En nöjesbransch som blöder!

Hej Vänner!

Eftersom jag ser att kommentarsfältet är fullt nu med kommentarer efter mitt uttalande i Aftonbladet – som egentligen inte var någon specifik intervju om just Pandemin, utan mer ett snabbt uttalande på ett mat-event efter att jag tagit en mingelbild.

Jag har självklart inte gett mig in i politiken ,😅  men har väl för bövulen rätt att uttala mig om hur situationen ser ut just nu i vår bransch !!

OCH  jag vidhåller vad jag sa. Jag ÄR otroligt frustrerad och arg på att vår branch inte tas på större allvar av regeringen och kulturminister Amanda Lind, och att vi ” scenarbetare” inte får några besked eller ”öppningar” för större antal publik – när folk trängs på flygplan , restauranger och i köpcentrum – för att bara nämna några ställen där maxgränsen på 50 personer inte gäller.

Jag är INTE för att vi ska öppna MER för ALLA och får en ny våg!! Men jag och många med mig i nöjesbranschen förstår inte varför t ex  en restaurang får ha 250 middagsgäster ,  medan en teaterlokal endast får ha 50.

Jag är inte heller orolig för MIN EGEN skull!  JAG KLARAR MIG!  

Men våran branch är FYLLD av människor som inte har några jobb nu och är HELT UTAN INKOMST!!! Musiker, dansare, kör, scenarbetare, mask och peruk, kostymörer, tekniker, roddare, turnéledare,turnébusschaufförer, dekorbyggare, biljettpersonal, artistbokare, teaterpersonal, produktionsanställda. Detta handlar alltså inte bara om oss huvudartister och AFFISCHNAMN  – som vissa verkar tro! 

Min stora utsålda Turné till exempel som nu ligger nere och ständigt får flytta fram datumen är såklart hårt utsatt och det drabbar väldigt,väldigt många fler människor än bara mig! 

Om allt detta skrev Jonas Gardell SÅ mycket bättre än vad jag kan skriva , så jag låter er som missat hans debattartikel i Expressen få läsa DEN istället , så att ni förstår vad det är jag 100 % HÅLLER MED om!

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT  Bild lånad från Expressen. 

JONAS GARDELL SKRIVER:

KULTURDEBATT.

Piteå kommun skulle arrangera en middag för 250 personer. Det fick man göra, trots corona. Lokalen rymde 1000 personer så det skulle vara möjligt att hålla avstånd.

Men så var det också meningen att artisten Danny skulle uppträda med ett par sånger efter middagen.

stoppade polisen arrangemanget.

Det var alltså själva sjungandet, själva gitarr- och pianospelandet som var det otillåtna, det riskabla, det smittspridande.

Sverige som landet upp och ner, nu helt utan logik eller konsekvens.

Resa får vi göra igen. Kanske till Frankrike och gå på Disneyland. Eller till Tyskland och gå på de gigantiska nöjesfälten där.

Men för Guds skull inte till Liseberg eller Gröna Lund. De måste hållas stängda om de så tvingas i konkurs.

Spanien har fått nya utbrott av corona. Flera länder inför karantän för resenärer därifrån och avråder från att resa dit.

Inte Sverige. För hemvändande svenskar är det inte heller nödvändigt att stanna hemma i karantän, eftersom Anders Tegnell menar att ”det är ändå ganska små delar av Spanien som är drabbat och det är inte jättemånga svenskar som åker dit.”

Vad Danny borde göra är alltså åka till Spanien och uppträda där.

Det vore på alla sätt riskfritt.

I alla fall mycket mer riskfritt än att sjunga ett par låtar under en middag i Piteå.

Eller kanske borde Danny åka till köpcentret Ullared med sin gitarr.

Där är det knökfullt. Många, många tusen varje dag.

Vilket är helt okej. Ingen smittspridning riskeras.

Men ställ dig där och sjung, Danny, så måste Ullared tömmas på alla utom 50 personer på en gång.

Smittspridningen, du vet. Visst är det Amazing!

Meningen är förresten (eller var) att jag själv ska (eller skulle) göra show i Piteå i oktober.

Funderar på om jag kanske skulle åka till Piteå och uppträda i alla fall, för det är ”ändå ganska små delar av Piteå som är drabbat och det är inte jättemånga svenskar som åker dit.”

Det troliga är väl att Piteåbesöket blir uppskjutet till 2021. Som jag skrev i min förra artikel i ämnet är teater- och underhållningsindustrin en planeringsbransch. Nu har kulturministern gått ut i Aftonbladet och lovat att den ska få ”snabba besked om vad som gäller inför hösten”. Men kära nån. Vi kan inte arbeta med alltför kort framförhållning. Och eftersom kulturministern och regeringen vägrat lämna besked om hösten är hela resten av 2020 för de allra flesta redan körd.

Snickeriverkstäderna skulle redan varit färdiga med sitt arbete. Ljus och ljud skulle varit inhyrt och på väg att installeras. Repetitionerna skulle ha varit i full gång. Och förhoppningsvis biljettförsäljningen.

Nu brådskar det snarare att få klarhet om vad som gäller för 2021. Vi måste nämligen få veta långt i förväg, så vi kan planera, boka lokaler, anställa personal, marknadsföra och sälja biljetter.

Vad regeringen utöver ett besked måste komma med är dessutom ett rejält stödpaket som den här gången är så genomtänkt att det faktiskt når alla de frilansare med enskild firma som drabbats.

Ett problem med vår bransch (som sysselsätter fler än hela den svenska fordonsindustrin) är för övrigt att vi består av en så stor mängd och vitt skilda yrkeskategorier.

Sluta se på kultur och underhållning som grädden på moset.

Frilansare i massor av olika yrken och genrer – ljus- och ljudtekniker, snickare, scenarbetare, målare, dansare, musiker, kostymörer, sminkörer, perukmakare, koreografer, biljettrivare, marknadsförare, administratörer, elektriker, chaufförer, sångare, statister, producenter, regissörer, författare, kompositörer, vaktmästare, skådespelare och så vidare – och det gör att vi inte har någon gemensam lobby- eller fackorganisation som kan utöva press på regeringen.

Och detta gör i sin tur att vi inte har haft något att sätta emot när regeringen bestämt sig för att offra oss.

För det är vad jag menar att regeringen gjort.

Utsett oss till bondeoffer.

Genom att offra en mängd frilansande människor som inte har någon stark lobbyorganisation bakom sig kan man framstå som handlingskraftig och tuff, medan man vikt sig för flyget, detaljhandeln och andra. Det är uppenbart att regeringen inte tycker att vår industri har samma status eller tyngd.

Senast i DN i fredags är inrikesminister Mikael Damberg så arrogant att han inte själv svarar på frågor om den växande kritiken från kulturindustrin utan skickar fram sin pressekreterare Per Strängberg som upprepar ett standardsvar om att ”regeringen prövar behovet av förordningen löpande och den upphävs när förbudet inte längre behövs”, vilket är direkt föraktfullt mot hela branschen och visar att man inte förstått någonting.

Sluta se på kultur och underhållning som grädden på moset, något trevligt till kaffet, något som inte är på riktigt allvar.

Det är en jätteindustri med välutbildade människor och specialister som omsätter många miljarder varje år, bidrar med miljarder i skatteintäkter och uppemot 200 000 människor får direkt eller indirekt sitt uppehälle därifrån.

En jätteindustri som går under.

Jag bad i min förra artikel om en enkel förklaring.

Varför är det okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Varför är det okej med ett fullpackat flygplan men inte med en fullsatt teater?

Om man fattar beslut som får sådana förödande konsekvenser måste man åtminstone kunna redogöra för varför.

Hur kommer det sig att corona enbart verkar smitta bara om någon spelar gitarr eller gör stand up comedy?

Jag förklarade för kulturminister Amanda Lind villkoren för vårt arbete, dels att vi måste kunna planera, dels att de allra flesta är frilansare med enskild firma som INTE fått något stöd från något av de (för små) stödpaket som regeringen hittills riktat mot kulturen.

Kulturminister Amanda Lind vägrade svara annat än via mejl och i mejlet levererade hon samma svammel som vi hört från henne tidigare och undvek att svara på en enda av mina frågor.

Detta är ordagrant vad Amanda Lind har att säga de uppemot 200 000 människor som förlorat sina jobb och sin inkomst: ”Många aktörer anstränger sig just nu enormt och är kreativa i att hitta nya sätt att nå publiken på ett smittsäkert sätt och det är klart att det vore positivt för både människor, samhälle och kulturliv om det gick att genomföra fler evenemang.”

Ursäkta att jag säger det, men kyss mig där ryggen byter namn.

Regeringen måste nu våga regera. Fatta beslut och ta itu med konsekvenserna.

Inte fortsätta med vagt och till intet förpliktigande babbel om kulturens värde medan man ger en hel bransch näringsförbud.

När Marks mamma fick aggressiv cancer bad hon efter ett tag läkaren som enligt henne just babblade på för mycket om att prata klarspråk så att hon begrep.

Den finländske läkaren svarade då: ”Okej, du sitter i skiten!”

Amanda Lind, du menar säkert väl, men helt ärligt, jag tror inte du kan tillräckligt om kultur för att leda det här arbetet, och du har uppenbart inte kunnat hävda dig i regeringen. Vi kan inte ha en så svag främsta företrädare för oss.

Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen. 

 

img_8470.jpg

Bild lånad från Lenas Instagram  

SÅ HÄR SKRIVER LENA PHILIPSSON på sin INSTA :

img_8468.jpg

img_8469-1.jpg

 

Johan Rheborg.
FOTO: CAROLINA BYRMO bild lånad från Aftonbladet.

OCH SÅ HÄR  SÄGER JOHAN REHNBORG till AFTONBLADET :

Johan Rheborg sluter upp i kritiken mot kulturministern Amanda Lind.

– Det funkar inte att hålla käften så här, det går inte, säger Rheborg.

– Jag kräver ingen avgång, det är inte vad det handlar om för mig. Det handlar om att ta bladet från munnen. Jag förstår att det är ett svårt beslut, men det funkar inte att hålla käften så här, det går inte.

Nu efterlyser även Johan Rheborg tydliga svar från kulturministern.

– Det här är en bransch som planerar i förtid och som inte kan dra igång på en vecka. Jag förstår att det är en svår situation, specifika människor kan inte råda över pandemin, men man kan hålla en dialog, man kan säga något. Man kan berätta hur de tänker, hur vi resonerar, Ingenting blir bra av tystnad och det har varit tyst om vår bransch skitlänge. Den nämns inte. Det ligger nånting i att man inte riktigt tar privat kultur på allvar.

76 reaktioner på “En nöjesbransch som blöder!”

 • Erica skriver:

  Kicki, har du reflekterat över att du själv kan vara delaktig i att den dåliga stämningen fortsätter. Du verkar hoppa från namn till namn. Så som de flesta troll gör. Betänk detta.

 • Kicki skriver:

  Jag kommer verkligen att bli djupt besviken på Dig om Du inte vågar besvära kommentarerna här gällande David/m.fl. Är han/hon inhyrd av Dig? Det behövs väl ändå inte! Vi är väl tillräckligt många som tycker mycket om Dig och Din familj utan att behöva bli utsatta för denna persons angrepp? Betänk att det faktiskt är vi, Dina fanns, som bekostar Ditt liv. Stå upp för oss nu som vi gör för Dig!

 • Inez skriver:

  N; Håller helt med Dig. Nu är det annat än underhållning som gäller. Klok kommentar från Dig!

 • Eric skriver:

  Amanda Lind sköter inte sitt jobb. Alls. Då borde hon rimligtvis avgå.

  Pernilla har helt rätt

 • Veronica skriver:

  Och jag har svårt att ta dig på allvar dels med tanke på logiken i dom beslut hos den regering du sitter och försvarar och dels pga att du skriver precis som N gör

 • Meja skriver:

  Nej, bara på låtsas 😊

 • Eva skriver:

  Jaa Pernilla, när jag läser om det du skriver, t.ex att Amanda Lind borde avgå,så inser jag att du tänker inte längre än näsan räcker…
  Tror du verkligen på fullt allvar, att Amanda Lind sitter på knappen som avgör när kulturen kan dra igång med full styrka?
  Tror du verkligen på fullt allvar att en ny kulturminister skulle riskfritt kunna öppna allt inom showbiz som nu går på sparlåga?
  Tänk om och tänk rätt… Gå inte bara i riksmobbaren Jonas Gardells fotspår…

  Det är ju långt fler än nöjesbranschen som har det kärvt ekonomiskt just p.g.a Coronan. Ta t.ex taxi och hotell. Och domsom lider mest är ju vården.
  Sjuka och i värsta fall avlidna. Sen den ”inplastade” personalen som är riktiga krigare.
  Så kommer du och bjäbbar som om du läste ur bibeln vid din högmässa…

  Jaa du Pernilla, jag har så svårt att ta dej på allvar. Du som verkligen har och haft närkontakt med flertalet av dina väninnor. Och när folk påpekade
  att man ska hålla avstånd, så avfärdade du kritiken med att det var KRÖSAMAJOR som klagade. Hmm nu har det dykt upp en ny KRÖSAMAJA i dej.
  Men du är nog för ego för att förstå sambandet…

  Sen tycker jag också att det är Stefan Löfvén, i egenskap av statsminister som bör göra uttalanden om saker och ting i coronans fotspår. T.ex kulturen.
  Men i vanlig ordning syns eller hörs Löfvén inte när han ska. Finns han i landet? Eller har han fastnat i Bryssel?

 • Veronica skriver:

  Och nej N åtminstone jag kan inte låta bli att svara på det du skriver, det är alldeles för kul att driva med dig :)

 • Veronica skriver:

  Men N sluta ljuga nu då 😀 Du har ju uppenbarligen läst vad både David och jag har skrivit och uppenbarligen blivit lite smågrinig med tanke på hur du skriver nu :)

 • Titti skriver:

  Du skulle ju inte läsa något inlägg av David. Det skrev du klart och tydligt flera gånger. Ändå fortsätter du uppenbarligen att läsa och kommentera.

  Du kanske borde börja reflektera över varför du själv fortsätter att vilja bråka.

 • N skriver:

  3 inlägg av Veronica / David ovan. Inte läst ett enda. Det finns tortyrmetoder som
  Är
  Mer lockande än ditt snack David. Som jag sa. Men ni kan inte
  Låta bli. Komsi komsi. Svara på det här
  Nu med. Ja. Så ja. . 😂😂😂😂

 • Erica skriver:

  Helena, aktivera dina hjärnceller.

  Du verkar icke förmögen att tänka längre än din nästipp

 • Erica skriver:

  Vi ser här Pernillas största fan, malin,n, anne, etc etc. Samma person, samma stora intresse för Pernilla. Gulligt ändå.

  Kanske dags att skaffa en pojkvän. Eller ett jobb.

 • David skriver:

  Nu har du två gånger skrivit att du inte läser mina inlägg. Har din hjärna helt lagt ner eller.

 • Kristine skriver:

  Jag tycker inte att man ska stänga ner affärer. Jag tycker att handeln ska vara öppen. Man ser i övriga världen att smittan ökar när de börjar öppna upp igen. Men jag förstår inte riktigt skillnaden på att inte få sitta i en teatersalong med några hundra st men jag får gå bland flera tusen nere i Ullared. Och där kan det vara trångt. Tycker att reglerna inte är så genomtänkta.

 • Veronica skriver:

  Förresten N: Du låter som en fd väninna till mig :) Hon gillar också att dominera folk (en väldigt otrevlig sida hos henne) och även anta saker om folk fast hon var helt ute och cyklade

 • Veronica skriver:

  N: Tänker härmed ge dig ett litet råd i all välmening. Sluta göm dig bakom en enda bokstav och coronan (dvs sluta skyll på coronan och använda den som skäl att dunka till Pernilla + alla som gillar henne och gillar att likt mig sitta hemma framför tv:n i vardagsrummet och bli underhållna) och erkänn istället som det egentligen är: Att du älskar Pernilla och underhållningsbranschen. Det kan ju inte vara på annat sätt då du går in på Pernillas blogg och skriver hela tiden. Du gillar ju att vare sig det är ok eller inte anta saker och ting om folk och ta det du säger för sant så då tar jag mig friheten att i ge dig ett råd. I all välmening :)

 • Anne skriver:

  Erica/David! Hur menade Du nu?

 • N skriver:

  Men David… du lovade ju. Som Malin iofs men ändå.

 • Erica skriver:

  Har du slut på hjärnceller?

  Idiot

 • Anne skriver:

  Tyvärr, underhållningsbranshen är just, underhållning. Det är nu inte livsnödvändigt. Det är annat som är det, numer. Att spela teater, stand up, shower mm får nu vänta. Har man valt den lättvindiga branschen får man betala för det just nu. Nu är det sjukvård, hemsjukvård och annat gällande Covid19 som gäller. Tids nog får vi kanske möjlighet att lättsamt roa oss igen. Tills dess, Ni som arbetar med show mm, kavla upp ärmarna och hjälp oss som försöker fixa dagens situation i världen. Tyvärr är nog detta bara början på en rad av eländen…Det var kul så länge lättsinnet varade…

 • N skriver:

  Det jag läser ut är att Du vill offra folk i vården för att gå På konsert För att finska
  Mp bra. Så glad att det inte händer. . Fy fan. Nu slutar jag läsa dina kommentarer för jag kom på att du är David. Undrar vem den här människan är som mår så in i helvete dåligt. Hoppas du får hjälp. På riktigt. Igen. Läser inte ett enda svar till från dig.

 • Veronica skriver:

  N: På riktigt nu: Skärp till dig för h-ete!! Hur jag mår och vad jag behöver vet du inte ett SKIT om. Så gör dig själv den tjänsten håll tyst och sluta anta en massa om folk som du inte vet ett dugg om, du gör bara bort dig

 • Sandra skriver:

  Jag skrev att jag vill ha ett liv utan virus eller hur!! Då skulle du kunna gå på dina kultur grejer och va nöjd och glad!!

 • Veronica skriver:

  Nej DU ska skärpa dig med tanke på att du verkar ha enorm otur när du tänker och har 0 empati. Stackars människa. Måste vara hemskt jobbigt för dig att så många gillar Pernilla och att underhållas. Ditt liv måste vara så extremt torrt och fattigt

 • Veronica skriver:

  Nej självklart är inte artisteri och underhållning ett riktigt jobb – enligt dig i alla fall – trots att den faktiskt hjälper folk att må psykiskt mycket bättre. Varje dag. Så jo det är ett riktigt jobb och dom är egna företagare vare sig du vill det eller inte. Det enda du gör just nu är att låta omogen och vansinnigt avundsjuk

 • @malin skriver:

  Hej David. Vi vet. :). Krya. ❤️😋

 • N skriver:

  Har du studerat EU ländernas BNP i förhållande till lock downs? Sverige har klarat sig bra. Dock sämre än Danmark och Finland som hade lock downs. Men nu ökar smittorna i länder som öppnar upp. Det kommer ta år att analysera vilka som gjorde rätt om det ens går beroende på olika mätstrategier.

  Men man har valt att stänga ner kulturen men hålla öppen den mkt mer nödvändiga handeln vilket jag absolut är för. Vi ser nu föera länder i en andra lock down. Vi har haft noll. Men det är
  För tidigt att säga vem som gör rätt.

  Men handel framför kultur i krig. Alla gånger. Dessutom kan man sälja kultur via nätet. Kolla på Scala.

 • Malin skriver:

  Jag mår dåligt! Förlåt mig Pernilla! Jag har varit gnällig och retlig.

  Ber om ursäkt.

 • Malin skriver:

  Förlåt för allt dumt jag har skrivit igenom åren. Mår inte bra psykiskt och då blir man gnällig och bitter. Förlåt mig Pernilla och övriga.

 • Titti skriver:

  Du verkar dum i huvudet Cilla

 • N skriver:

  Vad du behöver Veronica är att hålla käft och respektera vården. Du behöver ingenting av det där. Du är frisk och lever i ett av världens bästa länder där staten alltid alltid finns för dig. Nu får du fan bita ihop och kämpa med alla oss andra. Jag tänker fan inte bidra till att du smittar en frisk person som riskerar vården för att du ”behöver” gå på konsert. Är du 14 år? Är du en av dem som tyckte BLM var en bra idé mitt i pandemin för att man ”ska få ”uttrycka” sig? Kan du gå upp till ditt närmsta sjukhus och filma då du säger det till IVA personalen som jobbar halvt ihjäl sig för vår skull? Kan du filma då du säger att ”jag skiter i era liv för jag behöver se Pernilla sjunga om hur hon alltid kommer försent”? Snälla gör det. Its gonna be viral. Bara skärp dig som alla andra.

 • Helena skriver:

  Johan Rheborgs kommentar som du klippt in här är de enda vettiga. Det du håller på med är bara gnäll som är ovärdigt ens för en tonåring. Det är orättvist, ministrar måste avgå, jag vill köra min show, jag behöver större publik än 500…

  Såklart många förstår frustrationen, men tror du på fullaste allvar att inte andra branscher än kulturen har det skittufft och tvingas tänka om på många plan? Och som påpekats flera gånger: vi har INTE ministerstyre i Sverige! Amanda Lind sitter inte och bestämmer hur mycket publik det får vara. Det finns inga vinnare i en pandemi.

 • Eva skriver:

  Tack, har dock inget behov av att skola om mig, här i Finland lever kulturbranschen vidare. Det som känns märkligt är att folk inte fattar hur stort omfång av folk – andra än Stjärnor, Artister – som kulturen består av. Teknik, administration mm. Likadant kunde vi då konstatera till varenda sköterska eller lärare som nämner hur stressig coronatiden är; skola om dig då. Världen är öppen för alla. Vi kan dock inte stänga samhället om vi vill leva vidare. Istället hitta nya former att jobba från. =)

 • N skriver:

  Spotify Netflix. Du skulle inte ens kunna lyssna eller se klart på allt som finns. Sandy har mer kultur än du kan konsumera. Det är en pandemi. Skärp dig. Vi ska inte ha folksamlingar.

 • N skriver:

  Ett ex sa en gång att Sverige skulle behöva ett rejält krig för att väcka det bortskämda folket. Då var jag vänster och tyckte hon hade fel. Då man blir egenföretagare så förstår man saker påvert annat sätt. Som att du skattar minst 50 kronor på varje 100 lapp. Ex moms. Som går till en jävla massa skit.

  Vi fick en pandemi och det är
  Långt kvar tills den är
  Över. Börja lev med effekterna redan nu. Gräddfilen finns bara för de med pengar om inte förmögenhetsskatten slår till som Jämställdhetskommisionen föreslår. Det här kommer bara bli värre och det kommer inte finnas nån mamma
  Som torkar tårarna. Roll with it. Som
  Så många gjort i alla tider.

 • M skriver:

  Jag tror du måste förstå att i krig finns bara förlorare. Artistbranschen bedömer
  Man mindre viktig för BNP än handel och jag tror det är rätt. Skola om dig eller försök hitta en annan väg för dina kunskaper. Kriget fäller offer och det är inte tid att sitta och tycka saker. Det räddar ingen tyvärr. Lycka till :)

 • Kristine skriver:

  Ni som tycker att artisterna gnäller på 50-gränsen, vad tycker ni om att Ullared får ta in 3,500 personer i varuhuset? Jag själv tycker att det är mycket värre. Jag sitter hellre still på en teater, än går runt bland folk som tar och petar på allt. Där om nåt måste ju smittan spridas värre än om man sitter på sin plats och kollar på ett framträdande. Istället för att hela tiden gnälla på vem gör vad, så kan vi ju hellre hjälpas åt och försöka göra det bästa för så många som möjligt. Alla vill ju överleva i denna pandemin.

 • Veronica skriver:

  Sandra: Vet du hur många som mår psykiskt skit nu pga corona både i och utanför sjukhussängen?? T om många av dom som ligger i sjukhussängen med corona behöver musiken för att slippa tänka och våndas. Men visst du har väl fått för dig att alla fungerar som du?? Sorry to break it for you men där är du ute och cyklar. En del av mänskligheten fungerar som jag. Och vet du vad som händer om man mår för dåligt psykiskt jo då kan det hitta på att hända att man blir lättare förkyld och då är risken stor att det är corona!! Tänkt på det??

 • Karin skriver:

  Krya på dig, hoppas du blir helt återställd!💕
  De är det viktigaste tycker jag att alla blir bra och att ingen andra våg och dödstalet blir 0!!

 • Sandra skriver:

  Jag behöver ett liv utan farliga virus de klara man sig långt på!!

 • Veronica skriver:

  Jag står stadigt på eran sida Pernilla <3 Underhållningsbranschen behövs för i alla fall mitt psykiska mående, för att slippa tänka på eländescoronan en lite stund. Älskar att ni finns för att roa oss och att ni ger så mycket av er själva <3 Tack <3

 • A skriver:

  David, kan du skilja mellan de och dem?😂

 • Cilla skriver:

  Nej, men DU kanske är!!! 😂

 • Veronica skriver:

  Du talar INTE för mig N!!!!!! JAG BEHÖVER få roas för att glömma min oro då jag är riskgrupp så jag skiter INTE i underhållningsbranschen. Var snäll och uttala dig inte för alla människor!!!!!!!!!!!

 • Erica skriver:

  Du har så mycket avundsjuka mot Pernilla och hennes livsstil. Det finns inte ett blogginlägg där du inte spyr ut din dynga.

  Du borde ändra på den enda du kan ändra, dig själv.

  Du är nämligen i dagsläget ett rövhål.

 • Veronica skriver:

  Dra inte in mig i att vi i publiken skiter i att underhållningsbranschen riskerar att försvinner pga en flat regering som inte kan tänka logiskt. JAG skiter INTE i det utan jag BEHÖVER dom för mitt psykiska måendes skull, för att orka igenom coronaskiten då jag är riskgrupp och är mycket hemma.

 • Eva skriver:

  Jag är producent inom kulturbranschen och jobbar precis som alla andra på ett kontor, vi säger som en bilförsäljare eller en som säljer hus. Min ”råvara” är artisterna. Men jo, universitetsutbildad med 25 år inom arbetslivet och precis som vilken vanlig arbetstagare. Men trots det idag en som jobbar inom en bransch som är totalstängd. Tack och lov lever jag i Finland där denna bransch fått öppna dörrarna till husen nu i augusti. Men snälla, denna bransch är inte endast artister och stjärnor. Vi är ett stort fält folk bakom dem som jobbar med alldeles vanliga jobb…. bara för kännedom till dem som inte visste. 😉 och jo, låt även denna bransch öppna sina dörrar!

 • Veronica skriver:

  Nej men utan artister ingen kultur. Tänkt på det?? Jag vet inte hur det är med dig men så egotrippad är jag att jag vet att mitt psykiska mående har absolut inte råd med att en bransch av underhållare går i stöpet. Jag behöver dom för att må bra

 • Veronica skriver:

  Men snälla!!! Hur lång tid tar inte en utbildning?? Som dessutom KOSTAR PENGAR de inom artistbranschen behöver för sitt uppehälle och för att få mat i magen. NU helst. Men visst du kanske har lust att hjälpa dom med ekonomin till denna utbildning du föreslår??!!

 • N skriver:

  David jag slutade läsa dina alias kommentarer för länge sen. Skriv så mkt du vill men jag skiter så hårt i dem. Ditt språk och din ilska finns det psykiatri för. De gör enorma framsteg. Som sagt. Inte en bokstav kommer bli läst och jag uppmanar er alla till detsamma.

 • Erica skriver:

  David. Har du länk till att -Amanda kan bestämma detta?

 • Erica skriver:

  Cilla har du förakt mot kulturutövare? Eller är du bara dum i huvudet?

 • David skriver:

  Vanliga? Du inser att de allra flesta artister och andra kulturutövare knegar på precis som alla andra.

 • David skriver:

  Igår hölls en konsert i England för tusen pers. Som gick jättebra med sektioner där folk stod. Det är den inkompetenta Amanda Lind och övriga regeringen som vägrar ta kulturen på allvar. Kultur behövs. Och jag stödjer dig och alla dina kollegor!

 • Anna skriver:

  👍

 • N dra åt helvete skriver:

  N, du har en 10 årings syn på världen. Allt på längre avstånd än din egen nästipp är oviktigt. Du kan dra åt helvete.

  Du tjatar förövrigt om Pernillas fans.. du själv har kommenterat på ALLA inlägg. Du vet allt om Pernilla och hennes familj. DU ÄR ETT FAN AV PERNILLA.

 • Hanna skriver:

  N, du behöver hitta något annat intresse än att lämna låååånga haranger på Wahlgrens blogg

 • erica skriver:

  N, Amanda är visst ansvarig som minister. Din idioti når nya höjder

 • Erica skriver:

  Är du dum i huvudet på riktigt?

 • Limpaa skriver:

  Vi lever alla i en enorm kris nu,inte enbart inom artistbranchen.
  Må Gud höra böner,
  Amen

 • Meja skriver:

  Vården behöver folk! Gå en utbildning!
  Om du inte behöver göra det för pengarna till dig själv så gör det för samhällets skull.

  Sälj huset i Spanien, sälj alla dyra bilar, ha loppis på alla överflödiga saker och kläder, och hjälp dina kollegor som har det sämre.
  Gör något du själv!!!!

 • Heidi skriver:

  Jag förstår verkligen din och er frustration Pernilla och andra i nöjesbranchen. Självklart ska ni kunna stå upp för er rätt precis som andra yrkesgrupper. Jag jobbar själv inom vården och har haft stressigare under senaste halvåret än tidigare men har ändå sluppit stressen att bli utan jobb. Livet måste gå vidare och vi ska lära oss att leva med det här. Lycka till!

 • Elsa skriver:

  Det var väl ett jäkla gnällande (från artisternas sida). Ta er samman och lär er leva i motgång som vi alla andra vanliga får göra!!

 • Ellinor skriver:

  Så många människor blir arbetslösa i Coronans spår. Tycker inte mer synd om artister. Som sagt man kan försöka skaffa ett nytt jobb…Skulle inte heller vilja gå på konsert eller show nu! Finns viktigare prioriteringar.

 • N skriver:

  Hon är inte ens ansvarig.

 • Helene skriver:

  Läste inte din kommentar först men håller helt med, att Amanda Lind skulle avgå löser inget.

 • Nn skriver:

  Det var det jag skrev nere. Det är artisterna – inte publiken som tar upp problemet. Publiken skiter liksom i nu för de har andra problem.

  Och nej Pernilla. Vår författning funkar inte så att Löfven eller Amanda kan peka med hela handen. De får inte ens införa undantagstillstånd. Allt går att läsa på internet. Det är inte bara instagram :)

 • Helene skriver:

  Det är många som blivit av med sina jobb, butiker, flyganställda etc. Få får man vända sig till a-kassan. Sen förklarade Amanda Lind att det är olika lagar som styr när det gäller folksamlingar i butik resp konserter men du kanske inte hörde henne på nyheterna? Kolla klippet annars, Amanda har inte mandat att själv ändra på dessa.
  Jag är mer orolig för att åka tunnelbanan eftersom jag inte kan jobba hemma. Gå på teater är det minsta jag tänker på och säkert många med mig för jag antar att ni vill ha publik?

 • N skriver:

  Då t.o.m. artister får nog och folk inte får det stöd de trodde på i världens tryggaste land för att den gått till migration som vi inte klarat av, en brottslighet som snart går från territoriell till maffiastruktur så kommer en jävligt stor frustration Breda ut sig hos folket. Den kommer om ni frågar mig drabba två grupper. Politiker och invandrare. Men jag är rädd att kvinnor drabbas också för det är främst deras yrken som förintats i företag som inte kommer tillbaka. Och vår statsbudget klarar inte hur mkt som helst. Vi är dessutom exportberoende till länder som har ÄNNU sämre ekonomi nu än vi. Och usa sen… Även om vi får börja leva någotsånär som vanligt igen kommer världen inte bli sig lik och nöjesindustrin och reklamen är det första om åker. Det drabbar alla artister. Hårt.

 • Cilla skriver:

  Många som har sina jobb kopplade till nöjesbranschen får kanske göra som tusentals andra? Söka sig till andra jobb, vidareutbilda sig osv….Det är ju verkligen inte bara de som förlorat sina jobb – det händer inom andra branscher också!!! Och nöjesvärlden är nog dessvärre lågt prioriterad i mångas tankar o bekymmersvärld just nu….Det finns det som är MYCKET viktigare att tänka på……

 • N skriver:

  Det finns självklart a-kassa för artister. Kring 2025 kommer mpnga kommuner rasa och helt ärligt kommer de tvingas välja mellan äldrevård och förskola tex. Skatterna går till så mkt skit och pandemin slog undan det sista benet för dem. Så jag är med dig.

 • N skriver:

  Sen är spelar Gardell ut hela offerrefistret här. ”Biljettrivare”. Nej. Det är inte ett yrke i sig. Oaktat. Hela den nya tiden kastar ut folk från arbetsmarknaden men nya jobb skapas. Det här har hela historien visat. Tekniken kastar just nu ut förare appropå fordonsindustri som Gardell talar L. 2025 är 1/3 del av NYC taxiflotta förarlös och Scaniaaktien mål är en helt förarlös lastbilsflakets. Drönare ersätter foodoras cyklister. Mc Donalds har tagit bort kassorna. Världen förändras och folk får byta jobb. Giggekonomi är en realitet. Pandemier också.

  Ärligt. Sluta gnäll och agera som massa människor gjort på bla LinkedIn. De anpassar sig och hittar nya vägar. Det är dags för artisterna att göra samma sak. Sluta se er själva som grädde på moset.

  Mitt förslag Pernilla om din ensemble lider ekonomiskt. Dela med dig av alla miljoner du tjänat på WV. Innan bloggen hade du också det kärvt. Du vet hr det känns.

  I den bästa av världar hade all skatt vi betalar sett till att vi var rustade som Singapore var men eftersom genusforskning och statligt stöd till kultur är viktigare än civilförsvar så sitter vi där vi sitter. Kolla om de behöver hjälp o tipsa om andra jobb som tex Foodora. En dag vänder det ju tbk o elektriker mfl kan garanterat hitta andra jobb då folk får pengar igen. Där har Gardell också fel. De andra får vara kreativa. Som vi.

 • Marie Lindahl skriver:

  Förstår eran frustration men själv skiter jag i allt bara jag kan börja gå längre än 100 meter. En fd frisk padelspelare som legat på lassa i Corona.☹️

 • Lisa Johansson skriver:

  Hej. Igen
  Jag är en av de som skrivit om pandemin
  Det är åt h-e att restauranger och andra ställen knöker ihop massa människor på samma fysiska plats under en pandemi vi kanske är i början av. Ingen vet. Varför jag uttalar mig (på flera ställen) är pga riskgrupper i familjen och även sjukvårdspersonal i fam som kämpat i ett halvår nu….samtidigt som man ser bilder där folk samlas tätt tätt i nya trevliga grupper ganska frekvent.
  Har ingen insyn i ev A-kassa för människor i underhållningsbranschen ….men det borde finnas. Har själv freelancat och då försäkrade jag mig mot ev arbetsbrist.
  Resebranschen (alla hotell o flyg), underhållningsbranschen, butiker (till viss del pga webbhandeln)…..osv…..skattepengar från dessa branscher som går till välfärden.
  Nästa offer är nog omsorgsjobben….då det inte pengar kommer räcka till äldre o barnomsorg.
  Ser tyvärr mycket mörkt på framtida samhällsekonomi 😞.

 • N skriver:

  Det kan komma som en chock men ni behövs inte. Inte nu. Just nu går era fans och har helt andra frågor. Får de behålla jobbet? Kommer mormor överleva? Kommer det komma in smitta där
  Pappa ligger? När kan jag bjuda hem vänner igen?

  Att gå och se liveshower är inte jättehögt på listan. Att få Sveriges ekonomi som trots att vi haft mest fri rörlighet i samhället för sämre än Danmark och Finland (Norge släpper i morrn) på fötter göra genom att simulera ekonomin och kulturen är den som kommer längst ner på den listan. Dessutom finns musik film och böcker så ingen är svältfödd på det.

  Jag hör faktiskt inte er publik klaga. Det är ni som klagar. Artisterna. Denna nobla elit som älskar det de gör och får ton av kärlek till sin insta. Jag tror uppriktigt ni ska skruva ner förväntningarna. Scenen kommer hamna långt ner. Varuhus och restauranger kan man inte stänga ner. Det är livsfarligt för ekonomi. Scenen drar inte alls lika mkt till
  BNP. Herre gud kulturen är bitvis skattefinansierad. Så bra går den.

  Jag tror ni artister ska räkna med att gå utan scen till som bäst våren 2021 – troligen längre. Det här kommer bli en rejäl smäll och det kommer märkas på era biljettintäkter då en miljon förlorat jobbet och migrationen kommer kosta allt mer då vi inte kan ta hand om de so. Kommer hit så de dras till organiserad brottslighet som är de enda som kan och vill ta emot dem. Tyvärr :(

  Vår värld är mörk nu och det kommer inte bli bättre på länge. Även dina produktioner och produkter kommer drabbas. Så att ropa nääär får jag spela igen för det är ”orättvist och tråkigt”
  Som du så vuxet sa i AB kommer leda till zip nada. Att förbereda sig på sparande eller iaf uteblivna intäkter tror jag de flesta bör göra. Glöm inte den extr skatten till EU som vi har till 2058. O får S som de vill förmörnhetsbeskatyas du och det kommer kännas rejält. Hoppas vi slipper det dock. Utöver det menar vissa nationalekonomer att det kan bli depression och senast det hände tapetserade man med 50 miljoner mark sedlar på dassen i Tyskland. Sen blev det krig. USA står på randen till inbördeskrig säger sjukt många bedömare nu och händer det blir Kina den störta ekonomin o världen. De har just nu miljoner muslimer i koncentrationsläger.

  Jag är medveten om att du skiter i den världen för det är utanför ditt intresse – alla behöver inte bry sig. Men summa sumarum kan det va klokt att väga in i framtidsplaneringen. Det är ganska illa och det blir värre.

  Men detta givet är inkomstbortfall i kultursektorn en piss i Mississippi. Alla kommer få offra i en pandemi. Jag liknar det vid en form av krig. Och det kommer att komma fler. Du är god för miljoner och kan softa. Men dina kollegor kanske får fundera på alternativ. Sett mer svenskar än nånsin på Foodora cyklarna. Deras blickar är så tomma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Instagram