Man får vara nöjd!

De som läst min bok Drömfångaren vet att jag älskar ordspråk! De har ju förstås blivit ordspråk eftersom de förmedlar någonting viktigt och tänkvärt.

Innan jag startade Bag-all kände jag mig ganska lost eftersom vi hade sålt vår lägenhet och större delen av vårt bohag och flyttat till New York utan att direkt ha en superplan på vad vi skulle livnära oss på. Under den perioden började jag samla på mig ordspråk som på något sätt kunde få mig att känna mig lite bättre/lugnare. Större delen av dessa ordspråk som verkligen gav mig inspiration och styrka finns med i min bok.

Men med det finns ett ordspråk/talesätt som jag verkligen avskyr och det är: Självskryt luktar illa.

Kan man tänka sig ett mer idiotiskt uttryck?! Varför i hela fridens får man inte vara nöjd med, och dela med sig av, vad man eventuellt presterat?!

Kvinnor är generellt dåliga på att berömma sig själva både introvert och extrovert. Det vill säga att vi många gånger är dåliga på att tala om för oss själva hur bra vi är. Detta är superviktigt! Man ska verkligen se till att ha en inre dialog som är snäll och kärleksfull. Det är vetenskapligt bevisat att hjärnan inte kan skilja på inre och yttre beröm, det vill säga om det är DU som säger det till dig själv eller om det är någon annan som ger dig berömmet.

Vi är kanske ännu sämre på att extrovert berömma oss själva, det vill säga förmedla till alla andra hur bra vi är! Det är kanske mer en kulturell fråga än något könsbundet. I Sverige har det funnits en tradition av att ”du ska inte tro att du är något” och ”vem tror du att du är?”. Denna boja tycker jag att det är dags att slänga åt sidan pronto.

Hur ska folk veta alla miljoners grejer som du gör och är duktig på om du inte talar om det själv? Nu menar jag givetvis inte att man i tid och otid ska snacka om sig själv och allt man är bra på. Men ibland är det verkligen läge att göra det!

Jag har varit på arbetsplatser där jag varit tvungen att basunera ut vad JAG hade gjort. Om jag inte påpekade det själv fick jag ingen cred för det eller ännu värre, någon annan fick cred för det. Nu när jag själv är chef ser jag till att både ge mina anställda cred för vad de gör och även beröm. Men har man chefer som inte gör det MÅSTE man se till att själv tala om vad man har gjort så att man även har möjlighet att göra karriär. Det här tror jag att män i allmänhet är bättre på.

På Bag-all har alla som jobbar för vana och som uppgift att i slutet av varje dag skriva ett mail där de punktar upp vad de har gjort under dagen. Det här är bra på så många plan:

 • Det blir som en dagbok som man kan gå tillbaks i och se när olika saker hände.
 • Alla vet vad de andra gör och på så sätt blir det inget dubbeljobb.
 • Viktigast av allt tycker jag att det är att de anställda själva ser hur himla mycket de hinner med och kan känna sig nöjda med sig själva.
 • OCH jag kan ge dem beröm på en daglig basis eftersom jag ser hur himla hårt de jobbar!

Så med det sagt vill jag dela med mig av en fin artikel om mig i Nordeas tidning SHARE. Den handlar om det jag brinner för – återanvändning och vikten av att vi alla börjar ändra vårt slit-och-släng-beteende. Ett led i det är att använda återanvändbara presentpåsar istället för inslagspapper. Verkligen något att tänka på så här när det börjar dra ihop sig mot jul!

Du kan läsa artikeln HÄR.

 

 

Ha en härlig helg!

Själva  har vi hyrt ett hus på Airbnb nära stranden i Seminyak! Bilder kan du se på Instagram @jenniferjansch eller @swedish.bali.girl

xx

17 reaktioner på “Man får vara nöjd!”

 • Mia skriver:

  Vilket btra ordspråk på bilden.
  Håller med dig om det idiotiska ordspråket ”Självskryt luktar illa”
  men det kanske beror på att vi ”bor i jantelagens förlovade land” 🙂
  Så roligt att följa din blogg och se alla härliga bilder!
  Ha en trevlig helg!

 • Maria Persson skriver:

  Hej
  Brukar läsa din blogg efter tips via Pernillas blogg.
  Älskar att ni lever er dröm och får ihop allt det praktiska.
  Så kul att läsa om hela familjen, få hänga med barnen i deras fantastiska skolmiljö osv. osv…listan kan göras hur lång som helst!
  Älskar med citat och att resa.
  Ha en fantastisk helg och du…det du gör är superbra på många plan!
  Kram från en Skånetös <3

 • Anna skriver:

  Åh, vilken otroligt fin bild på dig!! PUSS!

 • Julia skriver:

  Du är fantastisk på att styla härliga miljöer och dessutom med second hand! Önskar jag hade ditt handlag att förvandla platser till vackra, spännande, lekfulla rum. Tycker det är extra svårt i vår nya lägenhet: brutal 80-tal. Stort, praktiskt – men o sååå ocharmigt. Lågt i tak, plastmattor standardgarderober från 1981. Dessutom hyresrätt, så går ej att riva och bygga om. Saknar inspirerande hembilder från ”fularkitektur”. När jag bodde i sekelskifteslägenhet blev det mesta fint pga att lägenheten i sig var så charmig. Har du några tips på var man hittar såna bilder? Helst med second handprylar. Tacksam för all inspo. Har fastnat! 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Förstår dilemmat! Det är inte lätt att trolla med tråkiga utrymmen. Jag tycker att Pinterest är bra för att skapa moodboards. Men var du kan hitta bilder på lägenheter med tråkig arkitektur vet jag faktiskt inte. Jobba med färger är ett tips. Oväntade färgkombinationer kan vara något. Tänk på att det ofta blir fint om man målar om vintage möbler. Och så jättemånga fina krukväxter, palmer och kaktusar. Fin belysning, ljusslingor är ett tips till!
   Lycka till!
   xx

 • Rosa skriver:

  Älskar verkligen ditt sätt att tänka, hur du ser på saker och alla dina fantastiska idéer. Att ge varandra eller sin personal uppskattning är ju en sådan enkel sak som ger så mycket, behövs inte några långa utläggningar utan bara ”vad bra gjort” ” så duktig du är” tar inte lång tid heller. Tyvärr hör det ju inte till vanligheten vilket på en arbetsplats borde ligga på chefen helt klart, att få några goda ord på ett medarbetarsamtal en gång per år är absolut inte nog. Tycker själv jättemycket om att göra mina vänner och kollegor glada genom att tala om vad bra och duktiga jag tycker de är, får också mig att må bra.
  Så vackert foto på dig finaste Jennifer.
  Hoppas ni hade några härliga dagar på stranden. Du har verkligen fått upp mig att få upp ögonen för Airbnb, måste absolut provas någon gång framöver.
  Kram Rosa
  (SÅ kul att se dig i Wahlgrens Värld i torsdags, vad jag skrattade när du visade hur det kunde gå när Pedro kom gående, ha ha, vilken underbar humor ni har).

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ett uppmuntrande ord kostar absolut ingenting och ger så himla mycket! Jag fattar inte varför det ska vara så svårt att sprida lite positivitet omkring sig. Alla blir gladare och ger järnet ännu mer.
   Kul att du gillade Wahlgrens värld. Har själv inte kollat. Gillar verkligen inte att se mig själva på film. Men såg klippet på Pernillas Insta vilket var skitkul!
   xx

 • Linda skriver:

  Det beror väl på hur man definierar ”självskryt”? Människor med dålig självkänsla som måste kompensera det genom att synas överallt hela tiden och ständigt upprepa hur omtyckta och bra de är hela tiden, tycker jag ”luktar illa”. Men att vara stolt och glad över att man lyckats med något och berätta det för sin omgivning ibland, tycker jag är sunt.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag tycker att man kan bjuda människor med dålig självkänsla på att få snacka om sig själva. Det är säkert en sorts ”terapi” för de med dåligt självförtroende och självkänsla. Däremot tycker jag att det kan bli självupptaget att bara prata om sig själv och inte lyssna på andra. Det blir långtråkigt för den som lyssnar och då tycker jag absolut att man kan säga ifrån.
   xx

 • Det är så jäkla idioti i detta landet att man inte får skryta om sig själv eller säga man är bra 🙁 Kolla bara på Zlatan hur långt han kommit på totalt självskryt utomlands haha 🙂 Jag brukar skryta om att jag är grym på att blogga och jag skiter i vad andra tycker om det för jag är jäkligt bra på det jag gör thats it Det roliga är också att det oftast är KVINNOR som snackar skit och trycker ner varandra speciellt på bloggar, jag menar snacka om att feminism är totalt fejkat bullshit Nej jag tror istället på humanism, jag ser människan ist för könet och jag tycker därmed alla har FULL rätt att stå upp och säga JA jag är jävligt bra på det jag gör…..så det så 🙂

  LOVE Maria på Inredningsvis

  • Jennifer Jansch skriver:

   Håller med dig helt och fullt!
   Zlatan blev så hånad här för sin stajl och kolla nu vem som skrattar hela vägen till banken!
   Du gör helt rätt som är stolt för din blogg och talar om det! Gud ska veta hur mycket jobb det verkligen är med bloggar.
   Tycker precis som du att man ska tala om människor och inte kön. Att dela upp män och kvinnor i olika grupper är kontraproduktivt!
   Lycka till med din blogg och fortsätt stå på dig!!
   xx

   • Linda skriver:

    Fast med ödmjukhet kommer man långt! Det är en egenskap jag personligen värderar mycket högt. Tror inte att Zlatan kommit någonvart om han inte hade haft sin talang. Det är väl knappast hans självskryt som gör att han skrattar hela vägen till banken?!

    • Jennifer Jansch skriver:

     Jag tror att en bidragande faktor till Zlatan, och många andras, framgång är hans ”state of mind”. Dvs hur han ser sig själv. Det han säger OM sig själv och TILL sig själv avspeglas i hans prestationer. Vänd på det, tänk om någon som han sagt till sig själv (och omvärlden) äsch jag är inte speciell, det är ingenting märkvärdigt med mig, jag tror inte att jag är någon etc då tror jag inte han kommit någon vart. Jag tror absolut att hans höga självbild är grunden till att han kan skrattar hela vägen till banken. Men det är så klart bara en teori.
     Ödmjukhet här en bra egenskap, men inte på bekostnad av självförtroendet i min mening
     xx

 • Linda skriver:

  Jag håller med dig om att det är viktigt hur man ser på sig själv, och att en positiv syn hjälper oss framåt. Men sann ödmjukhet innebär inte att man förringar sig själv eller underkastar sig, enligt mig. Det hänger inte ihop med att gå runt och tänka ”äsch jag är inte speciell”. Utan det innebär att man har en balanserad självkänsla.
  Högmod hänger ofta ihop med dålig självkänsla. Som jag kommenterade tidigare tycker jag det är sunt att berätta vad man är bra på emellanåt. . . Men om alla höll på som Zlatan skulle tillvaron bli outhärdlig enligt mig. Jag tror att han har jättebra självförtroende, men sämre självkänsla. Det här är ett intressant ämne 🙂 .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram