Alla helgon och bad ass gudar

Det är verkligen intressant att se hur religioner runt om i världen tangerar varandra. Kristna har just firat Alla helgon och Halloween till minne av de döda och här på Bali har man firat, och firar fortfarande, Galungan.

Som vi har fått det förklarat för oss pågår Galungan i 11 dagar och det firas var sjunde månad (balineserna har en annan kalender som är baserad på 201 dagar, vilket inte är konstigt med tanke på att vädret är det samma året runt, så det spelar liksom ingen roll om det är vår, vinter, sommar eller höst). Under Galungan firar man lite olika saker. En av dagarna reser alla hem till sin hemby för att ta emot sina döda släktingarna som återvänder till jorden. Vi har förstått att de behöver klä sig i gult och äta gula saker och smycka ut sina tempel i gult denna dag så att själarna ska hitta hem. Jag tycker att det är så fint, för om man har den tron att de döda återvänder två gånger om året är det ju inte hela världen att någon dör. Man ses ju ändå under Galungan.

Under Galungan sätter balineserna ut ”penjor” utanför sing hem. Det är bambustänger som är underbart dekorerade och har en ”offering” längst ner. 

Det är så otroligt vackert att åka genom byarna nu när de har dessa utsmyckningar. Lite motsvarande våra julbelysningar kan jag tänka mig eftersom vissa familjer verkar gå ”all in”.

I samband med Galungan är det också fullmåne. Eftersom barnens skola i mångt och mycket är en hippieskola firas fullmånen ibland med en ceremoni. Den här månaden var det Cappis klass som skulle fira fullmånen och till det behövde de ha på sig de traditionella balinesiska ceremonikläderna. Jag ska erkänna att jag var väldigt glad att se Cappi i kjol eftersom hon nästan aldrig har på sig klänning eller kjol.

Här är Kadek. Kadek jobbar i vårt hus och följde så att säga med huset när vi hyrde det. Alla hus på Bali har någon eller några som sköter om det. Kompisar till oss köpte nyligen ett hus här och fick med 8!! stycken personal på köpet. De ville helst inte ha så många jobbandes i huset eftersom det ändå är rätt många att hålla reda på och förhålla sig till. Men, de kunde inte avskeda någon eftersom det då skulle betyda att en från den lokala byn skulle bli arbetslös. Så, ja, nu har de 8 personal hemma hos sig. De vet inte så noga vad alla gör, men rent och fint är det!

Hur som helst, det jag ville berätta om Kadek är att hon absolut ville att vi skulle följa med henne till det lokala templet. Hennes engelska är inte så bra och min indonesiska obefintlig. Men jag förstod att hon tyckte detta var väldigt viktigt för oss. Jag kan tänka mig att hon vill att vi ska gå för vår skull, så att vi ska bli välsignade.

Jag måste erkänna att jag inte var superpepp på att gå till templet. Jag har svårt för religioner och har gått ur svenska kyrkan. Inte för att jag har något emot svenska kyrkan, utan för att jag känner att jag inte med gott samvete kan tillhöra en religion som jag inte tror på. Det vettigaste citatet jag någonsin hört om detta är Abraham Lincolns:

”When I do good, I feel good. When I do bad, I feel bad. And that’s my religion.”

That is my religion too. Det är ungefär vad jag kan gå med på.

Celeste och Margaux fick låna fina kläder av Kadek.

Margaux är verkligen inte heller dem som sätter på sig kjol eller klänning så det var roligt att se henne i detta.

Micke och jag fick ge oss ut på stan för att hitta ceremonikläder till oss. Det visade sig sen att Micke var helt fel. Dels hade han svart tröja, vilket man absolut inte ska ha eftersom det bara är en färg som används vid kremeringar, och dels hade han ett ”tjejskärp”, haha. Men min outfit var helt godkänd. Vit spetstopp är inte riktigt min grej, men jag kände att jag smälte in väldigt bra med de övriga damerna i templet.

 

 

På väg till templet som ligger bakom risfälten på vår lilla bygata.

Jag blev verkligen överraskad hur fint och trevligt det var i templet. Dels hade de dekorerat otroligt fint. Balineser har verkligen svart bälte i dekorationer. Och dels är de väldigt chill med att prata under ceremonin. Delar av ceremonin kändes faktiskt som att vara på ett trevligt cocktail party där folk chit chattar med varandra. En sak som jag tänkte på är att gamla människor har en framskjuten roll i ceremonierna. Det är så härligt att se att alla har en uppgift och ett sammanhang i den här kulturen.

Som sagt, svart bälte i dekorationer. Tänk så mycket tid, kärlek och omtanke de lägger ner på att tillverka alla dessa saker. För att inte tala om kreativiteten de har. Hur kommer man på allt detta fina? 

På ett altarbord stod mängder av korgar. Varje korg innehåller ”offerings” till gudarna.

Här är Kadeks korg. Som ni ser innehåller den kakor, sylt, kontanter och massa andra grejer. Vi har skojat lite om det där eftersom vi sett offerings med riktigt mycket godis och till och med cigaretter och sagt att deras gudar måste vara ganska ”bad ass” som vill ha carbs, cigg och cash.

That’s all for now folks!

xx

PS Abraham Lincoln citatet har jag med i min bok Drömfångaren. Just nu har vi extraerbjudande på den så beställ den gärna! Bra julklapp till alla som drömmer om att starta eget från scratch!

 

 

23 reaktioner på “Alla helgon och bad ass gudar”

 • Anne-Lie skriver:

  Älskar Bali! Offerings kan innehålla laster du vill bli av med sa någon till mig så de med cigaretter och kakor i t ex är sånt man vill ha hjälp av gudarna att sluta med. De är ju otroliga på att pynta sina korgar o tända sina rökelser. Mer sånt åt svenska folket! 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ja men det är ju smart – att ge bort sina cigaretter till gudarna så man inte röker upp dem själv haha.
   De lägger också i pengar nu på Galungan, men jag gissar att de vill ha mer av den varan och inte mindre.
   Rent allmänt tror jag att dessa ceremonier är bra för själen. Dvs att göra någonting spirituellt varje dag.
   xx

 • Isabelle skriver:

  Tack Jennifer för din blogg och ditt sätt att berätta, det är så intressant.
  Älskar alla bilder och ditt sätt att berätta ” lära ut”
  Ni alla i familjen var fina i era nya kläder.

 • Isabelle skriver:

  P.s jag och min man gick också ur svenska kyrkan för ett par år sedan.
  Gillar ditt citat och när någon frågar mig svarar jag –
  I’m a free spirit

  • Jennifer Jansch skriver:

   A free spirit is the best way to be!!
   Kul att du tycker att du lär dig något här. Vill gärna sprida kunskap om den fina kulturen på Bali.
   xx

 • MH skriver:

  Din blogg är så BRA! så intressant och underhållande. Va fina ni är i era dräkter, tittar ofta in här för du sprider sån glädje och inspiration.
  Från Österlen/MH

 • Marie Andersson skriver:

  Fantastiska bilder. Roligt att följa er på bloggen. Vi ska semestra på Bali i nästan 3 veckan runt jul och nyår och vi längtar redan dit. Vi har redan fått massa inspirerande tips via bloggen så vi kommer att åka runt lite mer på landsbygden än vi tänkt. Fortsätt att skriva så underhållande och lägg med fina bilder som du redan gör.😊

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ska göra mitt bästa!!
   Ni kommer ha det fantastiskt här! Bra plan att åka runt på landsbygden. Det finns så mycket fint att se!!
   xx

 • Birgitta Gunnarsson skriver:

  Vilka upplevelser ni får vara med om, och så mycket jag får lära mig av att läsa din blogg. Ni är så fina i era ceremonikläder och flickorna är så söta.
  Otroligt vackra dekorationer, rena konstverken!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det är verkligen helt makalöst vad de skapar här på Bali två gånger om året under Galungan. Vilken kreativitet de besitter! Helt underbart att se!
   xx

 • Linda skriver:

  Gillar ditt resonemang kring religioner. Jag tror på Gud, men ingen religiös Gud. Utan Gud är för mig den kärleksfulla kraften i hela universum. Att människor gör goda handlingar för varandra och tänker till när det gäller vår miljö och planet. . . 🦋🌍
  Vilka härliga färger du bjuder på i din bildkavalkad.
  Rätt gulligt av Kadek ändå att hon ville visa er en av deras traditioner.
  Men vilken tur att ni inte har ÅTTA personer som springer runt och städar hos er 😄. Vart tar privatlivet vägen då, det måste ju kännas som att vara med i en film?!?
  Jag är glad över att du tar in komplimangerna du får för bloggen för du är värd varenda en! Sen vill jag förtydliga att det är skillnad på reklam och reklam. Du gör reklam för ”bag all” som är din egna miljövänliga affärsverksamhet som du byggt upp från scratch!! Medan andra stoppar in reklam för allt mellan himmel och jord i vartenda blogginlägg. Det blir inte trovärdigt utan väldigt tröttsamt att läsa tillslut. 😴

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det finns absolut en kärleksfull kraft i universum som vi alla kan koppla upp oss till. Det gäller att inte bli distraherad av sina egna tankar som gärna kopplar på negativa spår av gammal slentrian.

   Ja, precis, jag är så glad att vi inte har fler än en person här. Till och med det kan ibland kännas lite konstigt. Speciellt när man kommer ner i nattlinne på morgonen och vill gosa och pussa på barnen så känns det lite lustigt att det står en helt utomstående person i köket. Men hon är jättegullig och jag börjar vänja mig.

   xx

 • Ulli skriver:

  Intressant att höra om andra seder. Jag håller med dig i ditt resonemang om religionerna. Jag tror på ”en högre makt, en kärlek i livet” eller hur man nu ska uttrycka, tror att vi är här på jorden av en anledning. Det är det som gör både livet och döden spännande. Så roligt att följa din intressanta blogg. Den skiljer sig från andra…

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag tror precis som du att det inte är en slump att vi är här utan att allt och alla har en mening. Det är svårt att sätta ord på det man tror och känner i sitt hjärta.
   xx

 • Rosa skriver:

  Så glad man blir av alla dessa härliga, starka färger, så mycket ni får uppleva, invånarna verkar vara så gästfria och välkomnande måste verkligen kännas skönt. Så otroligt spännande att få följa med er och i en del av världen som jag inte känner särskilt väl och tänk så mycket jag får lära mig och uppleva här tack vare dig, både via dina underbara innehållsrika texter och helt fantastiska bilder, kan inte säga det nog men du är så duktig och driven.
  Lycka till med projekt Jennifer de där 30 dagars metoden låter helt perfekt. Ha en underbar söndag hela fina familjen.
  Kram Rosa

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tusen tack Rosa! Blir så himla glad för dina fina uppmuntrande ord!! Ja balineserna är verkligen ett fint folk!
   Lycke till med 30 dagars metoden och låt mig få veta om du hittar på något att testa själv!
   xx

 • Anneli skriver:

  Tack för fina Balitips och info! Befinner mig just nu på Bali för första gången och undrade just över alla finklädda människor och vad det var man firade. Idag skall vi ta oss vidare till Ubud från Balian beach där vi tillbringat våra första tre nätter på Bali. Vi ses kanske på yogabarn 🙏😊

 • Helen skriver:

  Men oj vad coolt! Vilka dekorationer! Du tar så fina bilder, underbart att få hänga med er på detta äventyr.
  Vi planerar att åka till Bali i sommar, jag är jättesugen på att besöka landsbygden, ta del av kulturen med familjen, vore toppen om det är Galungan när vi är där, nästan så vill planera resan efter det 🙂
  Kram

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ingen dum idé att planera resan efter när det är galungan. Det är som sagt var sjunde månad. Bäst att du googlar på när det är nästa gång. Det är så otroligt fint!!
   xx

 • Maggan skriver:

  du skrev inget om att du inte brukar se din man i klänning eller kjol … 🙂 🙂 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Min man brukar faktiskt jätteofta gå runt i ”kjol”/sarong hemma. Har gjort det i många år. Tycker det är superfint!
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram