. Den anställde får alltså 17 500 kr och staten får nästan lika mycket: 16 231 kr. Det här systemet gör att jättemånga småföretagare inte ens har råd att ta ut lön själva. Ja, ni hör – detta är inte klokt!

En annan sak som egna företagare måste ta in i beräkningen innan de kan starta en verksamhet är andra kostnader som staten kräver av dem. Till exempel måste man ha en godkänd kassaapparat vilket kostar minst 10 000 kr. Vi har valt att inte ta emot kontanter, men mannen som just öppnat ett cafe precis bredvid oss måste lägga 10 000 kr för att ens kunna ta emot pengar. I New York får du stoppa pengarna i en skolåda om du så vill. Det finns inga lagar på hur du måste ta emot kontanter. De allra flesta har kassaapparater för att de själva väljer att ha det, men man kan köpa dem begagnade för några hundralappar. Vill man ta emot kontanter i Sverige  trots detta får man inte gå och sätta in dem på banken själv. Nej, man måste betala ett vaktbolag för att komma och hämta pengarna. Dessutom kräver staten enorma mängder pappersarbete vilket kan bli droppen för en företagare som för det allra mesta inte har råd att betala för att ta hjälp med den här tjänsten (eftersom bokföringsfirmorna också måste betala skyhöga sociala- och arbetsgivaravgifter).

Vad jag menar med allt detta är att Svenska staten borde göra det mycket lättare för entreprenörer att starta eget. Inte försvåra och hota med massa böter om allt inte sköts till punkt och pricka rätt från början. Låt entreprenörerna få sätta igång och få luft under vingarna för att kunna nå högre höjder snabbare.

Vore det inte rimligt att man gjorde undantag för småföretagare vad det gäller sociala avgifter till exempel? Ett företag med färre än 5 anställda skulle kunna undantas dessa avgifter. Då skulle garanterat många, många småföretagare få chans och ork att växa snabbare. OCH massor av människor skulle få jobb och slippa ta bidrag som säkerligen kostar samhället mycket mer än vad de får in i sociala avgifter av småföretagare. Man kan skapa en win win situation för samhället OCH för alla som är arbetslösa. Det finns väl ingenting värre än att inte känna sig behövd och ha en uppgift i livet.

Nu kan jag tänka mig att det är många som läser detta som tänker att det inte är schyssta arbetsvillkor i USA och det kan jag verkligen hålla med om. Allt som USA gör vad det gäller företagande är verkligen inte bra. MEN de gör det otroligt lätt och billigt att starta upp saker och ting och att anställa folk vilket också ger världens starkaste ekonomi.

Jag har absolut ingenting emot att betala skatt, både som privatperson och företagare, men jag tycker att det måste finnas andra regler för de som precis startar så att de får chansen att växa. Jag tycker också att det är viktigt att erbjuda arbetstillfällen till så många som möjligt. Jag tror att alla vill göra rätt för sig, känna sig behövda, ha en uppgift och någonstans att gå på dagarna. Jag tror att det är mycket mer värt för hela samhället än att ta pengarna som kommer in i form av arbetsgivaravgifter och socialavgifter och betala ut dem i bidrag till arbetslösa. Den ekvationen går inte ihop för mig.

Förresten bara ordet: arbetsgivaravgifter… Varför ska det vara en avgift för att vara arbetsgivare. Borde det inte vara tvärt om? Arbetsgivarbidrag eller arbetsgivarlättnad eller arbetsgivarstöd? Borde inte staten ställa sig frågan hur kan vi underlätta för de som vill bli arbetsGIVARE?

Jag kan tänka mig att det är många som har andra åsikter än jag i denna fråga och det är helt ok. Det här är bara mina reflektioner och jag tror verkligen att man skulle kunna få bukt med arbetslöshet genom att tänka om smårföretagarnas situation i Sverige.

Hoppas nu att ni har en underbar helg!

xx Jen

Vill du läsa mer om hur jag tänker om företagande så kan man göra det i min bok Drömfångaren

 

72 reaktioner på “Egen företagare”

 • X skriver:

  Jag tycker absolut att du har en poäng med ditt resonemang. Det är välbalanserat. Har själv funderat på att starta eget, men självklart är det det ekonomiska som man oroar sig för. Man vill ju inte gå från hus och hem om det skulle skita sig…

  • Jennifer Jansch skriver:

   Precis – det är det här som är så dumt – att folk somkanske skulle lyckas
   kanonbra inte vågar prova pga alla företagar ovänliga regler som måste efterlevas.
   Hoppas du följer din dröm ändå!
   xx

 • M****a skriver:

  Jättebra skrivet.Kan bara skriva Sverige är ett märkligt land på alla sätt och vis. Hoppas du lyckas här i Sverige.Modigt att starta upp som du gjort.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack M***a!
   Det finns mycket bra med Sverige, men det finns definitivt ”room for improvment” på många områden.
   xx

 • Sofia skriver:

  Det som inte framgår av texten ovan är vad arbetsgivaravgifterna finansierar. Knappt 20% går till det allmänna pensionssystemet. Resten går till sjukförsäkring, föräldraförsäkring och arbetsmarknadsförsäkringar. Försäkringar som man i USA i de flesta fall själv måste betala, med skattade pengar. Något som många inte har råd med, vilket leder till att alla inte kan få bra sjukvård om de blir sjuka.

  Angående moms så får ni ju göra avdrag för ingående moms på de inköp företaget gör, så det är nettobeloppet som betalas. Momsen är ju inte en kostnad för företaget så inte något som påverkar företagets resultat i slutändan.

  Apropå resultat skriver du ingenting om bolagsskatten. I Sverige är den 22% mot 35 % i USA. För ägaren av ett bolag är det ju oftast vilket utdelningsbart överskott bolaget har (om du har ett aktiebolag) som är mest intressant, så att man kan få utdelning och inte bara ta ut lön från företaget.

  Sedan finns det olika stöd för nystartade bolag i Sverige, beroende på bolagsform, och det finns också något som heter nystartsjobb som innebär bidrag om man anställer personer som varit arbetslösa.

  Många butiker betalar inte månadslön till sina anställda utan de får lön per timme (som inkluderar semesterersättning). Det innebär att när de inte jobbar har de heller ingen lön. Detta är oftast smidigast i branscher där man inte jobbar 8-17, t ex handel och restaurang.

  Jag skulle verkligen rekommendera dig att ta hjälp av någon av de redovisningsbyråer som ligger i framkant vad gäller digitala lösningar. Det finns enklare verktyg för mindre företag som har väldigt bra priser. Med t ex scanning av leverantörsfakturor kan du godkänna dem från Bali, följa upp resultat, godkänna betalningar etc.

  Jag håller med att det är tufft att starta eget i Sverige, men systemet är transparant och inte så krångligt om man jämför med många andra länder, vilket gör att den administrativa bördan för företagen trots allt inte är så stor.

  Jag tror att det kommer att gå jättebra för er i Sverige. Ge det lite tid så tror jag att du kommer att se flera positiva sidor. Lycka till 💕

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det är väldigt mycket lättare att starta företag i USA och mycket billigare att anställa personal. Småföretagare går på knäna i Sverige. Det är ett faktum. Kraven är oerhörda och represalierna om allt inte följs till punkt och pricka är
   förödande.
   Det är inte frågan om företag ska betal för pensioner etc, frågan är hur ska folk ORKA igenom STARTFASEN av företagande. Jag tvivlar inte på att HM kan klara av alla avgifter, men nystartade företag går i söpet hela tiden tack vare de hårda reglerna. Det är inte smart av staten att kräva samma sak från småföretagare som av Volvo vad det gäller avgifter och skatter.
   Dessutom är det definitivt smartare att ta högre bolagsskatt av de som redan är
   igång. Har du kommit så långt i ditt företagande att du har vinst att skatta på, ja, då har du ju redan lyckats och det blir inte kännbart.
   Du missar helt min poäng vilket är att folk måste kunna få starta och komma igång med sitt företagande – utan att köra sig själva eller några få anställda i botten.
   Det är inte billigt att anlita redovisningsbyråer i Sverige. Det är otroligt dyrt och helt orealistiskt för de allra flesta småföretagare.
   Jag är nyfiken – är du själv företagare?
   xx

   • Sofia skriver:

    Jag är inte företagare, däremot har jag jobbat med företagsrådgivning hela mitt liv, först som revisor och nu som konsult inom redovisning och skatt.

    När jag säger att momsen inte är en kostnad menar jag ur ett redovisningsmässigt perspektiv. Det är inget som påverkar ett företags resultat.

    De flesta som startar företag har förutsättningarna klart för sig och räknar med sociala avgifter etc när de gör sin budget. Så det kommer ju inte som en överraskning, då har man inte riktigt gjort sin läxa.

    Att göra fel i bokföring och skatt kan få stora konsekvenser därför rekommenderar jag att man anlitar någon som är expert inom detta område så att man själv kan fokusera på att driva företaget. De flesta jämför kostnaden för en konsult med kostnaden för att anställa någon. Små företag behöver ju inte någon på heltid och därför är ofta en konsult ett bra och billigare alternativ. Då slipper man ta en investering i egna affärssystem etc.

    Jag försökte bara ge en mer nyanserad bild. Jag har själv jobbat och bott i England i 10 år och även om det är lättare att starta företaget från början är det definitivt mer komplext att driva ett företag i England än i Sverige.

    • Jennifer Jansch skriver:

     Det så just så synd att folk inte vågar starta eget på grund av att de ”gjort sin läxa” och inser att de inte har möjlighet att förverkliga sina drömmar på grund av det svenska upplägget för småföretagandet. Jag hade aldrig startat Bag-all i Sverige. Det är enbart eftersom jag fått igång min business i Amerika som jag vågar satsa på Sverige. Och jag är helt beredd på att jag kanske kommer att få lägga ner svenska delen om kostnaderna överstiger intäkterna.
     Momsen gör att företagaren måste göra mindre påslag på själva vara än vad man kan göra i länder med lägre moms. Företag tjänar kort sagt mindre på den svenska marknaden än på exempelvis den Amerikanska (om de ska hålla samma priser på alla marknader).
     Om man tror att små egenföretagare i allmänhet har pengar över att lägga på konsulter så lever man inte i verkligheten. Småföretagare sitter på nätterna med bokföring och pappersarbete.

    • Molli skriver:

     Man kan komma med hur mycket fakta som helst vad som faktiskt gäller för att starta företag, men det tar ju inte bort det faktum att det är dyrt att starta företag.

     • Jennifer Jansch skriver:

      Det behöver inte vara så dyrt. Jag startade Bag-all med minimalt kapital. Vi betalade ur egen ficka vart efter. I USA funkar det. Men i Sverige behöver man mer kapital för att klara av alla regler som finns.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Förresten vad det gäller momsen är den så klart en gigantisk utgift för alla företag. Man köper in varor för mindre än vad man säljer dem för så om inte hela firman går åt skogen utan man säljer som man ska så blir momsen en stor utgift. Det är en liten del man kan kvitta i slutändan. Så att påstå att moms inte är en kostnad/skatt som drabbar företagare är bara non sense.

   • Sandra skriver:

    Förlåt men att en person som påstår sig ge ekonomiska råd etc påstår att moms inte är en kostnad för företag för det är avdragsgillt låter väldigt märkligt! Ett företag som inte behöver betala moms för att det går jämt upp mot ingående moms är ett dåligt företag som inte gör vinst! Du får ju bara kvitto ingående mot utgående och ett företag som går med vinst måste du betala all överskjutande moms på till staten… extremt märkligt sätt att se på det och helt felaktigt påstående! Heja dig Jennifer! Så rätt i dina tankar

    • Jennifer Jansch skriver:

     Precis! Det är så konstigt när man pratar om att moms ”inte är någon kostnad”. Självklart är det en kostnad eftersom ett företag måste sälja mer än de spenderar annars går de i putten. Den höga momsen gör också att företaget tjänar mindre i Sverige än på andra marknader om man ska hålla samma pris överallt. Detta är så klart också något som är oattraktivt för företagaren, om hen kan välja att starta på en annan marknad istället.

     Tack för påhejningarna!!
     xx

 • L skriver:

  Helt rätt Jennifer!

  Av nyfikenhet så undrar jag vem som sköter din bokföring?:-)

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tjejerna som jobbar på Bag-all och så har vi en kompis som konsulterar lite. Detta tar otroligt mycket tid att sätta sig in i och sen att sköta.
   xx

   • Sofia skriver:

    Ok men då värderar ni ju inte er egen tid, särskilt om det tar mycket tid då ni inte har kunskapen från början. Effektiva lösningar sparar otroligt mycket tid vilket gör att priserna går ner. Digitaliseringen har kommit väldigt långt i Sverige och det finns flera redovisningsbyråer som erbjuder fasta priser för mindre företag för några tusenlappar i månaden. Jag tycker bara att ni gör fel prioriteringar, ni borde lägga fokus på det ni är bäst på och överlåta redovisningen till någon som är bäst på det.

    • Jennifer Jansch skriver:

     Sofia, du förstår inte att många många egna småföretagare helt enkelt ofta inte har råd med att leasa ut varesig redovisningen eller anställa personal för att få lyxen att ha egen tid. Det är tyvärr så verkligheten ser ut. De som har råd gör så klart det med glädje. Jag vet många exempel på detta så som Sanna som kommenterat här eller min syster som har en liten garnbutik i Gamla stan.

     • Sofia skriver:

      Jennifer, det enda jag försökte göra var att ge dig några goda råd i all välmening och ta upp andra aspekter av de frågeställningar du belyser. Men du verkar ha snöat in dig på din uppfattning. Jag är själv uppvuxen i en småföretagarfamilj så förstår de problem och utmaningar småföretagare står inför. Jag ville bara lyfta fram att bara på de senaste åren har så många nya digitala, billiga lösningar för småföretag kommit fram på marknaden, som gör att man inte behöver sitta uppe på nätterna och hålla på med bokföring utan kan använda den tiden till att utveckla och jobba i företaget (eller sova).

     • Jennifer Jansch skriver:

      Det är väldigt bra att det finns nya bättre och billigare digitala lösningar för redovisning. Det jag främst vänder mig emot är att det är väldigt dyrt med anställda och det är extremt mycket administration i Sverige för företagaren. Det har du verkligen rätt i att jag snöat in på! Jag tycker att man ska göra det så lätt och billigt som möjligt för småföretag så att de kan växa och ge fler människor jobb.

 • Silvia skriver:

  Veldigt intressant och detaljerat skrivit, bara forstod inte riktigt vad du menade med ”Sen måste man betala två olika sorters försäkringar som på några få procent av månadslönen”?

  Tack

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det finns en försäkring som heter Workers Compensation och en Disability fund som man betalar några enstaka procent till på lönen. Det handlar verkligen inte om några större summor.
   xx

 • Sanna skriver:

  Jag är egen företagare med ett litet café i Södertälje. Fast min verksamhet går bra kan det gå få flera månader då jag inte har råd att ta ut lön. Bokföring sköter jag på nätterna när barnen somnet. Att anställa någon finns inte på kartan. Fast jag behöver hjälp och det är många här i Södertälje som behöver jobb. Bra att någon tar upp detta problem som majoriteten av oss småföretagare dras med.
  Förresten är dina påsar helt underbara. Ska komma och handla – så fort jag får råd. 😊

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Sanna,
   Fasiken vad bra du är som kämpar på med din egen business! Hoppas verkligen du får ordentlig snurr så du kan ta in hjälp!
   Kul att du gillar påsarn! Hoppas att du kan komma förbi oss snart!
   xx

 • Ing-Marie Johansson skriver:

  Hej. Jag tycker det är intressant att läsa om ditt företagande i USA och Sverige. Jag har själv varit småföretagare i nästan 30 år här i Sverige, och jag kan hålla med dej om att jag tycker att små företag inte skulle behöva betala så mycket i arbetsgivaravgifter o dylikt som dom stora företagen, men man måste också se att anställda har en mycket bättre trygghet här än i USA, och det tycker jag är riktigt. Jag undrar också över lönerna i USA, om du har en heltidsanställd person i ditt företag i USA, kan den personen försörja sej på den lönen? Jag har läst o hört att många har både två och tre jobb för att försörja sej, och har man då barn o familj då kan det inte bli mycket tid över för dom isåfall. Sen har vi väl ett betydligt bättre försäkringsskydd för anställda via de sociala avgifter arbetsgivaren betalar, vilket jag också tycker är rätt. Tack för en trevlig blogg förresten, det är roligt och läsa om lite verkliga saker och inte bara en massa shopping o bilder på klädutstyrsel och matbilder som det är i så många andra bloggar:) MVH Ing-Marie Johansson

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Ing-Marie,
   Det är som sagt massor av saker som inte är bra med arbetssituationen i USA, bland annat att många måste ha flera jobb för att kunna försörja sig. Det gäller främst de som jobbar för minimilönen som är på tok för låg. De som jobbar hos Bag-all tjänar väldigt bra om man jämför med vad de tjänar i andra butiker, nästan dubbelt så mycket faktiskt. Men just det här med att underlätta för nyföretagare är de grymma på i USA och att skapa många arbetstillfällen. Där tror jag att Sverige skulle tjäna på att ta inspiration.
   Kul att du gillar bloggen!
   xx

 • Ul skriver:

  Men nu är det tyvärr så att det i Sverige är fult att ha eget företag o vara arbetsgivare. DU utnyttjar folk om du anser de ska jobba de timmar de får betalt för. DU är inhuman när du förtvivlar över all frånvaro pga sjukddom, föräldraledighet, vab, begravningar som du dels ska betala för, dels skall anställa o betala en vikarie för. O en anställd som aldrig är på plats kan du inte säga upp, för vikarien som är på plats var dag är sist anställd/vikarie. Sen får du höra gliringar över hur mycket utdelning du tar ut, fast du inte ens kunnat ta ut lön det året. (Folk fattar inte att du måste ta ut nästan 600″ i lön först för att SEN kunna ta utdelning. På en vinst. Arbetsgivare anses som giriga utnyttjande utan medkänsla. FOlk anser sig ha rätt till ett arbete men förstår inte det ansvar o de kostnader o den administration en företagare tar på sig när man anställer. För att inte tala om alla dessa lagar o regler en företagare bara MÅSTE kunna, o straffas hårt för när hen inte kan.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack för dina synpunkter!
   Det du tar upp är verkligen helt sjukt och sånt som jag hört om från andra egna företagare. Det är verkligen inte klokt att den som äger ett litet företag förväntas jobba oavlönat oändligt antal timmar per vecka utan någon som helst trygghet. Men som arbetsgivare förväntas den lille företagaren ta 100%-igt ansvar, lika stort ansvar som exempelvis Ikea, för de anställda. En felanställning kan lätt stjälpa ett litet företag.
   Det är fantastiskt, och Svenska staten ska vara väldigt tacksamma för, att det faktiskt finns några människor som är villiga att gå med på dessa orättvisa villkor och utsätter sig för detta stålbad.
   Hoppas att du ändå har klarat att hålla igång din business!
   xx

 • Maja skriver:

  Bra skrivet om företagande i Sverige! Jag har drivit företag i 8 år nu och jag kan fortfarande inte förstå hur många företag går runt med tanke på vad varje anställd kostar men min slutsats är att entreprenören lägger in väldigt många timmar som inte tas ut i lön. Sedan så måste jag tillägga att jag själv anlitat ekonomisk konsult tidigare och det var min sämsta affär i företaget so far…Små bolag har helt enkelt inte musklerna att anlita specialister. Bästa är om man känner någon som har kunskap och kan göra det för en billigare penning men annars får man sköta ekonomin själv. Både Skatteverket och Bolagsverket är mycket hjälpsamma. Jag fick säga ofta till mig själv att det finns inga dumma frågor:)

  • Jennifer Jansch skriver:

   Precis så tänker jag också – hur tusan klarar sig företag i Sverige? Är det riskkapital som krävs? Vi har också haft jättedåligt erfarenheten när det gäller att anlita ekonomiska konsulter. Nu har vi som tur var någon som vi känner genom familjen så nu funkar det.
   Det är precis så att entreprenören ska först lägga in hela risken och sedan oändligt mycket obetalt arbete och som sagt måste även skaffa sig en företagsekonomiutbildning på köpet.
   Jag vet att Skatteverket och Bolagsverket har bra support. Julia, som jobbar hos mig, har dem på speed dial på telefonen – så ofta har hon behövt ringa.

   Lycka till med ditt företag! Hoppas du kan växa och ta in hjälp!
   xx

 • Eva skriver:

  Vill bara säga att jag tycker du är så himla grym! Jag har själv haft butik i 5 år, sen gav jag upp. Jag hade absolut inte råd med att anställa någon.Jobbade VARJE dag i flera år.
  Kommer aldrig någonsin mer att starta eget i Sverige. Vi kommer snart att flytta utomlands och starta nytt liv där.
  Jag önskar dig lycka till med allt .Hoppas verkligen du lyckas med din dröm här Sverige.
  Ska också försöka komma förbi din butik och gynna dig:))
  Kram

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Eva! Jag tycker du är grym som körde din business så länge och jobbade så hårt! Förstår helt och fullt att du inte orkar satsa en gång till. Det här är det som är så förödande för Sverige eftersom nya arbetstillfällen inte skapas då. Politikerna måste verkligen tänka om!
   Tack för lyckönskningar! Uppskattas! Och lycka till med din flytt!!
   Kram
   xx

 • Rosa skriver:

  Är absolut inte ”starta eget” typen men beundrar de som törs ta det där steget, enormt mycket och du har så rätt i att de är högt upp på den där hjältar skalan. Trots att jag inte tillhör den här gruppen så tycker jag det var så intressant att läsa om hur det ligger till och vilken skillnad det är på sättet att se på entreprenörer i USA och här och du får då verkligen uppleva båda sidorna på nära håll.
  Så det där med att tjäna pengar som man heller inte får prata om här….men så klart man vill det så förstår inte heller varför och de som fått en idé till att bli verklighet, kanske t.o.m en succé är då mer än värda detta, blir så glad för deras skull.
  Ännu en gång TACK för att jag får lära mig så mycket nytt tack vare dig.
  Kram Rosa

  • Jennifer Jansch skriver:

   Gullig du är Rosa! Underbart att du kan glädja dig åt andra människors framgång. Det är så fint – och dessutom ger det väldigt mycket man kan glädja sig åt då. Vilket kan behövas i dessa tider.
   Stor KRAM till dig!
   xx

 • annika skriver:

  tack jennifer för att jag får läsa om kvinnors syn på affärer och fa din syn på business, företagande, ekonomi. så j×××la intressant. du driver bloggandet till en ny dimension, bla pga livserfarenhet. kvinnor 40 + äger (är själv 46). läser hungrigt! du bryter ny mark och är en förebild.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack att du orkar läsa mina långa inlägg haha.
   Ja jag tror verkligen att kvinnor har ett annat tänk när det gäller företagande och våra röster hörs inte så mycket.
   Håller f ö helt med dig att kvinnor 40+ äger haha – snart blir jag 50+ kanske blir ännu bättre!
   xx

   • Annika skriver:

    Orkar? Slukar. Ja, det är tydligt att det saknats förebilder i näringslivet, män kan lära mycket men när en kvinna som du berättar väcks ens passion. Och det blir så mycket mer pondus o substans, en helt annan berättelse, när kvinnan levt och lärt (40+). Jag följer dig lyckligt. Kram

    • Jennifer Jansch skriver:

     Vad kul att du tycker det och att du känner ett engagemang när du läser. Det är ju det jag hoppas på ska hända. Gulligt av dig att dela med dig av dina tankar. Det gör mig så glad och sporrar att fortsätta. Det är svårt att veta om man blir för långrandig eller inte.
     xx

 • Anne skriver:

  Hej. Jennifer. Väldigt bra skrivet. Håller fullständigt med. Sverige stödjer INTE egenföretagare. Du har helt rätt i allt du säger. Jag och min man har eget företag. Man är allt tio jobb i ett ………. lycka till. 🙏🤗

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag är så glad att ni är så många egnaföretagare som kommenterar här och backar upp det jag säger. Det är tyvärr så många människor som inte förstår de egnaföretagarnas situation i Sverige.
   Lycka till med ert företag!! Hoppas ni står ut.
   xx

 • Hanna skriver:

  Bra skrivet Jennifer! Och modigt att jämföra USA med Sverige 🙂 Förstår allas synpunkter på levnadsvillkor i Sverige och USA, men din poäng är så rätt. Låt småföretagen få luft under vingarna innan de kastas in i den byråkratiska delen av Sverige. Ser gärna ett Sverige där ungdomar och de som för tillfället står utanför arbetsmarknaden får tillfälle att kasta in ett par arbetstimmar i ett mindre företag. Och varför inte på ett månadskontrakt? Så kan de förvänta sig X antal arbetstimmar mot X antal kronor.

  Ibland biter vi oss i svansen i Sverige, vi har skapat ett sådant företagsklimat att alla förväntas vara IKEA / Volvo / ABB för att klara en anställning. I dagarna går många små företag i graven för att de härliga entreprenörerna födda på 40-talet slitit själva i företagen i hela sitt liv och då de inte haft luft att kunna anställa någon ersättare eller ”de förväntande övertagande barnen” inte tar över. Och det är bara att läsa i finanstidningar och facklig litteratur för att se att det stämmer.

  Min erfarenhet sträcker sig över sundet till Danmark där arbetsgivaravgiften är betydligt lägre, allmänna skatten högre, och man förväntar sig inte livslånga anställningar utan här är det 2-3 år på ett jobb som gäller. Finns anställningskontrakt från 15 år till 17 år och 364 dagar som passar ungdomarna utmärkt. Samt ”små-business” förmåner – just för att man ska kunna komma igång. Och så är det ett hel-ete att deklarera men tjänster är avdragsgillt så MÅNGA använder utbildade revisorer. Lite win-win i hela snurran måste jag säga.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Precis – en rörlig arbetsmarknad tjänar alla på. Trivs man med varandra fortsätter man jobba tillsammans, annars inte. Ett månadskontrakt är verkligen en jättebra idé! Det finns många sätt man skulle kunna göra detta på så att det blir bra BÅDE för arbetsgivaren och arbetstagaren.
   Väldigt bra att tjänster är avdragsgilla i så fall funkar det ju att ta in konsulter. Precis som ROT och RUT skulle det kunna fungera för företagare.
   Tusen tack för din input!!
   xx

  • Ul skriver:

   Fast deklatstionstjänster är avdragsgilla i Sverige oxå – liksom alla andra kostnader i ett företag.

   • Diana skriver:

    Där har du fel, kostnad för deklaration är inte avdragsgill! Bokförs som ”ej avdragsgill kostnad” vilket betyder att summan läggs på ev vinst och beskattas med 22% (gällande aktiebolag) Galet, men så är det.

    • ul skriver:

     ok, hade jag ingen aning om. jag gör inte bokföring o deklarationen själv, ser bara att redovisningsbyråns kostnader ligger på separat konto och inte på konto Ej avdragsgilla kostnader.

    • Jennifer Jansch skriver:

     Åh herrejösses, måste man betala skatt på kostnaden dessutom?!
     Jag häpnar mer och mer varje dag vad det gäller kostnader som småföretagarna måste klara av.
     xx

     • ul skriver:

      ja, men gnäll inte bara! Det är bara anställda som får gnälla. Aldrig en egenföretagare. För vi har det ju såå bra. Som anställd kan du gnälla över att försäkringskassan inte betalar ut ersättning i tid. Som egenföretagare får du absolut inte gnälla över att du inte får nån sjukpenning alls. Eller föräldrapenning. Eller VAB. Då får du skylla dig själv. Som anställd kan du klaga på ditt jobb o hur tråkigt det är, även om du valt det själv. Som egenföretagare skall du tycka allt är kul o inget besvärligt. För du har ju valt ditt företagande själv. (och det vet ju alla att ”alla som har eget företag tjänar MASSOR”) Du skall kunna ALLT. Om du inte har råd att anställa en HR-expert som har koll på arbetsmiljölagar, lönekartläggning, kollektivavtal, semesterlagar. mbl etc,etc,, en momsexpert som reder ut vad som är momspliktigt o inte, en redovisningsexpert, en IT-expert. En expert på juridiska avtal. Det vill till en massa lön som skall betalas av det som man får in på själva affärsidén. Tex en butik. då måste du också ha någon som säljer varan/tjänsten. och så skall varorna köpas in. Är så trött på all denna administration som tar fokus från själva affärsidén. Det man brann för när man startade. och är så innerligt trött på att aldrig mötas av förståelse från andra.

     • Jennifer Jansch skriver:

      Håller med dig ETTHUNDRA%!! Det finns absolut ingen trygghet för den egna företagaren. Den egna företagaren har låg status i Sverige och kan ställas vilka orimliga krav som helst på. Det är verkligen inte klokt! Jag beundrar alla små företagare i Sverige så himla mycket. Ni borde alla ha en stående ovation – och betald spa-semester!
      xx

     • Carina skriver:

      Dom är helt ute och snurrar här, kostnader för deklaration, revision, bokslut mm är självklart avdragsgilla.
      Googla i alla fall först om ni inte jobbar med det här…

    • Carina skriver:

     Du är helt ute och snurrar här, kostnader för deklaration, revision, bokslut mm är självklart avdragsgilla.
     Googla i alla fall först om ni inte jobbar med det här…

     • Jennifer Jansch skriver:

      Okej då har jag googlat. Så här står det på Skatteverkets sida.
      Deklarationshjälp med mera
      Du får inte dra av några kostnader för att du låtit någon annan hjälpa dig att deklarera eller driva andra skatteprocesser för ditt företag, till exempel, skatteprocesser. Däremot får du göra avdrag för omkostnader om du har i samband med processer kring moms eftersom dessa omkostnader räknas som avdragsgilla driftkostnader.

     • Diana skriver:

      Carina! Då borde du googla själv tycker jag. Skatteverket har ett ”avdragslexikon” för företag på hemsidan. Titta där under deklarationshjälp. Just arvode för deklarationen är inte avdragsgillt! Observera att jag endast pratar om DEKLARATIONEN. Om du arbetar med detta så borde du ha koll…

 • Karin skriver:

  Lycka till med ditt företagande både här i Sverige och utomlands. Du är en sann förebild! Heja dig!!! 🙂

 • Britt-Marie skriver:

  Så himla bra formulerat. Din text borde du skicka in för att publiceras som en debattartikel så att ännu fler får höra hur det är för entreprenörer och småföretagare. Om någon kan väcka opinion så är det nog du Jennifer.
  Stort Lycka Till med både affärer och flytt 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Britt-Marie,
   Det är en till som påpekat att jag borde skicka in som debattartikel. Om du har några tips på var jag kan skicka den så ska jag göra det.
   Jag vill ju gärna få upp detta till ytan eftersom jag tror att det skulle gagna precis alla om man såg över situationen som den är idag.
   xx

 • Gift med företagare skriver:

  Huvudet på spiken!! Min man startade eget och hälften av det intjänade går i olika skatter! Det går inte att jobba 40 timmar i veckan – det blir minst 60 och jag sköter all bokföring (har heltidsjobb också). Vi måste bli bättre på att uppmuntra människor att bli egna företagare. Det håller samhället i rullning! Små företag borde verkligen få komma igång innan man börjar betala dessa höga skatter och avgifter! Snälla – skicka in ditt inlägg som debattartikel så kanske andra vaknar och förstår att eldsjälarna i Sverige ska hållas brinnande!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tusen tack! Du är den andra personen som föreslår att jag ska skicka in min text som debattartikel. Var tycker du att jag borde skicka den? Vet inte vad som skulle vara bäst forum i Sverige. Men jag märker att helt klart behöver den här debatten föras upp till ytan. Jag hoppas att läsarna här kan hjälpa till att sprida debatten och om de vill – mina inlägg!
   Hoppas det går bra för din mans business och att du ska slippa sitt och sköta bokföringen efter ditt heltidsjobb. Fy sjutton alltså, så ska det inte behöva vara!
   xx

   • Gift med företagare skriver:

    Mitt inlägg lät lite klagande – gillar egentligen att hjälpa till med administrationen eftersom det är till min man 🙂 Tycker däremot att momsen är en stor belastning att administrera för statens räkning och att skatten skulle vara noll första två åren då de allra flesta småföretag lägger in all eventuell vinst direkt i företaget och gör investeringar för att bygga en stabil grund. Men DN, Dagens industri kanske? De borde vilja höra en kvinnlig företagares röst – som dessutom har ett annat land att jämföra med! Heja dig!!!

    • Jennifer Jansch skriver:

     Du lät inte klagande alls. Du lät som du beskrev din situation – och många många andras situation på pricken!
     Heja dig!!!
     xx

 • Emma skriver:

  Hej Jennifer! Jag vill också tacka för dina kloka och inspirerande tankar. Din röst och erfarenhet är verkligen unik. Jag blir som sagt väldigt inspirerad men också lite ängslig inför att starta eget. Hur kommer det sig att du ändå väljer att öppna en butik i Sverige?

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag öppnade i Sverige för att en av mina anställda, Annelie, vill öppna här när hon flyttade tillbaks till Stockholm. Hade hon inte föreslagit det hade jag aldrig gjort det. Men tack och lov har det gått bra än så länge. Men jag är helt chockad över villkoren som ställs. Jag visste att det var tufft för småföretagare, men inte så här tufft…
   xxx

 • PetraL skriver:

  Ja det är nog inte lätt att starta ett företag men jag måste ändå påpeka att jag blev lite bekymrad över din mening ”Man ska även betala lön då personalen är ledig, vilket gör att man måste betala både den ordinarie personalens lön samt lön till en semestervikarie”
  Har absolut ingen aning om hur det är i USA men jag är glad att vi i Sverige, har vår semesterlag, att man kan få vara lite ledig efter ett år med arbete. Skulle vi arbetstagare inte då få vår månadslön/semesterlön skulle ju ingen ha råd med semester!
  Jag har full förståelse att det kostar att vara företagare och att vissa delar skulle kunna förenklas mm men anställda i mindre företaget bör ju ändå ha samma minimirättigheter som alla andra, oavsett var du jobbar. Så tycker jag.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Grejen är så här att den egna företagaren ofta inte har råd att ta ut lön själv och kan aldrig ta semester. Jag har till exempel inte varit ledig en enda dag sedan jag startade Bag-all för fyra år sedan. Vi egna företagare förstår att det är vad som krävs av oss för att få businessen att funka. När man sen anställer någon för att kunna få företaget att växa ytterligare (vilket i sin tur potentiellt ger ännu fler arbetstillfällen) så ställs det oerhörda krav som är väldigt svåra att leva upp till. Detta gör som du ser bland kommentarerna här att folk antingen lägger ner sina företag, eller väljer att inte starta nya företag. Det är förödande för ett land när det inte skapas nya arbetstillfällen och tillväxten avtar. Min poäng är att små företag borde undantas vissa regler, skatter och avgifter för att kunna komma igång och på så sätt växa sig starka. När man sedan har ett företag som går med stor vinst så kan man ha råd och möjlighet att hantera alla avgifter. Men som du förstår kostar semestrar, sjukdom och frånvaro den lilla företagaren så mycket att det ibland stjälper hela företaget. Man måste ställa sig frågan vilket som är viktigast – att det skapas nya arbetstillfällen och folk får jobb eller att små företag ska betala lika mycket för sin personal och ha lika stort ansvar för sin personal som HM eller Ikea till exempel.

  • ul skriver:

   Petral, så mycket skrivs o talas om från arbetstagarens synvinkel., men detta är sett från en företagares o arbetsgivares synvinkel. Naturligtvis skall du som löntagare ha bra villkor och betald ledighet när du är sjuk o betald semester o betald ledighet för arbetstidförkortning. Dock är det ett bekymmer både i tid o pengar för din arbetsgivare. När du som arbetsgivare måste betala en anställd för 85 dagar, fast hen bara varit på arbetet 41 dagar, så känns det både ekonomiskt och arbetsmässigt när du som tex enmansföretagare ska ersätta denne. Även om du som löntagare har RÄTT till det, och BEHÖVER din ledighet. När man som företagare anställer så gör man först o främst inte det för att ge någon ett jobb, man gör det för att man inser att tiden (eller kunskapen) inte räcker till utan man behöver HJÄLP. Och det är jag villig att betala dig för, enl de lagar o avtal som råder. När du då är borta nästan hälften av tiden jag behöver din hjälp och jag dessutom då kanske måste jobba extra mycket själv för att få in pengar att betala dig när du inte är här…. då känns det ibland tungt. Jag kan också bli trött, sjuk, ha sjuka barn, behöva nån dag ledigt…..

   • Jennifer Jansch skriver:

    Precis – allt detta är ur arbetsgivarens synvinkel. I det här fallet är det inte frågan om ”vad kom först hönan eller ägget?” Här måste arbetsgivaren komma först – eftersom annars blir det ingen arbetstagare heller. Arbetsgivaren måste få rimliga villkor för att kunna växa och skapa arbetstillfällen.

 • Kaisa Levine skriver:

  Jag håller med dig på alla punkter Jennifer. Sverige borde lätta på reglerna och avgifterna för nystartade firmor med få anställda. Min syster ägde ett litet kafé i många år, det var helt omöjligt att bygga upp det pga av alla kostnader, avgifter, formulär och för att inte nämna böter för småsaker som att kassaapparaten inte printade kvitton som den skulle under en dag. Jag hat själv startat eget här i USA och det går inte att jämföra. Visst har man arbetstrygghet i Sverige men om man ser på The Big Picture skulle Sveriges ekonomi kunna växa otroligt mycket utan alla onödiga lagar och regler.

  • ul skriver:

   Det också. och alla dessa kostnader genererar ju inga intäkter….

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag tänkte faktiskt på din syster Kaisa när jag skrev detta. Jag minns att du berättade att hon råkat så illa ut och fullständigt jobbat ihjäl sig. Och sen fick hon till sist ge upp sin verksamhet. Helt galet!!
   Precis man behöver ha helikopter perspektiv här och se hela bilden.
   Kram till dig!!
   xx

 • SannaW skriver:

  Oj vad jag håller med er i era kommentarer! Jag och min man har tillsammans drivit företag i närmare 30 år och ibland undrar man varför man håller på… Sjukskrivna har vi aldrig varit, man kämpar på även om man är sjuk och dessutom skulle man få väldigt risig sjukpenning baserat på den inkomst man själv har, haha! Vi är faktiskt väldigt många företagare i landet som ligger långt under lägstalöner för de flesta branscher, alltså räknas som ”fattiga”, dessutom måste man själv hålla sig med försäkringar och att gå i pension kan man nog glömma! Har man en omsättning som överstiger 3 miljoner kronor måste man ha en auktoriserad revisor och dessa är inte billiga! (Och att ha en omsättning över 3 miljoner behöver verkligen inte betyda att man har en stor vinst) Dessutom behöver revisorer, på sin faktura, inte redovisa hur de har kommit fram till att man ska betala ett så högt arvode till dem. Att ha anställda är, som sagt, väldigt dyrt och kravet att även små företag ska betala de första 14 sjukdagarna är horribelt och har man en anställd som är återkommande sjuk kan det verkligen knäcka en småföretagare då man dessutom inte får säga upp någon pga sjukdom utan har krav på rehabilitering för den anställde! Arbetsgivaravgifterna är verkligen höga och man kan visserligen argumentera för att man, som medborgare, får mycket ”gratis” av staten – vilket är bra – men när man läser om storföretag som helt kan kringgå skatter och avgifter genom att registrera sin verksamhet i skatteparadis medan vi små får kämpa för varje krona som vi ska betala till staten blir man rätt uppgiven ibland. I Tyskland har man ett perfekt ord för en egenföretagare: man är ”selbständig” – dvs man arbetar ”selb” (själv) och man arbetar ”ständig” (ständigt)! Nej, det måste bli lättare och billigare att driva företag, och framför allt ha anställda, speciellt i mindre städer och i glesbygd för om Sverige som helhet ska överleva, och kunna ta tillvara på den stora resurs av invandrade människor till vårt land, så måste det till stora förändringar!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Alltså jag blir så frustrerad när jag läser din kommentar. Det är fasiken inte klokt vad egenföretagare ska behöva stå ut med! Avgifterna och ansvaret är ”tacken” för att man skapar arbetstillfällen. Sen har företagaren själv inte råd att ta ut lön. Det är sannerligen inte klokt. Tack för att du delar med dig och understryker det jag skriver!
   xx

 • Johanna1 skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg! Du sammanfattar den frustration jag känt under min tid som småföretagare. Att nya företag startas och att befintliga småföretagare klarar av att bedriva sin verksamhet är så viktigt för Sveriges ekonomi. Den tidigare sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga har plockats bort och man har även försämrat möjligheten att anställa personer med rätt till nystartsjobb via arbetsförmedlingen. Regeringen borde rikta in sig på att underlätta för småföretagarna istället för tvärtom. Sammanfattningsvis hoppas jag att frågan om småföretagarnas situation och betydelse för Sverige får mer utrymme i svensk politik framöver.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Johanna,
   Precis – det är verkligen hög tid att man politiskt tar sig en titt på hur man kan underlätta för småföretagarna. Som man märker bland kommentarerna måste så många ge upp i o m de orimliga reglerna.
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram