En nöjesbransch som blöder!

Hej Vänner!

Eftersom jag ser att kommentarsfältet är fullt nu med kommentarer efter mitt uttalande i Aftonbladet – som egentligen inte var någon specifik intervju om just Pandemin, utan mer ett snabbt uttalande på ett mat-event efter att jag tagit en mingelbild.

Jag har självklart inte gett mig in i politiken ,😅  men har väl för bövulen rätt att uttala mig om hur situationen ser ut just nu i vår bransch !!

OCH  jag vidhåller vad jag sa. Jag ÄR otroligt frustrerad och arg på att vår branch inte tas på större allvar av regeringen och kulturminister Amanda Lind, och att vi ” scenarbetare” inte får några besked eller ”öppningar” för större antal publik – när folk trängs på flygplan , restauranger och i köpcentrum – för att bara nämna några ställen där maxgränsen på 50 personer inte gäller.

Jag är INTE för att vi ska öppna MER för ALLA och får en ny våg!! Men jag och många med mig i nöjesbranschen förstår inte varför t ex  en restaurang får ha 250 middagsgäster ,  medan en teaterlokal endast får ha 50.

Jag är inte heller orolig för MIN EGEN skull!  JAG KLARAR MIG!  

Men våran branch är FYLLD av människor som inte har några jobb nu och är HELT UTAN INKOMST!!! Musiker, dansare, kör, scenarbetare, mask och peruk, kostymörer, tekniker, roddare, turnéledare,turnébusschaufförer, dekorbyggare, biljettpersonal, artistbokare, teaterpersonal, produktionsanställda. Detta handlar alltså inte bara om oss huvudartister och AFFISCHNAMN  – som vissa verkar tro! 

Min stora utsålda Turné till exempel som nu ligger nere och ständigt får flytta fram datumen är såklart hårt utsatt och det drabbar väldigt,väldigt många fler människor än bara mig! 

Om allt detta skrev Jonas Gardell SÅ mycket bättre än vad jag kan skriva , så jag låter er som missat hans debattartikel i Expressen få läsa DEN istället , så att ni förstår vad det är jag 100 % HÅLLER MED om!

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT  Bild lånad från Expressen. 

JONAS GARDELL SKRIVER:

KULTURDEBATT.

Piteå kommun skulle arrangera en middag för 250 personer. Det fick man göra, trots corona. Lokalen rymde 1000 personer så det skulle vara möjligt att hålla avstånd.

Men så var det också meningen att artisten Danny skulle uppträda med ett par sånger efter middagen.

stoppade polisen arrangemanget.

Det var alltså själva sjungandet, själva gitarr- och pianospelandet som var det otillåtna, det riskabla, det smittspridande.

Sverige som landet upp och ner, nu helt utan logik eller konsekvens.

Resa får vi göra igen. Kanske till Frankrike och gå på Disneyland. Eller till Tyskland och gå på de gigantiska nöjesfälten där.

Men för Guds skull inte till Liseberg eller Gröna Lund. De måste hållas stängda om de så tvingas i konkurs.

Spanien har fått nya utbrott av corona. Flera länder inför karantän för resenärer därifrån och avråder från att resa dit.

Inte Sverige. För hemvändande svenskar är det inte heller nödvändigt att stanna hemma i karantän, eftersom Anders Tegnell menar att ”det är ändå ganska små delar av Spanien som är drabbat och det är inte jättemånga svenskar som åker dit.”

Vad Danny borde göra är alltså åka till Spanien och uppträda där.

Det vore på alla sätt riskfritt.

I alla fall mycket mer riskfritt än att sjunga ett par låtar under en middag i Piteå.

Eller kanske borde Danny åka till köpcentret Ullared med sin gitarr.

Där är det knökfullt. Många, många tusen varje dag.

Vilket är helt okej. Ingen smittspridning riskeras.

Men ställ dig där och sjung, Danny, så måste Ullared tömmas på alla utom 50 personer på en gång.

Smittspridningen, du vet. Visst är det Amazing!

Meningen är förresten (eller var) att jag själv ska (eller skulle) göra show i Piteå i oktober.

Funderar på om jag kanske skulle åka till Piteå och uppträda i alla fall, för det är ”ändå ganska små delar av Piteå som är drabbat och det är inte jättemånga svenskar som åker dit.”

Det troliga är väl att Piteåbesöket blir uppskjutet till 2021. Som jag skrev i min förra artikel i ämnet är teater- och underhållningsindustrin en planeringsbransch. Nu har kulturministern gått ut i Aftonbladet och lovat att den ska få ”snabba besked om vad som gäller inför hösten”. Men kära nån. Vi kan inte arbeta med alltför kort framförhållning. Och eftersom kulturministern och regeringen vägrat lämna besked om hösten är hela resten av 2020 för de allra flesta redan körd.

Snickeriverkstäderna skulle redan varit färdiga med sitt arbete. Ljus och ljud skulle varit inhyrt och på väg att installeras. Repetitionerna skulle ha varit i full gång. Och förhoppningsvis biljettförsäljningen.

Nu brådskar det snarare att få klarhet om vad som gäller för 2021. Vi måste nämligen få veta långt i förväg, så vi kan planera, boka lokaler, anställa personal, marknadsföra och sälja biljetter.

Vad regeringen utöver ett besked måste komma med är dessutom ett rejält stödpaket som den här gången är så genomtänkt att det faktiskt når alla de frilansare med enskild firma som drabbats.

Ett problem med vår bransch (som sysselsätter fler än hela den svenska fordonsindustrin) är för övrigt att vi består av en så stor mängd och vitt skilda yrkeskategorier.

Sluta se på kultur och underhållning som grädden på moset.

Frilansare i massor av olika yrken och genrer – ljus- och ljudtekniker, snickare, scenarbetare, målare, dansare, musiker, kostymörer, sminkörer, perukmakare, koreografer, biljettrivare, marknadsförare, administratörer, elektriker, chaufförer, sångare, statister, producenter, regissörer, författare, kompositörer, vaktmästare, skådespelare och så vidare – och det gör att vi inte har någon gemensam lobby- eller fackorganisation som kan utöva press på regeringen.

Och detta gör i sin tur att vi inte har haft något att sätta emot när regeringen bestämt sig för att offra oss.

För det är vad jag menar att regeringen gjort.

Utsett oss till bondeoffer.

Genom att offra en mängd frilansande människor som inte har någon stark lobbyorganisation bakom sig kan man framstå som handlingskraftig och tuff, medan man vikt sig för flyget, detaljhandeln och andra. Det är uppenbart att regeringen inte tycker att vår industri har samma status eller tyngd.

Senast i DN i fredags är inrikesminister Mikael Damberg så arrogant att han inte själv svarar på frågor om den växande kritiken från kulturindustrin utan skickar fram sin pressekreterare Per Strängberg som upprepar ett standardsvar om att ”regeringen prövar behovet av förordningen löpande och den upphävs när förbudet inte längre behövs”, vilket är direkt föraktfullt mot hela branschen och visar att man inte förstått någonting.

Sluta se på kultur och underhållning som grädden på moset, något trevligt till kaffet, något som inte är på riktigt allvar.

Det är en jätteindustri med välutbildade människor och specialister som omsätter många miljarder varje år, bidrar med miljarder i skatteintäkter och uppemot 200 000 människor får direkt eller indirekt sitt uppehälle därifrån.

En jätteindustri som går under.

Jag bad i min förra artikel om en enkel förklaring.

Varför är det okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Varför är det okej med ett fullpackat flygplan men inte med en fullsatt teater?

Om man fattar beslut som får sådana förödande konsekvenser måste man åtminstone kunna redogöra för varför.

Hur kommer det sig att corona enbart verkar smitta bara om någon spelar gitarr eller gör stand up comedy?

Jag förklarade för kulturminister Amanda Lind villkoren för vårt arbete, dels att vi måste kunna planera, dels att de allra flesta är frilansare med enskild firma som INTE fått något stöd från något av de (för små) stödpaket som regeringen hittills riktat mot kulturen.

Kulturminister Amanda Lind vägrade svara annat än via mejl och i mejlet levererade hon samma svammel som vi hört från henne tidigare och undvek att svara på en enda av mina frågor.

Detta är ordagrant vad Amanda Lind har att säga de uppemot 200 000 människor som förlorat sina jobb och sin inkomst: ”Många aktörer anstränger sig just nu enormt och är kreativa i att hitta nya sätt att nå publiken på ett smittsäkert sätt och det är klart att det vore positivt för både människor, samhälle och kulturliv om det gick att genomföra fler evenemang.”

Ursäkta att jag säger det, men kyss mig där ryggen byter namn.

Regeringen måste nu våga regera. Fatta beslut och ta itu med konsekvenserna.

Inte fortsätta med vagt och till intet förpliktigande babbel om kulturens värde medan man ger en hel bransch näringsförbud.

När Marks mamma fick aggressiv cancer bad hon efter ett tag läkaren som enligt henne just babblade på för mycket om att prata klarspråk så att hon begrep.

Den finländske läkaren svarade då: ”Okej, du sitter i skiten!”

Amanda Lind, du menar säkert väl, men helt ärligt, jag tror inte du kan tillräckligt om kultur för att leda det här arbetet, och du har uppenbart inte kunnat hävda dig i regeringen. Vi kan inte ha en så svag främsta företrädare för oss.

Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen. 

 

img_8470.jpg

Bild lånad från Lenas Instagram  

SÅ HÄR SKRIVER LENA PHILIPSSON på sin INSTA :

img_8468.jpg

img_8469-1.jpg

 

Johan Rheborg.
FOTO: CAROLINA BYRMO bild lånad från Aftonbladet.

OCH SÅ HÄR  SÄGER JOHAN REHNBORG till AFTONBLADET :

Johan Rheborg sluter upp i kritiken mot kulturministern Amanda Lind.

– Det funkar inte att hålla käften så här, det går inte, säger Rheborg.

– Jag kräver ingen avgång, det är inte vad det handlar om för mig. Det handlar om att ta bladet från munnen. Jag förstår att det är ett svårt beslut, men det funkar inte att hålla käften så här, det går inte.

Nu efterlyser även Johan Rheborg tydliga svar från kulturministern.

– Det här är en bransch som planerar i förtid och som inte kan dra igång på en vecka. Jag förstår att det är en svår situation, specifika människor kan inte råda över pandemin, men man kan hålla en dialog, man kan säga något. Man kan berätta hur de tänker, hur vi resonerar, Ingenting blir bra av tystnad och det har varit tyst om vår bransch skitlänge. Den nämns inte. Det ligger nånting i att man inte riktigt tar privat kultur på allvar.

76 reaktioner på “En nöjesbransch som blöder!”

1 2
 • Kicki skriver:

  Jag kommer verkligen att bli djupt besviken på Dig om Du inte vågar besvära kommentarerna här gällande David/m.fl. Är han/hon inhyrd av Dig? Det behövs väl ändå inte! Vi är väl tillräckligt många som tycker mycket om Dig och Din familj utan att behöva bli utsatta för denna persons angrepp? Betänk att det faktiskt är vi, Dina fanns, som bekostar Ditt liv. Stå upp för oss nu som vi gör för Dig!

  • Erica skriver:

   Kicki, har du reflekterat över att du själv kan vara delaktig i att den dåliga stämningen fortsätter. Du verkar hoppa från namn till namn. Så som de flesta troll gör. Betänk detta.

 • Eva skriver:

  Jaa Pernilla, när jag läser om det du skriver, t.ex att Amanda Lind borde avgå,så inser jag att du tänker inte längre än näsan räcker…
  Tror du verkligen på fullt allvar, att Amanda Lind sitter på knappen som avgör när kulturen kan dra igång med full styrka?
  Tror du verkligen på fullt allvar att en ny kulturminister skulle riskfritt kunna öppna allt inom showbiz som nu går på sparlåga?
  Tänk om och tänk rätt… Gå inte bara i riksmobbaren Jonas Gardells fotspår…

  Det är ju långt fler än nöjesbranschen som har det kärvt ekonomiskt just p.g.a Coronan. Ta t.ex taxi och hotell. Och domsom lider mest är ju vården.
  Sjuka och i värsta fall avlidna. Sen den ”inplastade” personalen som är riktiga krigare.
  Så kommer du och bjäbbar som om du läste ur bibeln vid din högmässa…

  Jaa du Pernilla, jag har så svårt att ta dej på allvar. Du som verkligen har och haft närkontakt med flertalet av dina väninnor. Och när folk påpekade
  att man ska hålla avstånd, så avfärdade du kritiken med att det var KRÖSAMAJOR som klagade. Hmm nu har det dykt upp en ny KRÖSAMAJA i dej.
  Men du är nog för ego för att förstå sambandet…

  Sen tycker jag också att det är Stefan Löfvén, i egenskap av statsminister som bör göra uttalanden om saker och ting i coronans fotspår. T.ex kulturen.
  Men i vanlig ordning syns eller hörs Löfvén inte när han ska. Finns han i landet? Eller har han fastnat i Bryssel?

  • Veronica skriver:

   Och jag har svårt att ta dig på allvar dels med tanke på logiken i dom beslut hos den regering du sitter och försvarar och dels pga att du skriver precis som N gör

  • Eric skriver:

   Amanda Lind sköter inte sitt jobb. Alls. Då borde hon rimligtvis avgå.

   Pernilla har helt rätt

 • N skriver:

  3 inlägg av Veronica / David ovan. Inte läst ett enda. Det finns tortyrmetoder som
  Är
  Mer lockande än ditt snack David. Som jag sa. Men ni kan inte
  Låta bli. Komsi komsi. Svara på det här
  Nu med. Ja. Så ja. . 😂😂😂😂

  • Titti skriver:

   Du skulle ju inte läsa något inlägg av David. Det skrev du klart och tydligt flera gånger. Ändå fortsätter du uppenbarligen att läsa och kommentera.

   Du kanske borde börja reflektera över varför du själv fortsätter att vilja bråka.

  • Veronica skriver:

   Men N sluta ljuga nu då 😀 Du har ju uppenbarligen läst vad både David och jag har skrivit och uppenbarligen blivit lite smågrinig med tanke på hur du skriver nu :)

  • Veronica skriver:

   Och nej N åtminstone jag kan inte låta bli att svara på det du skriver, det är alldeles för kul att driva med dig :)

 • Anne skriver:

  Tyvärr, underhållningsbranshen är just, underhållning. Det är nu inte livsnödvändigt. Det är annat som är det, numer. Att spela teater, stand up, shower mm får nu vänta. Har man valt den lättvindiga branschen får man betala för det just nu. Nu är det sjukvård, hemsjukvård och annat gällande Covid19 som gäller. Tids nog får vi kanske möjlighet att lättsamt roa oss igen. Tills dess, Ni som arbetar med show mm, kavla upp ärmarna och hjälp oss som försöker fixa dagens situation i världen. Tyvärr är nog detta bara början på en rad av eländen…Det var kul så länge lättsinnet varade…

 • Malin skriver:

  Jag mår dåligt! Förlåt mig Pernilla! Jag har varit gnällig och retlig.

  Ber om ursäkt.

 • Helena skriver:

  Johan Rheborgs kommentar som du klippt in här är de enda vettiga. Det du håller på med är bara gnäll som är ovärdigt ens för en tonåring. Det är orättvist, ministrar måste avgå, jag vill köra min show, jag behöver större publik än 500…

  Såklart många förstår frustrationen, men tror du på fullaste allvar att inte andra branscher än kulturen har det skittufft och tvingas tänka om på många plan? Och som påpekats flera gånger: vi har INTE ministerstyre i Sverige! Amanda Lind sitter inte och bestämmer hur mycket publik det får vara. Det finns inga vinnare i en pandemi.

 • Kristine skriver:

  Ni som tycker att artisterna gnäller på 50-gränsen, vad tycker ni om att Ullared får ta in 3,500 personer i varuhuset? Jag själv tycker att det är mycket värre. Jag sitter hellre still på en teater, än går runt bland folk som tar och petar på allt. Där om nåt måste ju smittan spridas värre än om man sitter på sin plats och kollar på ett framträdande. Istället för att hela tiden gnälla på vem gör vad, så kan vi ju hellre hjälpas åt och försöka göra det bästa för så många som möjligt. Alla vill ju överleva i denna pandemin.

  • N skriver:

   Har du studerat EU ländernas BNP i förhållande till lock downs? Sverige har klarat sig bra. Dock sämre än Danmark och Finland som hade lock downs. Men nu ökar smittorna i länder som öppnar upp. Det kommer ta år att analysera vilka som gjorde rätt om det ens går beroende på olika mätstrategier.

   Men man har valt att stänga ner kulturen men hålla öppen den mkt mer nödvändiga handeln vilket jag absolut är för. Vi ser nu föera länder i en andra lock down. Vi har haft noll. Men det är
   För tidigt att säga vem som gör rätt.

   Men handel framför kultur i krig. Alla gånger. Dessutom kan man sälja kultur via nätet. Kolla på Scala.

   • Kristine skriver:

    Jag tycker inte att man ska stänga ner affärer. Jag tycker att handeln ska vara öppen. Man ser i övriga världen att smittan ökar när de börjar öppna upp igen. Men jag förstår inte riktigt skillnaden på att inte få sitta i en teatersalong med några hundra st men jag får gå bland flera tusen nere i Ullared. Och där kan det vara trångt. Tycker att reglerna inte är så genomtänkta.

1 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram