Projekt moi!

Jag ska erkänna här och nu att de senaste åren har jag inte tagit hand om mig själv som jag borde. Jag har varit fullt upptagen av att ta hand om allting annat och har därför satt mig själv allra längst ner på min ”todo” lista.

Dagarna har varit så intensiva att det sista jag kunnat tänka på, när allt jag måste göra var gjort, var att gå och träna. Eller ens gå och ta en massage. Jag var för trött för att ta mig ut genom dörren helt enkelt. På kvällarna när middagen var avklarad och tjejerna i säng kunde jag inte annat än ligga paralyserad på soffan, gärna med ett glas vin. Och jag tror att det är bra att jag unnade mig att bara ta det lugnt.

Men så klart, priset man får betala för att inte träna och istället dricka vin är att man går upp i vikt. Det är inte så att jag skulle klassificera mig själv som tjock på något sätt, men helt klart väger jag mer nu än jag någonsin gjort. Jag har börjat köpa kläder i storlek large istället för small eller medium som jag brukade. Jag kan bli förvånad när jag ser bilder – va är den där personen på bilden jag?! Bilderna stämmer inte alls överens om min inre bild av mig själv.

Kalla mig larvig, men jag gömmer mig bakom saker när det ska tas bild numera…

Vad det gäller att ta sig tid för träning har jag haft ett problem sedans barnen föddes: Jag har velat jobba när de är i skolan/dagis och vara helt 100% tillgänglig för dem när de är lediga. Så om jag då gått iväg och tränat på ”deras” tid har jag fått dåligt samvete och känt mig stressad att snabbt komma tillbaks hem. Inte speciellt avslappnande med andra ord. Detta trots att jag har haft Dr Phils braiga uttryck ringandes i mina öron: ”You have to take care of your childrens mother”. Det vill säga: det är mitt ansvar att inte bara ta hand om mina barn, utan även mitt ansvar att ta hand om deras mamma, dvs mig själv. Tänker man så är det lättare att unna sig egen tid, men ändå, jag har inte haft energi kvar till mig själv.

Men NU jäklar. Nu är det dags för Projekt Jennifer. Jag har ofta tänkt att om jag bara skulle lägga lika mycket fokus på mig själv som jag gör på barnen eller Bag-all, ja, då skulle jag vara  i topptrim. Jag är verkligen inte en lat människa och jag gillar att träna så det handlar helt och hållet om att prioritera upp mig själv.

Det första jag har gjort sedan jag kom till Bali är att sluta dricka vin. Det finns inget gott lokalt vin och importerade viner är dyra och dessutom är de långa transporterna runt jorden miljöovänliga, så jag kände bara att nej vinet går bort.

Micke, Celeste och jag har också börjat yoga på ett ställe som heter Yoga barn.

Här står Celeste vid fönstret som har en underbar utsikt över Baligrönskan.

Grejen är att jag började yoga för över 20 år sedan, men jag är fortfarande helt usel på att yoga. Jag introducerade Micke till yoga när vi träffades för 20 år sedan och han är mer eller mindre en yogi master nu, men jag är en katastrof. Det är faktiskt inte klokt när man tänker på det att jag inte blivit duktig på något jag gjort, förvisso oregelbundet, så länge. Men tro inte att det faktum att jag är den mest oviga person som finns stoppa mig från att göra yoga. Nej, nej nu jag har börjat gå på klasser regelbundet.

Så min plan vad det gäller Projekt Jennifer är alltså att inte dricka vin, däremot tänker jag ta mig en god drink någon gång emellanåt, och att gå på yoga 2-3 gånger i veckan. Om någon månad får jag utvärdera och se om det gett något vad det gäller kroppsformen och det allmänna välmåendet.

En annan spännande sak som jag har börjat med här på Bali är The SHIFT. Det är ett projekt som en förälder kört i fyra år på Greenschool. Det är en utmaning som går ut på att man ska bestämma sig för en sak man gör varje dag i 30 dagar. Utmaningen ska sättas på en sådan nivå så man verkligen klarar av det. Det ska alltså inte vara att från noll börjar meditera en timme om dagen eller ska springa en mil om dagen. Nej, det handlar om mindre saker så som att bestämma sig för att meditera 5 minuter dagligen till exempel. Eller springa 10 minuter. Spela spel med barnen varje dag eller läsa. En pappa i skolan som gör SHIFT är så stressad för att han inte har något jobb att han inte kunnat slappna av och njuta av att han är på Bali, så han har bestämt sig för att inte söka jobb på 30 dagar och istället försöka njuta av livet medans han är ledig.

Exempel på andra saker som folk gjort tidigare under SHIFT är att inte äta choklad på 30 dagar eller inte äta kött, eller dricka alkohol. Det behöver alltså inte vara så att man lägger till en sak att göra, det kan lika bra vara att man tar bort en sak om dagen.

Min SHIFT är har faktiskt ingenting med fysisk hälsa att göra utan mental. Jag ska göra en digital cleanse. Under åren har jag nämligen ackumulerat så mycket saker digitalt att min dator och telefon håller på att sprängas. Planen är att jag under 10 minuter varje dag raderar sånt jag inte längre behöver.

Min SHIFT började idag. Jag satte telefonen på en 10 minuters timer och så började med adressboken i min telefon. Jag hann hela A på 10 minuter. Det var helt ofattbart gamla nummer som dök upp. Celestes dagisfröknar till exempel (hon är alltså snart 17 år…)

Jag tänker att 10 minuter x 30 dagar är 300 minuter, vilket är 5 timmar totalt. Tänker att jag borde hinna ganska långt på 5 timmar.

Om jag inte har en tidsbegränsning känner jag mig direkt överväldigad av projektet att rensa och jag drar mig för det, för att inte säga skjuter upp det – på obestämd framtid… Men 10 minuter känns inte det minsta jobbigt. Jag tror att det rent generellt är en jättebra grej att dela upp jobbiga saker i små intervaller.

Ska hålla er uppdaterad hur det går med allt.

Så från det ena till det andra. Ville visa hur fin Cappi blev i sin Halloweenklänning som vi gjorde av löv och blommor från vår trädgård.

Hon ville vara en ”Tree fairy”.

Cappi märkte att älvor har lite problem med vingarna när de åker bil!

Glädjande nog vann Cappi priset för den med miljövänliga dräkten i skolan!

xx

Följ mig gärna på Instagram: @bag_all @bagallsweden eller privata bilder @jenniferjansch @swedish.bali.girl

Och mina webbsajter: bag-all.com och bag-all.se

Vill du köpa min bok till specialerbjudande finns den på Drömfångaren

43 reaktioner på “Projekt moi!”

 • pecawe skriver:

  Heja dig! En investering i sig själv är väldigt klokt. Jag gjorde exakt detsamma när vi flyttade hit till Perth. Har skaffat PT och börjat med pilates. Mycket givande och värt alla pengar och svettdroppar. Mitt mål är att vara i bättre form när jag fyller 50 än vad jag var när jag fyllde 40. (Är 45 nu…)

 • Iréne skriver:

  Så bra, hoppas jag kan ta efter för det var ett mycket tips.
  Vad är 10 minuter? Ingenting men ändå så mycket man kan göra som gör skillnad.
  Kram Iréne

 • Ulrika skriver:

  Underbar blogg att följa!

  Önskar dig och din familj allt gott!

  Kram från en läsare i Göteborg : )

 • Linda skriver:

  Förstår att det känns underligt när den yttre och inre bilden inte stämmer överens. Men det måste ju vara en skön känsla nu när du verkligen bestämt sig för att byta ut en dålig vana mot en god 😊. Heja dig!!
  Hälsan är det mest värdefulla man har tycker jag. Är man stressad och har väldigt mycket är det nog lätt att man tänker kortsiktigt och gör vad som känns bra för stunden. . .

  • Jennifer Jansch skriver:

   Precis – det är exakt så att man tänker kortsiktigt när man är stressad. Men nu har jag verkligen kommit igång med nya livet med prio på hälsa och träning (yoga). Fortsättning följer!
   xx

 • Helené skriver:

  Heja dej! Känns som att jag läser om mig själv. Jag tänker dock så att allt har sin tid o nu börjar det bli tid för oss. Barnen är oxå en grym investering som vi får tillbaka så mycket kärlek o tid på om vi förvaltat den bra. Ser underbart ut ert nya boende – lycka till!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det är sant att barnen är viktigare än något annat och när de är små får man vara beredd att lägga massor av tid på dem.
   Vårt boende här på Bali är verkligen en dröm!!
   xx

 • Daisy Bräck skriver:

  Hej!
  Vad klokt! att investera i sig själv är vi kvinnor alldeles för dåliga på!
  Alltid någon annan eller annat som går före.. Heja dig!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Precis – jättedumt att sätta sig själv längst nere på sin todo list. Alla mår bra av att du mår bra!
   xx

 • Britta skriver:

  Vilken underbar klänning! Blir så fascinerad och inspirerad av din kreativitet.
  Klokt av dig att prioritera din hälsa. Blir intressant att följa hur det går. Försöker själv prioritera hälsan.
  Tack för en fin blogg!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det har gått jättebra hittills! Att sluta dricka vin har gett väldigt mycket har jag märkt redan!
   xx

 • Kristine H skriver:

  Nu blev jag inspirerad – jag ska i morgon börja mitt SHIFT – varje dag under november månad ska jag ägna 10 minuter åt att rensa bland allt som jag ”gömt” i skåpen där hemma 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Verkligen bra Kristine! So far so good för mig! Det är verkligen skönt att rensa. Man känner sig flera kilo lättare.
   xx

 • Julia skriver:

  Helt rätt! Ska blir spännande och följa Project Jennifer:)
  Ska starta min egen The Shift också! Blev inspirerad!

 • Käthe skriver:

  Även mig fick du motiverad att SHIFTa, Jennifer! Vilken bra idé i detta snabba samhälle där man verkligen borde ta sig tid att stanna upp och tänka till.
  Vilken underbar klänning, så fint solen lyser igenom! Inte konstigt att Cappi vann tävlingen! Hon har följt naturfolken som ju också tar material från naturen till sina dräkter. Åtminstone förr i tiden.
  Ha det fint!
  Käthe

  • Jennifer Jansch skriver:

   Cappi var så himla glad! Hon är inte van att vinna någonting så hon fullkomligt höll på att explodera av stolthet. Vi planerade och plockade löv och fixade hela helgen.
   xx

 • Helen skriver:

  Tack Jennifer! Jag blir superpeppad av dig och SHIFT! Du är så ärlig och stark och klok. 🙂 Jag börjar idag, 7-minutersgympan, jag menar 7 min!! Varför i hela friden skjuter jag upp det… jag har ju laddat ner appen för längesen, det är ju bara att köra! Dessutom älskar barnen att hänga på så det är verkligen en bra grej!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Åh jag har den appen och Celeste och jag körde den i våras/somras. Den är så bra! Hejja dig!
   xx

 • Ullis skriver:

  Som vanligt är det intressant att följa din blogg. Vilken spännande miljö nu lever i. Hoppas ni trivs bra! Rolig idé med SHIFT, funderar på att ta efter. Promenera 15 min VARJE dag i trettio dagar, oavsett väder (regn och rusk, blåst, dimma…). Jag börjar i morgon!

 • X skriver:

  Jag tycker inte alls att du är larvig. De flesta människor har väl – i varierande grad – en släng av den ”sjukan” (d v s att vara lite fåfäng, eller nåt)?! (Det gäller åtminstone även för mig.)

 • Malin skriver:

  Kul att följa dig! Äntligen en blogg med substans. Men kan du inte blogga oftare?

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Malin,
   Jag lägger ner så mycket tid på varje inlägg att jag inte riktigt hinner oftare tyvärr. Jag kan liksom inte göra något halvdant, utan måste jobba med varenda bild och tänka igenom noga etc. Tar 4-5 timmar minst varje gång, så det är svårt att hinna när jag också har businessen att sköta – och mig själv nu då haha.
   xx

   • X skriver:

    Bra där, tycker jag. Du fokuserar på kvalitet. Bättre med färre inlägg med hög kvalitet – än det motsatta. Det märks att inläggen är väldigt genomtänkta. Tack för det!

    • Jennifer Jansch skriver:

     Tusen tack! Jag blir lite galen på mig själv att det ska ta så lång tid, men jag kan inte släppa det om jag märker att någon av bilderna inte har rätt färg eller skärpa etc. Och så kommer jag på nya saker vartefter jag skriver och då måste jag leta bilder till detta etc osv…
     xx

   • Ullis skriver:

    Det märks att du lägger ner tid på dina inlägg; intressant innehåll och hög kvalité! Känn ingen stress, jag väntar gärna… Dessutom måste jag säga att du är väldigt duktig på att svara på varje inlägg. Din blogg är en av de bästa! 💕

    • Jennifer Jansch skriver:

     Tycker man ska svara om folk tar sig tid att kommentera! Fick jag inga kommentarer skulle jag garanterat sluta blogga för det är som att prata och aldrig få svar. Till sist tystnar man. Kommentarerna är lätt det roligaste med bloggen!
     xx

 • Anna skriver:

  Så kul att läsa 🙂
  Hoppas att man inte blir raderad.

  Kram

 • Anne skriver:

  Tycker det du säger o vill göra är fantastiskt. En sak JAG tycker är. ALDRIG belöna sig med alkohol. Tycker det är helt fel. Varför inte belöna sig med en promenad yoga avslappning m m m m Sen är god mat o vin gott ibland så klart Alla tycker olika Heja alla som tar hand om sig bättre än dom tar hand om bilen 🤗🤗🤗

  • Jennifer Jansch skriver:

   Håller helt och hållet med! Många tar mycket bättre hand om bilen eller husdjuren än sig själva!
   xx

 • Eva skriver:

  Hej Jennifer! Ni ser ut att ha det underbart. Hamnade på din blogg efter att jag kollade in Pernillas blogg och såg när jag såg bild på din mamma slog det mig att jag träffat din fantastiska mormor när jag gjorde ett forskningsprojekt på det äldreboende hon bodde på. Det här är typ 13 år sedan men jag tänker ofta på din mormor som en fantastisk förebild och inspirationskälla! Jag antar hon inte lever längre, men skriv gärna om henne på din blogg. Tror hon kan inspirera många. Varma hälsningar Eva

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hej Eva,
   Har min mamma varit med på Pernillas blogg? Har jag helt missat!
   Min mormor var verkligen en underbar person och jag ska absolut skriva om henne någon gång. Bra idé!!
   xx

 • Cecilia skriver:

  Hej hej!
  Vilken underbar blogg du har, så jordnära och harmonisk att läsa.
  Jag började investera i mig själv (”blev egoistisk” på ett bra sätt brukar jag säga) för 7 år sedan. Då var mina döttrar så stora, jag förstod att de inte satt och väntade på sin mamma längre haha Men jag förstod att om jag inte hittar på egna intressen så kommer jag kanske få problem när de flyttar (en dotter har redan flyttat) sitter här och inte har något att göra. Dessutom hade jag slutat röka efter 20 år och ville bli sådär hälsosam och stark 🙂 Jag vet inte om jag är så hälsosam och stark men jag känner mig fantastisk, känslan är den som räknas!
  Du gör alldeles rätt i att ”bli lite egoistiskt på ett bra sätt” och investera i dig själv, få lite egentid med på köpet kanske 🙂
  Kram Cia

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det är verkligen sant – att man måste se till att skaffa sig ett eget liv innan barnen flyttar hemifrån. Kan typ inte ens tänka på den dagen då alla tre är utflugna. Men det har ju gått bra tidigare i världshistorien så jag ska väl klara det också haha.
   Bra att du slutat röka!!! Det är verkligen inte lätt.

   xx

 • Annika skriver:

  Du har en härlig blogg att läsa. Spännande, rolig och många kloka tankar.
  Nu skrev du om SHIFT, som verkar vara en bra metod att få till en liten förändring. Hanterbart!
  Liten insats, som kan få stor effekt. Tänker definitivt prova det!
  Tack för trevliga stunder med din blogg!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ja men gör det! Tycker att det är ett kanonprojekt och är supernöjd att göra min elektroniska detox.
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram