Högst upp på listan av saker man inte räknar med!

Som bekant ska vi flytta till Bali och datumet för den flytten var den 1 oktober. Inför flytten har jag så klart funderat mycket på plus och minus med att flytta. Vårt liv i New York var ju verkligen bra och att flytta därifrån innebar en stor kraftansträngning. Flyttar är ju bland det jobbigaste en människa kan utsätta sig för, tydligen inte långt efter skilsmässa på skalan av jobbiga saker rent psykiskt. Hur som helst kom vi efter långt övervägande fram till att det ändå skulle vara bra för oss att flytta. Främst för att vi hittat en jättebra skola till barnen: Greenschool. Sen för min del är det väldigt bra att vara närmare Indien och Kina där jag producerar mina Bag-all varor.

Men med det sagt har jag så klart tänkt tusen tankar på alla eventuella faror. Jag har tänkt på Dengefeber, som sprids av myggor, som flera kompisar och min syster haft. Jag har tänkt på att det finns många dödlig giftiga ormar och spindlar som eventuellt kan krypa in i huset där vi ska bo. Jag har tänkt på att det är satans varmt, vilket de allra flesta – men inte jag, gillar. Jag har tänkt på att det är långt ifrån familj och kompisar. Jag har tänkt på fans moster. Men jag har INTE tänkt på att det eventuellt skulle kunna bli vulkanutbrott. Nej, inte en endaste tanke på det.

Så döm om min förvåning när jag för 10 dagar sedan började höra om att Balis största vulkan, Mount Agung, börjat visa tecken på att få ett utbrott vilken dag som helst! Den här vulkanen, som är den största aktiva vulkanen i Indonesien, har inte fått ett utbrott på över 50 år. Senaste utbrottet var 1963. Innan dess hade den utbrott med 20-25 års mellanrum, vilket innebär att den haft dubbelt så lång tid på sig att ”ladda”. Med vulkaner, som jag numera vet det mesta om efter att ha läst febrilt i 10 dagar, kan man aldrig veta hur det går. Det vill säga hur stort utbrottet kommer vara, eller ens om det blir något.

Enligt de senate rapporterna bågnar nu ”vulkan locket” och The Guardian beskrev trycket som att ”man skakar en flaska champagne eller CocaCola”.  En seismolog, Devy Kamil Syahbana, säger till samma tidning att deras ”instrument aldrig mätt så hög energi eller aktivitet från Mount Agung”. I måndags hade berget 844 vulkaniska jordbävningar, vilket visar att lavan rör sig upp emot kratern.

Å ena sidan kan alltså vulkanen få ett utbrott vilken sekund som helst. Å andra sidan kanske den inte får ett utbrott alls. Ingen vet. Så vi har bestämt oss för att resa imorgon som planerat, men istället för att åka direkt till Bali från Singapore åker vi till Bangkok och väntar där i en vecka.

Bästa bästa är ju så klart om vulkanen inte får ett utbrott alls. Men OM det ska bli ett utbrott vore det skönt om den faktiskt skulle få det innan vi åker för på så sätt ser man om det påverkar området där vi ska bo. Vårt hus ligger cirka 4.5 mil ifrån vulkanen. Farozonen, som är evakuerat är en 1.5 mils radie runt kratern. Det innebär att vårt hus och barnens skola är tre gånger så långt ifrån vulkanen. Men oftast är det inte själva lavan som är problemet/faran under ett utbrott, utan det är röken och askan som skördar flest offer samt eventuella tsunamis som själva smällen ger.

En annan sak som jag lärt mig om vulkaner är att de inte får ett utbrott sen är det klart. Nej, förra gången Mount Agung fick ett utbrott skedde först utbrottet i mars och den större smällen kom sedan i maj. Så oavsett om den skulle få ett utbrott nu, kan man alltså inte veta om det är ”färdigt”. Så som sagt, för nu åker vi till Bangkok och funderar över situationen. Jag lovar att hålla er uppdaterade.

Så för nu – hej då älskade Sverige.

Tjejerna redo att åka!

Vi har haft en helt f a n t a s t i s k sommar!!! Och varit här lite inpå sensommaren, vilket vi inte varit på sex år. Sååå drömmigt!

Jag uppdaterar under resans gång. Hoppas ni hänger på!!

xox

Jen

18 reaktioner på “Högst upp på listan av saker man inte räknar med!”

 • Cia skriver:

  Nu håller vi tummarna så att det inte händer något tråkigt. Önskar er stort och varmt lycka till på era nya äventyr.
  Varma kramar från Peter och mig

 • Maggie skriver:

  Lycka till nu med allt och enjoy the ride! Nästa äventyr väntar er runt hörnet.

  Kram
  Maggie

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Maggie! Det är redan mer äventyr än vi tänkt oss haha! Men nu ser vi fram emot Bangkok istället för Bali i någon vecka!
   xox

 • Iréne skriver:

  Hej Jennie!

  Som jag har tänkt på er när jag hörde om Balis vulkanutbrott, jag förstår det har varit ett tufft beslut hur ni ska göra.
  Hoppas allt löser sig och att ni får många härliga år på Bali.
  Kram Iréne

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Irene! Ja det var verkligen inget lätt beslut att avvakta med att åka till Bali eftersom man inte vet när eller ens om vulkanen kommer få utbrott. Men vi avvaktar här lite nu så får vi se.
   xx

 • Gunilla skriver:

  Varmt lycka till på ert äventyr! Håller tummarna för att vulkanen nu inte ställer till med något!
  En liten fråga…hur har ni löst skolan för tjejerna nu när det har gått en bit in på terminen? Startar läsåret på Bali senare? Skolan verkar ju hursomhelst jättespännande där! Jag är lärare och drömmen vore att någongång testa på att undervisa utomlands. Bali vore inte helt fel 😊.

  Blir spännande att följa er på äventyret!!
  //Gunilla

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Gunilla,
   Greenschool har fyra terminer och barnen missade den första. Det berodde på flytten från New York. Vi får hoppas att det inte ställer till det allt för mycket för tjejerna.
   xx

 • ninni skriver:

  Förstår att det är mycket som oroar. Tyvärr kan vad som helst hända överallt så man kan inte undvika alla faror.
  Ni kom kanske undan den värsta faran när ni lämnade New York? Vem vet?
  Tänker på er och håller tummarna. Ser fram emot att följa din fortsatta rapportering om livet på Bali. Det verkar hur bra och spännande som helst. ♡♡♡

  • Jennifer Jansch skriver:

   Nä precis, man vet inte var eller när eller om något ska hända. Men vi kände ändå att det är onödigt att åka rakt in i en potentiell naturkatastrof. Vi avvaktar här i Bangkok lite så får vi se hur det utvecklar sig. Min rapportering fortsätter:)
   xx

 • Käthe skriver:

  Vilken spännande resa och ett beslut som de flesta nog inte hade vågat fatta, ens tänkt tanken. Ni är grymma! Det är nog klokt att vänta innan ni landar, men det kan ju också dröja ännu 50 år till innan det pirrar i fötterna.
  Jag ser fram emot att fortsätta följa dig och din fantastiska familj.

  Stor kram!
  Käthe uti Göteborg

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det är det som är så jobbigt – det kan smälla idag eller så smäller det om 50 år till… Men det ser ut på alla mätningarna som vulkanen mullrat väldigt massa mer än den brukar. Vi håller oss i Bangkok någon vecka så får vi se om det händer något eller inte.
   Stor kram tillbaks!
   xx

 • Käraste Jennifer – och hela familjen!
  Jag förstår hur det måste kännas för er när ni tar ett så stort steg och förändrar hela er livs-situation.
  Men – vilken spännande livs-resa för er!
  Jag hoppas av hela mitt hjärta att vulkanen skall hålla sig lugn – och att det inte drabbar det område dit ni ska.
  Antar att ni vidtar alla försiktighetsåtgärder.
  Ser fram emot vidare rapporter.
  Puss och kram – ni modiga och underbara !!!
  Christina.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack finaste Christina!! Vi stannar här i Bangkok en eller två veckor till beroende på vad som händer med vulkanen. Vi hoppas verkligen på att den drar sig tillbaks!
   Det ser ut på alla Instagram som ni har haft det helt magiskt i Italien!!
   Många pussar och kramar till dig och Hans!!
   xx

 • Birgitta Gunnarsson skriver:

  Har det inte varit väldigt många naturkatastrofer i år och andra hemska saker, ibland tror man jorden ska gå under, att den inte klarar mer. Och nu om det blir vulkanutbrott också, kan aldrig vi människor få lugn och ro i världen.
  Tänkte direkt på er när jag hörde om vulkanen på Bali, hoppas den lugnar ner sig.
  Jag vill gärna följa ert äventyr där borta, men det är bra att ni tar det säkra framför det osäkra.
  Lycka till och var rädda om varandra!
  Kram Birgitta

  • Jennifer Jansch skriver:

   Verkligen mycket som händer på en gång runt om i världen. Vi får verkligen hoppas det lugnar ner sig både här och där. Just nu stannar vi i Bangkok och avvaktar ett tag tills de vet mer om statusen på vulkanen.
   xx

 • Sandra skriver:

  Lycka till med flytten!
  Jag älskar dock new york och hoppades att få följa med ert liv där här i bloggen! New York känns även som en stad jag skulle vilja bo i!!
  Så det är lite tråkigt men nya äventyr med en skola som låter intressant ska ändå bli kul å höra mer om! Lycka till!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ja New York är verkligen underbart! Men det känns ändå helt rätt att flytta till den här delen av världen ett tag. Vi hoppas att snart kunna åka till Bali!
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram