Många munnar att mätta

Hemmamys hos oss är nu mer  lika med att hoppa ur jeansen och dra på sig sin gosiga Ziperall! Vi får liksom turas om att använda dom, för alla vill ha dom. Inklusive Biancas kompisar…! :-)


Clara , Hjördis och Bianca ♥

Jag älskar när Bianca och hennes kompisar hänger här hemma och bara ligger och skrotar i soffan! Jag vill att vårt  hem ska kännas levande och att barnens kompisar alltid ska känna sig välkomna!  Vill dom gå och ta  sig en macka eller en dricka i kylen så är det bara att göra det.

Mina föräldrar var alltid väldigt generösa mot oss barn och våra vänner och vi hade ofta kompisar som åt middag med oss eller sov över. Vilket kanske inte är en självklarhet för alla.  Det hände nämligen ofta när jag som barn var hemma hos kompisar och lekte, att deras föräldrar sa : Tyvärr Nilla, men nu måste du gå hem, för nu ska vi äta middag.   Hemma hos oss ställde man bara fram en extra tallrik!  

Och som vuxen nu och mamma till fyra hungriga ungar med lika hungriga kompisar, så gör jag likadant. Jag skulle aldrig komma på tanken att skicka hem barnens vänner för att vi ska äta – eller låta dom sitta och vänta inne på barnens rum medan vi i familjen äter middag – vilket också ofta hände mig som barn. Däremot kan jag säga nej om det är för många kompisar här och maten dessvärre inte räcker. Men EN extra tallrik ska man iallafall alltid kunna få till av familjens middag tycker jag!   Annars har man varit väldigt snål med portionerna….!

Eller –  som min pappa brukar säga :

”Hellre äter jag själv än ser mina barn svälta!”   😆

Gårdagens middag: Kyckling skuren i bitar( då räcker det till fler) steks ihop med grädde, soya, persilja, salt och peppar. Stekt sparris och champinjoner som tillbehör, och alltid en stor sallad!  (Men sallad och bröd mättar man många munnar om maten nu inte skulle räcka…!) 

68 reaktioner på “Många munnar att mätta”

1 3 4 5
 • Carina skriver:

  Nja snål med portionerna? Beror väl på vad man lagat för mat. En stor gryta räcker säkert till flera, men oftast lagar man ju så det mesta går åt, nåt hum har man ju på hur mycket man äter och det är ju synd att kasta mat, nä all mat går inte att frysa in.

  Verkar konstigt att man bara slänger fram tallrikar och bjuder på middag åt andras barn, frågar ni deras föräldrar om det är ok först så är det ju ingen fara men jag skulle blivit galen om mina barn kom hem mätta och jag står mitt uppe & förbereder vår middag.

 • angelica skriver:

  Varför bry sig om barnen får middag hos kompisen eller inte… Alla har ju självklart intesamma förutsättningar eller bjuder inte av andra val, man ska istället vara glad att barnen har komisar utan bjud middagar eller inte( Det finns barn som inte ens har en kompis att bjuda hem).. Själv får barnen allt som oftast ta hem kompisar efter skolan och de stannar på mat, just för att jag vill att barnen ska få känna känslan av att de och deras kompisar alltid är välkomna och gärna får vara här. Men tråkigt nog så har nog inte alla den förutsättningen, jag fösöker få mina barn att förstå att de är något som alla inte kan göra och att de ska känna sig ” tacksamma” för och ödmjuka för att andra inte kan… Att ta hem kompisar och bjuda på middagar måste man inte ..
  Själv är vi högskoleutbildade men lönerna räcker inte till allt, mat finns alltid i överflöd men kläderna handlas så gott som alltid på rea.. Jag har valt att prioritera kanske att mat och kompisar får gå ut och in och äta som de vill., men kläderna är inte de dyratse och trendigste.. vissa har inte råd med vare sig kläder och mat, jag har råd med mat till alla och kläder på rea och vissa har råd med mat till alla och dyra kläder.. vi är alla olika och man vet inte hur den näste har trots hur det det ser ut på ytan.. Så bry er inte om barnen får mat hos kompisen har ni råd och vill bjud alla men sitt inte och tyck och tänk så mycket om de som inte bjuder era barn på mat utan se själv till att de får mat om så är fallet.. Var glad att era barn har kompisar med eller uatn mat..

 • chris skriver:

  vill gärna lämna detta med att bjuda in andras barn eller inte själv har jag alltid gjort det för jag älskar bekräftelsen jag får tillbaka samt att min dotter blir så lycklig över det. Men jag är mer intresserad över att få veta om ditt framtida boende. Jag tror du tänker lägenhet och City har jag rätt?

 • Sofia skriver:

  Hej! Jag tycker att kring tex middagsbordet är det ett bra tillfälle att lära känna sina barns kompisar lite bättre. Det kan aldrig vara fel!

 • Mia skriver:

  Min mamma var ensamstående med tre barn men maten prioriterades och det fanns alltid mat för flera, alltid. När någon än kom på besök så fick de alltid något att äta, sådan är jag också. Det är nog något man har med sig hemfrån.

 • Helen skriver:

  Du har en kul blogg Pernilla 😀 Den innehåller liksom allt mellan himmel och jord – helt underbart! Jag vill bara stötta ”Skrivet av: Anette 2011-08-30 17:36” för vi har detsamma. Tre barn som alltid har kompisar hemma, de följer med på diverse utflykter och aktiviteter vi gör. Men inte blir våra barn medbjudna till någon :( Jag väljer dock att inte gå så djupt i tankarna utan mer att det är ett STORT misstag de föräldrarna begår – de missar mycket med barnen. Jag älskar att vara tillsammans med barnen, mina egna och deras vänner.

  Och jag tror vårt hem är uppskattat bland barnen. Det finns alltid vuxna som lyssnar och bryr sig här. Dock är det inte så himla modernt intrett osv. vår trädgård är inte heller den snyggaste – men vi prioriterar barnen.

  Och som du Pernilla – jag ÄLSKAR det !

 • Alla har olika förutsättningar skriver:

  Jag tycker också att man ska bjuda sina barns kompisar på mat och att dom ska känna sig hemma hos sin kompis, absolut :) Men jag tycker inte att vi får glömma bort att alla faktiskt inte har råd att ”ens” laga ett mål till med mat. Det finns ju familjer som inte har råd att äta två riktiga mål mat om dagen utan äter endast en gång om dagen. Vet ni att det är många människor i Sverige som idag räknas som fattiga och lever under existensminimun? Det är Sverige de :( Idag är också många arbetslösa och många som till och med har högskoleutbildning går på knäna på grund av de system som vi idag lever i och med den regering som styr landet.
  För dig och din familj har det vart självklart Pernilla och det tycker jag är helt fantastiskt. Jag tycker du verkar så generös och härlig, jag älskar också din blogg. Men någonstans får vi alla kanske komma ihåg att du också verkar ha vuxit upp under goda ekonomiska förhållanden och det gör inte alla.
  Jag känner att det är upp till var och en hur man vill göra, vill jag bjuda mina barns kompisar på mat så gör jag det, men det är mitt ansvar. Jag kan ju hoppas att mina barn får det tillbaka, av dom som har råd. Jag skulle inte vilja att de familjerna gav mina barn mat och sen inte hade råd med lunch dagen efter till sig själv, om jag själv har råd med mat till mina barn. Men jag förstår också att dina vänners föräldrar kanske hade råd att bjuda dig på mat egentligen, och då är det hela bara lite konstigt. Men gör på det sättet. Jag hade en kompis när jag var liten som blev inropad för att käka glass, fick jag/vi andra någon? Nej. Där tycker jag däremot, en liten pinglass från glassbilen. Men som sagt, varje människas val.
  Självklart ska vi ta hand om varandra och hjälpa varandra, det är därför vi finns :)
  Tack för din roliga blogg och det är så roligt att få ta del av ditt liv :) Kram på dig

 • Carro skriver:

  Håller helt med dig Pernilla!
  En tanke som poppar upp i mitt huvud är till de som anser sig inte ha råd att bjuda på EN TALLRIK mat?? Vad lagar de för slags mat egentligen? potatis, ris, pasta är INTE dyrt! Hos oss äter kompisar middag, mellis, fika och vi har aldrig ens tänkt tanken på att hungriga barn ska se på när vi äter när de är hemma och leker med mina barn. Jag har också väldigt svårt att förstå varför man överhuvudtaget låter sina barn ta hem kompisar under middagstid om man inte ska bjuda på mat?????
  Jag tycker det är en självklarhet att barnen får mat när vi äter.
  ha en bra dag!

1 3 4 5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram