Kristallsjukan

Hej vänner.

Ledsen att det har varit tyst här på bloggen ett tag, men jag har som jag tidigare berättat drabbats av en ny omgång av Kristallsjukan – som jag dessutom får lite då och då.

Denna gång är den dock mycket värre och har hållit i sig mycket längre än vid tidigare gånger.

Allting snurrar och har har  yrsel och illamående , vilket gör att jag  inte har kunnat skriva till er dessvärre.

 

facetune_18-09-2018-19-42-56.jpg

 

Har pallat med yrselattackerna ett bra tag nu, men i går  slog de ut mig helt!

Jag försökte jobba på som vanligt – men det gick bara inte.

Konstant snurrig, illamående & svag. Filmteamet var här och vi skulle spela in synkar  (när jag sitter still i en soffa och pratar ) Men inte ens det klarade jag av.

Eftersom det nu var så mycket värre och konstant, så fick det bli en sväng till Akuten istället för Synk.

Men världens bästa producent Johan Pråmell,  som skulle ha synkat mig –  följde med mig till Akuten istället.

Så himla omtänksamt & gulligt!!! 🙌🏼❤️🙏

Han satt på en hård pall bredvid min säng under alla timmar vi var där , medan jag låg på en brits och försökte sova bort yrseln och illamåendet.

Läkarna tog alla möjliga prover och konstaterade till slut att det fortfarande ÄR Kristallsjukan – bara att den har gått in i en ny fas….!

Fick åka hem på kvällen , och ligger nu hemma och tar det lugnt och vilar och gör mina ”övingar” som behövs för att ”skaka tillbaka” kristallerna där de hör hemma.

 
img_4097-1.jpg

 

Det går ju heller inte att frångå det ironiska i att jag nu har lidit av Kristallsjukan konstant , sedan vi vann våra två orangea Kristallen-priser på Kristallen-galan för ”Wahlgrens Värld”…!   💎💎🙈😩😅

 

Nu ska jag lägga ner datorn (blir illamånaden bara av att skriva detta)  och vila , vila , vila! Längesedan jag kände mig så här svag g, faktiskt…. :-(

Tusen tack alla gulliga bloggläsare för er omtanke och tack till alla som också haft Kristallsjukan, för alla tips & råd!!!

Har gjort övningarna som sagt,  och fortsätter med det även om det är hemskt ibland att göra!

 

Det här är Kristallsjukan : 

 

Vanliga symtom vid kristallsjuka är yrsel som kommer när du vänder eller vrider på huvudet, så kallad karusellyrsel. Om du sitter upp kan du även känna dig yr när du lutar huvudet framåt eller bakåt. Yrseln brukar vara från några sekunder upp till en halv minut. Den kommer sedan tillbaka när du gör samma rörelse igen.

Karusellyrsel ger en känsla av att rummet snurrar trots att allt står stilla. Det är samma känsla som du får om du snurrar runt snabbt och sedan plötsligt stannar.

Ofta rör sig ögonen ofrivilligt när du blir yr av kristallsjuka.

När känslan av yrseln kommer kan du ha problem med balansen, bli illamående, ha svårt att gå rakt och ha svårt att fokusera blicken.

Det är vanligt att symtomen börjar på morgonen. Till exempel kan du märka av dem när du sätter dig upp eller om du vänder dig om för att stänga av väckarklockan.

 

Behandling:

 

Behandlingen kallas repositionering och går ut på att du vrider och lutar huvudet på olika sätt så att kalkkristallerna i örat faller tillbaka på plats. Oftast får du ett program med rörelser som du ska göra hemma av en sjukgymnast eller läkare. Du kan också få behandlingen på en mottagning. Då får du sitta eller ligga på en brits och behandlaren hjälper dig att röra på huvudet på ett systematiskt sätt så att kalkkristallerna i örat faller på plats. Vissa sjukgymnastmottagningar, fysioterapeutmottagningar och öron-näsa-hals mottagningar har en särskild stol för behandling av kristallsjuka. Då sitter du fastspänd medan stolen vrids och snurrar i alla riktningar.

Efter behandlingen blir de flesta fria från besvären men vissa kan känna sig lite ostadiga. Det är inte farligt och går över av sig själv efter någon dag.

58 reaktioner på “Kristallsjukan”

1 2 3 4
 • Mikaela skriver:

  Krya på Dig kära, kära Solsråle❗️🍍❤️

 • Sigrid skriver:

  Vila ordentligt och krya på dig! Kram

 • madde skriver:

  Hej

  Lider med dig testa denna variant den räddade mig när jag hade kristallsjukan

  https://www.youtube.com/watch?v=p1NVrGkBTjs

 • Anna skriver:

  Inte kul med kristaller som löper amok.
  Sjukgymnast är vad som hjälpt mig.
  Var också uppmärksam på att flyga kan påverka negativt, tryckförändringar…
  Hoppas det går över snabbt!

 • Wv-fan skriver:

  Finaste Pernilla!
  Hoppas du nu får all återhämtning du kan och försök att inte känna press. Dina fans finns kvar och vi sviker dig aldrig.
  Lättare sagt än gjort att inte känna press. Det kan vara svårt att att få till en harmonisk och avslappnad vila vissa dagar. Kroppen strejkar men sinnet är frustrerat och vill bara upp på benen och leva på som vanligt. Inte minst med tanke på diverse åtaganden i livet.

  Hoppas nu dina nära och kära pysslpar om dig. Dina fans sänder varma hälsningar till dig. Vi vill nu bara att du ska få vila och återhämtning. Kom ihåg att gråt frigör oxytocin, lugn – och ro hormonet. Att kunna gråta en skvätt är oftast bra för mig i alla fall.

  Stor kram och krya

 • Rebecca skriver:

  Krya på dig och hoppas att du snart känner dig bättre! Jag har en fråga, när jag var barn följde jag dig och Niklas i Nicke och Nilla. Nu undrar jag och det finns att få tag på dom avsnitten någonstans. Skulle vilja visa det för mina döttrar!
  Kram Rebecca

  • Nicklas skriver:

   På youtube finns lite av varje från Nicke & Nilla-åren. Inte alltid bästa ljud och bild kanske men det duger gott! 😁 Testa!

 • Anna skriver:

  Hej fina Pernilla 💕
  Förstår precis hur du känner dig , har haft precis det samma … den är hemsk , kristallsjukan…
  Jag åt postafen för åksjuka , om du inte prövat de,
  så gör de… det hjälper mot gunget och snurret …
  Vet att detta är skit jobbigt … men håll ut …
  Annars leta efter Ng specialist på detta , övningarna
  är viktiga , men jobbiga …
  Hoppas du mår bättre snart 💕
  Vila,vila,vila, tyvärr kan det bli värre av stress

  Många styrke kramar till dig , finaste
  Postafen finns på apoteket , receptfritt och hjälper

 • Catharina skriver:

  Krya på dig fina Pernilla och känn ingen press för bloggen. Vi finns alltid kvar. Stor Styrkekram

 • Lena skriver:

  Usch och fy för kristallsjukan! Försök få en tid på Hörsel- och balanskliniken på Karolinska sjukhuset. Jag fick en tid där när jag hade haft flera omgångar med kristallsjukan, efter det besöket har jag i princip inte haft några besvär. Krya på dig!

 • Anne skriver:

  Stackars dig 😢. Hemskt med yrsel. Besvären blir även värre när man böjer huvudet frammåt t.ex med mobilen. Varning alla unga Håll därför upp mobilen. Dom hade förr någon slags gungstol som du swingades i för att rätta till det Krya på dig Pernilla🤗

 • Palma skriver:

  Hemskt, har haft exakt samma :/ Krya på dig Pernilla!

 • Ingela skriver:

  Hej pernilla
  Kramar i massor till dej och ta hand om dej nu å vila å ta det lugnt , vi finns kvar när du mår bättre sen , krya på dej kära du! 💐

 • Malin skriver:

  Massa styrkekramar till dig fina Pernilla ♥♥ Krya på dig!

 • Mia skriver:

  Fina Pernilla! Hoppas att du mår bättre snart! Hemskt och vara illamående och yr!
  Se till och vila nu bara och stressa ner, så gott de går med alla dina åtaganden 😊

 • Conny Stavros skriver:

  Hello!
  ☀️En stor varm kram till dig Pernilla.
  Krya på dig, vila dig i form…

1 2 3 4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram