Starta-eget tips

För någon vecka sedan bad jag er ställa frågor till mig. Idag tänkte jag svara på frågor rörande eget-företagande. Det här är mitt favoritämne! Att starta Bag-all är lätt det roligaste jag har gjort i hela mitt liv! Det har gett mig möjligheten att bo på ett paradisiskt ställe. Det har gett mig kontakter med fantastiska personer som jag aldrig annars skulle ha träffat. Jag kan ge jobb till många människor, vilket kanske är den absolut största tillfredsställelsen.

Det här var mitt kontor några eftermiddagar förra veckan. Snacka om lyxigt!

Här följer några av era frågor:

Mia Tjärnlund:

 • Dina bästa tips kring hur man som nystartat, litet varumärke på bästa sätt tar kontakt med och säljer in sig till återförsäljare. Både butiker och online.

Hej Mia,

Det är alltid ganska tufft att få kontakt med återförsäljare som helt nytt märke. Man får tänka på att inköparna hela tiden blir bombarderade med sälj-mail etc. Men det finns ändå ganska många sätt att nå ut och man måste jobba på flera fronter samtidigt:

– Ha en bra webbsida – det är nummer ett på min lista! Tänk på att det är din hemsida som är det första en återförsäljare kommer att kolla in när ni har fått kontakt. Webben är ditt fönster till hela världen och det finns tillgängligt 24/7. Det kostar förhållandevis lite (om man jämför med fysiska butiker, kontor etc). Det finns otroligt bra plattformar för webshoppar och hemsidor med teman man kan köpa till för att skräddarsy sin egen look. Här är det verkligen värt att lägga ner många, många timmar för att hitta rätt och sätta sig in i hur man gör. Jag lyckades klura ut hur man gör och har designat Bag-alls hemsida, och kan jag, ja då kan vem som helst!

Det kan vara skitjobbigt att organisera en fotografering, men väl värt slitet i slutändan. Bilden finns för evigt när du väl tagit den och kan användas om och om igen!

– Sociala kanaler – se till att du har ett Instagramkonto som är kopplat till ditt brand. Det är värt att lägga ner rätt mycket krut på Instagram eftersom det är en billig marknadsföringskanal – och du får samtidigt fina bilder på dina produkter. Man kan göra en moodboard med fina bilder som man hittat på andra märkens instagram för att ge sig själv en klar bild av hur man vill att ens eget flöde ska se ut.

Vi har en Facebook sida, men den har aldrig egentligen gett oss någonting. Det kanske är väldigt effektivt för andra, men för oss har det som sagt inte varit det.

Här är Bag-alls info-kort som vi delar ut i affären och skickar med i alla ordrar. Tryckt på återvunnet papper så klart! 

– Göre en kort presentation av ditt brand. Bag-all har ända sedan början haft ett jättebra informationskort som vi delat ut till både återförsäljare och vanliga kunder. Mycket av försäljning sker vid ett senare tillfälle, dvs när folk gått hem på kammarn och funderat på saken. Då är det extremt bra att ha ett fysiskt kort så man kan påminna sig om  produkten. Och folk kan dessutom ge kortet vidare till någon annan.

– Skicka varuprover till inköpare. Det kan vara värt att skicka prover på dina varor. Du vet ju redan att dina varor är toppen och någonting som det finns behov för. Men inköparna vet inte det, så låt varan pratar för sig själv.

– Fråga folk runt omkring dig om de har kontakter och ingångar på de företag du vill komma i kontakt med. Någon som känner någon…

– Var ihärdig. Ge aldrig upp! Prova att kontakta om och om igen. Bli absolut aldrig sur för att någon inte kan träffa dig. Det är inte värt att bränna broar.

Från OMG:

 • Skriv kort om minnen från din firma, om du haft sömnlösa nätter efter en affär, händelser, om ni haft hemlängtan, maten i andra länder och framtida drömmar.

Jag delar upp denna fråga:

Sömnlösa nätter?

Innan jag startade Bag-all, och till viss del under första tiden när jag öppnade Bag-all, kunde jag ha sömnlösa nätter, eller vakna mitt i natten och oroa mig för olika saker. Men ju äldre jag blir ju mer har jag insett att man verkligen inte löser någonting på nätterna. OCH är man vaken på natten får man sömnbrist och blir trött på dagen och kan inte lösa någonting då heller. Det blir en ond cirkel.

Lösningen för mig har varit att lära mig att stöta bort jobbiga tankar om de studsar upp i huvudet på nätterna. Börjar jag tänka på någonting negativt tvingar jag mig själv att börja tänka på någonting annat. Den negativa tanken kommer komma krypande tillbaks och rätt som det är tänker man på det igen. Men så fort man upptäcker den negativa tanken får man stöta bort den igen. Till sist blir man skicklig på detta och det är som att negativa tankarna ”lär” sig det och slutar dyka upp i samma omfattning på nätterna.

Det här betyder inte att man inte ta problem på allvar, utan ett sätt att se till att man får sova och ladda batterierna för att kunna ta tag i problemen på dagtid.

Frågan var egentligen sömnlösa nätter efter en affär, så jag gissar att du vill veta om det är något som gått speciellt dåligt och att det gav mig sömnlösa nätter. 

Den största källan till oro har alltid varit ekonomin. Tankar som snurra kring hur det ska gå? Kommer jag ha råd att lägga vissa större ordrar? Kommer jag ha råd med hyrorna och löner etc

De värsta misstagen har alltid handlat om beställda produkter som inte blivit som jag tänkt mig. Varor som inte håller måttet vad det gäller kvalitet. Men jag har förstått att det här är ofrånkomligt då det är den mänskliga faktorn som spelar in. Produkterna är gjorda av människor och inte maskiner. Print och sömnad sker för hand och det blir så klart saker som inte är helt perfekta. Ibland kan vi hitta små riskorn bland varorna. Jag tänker då att det är någon som ätit sin lunch och ett riskorn har råkat hamna på produkten. Det blir på sätt och vis en fin koppling till människorna som syr våra varor.

Celeste på landsvägen utanför vårt älskade Ekbacken!

Hemlängtan?

Det har faktiskt varit väldigt lite av den varan. Att inte leva i sitt hemland blir en livsstil som man blir van vid. Vi är i Sverige varje sommar så länge vi bara kan. Tiden i Sverige är helig för oss och det är en tradition som vi absolut inte kan tänka oss att rucka på.  Barnen är galna i vårt landställe i Sörmland och älskar allt det svenska. Men när de inte är där ägnar det inte speciellt mycket tid åt att tänka på det heller. Vi är ganska onostalgiska hela familjen. Man får fokusera på här och nu istället för på var man inte är.

Sen är det ju bra att skype och sociala medier finns så att man ändå känner sig uppdaterad på vad nära och kära gör.

Maten i andra länder?

Vi anpassar oss inte speciellt mycket efter maten i de länder där vi bor. Vi äter ungefär samma saker som vi gjorde i New York nu när vi är här på Bali. Vi har alltid ätit mycket sallad, fisk och kyckling. Det vi lagt till här är att vi äter mer färsk frukt och oftare vegetariskt än vi har gjort tidigare.

Framtida drömmar?

Det jag önskar mig mest av allt just nu är att ha råd att köpa ett hus på Bali så vi kan skapa oss ett eget hem. Husen som vi bor i här är jättefina, men det är någon annans hus och möbler. Jag längtar efter att inreda själv och få känslan av något mer ”eget”.

Vad det gäller businessen så hoppas jag att vi ska kunna fortsätta expandera Bag-all. 2018 är målet att öppna två till butiker.

xx

Fortsätt hemskt gärna att ställa frågor!

Jag har en hel del kvar från förra omgången och kommer svara på dem snart.

I morgon åker vi till Nya Zealand så vi får se hur det är med wifi uppkopplingen där. Vad jag har förstått är Nya Zeeland makalöst vackert så jag ska ta massor av bilder och berätta om resan när jag kan.

Följ på Instagram: @jenniferjansch @bag_all @bagallsweden

Hemsida: www.bag-all.se

 

 

 

 

 

 

6 reaktioner på “Starta-eget tips”

 • Birgitta Gunnarsson skriver:

  Vill bara önska er en trevlig resa och hoppas ni får en skön ledighet på Nya Zeeland! Vem ser efter Ming medan ni är borta? Kram

 • Rosa skriver:

  Har adrig ens varit i närheten av att starta eget men så intressant att läsa om dina erfarenheter, tankar och känslor, jag blir helt fast :).
  Så mysigt det låter att resa runt med en husbil det har jag också länge drömt om. Ha en underbar resa.
  Kram Rosa

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Rosa! Helt ärligt har jag varit lite skeptisk till att resa med husbil! Men so far so good!! 10 dagar kvar…
   xx

 • Pernilla skriver:

  Men vilka SUPERFINA nya bilder på dig!!!!! Ingen kan tro att du fyller samma ålder som jag om bara 1 ynka dag…..!!
  Ha så mysigt nu på husbilssemstern galna härliga familj!!!

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack din lilla fiskorv! Tänk att du inte glömt min födelsedag i år!! Men du kan ju så klart hinna glömma den tills imorgon hahhaaa! Love you!! xx

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram