Funderingar om jobbiga tonåringar….

Hej Vänner!

Solen skiner där ute och trots att jag är meeer än trött på vintern och snö och slask , så är det ändå riktigt vackert ute i dag måste jag säga!

I morse när vi klev utanför dörren, sa Theo till mig ;

– Mamma, hur länge ska den här snön ligga kvar egentligen?!   Jag är TJÖTT på den nu!

Ha,Ha. När till och med  pulka-barnen börjar tröttna på vintern, då har den pågått för länge! 😉  Theo som dessutom sluppit två veckors snö , när vi var i Thailand, borde ju inte klaga. Men tydligen tycker han att det räcker med vinter nu…!

Men när solen skiner , blir man genast på bättre humör!

Jag blir faktiskt sugen på att stänga ner datorn och ge mig ut på en långpromenad istället! :-)  Måste bara tvätta, bädda, städa mitt dressingroom, sortera papper och räkningar, svara på mail och lite annat tjafs först, innan jag kan ge mig iväg dock…..

Jag måste också sätta mig och skriva ett mass-sms till Biancas kompisar med en lååång listakläder, väskor, smycken och skor som jag saknar här hemma….!  SUCK! Saken är den att det är ingen som har TAGIT dessa saker , utan det är min glömska och lätt blaséiga tonårsdotter som antingen GLÖMT dessa saker när hon har sovit över hos kompisar eller så har hon LÅNAT UT DOM till sina vänner och sen GLÖMT att be om att få dom tillbaka…..

Och jag som gillar att ha ordning bland mina grejer , blir vansinnig när jag ska ha på mig något ur garderoben, och det inte FINNS där!!

P :   – BIANCA!! Har du sett min nya kavaj från Zara??!

B :   – Eeeh, nej , jag tror inte det..!

P :   –  Men jag har ju aldrig använt den och senast jag såg den så hängde den i garderoben!!

B :    – Eeeeeh …. Ja ha, DEN?!   Eh , den lånade jag i lördags och råkade glömma hemma hos Siri… Sorry!!

P :   –  Men kan du åka och hämta den hos henne då tack, för jag behöver den i kväll när jag ska jobba!

B :    – Men dom har åkt på semester och kommer inte hem fören om två veckor….

P :     –  Aaaargh! Men Bianca! Jag behöver ju den NUU!

B :     – Varför det?!   Du använder den ju ändå aldrig!  Du sa ju själv att du aldrig haft den. Då är det väl bättre att jag har den , så den kommer till användning. Dessutom så KÖP inte kläder som du vet är MIN stil , för då vet du ju att jag kommer att vilja ha dom!!

RIDÅ.

Det slutar liksom alltid  med att det är MITT fel till slut…….??!

Detta problem delar jag säkert med många andra mammor och tonårsdöttrar! För att inte tala om systrar som lånar av varandra och sen inte lämnar tilllbaks grejerna! Tack o lov att jag bara haft bröder, så det problemet hade inte vi hemma. Och MIN mammas garderob var jag aldrig riktigt sugen på  (sorry mamma!) – förutom i utklädningssyfte då förstås! 😉

Så det här är alltså straffet man får för att man är en cool mamma som gillar mode och har en sjysst klädsmak – som uppenbarligen uppskattas av dottern…!  :-)

Och jag som VILL låna ut mina kläder!  Både till Bianca , mina vänner och hennes vänner!  Jag tycker ju att det är KUL att hjälpa till och lånar gärna ut mina grejer när det vankas fest eller maskerad!  MEN jag vill få tillbaks grejerna också!  UTAN att behöva tjata!! 👿

Så nu funderar jag på att helt byta stil och bara ha små trevliga tantdräkter och knytblusar i min garderob , så att nästa gång Bianca öppnar garderobsdörren för att kolla in morsans ”coola” utbud, kommer hon att stänga den lika snabbt – och snopet gå därifrån utan minsta lilla strumpa i handen…!   He. He. He….. 😈

  Jag har ju en nybliven tonåring TILL i huset , och jag börjar redan se dom här tendenserna komma, när det ska argumenteras om allt…!

  När jag ber Benjamin att STÄDA i sitt rum och plocka upp alla kläder från golvet och HÄNGA in dom i garderoben istället. Så städar han genom att ta ALLT han ser i klädväg – smutsigt som rent – och slänga ALLT i tvättkorgen!  Vilket innebär att jag får tvätta redan tvättade kläder en gång till! OM jag inte är uppmärksam och upptäcker detta i tid!  Men då får jag istället sitta och sortera varenda plagg i tvättkorgen och kolla av om det är rent eller smutsigt.   Och HUR kul är det på en skala…?!

  När jag tar upp detta med sonen i fråga och påpekar att flera av kläderna i tvättkorgen faktiskt var oanvända och RENA!

  Så svarar han :

  – Men jag provade skjortor i morse och hade bråttom , så jag slängde dom som jag inte skulle ha på mig på golvet. Och eftersom dom har legat på golvet nu, så är dom ju smutsiga ju!

  Jag säger som ungarna : ORKA!!!


  Jag måste därför bara få dela med mig av det här sköna inlägget som före detta tonårsmamman EVA har skrivit till mig , apropå jobbiga tonåringar!

  Jag kände igen mig såååå mycket i det du skrev!!  Skönt att veta att man inte är ensam…!

  ————————————— Så här skrev EVA:

  Mina döttrar är nu 29 och 34 år.Men minns det som igår, den jobbiga tonårstiden.

  Min äldsta dotter var lugn och förståndig under sina småbarnsår, ja fram till 12-13 år.
  Sen var det som att trycka på en knapp.Omvandlingen kom såå snabbt.

  Jag minns den dagen jag förstod att hon ”var i tonåren”.En vårdag stod dottern i vårat matrum och skulle berätta något för mej.Hon stod mot väggen på ett ben, samtidigt som bägge armarna flaxade runt kroppen. Hon pratade fort och med ett nytt vokabulär.Hon ba å så sa ja ba… Det var en hel kakafoni med ord och jag begrep inte mycket av hennes berättelse. Så jag frågade vad hon sagt.
  Då startade hennes tonårsperiod. Hon sprang storgråtande in på sitt rum och smällde igen dörren.Jag var ju såå dum som inte fattade någonting…

  Tonåringen hade också lösningen på nästan alla världsproblem. Och hon skulle skriva brev till beslutsfattarna.
  Reste hon sej från matbordet så föll stolen med en duns i golvet. Och även hon ibland.Därför att hon alltid satt på sina fötter på stolen och alltid fick in fötterna i spjälorna på stolen.
  Innan vi gick på föräldramöte, fick vi en förmaning – säg ingenting.
  Reta den explosiva 5 år yngre systern till vansinne var ett dagligt inslag i vårt hem.Lillasyster blev så arg att hon kunde slänga vad som helst i golvet. Radion, väckarklockan mm.
  När vi blev förbannade och undrade vad hon höll på med och att hon som var 5 år äldre, borde ha andra intressen än att ständigt retas med lillsyrran.HerreGud vad tårarna sprutade och dörren till hennes rum smällde…Vi var såå dumma som alltid höll med den lilla skitungen.

  Precis all mat skulle dissikeras på tallriken.Och hon lurade i syrran att bli likadan.Hur kan du äta ägg?Vet du inte att äggen kommer från arslet på hönan? Och hur kan du äta kaviar?…Och korven var malda koögon.
  Sen var det bara mina hemmalagade köttbullar som dög.
  När storasyster var 20 år åkte hon till Wahington DC som aupair.Den dagen hon ringde hem och sa: Vi har varit på IKEA och ätit köttbullar, potatis och lingonsylt. Och det var såååå gott.
  Då kände jag YES, dottern har växt när hon lämnat hemmets trygga vrå.

  Att ”råka” komma in i tonårsrummet kräver balans och mod.Att låta bli att snubbla över allt som ligger på golvet, kräver att man har tungan rätt i munnen…

  Och högen med tvätt på golvet – vad är rent – vad är smutsigt? Lika bra att tvätta allt…

  Jag kände ibland att blir min explosiva yngre dotter ännu jobbigare i tonåren, då flyttar jag. Jag orkar INTE.

  MEN något hände med henne.Hon blev lugnare och förståndigare i tonåren, från att ha varit som en mina.

  Jag tror att mor dotter har jobbigare konflikter än far och dotter har.
  I vår familj visste döttrarna precis hur dom skulle linda pappsen runt lillfingret… Han var mer medgörlig och mer rädd för konflikter. Jag var den som stod för ordning och reda. Och fick ta konflikterna.

  Idag kan vi skratta åt ”eländet” när vi tittar i backspegeln.Mina döttrar har i vuxen ålder blivit varandras bästa vänner.Dom är lika tajta som enäggstvillingar.

  Min äldsta dotter har en son på 1 1/2 år och blir om någon vecka tvåbarnsmamma.
  Och en vacker dag blir ju hon tonårsmamma.En som inte förstår nååågot…Och som dessutom kokar ägg som kommer från arslet på hönan…

  Så Pernilla jag förstår precis vad du menar med att hellre ha tio jobbiga bebisar än EN jobbig tonåring.

  Men det blir bättre sen – typ någon vacker dag…

  Skrivet av: Eva. 2011-02-04 01:40

  ——————————————————-

  TACK EVA , för din berättelse!

  Jag tycker det är sååå kul att läsa det ni skriver till mig! Och är också så himla glad  att jag verkligen har bloggläsare i alla åldrar! Det visar den här sköna kommentaren från EMMA , ang mitt förra inlägg om hur jag längtar tills den jobbiga tonårstiden är över här hemma….:

  —————————-

  Hej Pernilla.

  Haha! Kan tänka mig att väääääldigt många tonårsföräldrar önskar precis som du ;-)

  Jaja, nångång ska vi väl bli som folk iallfall! :-)
  Kraaam på dej Pernilla<3

  Skrivet av: Emma, tonåring 😉 – eeeaa.blogg.se 2011-02-04 19:03

  —————————————————————-

  Ja, det är inte lätt att vara tonårsförälder , men det är nog fan inte lätt att vara tonåring heller…!   (Eller hur , Emma…?!) 😉

  Vi Tjatiga tonårsmorsor (och farsor) kan vara ganska o-charmiga vi med ibland…!

  46 reaktioner på “Funderingar om jobbiga tonåringar….”

  1 2 3 4
  • Anna skriver:

   Ibland tycker jag att vissa samtal låter som om mamma och tonåring är lika gamla?? Våga vara vuxen för guds skull!

  1 2 3 4

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Instagram