Kristallsjukan

Hej vänner.

Ledsen att det har varit tyst här på bloggen ett tag, men jag har som jag tidigare berättat drabbats av en ny omgång av Kristallsjukan – som jag dessutom får lite då och då.

Denna gång är den dock mycket värre och har hållit i sig mycket längre än vid tidigare gånger.

Allting snurrar och har har  yrsel och illamående , vilket gör att jag  inte har kunnat skriva till er dessvärre.

 

facetune_18-09-2018-19-42-56.jpg

 

Har pallat med yrselattackerna ett bra tag nu, men i går  slog de ut mig helt!

Jag försökte jobba på som vanligt – men det gick bara inte.

Konstant snurrig, illamående & svag. Filmteamet var här och vi skulle spela in synkar  (när jag sitter still i en soffa och pratar ) Men inte ens det klarade jag av.

Eftersom det nu var så mycket värre och konstant, så fick det bli en sväng till Akuten istället för Synk.

Men världens bästa producent Johan Pråmell,  som skulle ha synkat mig –  följde med mig till Akuten istället.

Så himla omtänksamt & gulligt!!! 🙌🏼❤️🙏

Han satt på en hård pall bredvid min säng under alla timmar vi var där , medan jag låg på en brits och försökte sova bort yrseln och illamåendet.

Läkarna tog alla möjliga prover och konstaterade till slut att det fortfarande ÄR Kristallsjukan – bara att den har gått in i en ny fas….!

Fick åka hem på kvällen , och ligger nu hemma och tar det lugnt och vilar och gör mina ”övingar” som behövs för att ”skaka tillbaka” kristallerna där de hör hemma.

 
img_4097-1.jpg

 

Det går ju heller inte att frångå det ironiska i att jag nu har lidit av Kristallsjukan konstant , sedan vi vann våra två orangea Kristallen-priser på Kristallen-galan för ”Wahlgrens Värld”…!   💎💎🙈😩😅

 

Nu ska jag lägga ner datorn (blir illamånaden bara av att skriva detta)  och vila , vila , vila! Längesedan jag kände mig så här svag g, faktiskt…. :-(

Tusen tack alla gulliga bloggläsare för er omtanke och tack till alla som också haft Kristallsjukan, för alla tips & råd!!!

Har gjort övningarna som sagt,  och fortsätter med det även om det är hemskt ibland att göra!

 

Det här är Kristallsjukan : 

 

Vanliga symtom vid kristallsjuka är yrsel som kommer när du vänder eller vrider på huvudet, så kallad karusellyrsel. Om du sitter upp kan du även känna dig yr när du lutar huvudet framåt eller bakåt. Yrseln brukar vara från några sekunder upp till en halv minut. Den kommer sedan tillbaka när du gör samma rörelse igen.

Karusellyrsel ger en känsla av att rummet snurrar trots att allt står stilla. Det är samma känsla som du får om du snurrar runt snabbt och sedan plötsligt stannar.

Ofta rör sig ögonen ofrivilligt när du blir yr av kristallsjuka.

När känslan av yrseln kommer kan du ha problem med balansen, bli illamående, ha svårt att gå rakt och ha svårt att fokusera blicken.

Det är vanligt att symtomen börjar på morgonen. Till exempel kan du märka av dem när du sätter dig upp eller om du vänder dig om för att stänga av väckarklockan.

 

Behandling:

 

Behandlingen kallas repositionering och går ut på att du vrider och lutar huvudet på olika sätt så att kalkkristallerna i örat faller tillbaka på plats. Oftast får du ett program med rörelser som du ska göra hemma av en sjukgymnast eller läkare. Du kan också få behandlingen på en mottagning. Då får du sitta eller ligga på en brits och behandlaren hjälper dig att röra på huvudet på ett systematiskt sätt så att kalkkristallerna i örat faller på plats. Vissa sjukgymnastmottagningar, fysioterapeutmottagningar och öron-näsa-hals mottagningar har en särskild stol för behandling av kristallsjuka. Då sitter du fastspänd medan stolen vrids och snurrar i alla riktningar.

Efter behandlingen blir de flesta fria från besvären men vissa kan känna sig lite ostadiga. Det är inte farligt och går över av sig själv efter någon dag.

58 reaktioner på “Kristallsjukan”

1 2 3 4
 • Anna skriver:

  Usch vad hemskt din stackare! Det är så jobbigt när man inte känner sig bra och tänk vad man värdesätter att sedan få känna sig som vanligt. Du behöver kanske en paus också. Krya på dig och ta det lugnt!

 • MARINA skriver:

  hej pernilla jag har me kristallsjukan krya på dej

 • Malin skriver:

  Krya på dig! ❤️🌹kanske ett tecken från kroppen att slå av på takten lite. Kram

 • X skriver:

  Inte för att jag vet, men jag skulle tro att dina besvär till stor del är stressrelaterat (därmed inte sagt att det i samtliga fall alltid beror på stress). Och mot det finns dessvärre endast ett verksamt botemedel… Hoppas att det löser sig (det tror jag säkert).

 • Eva skriver:

  Jag lider av samma sak just nu så jag vet vad du går igenom, det är minst sagt besvärligt. Krya på dig! 💕

 • Monica Kirch skriver:

  Har haft detta även min Mor och syster, gick till en bra sjukgymnast som lärde mig hantera detta, var värst när jag skulle lägga mig även när jag skulle gå upp, ena gången varade detta ett par veckor,nästa gång i ett halvår kunde bara ligga på vänster sida flyttade jag mig bara lite så gick allt runt, men fick också lära mig att har man för mycket i kring sig så så kan man drabbas ungefär som om man går in i väggen som de säger, var rädd om Dig nu. Kram

 • Lotta skriver:

  Ta hand om dig, krya krya kram ❤️

 • M skriver:

  Hoppas läkaren kollade inne örat, jag gick så i ett år ingen visste vad det var till slut skickade en läkare mig till öron specialist, och fann en stor vaxpropp som satt fast där. Den togs bort och yreln försvann..här gick man ett år å ingen fatta å kolla inne örat.

 • Frida skriver:

  Jag har också haft kristallsjukan från och till i 5 år! Det jag har lärt mig är en balans mellan vila och aktiviter. Blir man för rädd och göra saker så blir man begränsad och det blir värre. Våga utmana ibland mitt i vilan. Hoppa studsmatta är bra för kristallerna, öronproppar när man badar mm

 • Åsa skriver:

  Jag har två kompisar som drabbas av kristallsjuka då och då, och nästan alltid när de har haft en stressig period på jobbet eller privat. Den brukar ge med sig när de förstår att de måste ta det lugnare.

  Krya på dig!

 • PERNILLAS STÖRSTA FAN MALIN skriver:

  Kära pernilla jag fick vetat av min fästman som skickade sms till mig att du fått kristallsjuka och jag blev orolig men det är viktigt att du vilar dig för du har jobbat otroligt mycket och jag håller tummarna att du mår bättre snart va rädd om dig stor kram Malin

 • Helena skriver:

  Var rädd om dig 🌹!

 • Cecilia skriver:

  Krya på dig Pernilla!! Vila och ta hand om dig! Kram❤️

 • Susanne skriver:

  Hej! Det låter nästan mer som du lider av Menieres disease.. det är också en yrsel sjukdom kombinerar med illamående. Den kommer i skov och man kan också få tinnitus under anfallen. Googla på det. Så obehaglig med yrsel, hoppas du mår bättre snart.

1 2 3 4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram