Vulkandrama!

Jag måste börja det här inlägget med ett stort TACK!! Shit vad gulliga ni är alla människor som hört av sig till mig sedan det började skrivas i Svenska tidningar om vulkanutbrottet som pågår här på Bali. Tänk att så många människor bryr sig om oss. Jag blir faktiskt rörd!

Men samtidigt ska jag erkänna att jag blev lite förvånad över alla starka reaktioner från Sverige just idag eftersom vulkanutbrottet här började förra tisdagen!

Cappi kikar ut genom dörren till barnkammaren i huset som vi hyrt temporärt.

Alla kanske inte vet att Mount Agung, som vulkanen heter, har ju spökat sedan september i år. Vi ställde till och med in resan till Bali en vecka eftersom det verkade som att ett vulkanutbrott skulle ske vilken sekund som helst då.

Här ser ni en graf över vulkanen hur det såg ut då, i september, och hur det ser ut nu. Vulkanen var alltså på varningsnivå 4 av 4 då, sen sänktes den till nivå 3 för ett par veckor sedan. Och så i tisdags fick den alltså sitt första utbrott. MEN varningsnivån gick inte upp tills 4 igen förrän igår. Trots att vulkanen de facto fått utbrott. Det har alltså varit utbrott av aska som skjutit flera kilometer upp i luften. Än så länge har den inte börjat spruta lava.

Jag har läst på massor om vulkaner sedan i september och har lärt mig att de kan ha alla möjliga sorters utbrott. Det kan vara aska, eller stenar, eller lava som flyter ner över kanterna, eller lava som sprutar rakt upp, eller lerfloder eller väldigt farliga askmoln.

Så här gick det till när Mount Agung sist fick ett utbrott 1963. Den började med att invånarna hörde en stor smäll och rök började sen komma ur vulkanen. 6 dagar senare började lava flyta ut. Om vulkanen skulle bete sig på samma sätt nu så innebär det att den snart kommer flyta lava över kanterna.

Efter en knapp månad så exploderade vulkanen på nytt och massor med bergsdelar flög upp 8-10 km rakt upp i luften. Det här orskade så kallade pyroclastic flows, en snabbtflytande blandning av gas och vulkanisk substans, vilket dödade 1100-1500 människor. Ytterligare 200 dog även av lahars, en slags lermassa som rör sig framåt otroligt snabbt.
2 månader senare fick vulkanen ytterligare ett urbrott som dödade 200 personer till. 
Vulkanen hade sedan små utbrott i ett år framöver. 

I morse när jag vaknade i huset i Ubud kände jag bara att nej jag måste ta barnen (och Julia som är här på besök, läs längre ner) och flytta oss så långt bort från vulkanen som jag bara kan. Inte för att det märkts något av vulkanutbrottet i Ubud ännu, utan bara för att det är bättre att försöka vara så safe man kan. Typiskt nog händer detta när Micke är i Sverige (som jag skrivit om tidigare på bloggen händer alltid allting när han är bortrest, om det så är toaletter som svämmar över eller tak som börjar läcka in… you name it, det händer när han är bortrest).

Så jag bokade ett Airbnb hus i Canggu på Balis västkust. Ubud ligger 3.5 mil från Mount Agung och Canggu ligger 5 mil från vulkanen.

Jag hade världens tur och hittade ett superfint hus. Huset är helt nytt och vi är faktiskt de första gästerna!

Celeste för läxor i soffan.

Här är Julia. Gissa om jag är glad att hon är här?! Hade jag varit helt solo med tjejerna hade det här känts väldigt mycket värre.

Julia har jobbat med mig och Bag-all sedan vår allra första mässa i New York. Hon har sedan dess varit min högra hand och vi har, förutom att vi spenderat mycket tid tillsammans i New York, rest till Kina och Japan och Paris (det lönar sig att jobba på Bag-all!!) – och nu Bali.

Julia reser så klart in style!!

Dörren till Julias rum!

Hur fint är inte det här köket?!!

Barnen packar upp. Jag tvingade dem att göra det direkt för jag orkar verkligen inte leva i kappsäck!

Två sängar upptill och en under i barnkammaren.

Utsikten!
Igen – tack för all omtanke vänner! Är så tacksam för att ni bryr er!!

xx

 

 

 

 

 

34 reaktioner på “Vulkandrama!”

 • B-M skriver:

  Skönt att höra att ni är okej! Jag skulle gääärna jobba för Bag All med alla de trevliga arbetsplatserna världen över 😉
  Ta hand om er nu så får vi hoppas att vulkanen lugnar ner sig!

 • Mia skriver:

  Återigen, vilket fint hus ni har hyrt.
  Skönt att du har en god vän på besök som stöd nu.
  En vulkan som får utbrott är väl bland det mest oberäkneliga saker som kan hända.
  Hoppas att allt går bra och att inga människor kommer till skada.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Oberäknelig var ordet. Man kan inte göra någonting, mer än att vänta.
   Jag tror att alla som är i farozonen har evakuerats så det ska nog inte vara några som stryker med den här gången.
   xx

 • Iréne skriver:

  Hej Jennifer med familj!

  Så fina hus och INREDNING de har på Bali, helt otroligt.
  Jag hoppas verkligen att vulkanen lugnar ner sig för som det verkar nu på Svenska nyheter ser det inte så bra ut.
  Ett klokt beslut att flytta längre bort men hur fungerar det med barnens skola för den låg väl i närheten av ert första boende?
  Tänker på er och hoppas allt löser sig till det bästa så ni kan njuta på denna vackra ö.
  Bamsekramar till er alla Iréne

  • Jennifer Jansch skriver:

   Barnens skola ligger lika långt ifrån detta hus som från huset i Ubud så på så sätt gör det ingen skillnad. Än så länge har vi inte drabbats någonting, mer än att ag bestämde att vi skulle flytta längre bort. Och vi kan verkligen inte gnälla över det här huset.
   xx

 • Cia skriver:

  Vad skönt att höra att det är bra med er. Har funderat mycket på hur ni har det när man hör nyheterna om vulkanen. Nu håller vi tummarna och hoppas att det lugnar ner sig.
  Varma kramar från Peter & Cia

 • Lotta Lux skriver:

  Skönt att ni hittat detta hus! Sköt om er! Jag hoppas det går bra för er och alla andra!

 • ninni skriver:

  Så skönt att höra från er och att ni är på behörigt avstånd från vulkanen.
  Så maktlös man är inför naturens krafter!
  Ta hand om er ……

 • Kristina skriver:

  Hej och hallå!

  Hoppas verkligen vulkanen lugnar sig väldigt snart där nere, så ni kan flytta tillbaka till ”ert” hus igen!!

  Hur går de med tjejernas skola nu när ni flyttat längre bort? E skolan fortfarande så pass nära så de kan gå/åka dit, eller kan de typ plugga över internet liksom?

  //Kristina

  • Jennifer Jansch skriver:

   Skolan ligger mitt emellan huset i Ubud och det här huset så det gör ingen skillnad för barnen på det sättet. De har gått i skolan som vanligt sedan vulkanen började rumla.
   xx

 • Erika skriver:

  Förutom vulkanen verkar ni ha det så fint!! Vilka boenden!! Följer dig och er resa. I torsdags bokade vi en resa till Bali, Sanur, till sommaren. Men vi kommer avboka…Vi bokar om när vi ser att allt är bra igen. Hoppas allt går väl med den där vulkanen och ni kan flytta tillbaka igen, även om detta hus ser ut att vara underbart!!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Men vad synd att ni missar Bali, det är ju så underbart här. Kanske har vulkanen lagt ner då!
   Vi kommer flytta ner till Canggu från Ubud efter jul hur som. Barnen vill vara närmare kompisarna som bor här – och stranden.
   xx

 • Annika skriver:

  Så skönt att höra att allt är ok med er! Har kollat här på bloggen för att se hur ni har det och funderat på vad som händer.. spännande tider! Kan tänka mej att Micke inte direkt njuter av att vara långt borta från er o vara orolig o inget kunnat göra!
  Vilka fina airbnb hus du hittat! Är de bara för uthyrning eller är det någons hem? Har själv bott i airbnb-lägenheter i Paris o Helsingfors o varit mycket nöjd! Man kände sej verkligen som en ”vanlig ortsbo”. Magiskt!
  Önskar er allt gott!

 • Linda skriver:

  Ännu ett fint hus med läcker inredning! Ögongodis, verkligen. . . Hoppas det går bra allting nu för er, trots den oroliga vulkanen. 🌸

 • Eva skriver:

  Jag tänkte på er direkt jag hörde på radion idag om vulkanen och tänkte jag måste gå in o kolla hur det är med er.
  Kan tjejerna vara ifrån skolan utan problem nu då?
  Hoppas att går bra nu. Tänker på er!
  Kram från Sverige

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hittills har tjejerna kunnat gå i skolan. Askan har hela tiden blåst bort ifrån där vi är. Vi får verkligen hoppas att det fortsätter att blåsa åt ”rätt” håll.
   Tack för omtanken!!
   xx

 • Susanne skriver:

  När jag läste om vulkanen på Bali, så var det dig och din familj jag tänkte på direkt :). Konstigt det där, jag känner inte er men känner med er. Skönt att höra att ni tagit er en liten bit därifrån. Tycker att ni är otroligt fascinerande familj och du är så duktig i allt du tar dig för. Ni verkligen ”living the dream”! Men jag förstår att det är hårt jobb som ligger bakom allt. Jag lever med en man som har eget företag, så jag vet vad som krävs! Hoppas allt kommer gå bra med eventuellt kommande vulkanutbrott.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack för omtanken Susanne, det värmer verkligen!
   Egenföretagande ligger det verkligen en massa jobb bakom, men det ger mig också den här fantastiska friheten att kunna jobba var som helst!
   xx

 • Linda skriver:

  Hoppas det känns ok för er trots allt. Hur långt ifrån vulkanen känns säkert att vara i jämförelse med 1963? Håller tummarna, och tack för en bra blogg!

  • Jennifer Jansch skriver:

   1963 så kom det aska över hela ön vad jag har förstått. De som omkom då var i närheten av vulkanen, några kilometer ifrån. Så långt borta som vi är nu är det värsta som kan hända att det blir rejält mycket ask, vilket iof säkerligen är skitjobbigt.
   xx

 • Rosa skriver:

  Så skönt att höra att ni har det bra, hoppas att det lugnar ner sig nu så ni slipper ha detta i tankarna.
  Vilket fantastiskt hus du har hittat (IGEN), så mysigt barnrum det där är vad jag kallar ”våningssäng”. Vilken härlig soffa och djupet på den är ju helt underbar där kan man verkligen kura ihop- och sträcka ut sig ordentligt jämfört med standard varianten. Så peppad jag har blivit på att hyra ett Airbnb boende i sommar, tack vare dig, dina fina bilder på har verkligen sett till att jag har fått upp ögonen för detta smarta och roliga boende.
  Ha en fortsatt härlig dag och sköt om er.
  Kram Rosa från en mörk och regning morgon i Sverige, men det är bara att bita ihop.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Verkligen skönt att vara på ännu längre avstånd ifrån vulkanen och i ett sånt fint hus dessutom!
   Tycker att Airbnb är världens smartaste. Hoppas du hittar något fint i sommar!

   xx

 • Pernilla skriver:

  Åh vad skönt att ni är safe! Och vilket HUS!!!! Inget ont som inte har något gott med sig…! Hälsa Julia och alla fina tjejerna !!! Pussar i massor från gråa regniga Sverige.

 • Mariamaria skriver:

  Skönt att ni har det bra i ert nya fina hus. Hur gjorde ni med Ming?

  • Jennifer Jansch skriver:

   Ming är hos en klasskompis till Celeste. Hon fick inte bo i huset i canggu för ägaren tyvärr. Men vi flyttar troligen tillbaks t Ubud nästa vecka.
   xx

 • Ullis skriver:

  Jag såg dig i Nyhetsmorgon och följer din blogg. Vill bara säga att jag tänker på dig och din familj. Hoppas allt lugnar ner sig och ni kan fortsätta njuta av tillvaron där borta på Bali. Det är så roligt att följa din blogg, fina bilder och intressant innehåll.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tusen tack för omtanken Ullis! Just nu är det lugnare. Men med vulkaner vet man ju aldrig. Kul att du följer med på vår resa!
   xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram