Green school!

Så i måndags var det dags för mina tre flickor att sätta på sig ryggsäcken och traska iväg till Green school för första gången.
Tjejerna har haft väldigt lång tid på sig att tänka på hur det eventuellt kommer bli i den nya skolan eftersom de i år fick ett rekordlångt sommarlov. Ni vet hur det är när man tänker väldigt intensivt på någonting som ska hända i framtiden och till slut känns det overkligt att den dagen verkligen ska komma.
Så har det känts för oss. Vi har pratat och tänkt på den här dagen så länge och ändå blev vi överrumplade när det väl var dags.
Man blir överrumplad, inte minst, av synintrycken! Ögonen är liksom inte vana att ta in så mycket grönska – och dessa fantastiska bambustrukturer!
Här är tjejerna på väg in i byggnaden som kallas för The heart (skolans hjärta).
Som ni förstår kunde det här inte vara mer motsats till New York. Skolorna i New York är väldigt ”betongiga”. Jag ska lägga en film på slutet av detta inlägg med Green schools grundare, amerikanen John Hardy, som berättar att skolan han gick i som barn var byggd av samma personer som byggt det lokala fängelset. Det förvånar mig inte att höra eftersom skolorna i USA ofta ser ut så.
Här är en bild jag hittade på nätet, men ungefär så här såg barnens skolor i New York ut.
En annan sak som är väldigt annorlunda här mot skolan i USA är att de i US är väldigt stängda numera. Det vill säga ingen får/kan komma in eller ut. Varken vuxna eller barn. Det är förstås väldigt tragiskt på grund av skolskjutningarna som hänt. Men konsekvensen är alltså att barnen många gånger inte får gå ut på hela dagen. I Celestes High school i New York, LaGuardia, fick de inte gå ut alls under dagarna. Inte ens på rasterna. De var alltså inne i skolbyggnaden 8 timmar om dagen. Därute kunde solen skina, men de fick sitta inne och titta ut genom fönstret.
De mindre barnen, Margaux och Cappi, fick gå ut på en 20 minuters rast om dagen. Men INTE om det så mycket som småduggade, då fick de sitta inne och titta på film istället och då var även de så att säga inlåsta hela dagen.
Som ni förstår är det inte någon vidare miljö för barnen –  och Greenschool kunde alltså inte vara mer motsatsen, inte minst eftersom det inte ens finns några väggar att sitta innanför.
Så här ser det ut inuti The heart. I den här byggnaden ligger även High School, som Celeste går i.
Samma byggnad, annan vinkel. Här äter eleverna lunch.
Vi blev mottagna av Panca som visade oss runt och gav oss information. Vi har visserligen varit i skolan på en guidad tur innan (den rekommenderar jag verkligen för alla som besöker Bali), men det är ändå väldigt mycket man måste sätta sig in i både som ny elev i skolan och som förälder.
Panca visar oss runt och tar Cappi till hennes klassrum som ligger i…
…den här byggnaden. Det finns två 4or. Cappi går i 4A som håller till på bottenvåningen.
Cappi med en av sina lärare, Tri. Som ni ser i bakgrunden är även skolbänkar och stolarna gjorda i bambu. Inga fönster, utan helt öppet ut mot djungeln utanför.
Och här håller Middle school till, det vill säga Margaux och hennes klasskamrater. Klasserna blir mindre och mindre ju äldre eleverna är. I Celestes årskurs, 11an, är de bara 21 elever, och som sagt i 4an är de två klasser.
Det finns fyra lekplatser på området.
Och här har vi gympasalen!
Här är ”huvudgatan” med ett par cafeer, både för föräldrar och elever, samt en liten shop som säljer lite av varje.
Här köper tjejerna ekologisk glass och gurka (som Cappi gillar att knapra i sig en hel) och vegansk brownies etc.
För att ni ska förstå skolan lite bättre tycker jag att ni ska kolla på det här Ted talket med John Hardy som är en av grundarna till skolan!
I nästa inlägg tänkte jag göra en intervju med barnen så att ni får höra deras perspektiv på nya skolan.
Köp gärna min bok om du är intresserad av min resa. Den finns på svenska och vi har för tillfället ett specialerbjudande på den: Drömfångaren
Tack för att ni följer med på vår resa! Ställ frågor till tjejerna i kommentarerna om ni undrar något!
xx
Jen

23 reaktioner på “Green school!”

 • Maria skriver:

  Nyss börjat följa din blogg och det ser helt ljuvligt ut, vilket liv Ni ger barnen o Er själva.. underbart.
  Men undrar varför flytta till Bali? de har jag inte sett till därifrån jag börjat följa? Ska bli väldigt spännande o följa me här i fortsättningen..stor varm kram från ett höstigt Sverige

 • Gunilla Curman skriver:

  Ingen kunde vara lyckligare än jag, som mormor till Celeste, Margsux och Cappi, att de nu går i Green School! Äntligen! Jag har varit där och kan intyga att inga bilder överträffar verkligheten, det är ÄNNU vackrare, ännu mer magiskt, ännu met stimulerande än man kan ana sig till från bilder och filmer. Lusten och kreativiteten bokstavligen hänger i luften! Att det inte är en boardingschool är också ett stort plus tycker jag, familjerna måste alltså flytta till Bali, så det är ett mäktigt val att göra. Att Jennifer och Micke har gjort det är fantastiskt! Lite långt flr mig att ”barnvakta”, men det ska gå det också.
  Hurra för Green School😃

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack mamsi!!! Ja du vet ju hur underbart det är på Greenschool! Vi är så glada!!
   PS Man kan ”board”, det vill säga bo i Student Village, när man går i High school. Yngre barn får inte gå där utan att ha sina föräldrar på Bali. Vilket är precis som det ska tycker jag!

 • malin skriver:

  Hej På Er
  Så roligt att få följa Er Resa, Är det barn från Hela världen i skolan? Är undervisningen på engelska?
  Vad kostar det mellan tummen och pekfingret! kollade hemsidan men förstod inte riktigt!
  Vilken fantastisk upplevelse för Er alla! så otrolit bra gjort av Er föräldrar att ge Era barn denna start!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ja det är barn från hela världen, utom just Sverige faktiskt (jo mina döttrar, men inga andra). Mest är det Australiensare och Amerikaner.
   Det är apadyrt! Vi har fått skrapa ihop varenda siken vi har för att ha råd med detta!
   xx

 • Linda skriver:

  Snacka om att ni gjort ett hälsosamt val för era döttrar. Jag visste faktiskt inte att skolskjutningarna lett till att eleverna hålls inne på sina skolor i USA. Vilken sorglig sak. . . Det blir ju en fantastisk kontrast för dem att komma till denna fina skola. Att få ströva runt där bland all grönska på rasterna är ju direkt välgörande för själen och inlärningen blir givetvis mycket bättre. Bilden du visar på matsalen säger ju allt. Vilken trevlig, personlig och varm miljö. Nästan ofattbart.
  Tänker tillbaks på hur skolmatsalarna såg ut när jag gick i skolan på 70- och 80-talet. Klinisk kallt och urtråkigt var det då 😐.
  Att de också har tillgång till ekologisk och vegansk mat är ju toppen.
  Så spännande att få läsa om detta och se alla bilder. Tack för att du tar dig tid att skapa en sån personlig blogg. 🌸🌴😃 Ska kolla på ted talk klippet när jag har mer tid!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag kan faktiskt inte riktigt ta in att barnen får gå på denna fantastiska skola ännu. De kommer hem som solstrålar varje dag och längtar till skolan när de är lediga.
   Jag är glad att man förstår att det tar mycket tid med bloggen för det GÖR det verkligen! Det hela blir värt det när jag får feedback från läsare som du.
   xx

 • ninni skriver:

  Så intressant att läsa om er resa och er flytt. Nu ser jag fram emot att läsa om flickornas skola och ert liv på Bali, så annorlunda mot det jag möter i Sverige. Det ser jättehärligt ut.

 • Iréne skriver:

  Hej Jennifer!

  Alltså vilket paradis!
  Jag får mardrömmar när jag tänker på hur det är i USA men även i Sverige och på olika förskolor för det är många som inte är ute många timmar om dagen eller inte alls om det är lite regnigt!
  Det finns väl inget bättre för barn än att vara ute och springa av sig sedan mår de så mycket bättre för att inte tala om att sova bättre.
  Naturen har en så läkande kraft men det tror jag inte alla har förstått.
  Numera drar jag mig för att gå på ett köpcentrum om det inte behövs för jag blir så trött efteråt, tar mycket energi.

  Jag får njuta av alla vackra bilder du förmedlar, älskar foto!

  Kram Iréne

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Irene!!
   Ja det är verkligen ett paradis här. Jag känner nästan lite skuld över hur fantastiskt det är…
   Gör ingenting som tar din energi!
   xx

 • silvia skriver:

  Magiskt, verkligen

 • Cia skriver:

  Vilken drömskola och vilken skillnad mot USA. Hoppas att tjejerna kommer att trivas. Ska bli spännande att höra vad de tycker.
  Kramar
  Cia

  • Jennifer Jansch skriver:

   De är sååå himla glada för skolan. Det kommer snart ett inlägg med intervju med dem.
   Kram Jen

 • Rosa skriver:

  Men så fantastiskt att det verkligen finns skolor som ser ut så här på riktigt, helt otroligt och så motiverande både för kroppen och själen att få tillbringa dagarna, vilken grund att stå på. Kan bara inte sluta säga hur fantastiska ni är som gör det här, hur ni upplever världen och ger er flickor en sådan otrolig start i livet är så otroligt. Så roligt att läsa att de trivs ska bli kul att höra deras upplevelser sedan. Dina bilder är som alltid så levande så man känner nästan att man är där man tittar på de.
  Ha en härlig fortsättning på helgen.
  Kram Rosa

 • Karin skriver:

  Vilken resa vilket liv ni ger era barn! Ni verkar vara underbara människor du och din man. Kram 💕

 • Ebba skriver:

  Tack för att du tar dig tid att skriva så otroligt bra och inspirerande rader på bloggen. Jag ser framemot dina inlägg och tycker att du och din familj gjort ett otroligt häftigt val att förts flytta från Sverige och nu vidare till Bali. Era barn kommer att få en fantastisk uppväxt och lära sig massor med sina olika erfarenheter, så häftigt.
  Nu har jag också beställt din bok som ska bli kul att läsa, kanske jag/vi också vågar bryta upp och ge oss av mot nya äventyr.
  Stort lycka till och varm kram💕

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tusen tack Ebba! Jag känner mig faktiskt ganska stolt över att vi vågade ta steget och flytta först till New York, sen till Bali. När jag tänker på det efteråt ibland så undrar jag hur vi vågade då haha. Men vi är väldigt glada att vi gjort det!
   xx

 • Käthe skriver:

  Allt är sagt, WOW, vilken skola och miljö. Det är som två olika planeter, skolmiljön i USA vs Bali. Jag begriper inte att det är tillåtet att inte släppa ut eleverna för lite dagsljus? Nya skolan är ju helt fantastisk. Jag ser verkligen fram emot att få läsa mera.
  Käthe

  • Jennifer Jansch skriver:

   Visst är det helt galet att barnen inte får gå ut. Inte undra på att hur skolorna fungerar resulterar i ett land med massa människor som mår dåligt och i slutändan har en president som Trump.
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram