Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

322 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 5 6 7 8 9 19
 • Aj skriver:

  Jag lider av samma sedan många år. De senaste åren har jag fått det minst en gång i månaden. Är ensamstående med ett litet barn också, inte det roligaste när detta kommer och barnet måste se mig i panik kräla på golvet, svettas, spy och slutligen svimma av smärta (OCH JAG KAN INTE GÖRA NÅT ÅT DET!!). Mitt är inte bara på natten heller längre utan det har börjat komma på dagen och hur jävla roligt är det att försöka förklara för människor liksom. Det är fruktansvärt att svimma av det här och inte vet varken ut eller in av smärta.. känns som att någon kör in en kniv i röven på en och vaakumförpackar den där… hemsk känsla. Tack för att du lyfter det iallafall.. kanske gör det enklare för andra drabbade att våga berätta- och på så vis för omgivningen att få chans att veta/förstå. Just haft en attack där jag fick säga att jag hade kramp i magen för det var liksom inte läge att säga som det var, men det känns ju egentligen förjävligt att det ska vara så att man känner att man behöver ljuga om var smärtan sitter och att ingen någonsin som man försökt förklara för förstår vad man menar. Jag är just nu helt knäckt.

 • Paloma.camilla74@gmail.com skriver:

  Jag vet exakt vad du går igenom och det är en fruktansvärd smärta. Jag har haft detta sedan unga år och kan vid 40 års ålder inte påstå att det blir bättre med åren. Smärtan går inte att vänja sig med, den är så lamslagande varje gång och varje gång så försöker jag hitta på något som underlättar..
  Detta uppkommer ofta vid motion, då det ofta ”trycker” på och man inte kan ta sig till en toalett där man kan hantera det som händer. Ja du vet ju.. Och när man då får dessa kramper mitt i löparspåret och inte direkt kan uttrycka sina problem till dem som stannar och undrar…. Skitprat är ju inte direkt man inleder ett samtal med någon man inte träffat någon gång? Man får alltid dra någon snygg om- dålig kondis… Sprungit för fort eller något sånt snyggt!
  Mina kramper avtar om jag tömmer tarmen, men hur lätt är det när man varken kan sitta, klämma, slappna av eller på något annat sätt få det att fungera under smärttillståndet!
  Delar gärna mer med dig då detta är något som är svårt att förstå om man aldrig känt på det …
  Camilla

 • Rolle skriver:

  Hej Pernilla,
  jag jobbar med hälsokost och magnesium skulle kunna vara en lösning, Apoteket har en tablett med bra upptag (inte magnesium oxide) Börja med lite hög dos (rekomenderat intag är 375 mg) ca: 6 tabletter om dagen i början, 2 tabletter 3 gånger om dagen. Det är en tuggtablett som är rätt okay så det borde inte vara något problem. Drick gärna lite vatten varje gång du tagit dom för det är också bra. Har inte någon erfarenhet av just den här typen av kramper men det kan vara värt att prova , eller? :-) Och, om det fungerar vill jag ha en danslektion med mamma som partner och Benjamin som lärare… :-) Men ett tack funkar också. Hoppas iaf att du blir av med problemet på något sätt. Sköt om dig!

 • Lina skriver:

  Hej, vet precis vad du pratar om!Fick min första kramp dagen efter förlossning(3,5 år sen),brukar komma på kvällen för mig och sitter i 20 min.Tror jag ska dö varje gång

 • Maja skriver:

  Det finns en salva med Nitroglycerin som kan hjälpa. Du måste dock ha ett recept.

  • Karin skriver:

   Jag har också haft det här helvetet men fick tips av min gynekolog att använda ett receptfritt läkemedel som heter Xyloproct. Ta 2st och för in i ändtarmen och vänta några minuter så brukar det släppa. Jag brukar räkna högt från 100 neråt för att koncentrera mej på annat. Man blir gasig i magen dan efter men allt är bättre än krampen iaf.

   • Ännu en Karin skriver:

    Här kommer ett svar från en annan Karin och ett antal år senare med. Men jag lider av detta hemska problem jag med sedan ca 20 år tillbaka, och jag är 49år nu. Då det gör så ont så man inte vet om man ska sitta,stå,gå eller ligga och jag får oftast detta dagtid med, så har jag själv upptäckt det som din gynläkare hade tipsat om, fast jag föredrar Scheriproct ( framför Xyloproct) och brukar även ta Xylocainsalva på toppen av supparna med, denna salva är ju lite bedövande och kan även användas vid hemorrojder, så då borde de ju vara ok att användas vid detta problem med. Så när jag tagit dessa suppar, så brukar det faktiskt lugna sig inom ca 5 minuter. Annars brukar det hålla i sig mellan 30-60 minuter för mig. Så har jag inte dessa suppar hemma så är det panik. Hoppas att detta kan vara till hjälp för någon som söker info om detta 😁

 • lena skriver:

  Ja jag vet hur det känns för jävligt tycker du är strong som går ut med denna skitåkomma som jag vet många lider av…har haft eländet i 20år nu…värst är det om man är ute o går då måste jag lägga mig ned typ på en parkbänk eller nåt…en gång gick jag in på en villatomt o la mig på deras veranda tur dom inte va hemma…menmen vad göra….många kramar lilla jag

 • Ann-sofie skriver:

  Hej!
  Jag har samma sak, min syrra även hon. Jag själv går upp och tar en alvedon eller liknande värktablett och då går det över. Kram till er alla!!

 • Ingela skriver:

  Så ljuvligt att läsa. Tack för att du delar med dig. I många år trodde jag att det var fel på mig! Har talat med varenda läkare jag mött och inget visste nåt. Jag läste tipset om att gå och trycka ut en …. Korv (för inte får man skriva bajsa? :) ) Det finns även en sak till som lindrar och som kanske är lättare (och roligare) och det är att få en riktig orgasm. Det göra att kramperna släpper.

  Nu när jag läst kommentarerna så ska jag definitivt testa magnesium…

  Allt gott till alla här, både Pernilla och alla som följer. Kram

 • Mona skriver:

  Hej Pernilla, tack för att du berättade, så man fick reda på vad man lider av!! Fy fanken vilken smärta! Har haft detta säkert i 25 år och när jag pratat med sjukvården ser dom ut som frågetecken, såklart man tror man är onormal!!
  Kommer och går i perioder, men har märkt för min del att paracetamol (alvedon) drar igång kramperna. Ibuprofen är lite bättre, så de kan jag ta vid enstaka tillfälle. Sen vet jag också att om jag äter mjölmat (bröd, pasta etc) under en period så blir det sämre, krampar oftare då! Glutenfritt spelar ingen roll. Så undviker jag dessa så kan jag klara mig ganska länge utan kramper. Tills det bara kommer som en blixt igen! Äter magnesium men har kramp ändå ibland.
  Ser att vi är många som har detta, skönt att inte vara ensam om detta, så tack än en gång för att du berättade.
  Sköt om dig/Mona

 • Stefan skriver:

  Tack för att du delade med dig, jag trodde nästan att jag var ensam om det.
  Har haft dessa problem i flera år och inte ens min husläkare har kommit med något som helst förslag på vad det kan bero på. Han föreslog hemmoroider vilket inte är fallet…

 • Wick skriver:

  Jag har haft exakt samma sen jag va liten! Och nu är jag snart 31… har aldrig vågat säga något för det låter ju helt sjukt med kramp i… iiiiiiii rumpan…

 • Mia skriver:

  Jag har haft precis samma problem. Första gången hjälpte det med xyloproctsuppar och salva men när det kom tillbaka med förnyad kraft ett par år senare så hjälpte ingenting.
  Jag led i ett år varje dag, varje natt för jag hade även under dagtid.
  Till slut fick jag komma och få Botox (som jag såg några andra fått) som då var ett försök. Efter några behandlingar så blev jag bättre för att sen klinga av och nu har jag varit symptomfri flera år men har nyss återigen fått känningar.
  Den här gången tänker jag inte lida så länge utan hoppas kunna få hjälp tidigare.
  Lycka till Pernilla och alla ni andra som lider i tysthet.
  Kram

 • qasa_64@hotmail.com skriver:

  Hallååå!!!
  Tack såå mycket för att du, Pernilla, ”kommit ut ” med detta problem.
  Har själv lidit i säket 20 år med detta o blivit undersökt och inget fel har hittats.
  Inget namn eller mediciner har jag fått hjälp med.
  Jag får kramper efter att jag somnat och har då kollat på klockan, runt samma tid varje gång.
  Ingen i min vänskapskrets har hört talas om nått liknande. Trodde många år att det var hemoröjder man drogs med, men icke.
  Ett TIPS som jag tycker fungerar, är att gå på toa o tvinga mig att trycka ut en….hmm korv, då släpper det.
  Har aldrig svimmat av smärta, men mått illa o kräkts.

  Åter igen Tack Pernilla och Alla ni andra för bra tips!!!
  Kram Åsa K

 • Malin skriver:

  Jag har också dessa besvär sen några år tillbaka. Och precis som de flesta skriver så trodde jag att jag var ensam om detta. Tack för att du delar med dig.

  • Tommy Persson skriver:

   Hej!
   Jag är en man som i några år också haft problem med kramper kring analkanalen. Jag har provat injektioner med Botox som kan ges var 3.e månad för att få analmuskulaturen att slappna av. Effekten fås först efter ett par veckor och kvarstår ofta ca 3 månader.
   Då muskulatur krampar, ex. i ett ben, vill man sträcka ut muskulaturen. Jag kom då på idén att i analkanalen placera en tampong för att försöka sträcka ut muskulaturen i kanalen. Jag klipper av banden på tampongen och för in den breda sidan först. Jag tycker att detta hjälpt mig.och jag har inte fått Botoxinjektioner sista året.
   Mvh/Tommy

 • Mia skriver:

  Tack tack tack! Trodde faktiskt jag var ensam och att det var en förlossningsskada.. började efter barnen och kan komma närsomhelst, på jobbet, hemma, på stan… Gör så fruktansvärt ont att ögonen tåras. Som tur var har jag bara 20-30 sekunders anfall och jag sätter dem i samband med mensen, iallafall oftast då. Hoppas det går över för dig och att vi får en ÄNDA på eländet ! :) tack igen!

1 5 6 7 8 9 19

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram