Mildas Fettskola!

Häromdan var jag tillbaka i skolbänken igen…!

Iallafall kändes det så när jag satt med papper och penna och antecknade, medan Veronika Eriksson som är Legitimerad Dietist lärde mig allt jag behöver veta om mättade, omättade och livsnödvändiga fetter…!

Detta med anledning av att jag idag inleder ett samarbete med Milda på min receptsida!

Som ni vet sen tidigare så försöker jag ju alltid att laga mat med så lite fett i som möjligt, och håller mig därför ifrån fet grädde och smör när jag lagar mat.

Många har en felaktig bild av att de ”lättare” alternativ som finns i livsmedelsbutikerna skulle vara farliga och att man därför ska använda riktig grädde och riktigt smör när man bakar eller lagar mat.

Och då denna diskussion har varit uppe tidigare här på bloggen, när jag t ex bakat med Milda eller använt lightprodukter i maten (som t ex vaniljvisp ;-)) – så kände jag att jag själv ville bli övertygad om att jag verkligen gör RÄTT som tänker som jag gör, och därför har jag nu gått på en liten Fettskola! :-)

Veronika som alltså är Legitimerad Dietist satt tryggt vid min sida under hela ”lektionen” och svarade på alla mina frågor…!

Som t ex : Tillsätter man en massa artificiella saker när man ”tar bort” det ”feta” i produkterna….?!

Svaren fick jag tydligt uppradade framför mig.

Här är en del utav dom…….

Alltså : Det finns ingenting i margarin som inte finns i en rad andra livsmedel. Ingen ingrediens är ”konstig”. De tillsatser som används är samtliga godkända inom EU!

Skillnaden mellan t ex margarin och smör är att Margarin är baserat mer på olja än på mättat fett samt att man även tillsätter vatten.

Dessutom är det mer D-vitamin i Margarin än i Smör!  Och D-vitamin behöver vi extra mycket av i vårt solfattiga land! (D-vitaminbrist kan leda till t ex benskörhet.Dessutom pågår intensiv forskning kring sambanden mellan låga D-vitaminnivåer och hjärt- & kärlsjukdom, diabetes, MS, schizofreni, tjocktarm- och bröstcancer samt depression hos äldre.)

Ja, det var lite av allt som jag fick lära mig under denna informationsrika dag!

Så nästa gång jag står i matbutiken och tror att jag ”snålar” för att jag köper Milda istället för Smör, så vet jag nu att jag inte bara är ekonomisk  – (Milda är nästan hälften så billigt som Smör) –  Jag är också smart som gör ett nyttigare val…! :-)

Sen om man föredrar smör eller grädde för smakens skull , det är ju upp till var och en. Men det kan vara skönt att veta att det iallafall inte finns nånting som är farligt eller konstigt i Mildas lättprodukter!

Om ni ändå inte är övertygade och vill ha mer info om detta, så kan ni gå in på Livsmedelsverkets sida eller söka på Margarin.se205 reaktioner på “Mildas Fettskola!”

 • Pingback: massage gold coast
 • Pingback: kunjungi website
 • Pingback: internationalize
 • Pharme691 skriver:

  Very nice site!

 • Pharmd407 skriver:

  Hello! cckeeaf interesting cckeeaf site! I’m really like it! Very, very cckeeaf good!

 • Pharme884 skriver:

  Very nice site!

 • Pharmd878 skriver:

  Hello! efeekek interesting efeekek site! I’m really like it! Very, very efeekek good!

 • JOHN skriver:

  Jag kan ställa mig till Pernillas försvar när det kommer till denna fråga. Det är inte lätt att veta vad som är rätt och fel när det kommer till livsmedel då man kanske inte har ett genuint intresse för att ta reda på sanningen själv. Jag kan mycket väl tänka mig att Pernilla (precis som många andra i vårt land) gärna tror på ”fakta” som kommer från en expert i form av en leg. dietist. Problemet med nutritionen som ett fristående ämne, är att allt från utbildningar, kostråd och studier till allra störst del finansieras av livsmedels- och läkemedelsindustrin. Det finns mycket skit som säljs i våra livsmedelsbutiker och så länge det är godkänt av våra myndigheter samtidigt som det är löjligt billigt att tillverka så är det fritt fram. De fakta som lyfts fram är tyvärr sådana att de inte säger ett skit om varans kvalitet därför får man väl se det som så att huvudsyftet är att lura och vilseleda.

  LCHF:re är oftast väldigt pålästa, därav deras mycket rabiata framtoning. Jag kan hålla med om att många beter sig väldigt illa men jag tror att det är ett resultat av att vi känner oss svikna av samhället och våra myndigheter. Man vill så gärna få fram sanningen till den gråa massen och tyvärr görs detta allt som oftast på fel sätt. Vi har blivit förda bakom ljuset i mer än 50 år och tyvärr så kommer vår hälsa i sista ledet.

  Jag kan tänka mig att man som offentlig person bombarderas av företag som vill att man skall lyfta fram deras produkter och det är mycket lätt hänt att man gör ett felaktigt val. Titta bara på Martin Lidberg som har ett grymt ansvarsfullt varumärke med tanke på sin bakgrund. Han sponsras också av Unilever i form av Becel och även Powerade som tillverkas av Coca-Cola.

  Jag tror att Pernilla är väl medveten om vid det här laget att hon själv har blivit förd bakom ljuset utav en av världens ledande syntetprodukter. Unilever lever för att tillverka billiga hälsofarliga produkter. Även deras kosmetiska produkter (axe, dove m.m.) innehåller stora mängder allergi- och cancerframkallande kemikalier som är rödlistade inom EU. Tyvärr är de godkända så varför skulle Unilever ändra sin formula? Unilever går läkemedelsindustrins ärenden och hur svårt det än kan vara att ta in så är det dagens sanning. Vi kan inte göra något annat som konsumenter än att vara kritiska, ifrågasättande och dessutom läsa innehållsförteckningen. Använd de livsmedel som är så nära naturen som det är möjligt. Vi måste våga ifrågasätta och vi måste börja någonstans. För tio år sedan levde jag på kebebtallrik och Cola och dessutom kände jag mig löjligt nöjd då jag valde Becel på min näringsfattiga smörgås. Idag borstar jag till och med tänderna utan fluor. Vi lär och vi utvecklas med åren då olika insikter kommer till vår kännedom. Jag tror och hoppas att Pernilla förstår riskerna med margarin vid det här laget. Hon behöver dock inte få reda på det genom rabiata påhopp.

  Läs gärna om Unilever och Pfizer på min blogg:

  http://pulstagning.se/2011/august/livsmedelsverket-ar-ett-hot-mot-folkhalsan.html

 • Lovisa skriver:

  Tänkvärt och välskrivet om smör (mättat fett) vs. margarin (vegetabiliskt, omättat fett) http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/10/butter-vs-margarine-showdown.html

 • Bea skriver:

  Synd att du gått på myten om det nyttiga margarinet…
  Trodde faktiskt att du var en människa som är naturlig och nyttig och inte vill stoppa i sig och sina barn margarin som är tvättat med lut, aceton och bensin…

  Nämn ett annat livsmedel som innehåller rester av lut, aceton och bensin????
  Eftersom ”de” säger att margarin inte innehåller något som inte andra livsmedel innehåller… Glöm heller inte att många ”dietister” får ”betalt” av margarin-företag…

 • AnnaCarin Bäckman skriver:

  Låt var och en leva som den vill. Ni trampar verkligen i klaveret när ni ägnar er åt personangrepp. Ska vi klandra alla artister och idrottsmän som gör reklam för olika produkter? Kan man kanske se lite längre? Deras karriär kan vara över vilken sekund som helst. Och om Charlotte Kalla gör reklam för olika produkter, eller om Alshammar m fl föredrar risifrutti som mellanmål, så tycker jag att det är upp till dem. Och om ni alla som gjort inlägg här inte skulle låta er ”köpas” av något företag, så kan man ju undra varför alla LCHF-are blir så aggresiva? Ät den kost ni vill, men respektera att andra personer väljer annat. Vi har religionsfrihet, eller hur? Låt det för guds skull bli kostfrihet också.
  Höj nivån i diskussionsforumet.

 • hans åkrok skriver:

  nääh. nu har dom lurat dig. (så enkel va det)

 • Sofie skriver:

  Kasta inte skit på Pernilla!! Hon är en duktig artist.
  Om hon vill göra reklam för Milda så får hon det. Det tråkiga är, att om hon har blivit lurad in i detta så tycker jag hon borde byta rådgivare.

 • jan skriver:

  Jo jo avdankad sångerska måste blogga och sälja sig till margarinbolagen, något ska du väl tjäna pengar på, men inte så smart gjort.

 • Amanda skriver:

  Wow Pernilla, snacka om att vara köpt. Margarin är allt annat än nyttigt med alla jäkla tillsatser, medan smör är en naturlig produkt. Nej fy… Pinsamt inlägg, inget annat.

 • Martina skriver:

  Vill du att ditt pålägg på mackan ska innehålla det här:

  Vegetabilisk olja 35 % (rapsolja, solrosolja, linfröolja), vatten, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, salt
  (0,9 %), emulgeringsmedel (lecitin, e 471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel
  (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.

  eller det här:

  grädde, rapsolja, salt, mjölksyrakultur, vitamin A och D

  Första produktern är Milda, den andra är Bregott, ja, jag vet vad jag väljer iallafall.

 • http://www.matfusket.com/ skriver:

  Vet ej om någon lagt ut denna länk till Livsmedelsverkets hemsida? I annat fall så kommer den nu. Den beskriver hur margarin blir till.LÄS och fundera på vad som är nyttigast. Tillverkarna behöver inte alltid uppge allt på innehållsdeklarationen!!

  http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Margarin-smor-och-matolja/Sa-tillverkas-matfetter/

 • My skriver:

  Matfusket// jag är övertygad om att du gör ett strålande jobb med din blogg, men hur ska någon tas på allvar om den presenterar sig som ”Martina, en civilingenjör inom bioteknik inriktning mat & hälsa” och sedan länkar till en blogg, hon borde väl då naturligtvis länka direkt till forkning eller andra vetenskapliga underlag för DÅ hade hon i alla fall låtit lite trovärdig med sin titel, eller hur? 😉 LCHF skulle gynnas sååååå mycket om man fick bukt med alla rabiata idiotiska uttalanden i denna kosts namn, det skämmer och skrämmer och ingenting annat. Alla människor ska respekteras lika mycket oavsett kost eller åsikt runt denna.

 • Matfusket skriver:

  Jag vet att många LCHF:are brukar bete sig illa i många forum, och många av dem hittar man på sidor som Kostdoktorn etc. Många av dem besserwissers, vilket förstör ryktet en aning.
  Min källa i detta inlägg¨var Gunnar Lindgren som jag nämnde tidigare. Han har en sida, besök den.

 • My skriver:

  Matfusket// Så när man kritiserar osmakligt otrevliga kommentarer riktade mot Pernilla så har JAG ett mycket dåligt uppförande?? kanske istället så att det är LCHF’are som är extremt lättstötta? Att en civilingenjör hänvisar sina fakta med en blogg skriven av en 18(!) stod 17 år när jag skrev inlägget så försenat grattis på födelsedagen) åring är det nog fler än jag som skrattar åt, då anser tom jag att Milda har fler trovärdia källor trots att jag helt är emot margarin och lightprodukter. Är inte din blogg jag skrattar åt utan hennes faktahänvisning men som vanligt så väljer en LCHF’are att misstolka vad som skrivs och genast gå till attack. Var och en blir saliga av sin tro… och ska den bemötas så gör man det respektfullt med saklig info och fakta annars får det enbart motsatt verkan….

 • INA skriver:

  Dåligt att inleda ett sk samarbete med Milda-transfetter-Milda är konstgjorda fetter. Jag skulle aldrig själv äta margarin ännu mindre ge det till mina barn. Jag tycker du sålt dig till avskrapet-tydligen gör vissa vad som helst för pengar.

  Smör, Bregott, riktig grädde, inga transfetter.

 • Annelie skriver:

  Du säger att Milda har mer D-vitamin än smör. Du måste tyvärr äta ett antal kilo Milda om du ska få i dig någon betydande mängd D-vitamin. Så det faller på sin egen rimlighet.
  Läs på innehållsförteckningen på valfritt lättmargarin. 13-14 olika ingridienser var av vatten står först. Du betalar för vatten och en massa kemikalier.
  Lär på ett paket Smör. Det innehåller grädde och salt.
  Smör och margarin går inte ens att jämföra för det är två helt olika saker.
  Tråkigt att du gått på myten om att margarin är människoföda.
  Tillsätter man smörarom blir det margarin.
  Tillsätter du olika pigment blir det målarfärg.
  Tillstter du andra saker så får du hudkräm
  Osv. osv..

  Så säg inte att margarin är avsett att ätas. Det duger som färg, hudkräm eller som skokräm. Inget annat.

 • matfusket skriver:

  My
  Man kan ju börja fundera på hur gammal du är med tanke på ditt riktigt dåliga uppförande i detta diskussionsforum, något som inte angår mig men jag tar gärna emot frågor om du håller dig ifrån sandlådan.

  Det som jag skriver på min blogg är helt förankrade i säkra källor. I detta fall Gunnar Lindgren som också är civilingenjör och en av landets bästa inom området, du finner mer information på hans hemsida, och har du några synpunkter så har han mail.

  Sedan så är jag 18 år och driver bloggen
  http://www.matfusket.com/kost/margarintillverkning/

 • My skriver:

  Martina 2010-11-24 12:42// Du är då alltså civilingenjör och som fakta länkar du till en typisk LCHF blogg skriven av en 17-åring!!!…hahaha

 • Björn skriver:

  Kärnfrisk: ”Ett typiskt VoF-argument.”

  Jo, det blir ofta så när den man diskuterar med inte har något att komma med förutom personangrepp eller irrelevanta saker. Så att det är ett typiskt VoF-argument säger mer om VoF:s ”motståndare” än om VoF. 😉

  Trevlig advent alla!

 • Linn skriver:

  ”Nej snälla, ge inte margarin till barnen, det är väldigt farligt………
  jag är civilingenjör inom bioteknik inriktning mat & hälsa, senaste forskningen är överens. MARGARIN ÄR VÄLDIGT SKADLIGT FÖR KROPPEN!!!

  http://matfusket.wordpress.com/2010/05/23/vad-ar-skillnaden-pa-smor-och-margarin/
  Skrivet av: Martina 2010-11-24 12:42″

  Alltså seriöst Martina, en ”civilingenjör inom bioteknik inriktning mat & hälsa” borde ha förstånd att visa på bättre referenser än en blogg, speciellt när man påstår saker som ”senaste forskningen är överrens”. Har du läst metodik kurs, eller hoppade du av innan du förstod att man måste ha vetenskaplig back up för påståenden?

 • Ulrika skriver:

  Pernilla; När du citerar Milda”Alltså : Det finns ingenting i margarin som inte finns i en rad andra livsmedel. Ingen ingrediens är ”konstig”. De tillsatser som används är samtliga godkända inom EU!”, så undrar jag varför du nöjer dej med det svaret..varför undrar du inte VAD det är för tillsatser? Nej, bensin är inte konstig och den är tillåten i EU och hela världen. Men om du skulle rada upp ingredienserna till margarin var för sig så skulle du aldrig vilja smaka ens en pyttedroppe av det. Jag är övertygad om att om några år så kommer du att inse hur galet du skrivit om margarin men just nu är du kanske köpt av Milda att tänka och säga såhär. Jag är övertygad om att de är duktiga på att pränta in saker som låter bra och verkar sunda. Dert finns fler med dem(Läs:Livsmedelsverket). Jag hoppas för dina barns skull att du slutar upp med konstgjorda fabrikstillverkade matliknande produkter. Vad skulle din farmorsmamma sagt?

 • Natali skriver:

  Jag tror tvärtom, fett är bra. Bara den inte kommer från maskintillverkat margarin. Riktigt smör bör det vara.

 • Kärnfrisk skriver:

  ”Självklart är ett underhållande argument, som man brukar använda när det inte finns några andra argument.”

  Ett typiskt VoF-argument.

 • Micke skriver:

  När man läser här, är det lätt att börja misstänka att margarinbrist kombinerat med smörintag leder till dåligt humör och ohyfsat beteende.

  De flesta här har uppenbarligen inte studerat detta något nämnvärt eller alternativt förstått vad de läst. Frågan är något mer komplicerad än vad den här framställs som, och valen är långt fler än bara mellan smör och margarin. De flesta grundar uppenbarligen sina åsikter på något annat än vad vi faktiskt vet om olika fetters påverkan på hälsan. Exempelvis är det bara en person som nämnt transfetter. LCHF-gänget är förstås ungefär lika partiska som Milda.

  Pernilla, bry dig inte om dem. Försök att själv ta reda på hur det ligger till. En god startpunkt är att ta reda på hur det ligger till med transfetter.

  Mvh,
  Micke

 • Machiavelli skriver:

  Verkar som fettdoktorn nyttjar LCHF-sektens lakejer till för att förlöjliga som har en avvikande åsikt. Istället för riktiga argument är den som säger emot köpt av någon industri, case closed. För ni kan ju aldrig vara köpta av tex arla, eller?

  Propagandaaffischen visar med mörka färger hur det hemska margarinet kommer till middagsbordet med hjälp av kemikalier, usch! Undrar om någon av er ens vet vad en kemikalie är? Smöret däremot visas med trevliga färger, inga helsvarta tankbilar som fraktar det?

  Goebbels skulle bli avundsjuk på eran kampanj.

  Astro turfing anyone?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/AstroTurf

 • Per Edman skriver:

  Hej Pernilla,

  Kul att du börjat intressera dig för näringslära. Som du säkert redan upptäckt är näringslära ett ämne med kraftiga åsikter och något av ett religionskrig. Sådant kan dölja sig i de mest oväntade ämnesområden. Innan du snubblade över just det här religionskriget hade du säkert aldrig kunnat ana sig vad som dolde sig under ytan.

  Jag hoppas att du har mage, hjärta och hjärna att se skeptiskt på alla underliga påståenden som görs. Det finns gott om saker man kan lära sig av att granska märkliga åsikter och ställa sig frågor som ”Kan det verkligen vara så?”. Jag tror tyvärr inte att du kommer att få några sammanhängande svar om du väljer att ställa den frågan till de som tror att margarin innehåller brom, eller att citronsyra skulle vara en farlig tillverkad ”kemikalie”.

  Välkommen till diskussionen, vare sig du vill eller inte. :)

  / Per

 • Tjompa skriver:

  ”Det är ju självklart att maskintillverkat är sämre än äkta vara.” skriver Alex.

  Självklart är ett underhållande argument, som man brukar använda när det inte finns några andra argument.

 • Gunilla skriver:

  Behöver man D-vitamin kan man vistas ute 10 minuter per dag. Tycker man smör är för fett kan man använda mindre utav det eller inte alls. Stek i teflonpanna med inget fett alls eller pyttelite olja. Bröd är ändå inte speciellt nyttigt, så då behöver man inget smörgåsmargarin. Eller så kan man bre advokadoröra på. Det är ungefär lika korkat som att ersätta vanliga chips med lightchips. Samma där. Sluta ät dem helt och hållet. Ju mer processat det är, desto sämre är det. Naturligt är bättre. Pernilla, ring Anna Skipper, eller gå en modern dietistutbildning.

 • ej smörig skriver:

  Är inte smör också maskintillverkat ??????????????????????

 • Alex skriver:

  Det är fler LCHFare där ute än 5 men ok.
  Det är ju självklart att maskintillverkat är sämre än äkta vara.
  Skippa margarinet.

  /Alex

 • My skriver:

  Steven Pink

  Nog tror jag att fler än 5-6 är LCHF’are här och oavsett det eller inte så är de klart överrepresenterade när det gäller otrevliga påhopp på div forum och bloggar..står jag fast vid till 110%. Skämmer ut kosten och säkerligen skrämmer bort många som kanske skulle ha god nytta av den.

 • Steven Pink skriver:

  My

  För min del hittar jag inte mer än en 5-6 lchf:are bland kommentarerna.

  Det är många idag som inte gillar margarin och dess marknadsföringsmetoder.

  Tydligen många som blev provocerade av Pernillas utspel

  Kanske för att vi alla har haft en annan bild av henne på näthinnan

  Dom flesta inser förstås att Pernilla inte är ond, bara aningslös och illa uppdaterad om fetter.

 • Love Anundi skriver:

  På centralen stod ett gäng och gav bort flora-margarin idag.

  Tja, vad ska man göra när dom flesta tänkande människor slutat köpa skiten.

  Skulle tatt ett paket, men kom på att jag inte har några gula skor som behöver fräschas upp för tillfället

 • My skriver:

  Många LCHFä’are anser sig ha rätten att häckla. håna och förlöjliga oliktänkare/andra åsikter. Jag delar absolut inte Pernillas åsikt om Milda utan föredrar naturligt fett som smör och grädde men från detta att anonymt håna, förlöjliga och idiotförklara är ett vidrigt beteende som alla borde ta avstånd från. Ett beteende som enbart förstör för en kost som gör gott för människor med vissa sjukdomar. Ja inte är det enbart barn som mobbar och hånar oliktänkare….

 • Matfusket skriver:

  ”Att göra en pudel” är något av det finaste man kan göra om man skulle upptäcka att man tänkt fel. Man tänkte ju fel eftersom man inte visste bättre vid det tillfälle som man yttrat sig.En pudel gjorde bla Ulla Förare Winblad på bloggen Taffel, kanske du känner till henne?http://matalskaren.taffel.se/2008/11/04/en-fet-pudel/ En annan som gjorde en pudel är en av mina kära läsare, hon skrev en kommentar som var så fin att jag gjorde ett inlägg om det på bloggen (lite längre ned på sidan)http://matfusket.wordpress.com/inlagg/page/6/ Jätte kul att man refererar till det jag skriver. Matfusket.com

 • maxiq skriver:

  ”De tillsatser som används är samtliga godkända inom EU!”

  Ja var för sig ja! Ingen vet riktigt vad som händer när man blandar denna smörja i en bytta och tillför lite bensin och andra ämnen som inte finns i den officiella innehållsförteckningen. Dags för en stor fet pudel nu Pernilla!

 • Micke H skriver:

  Pernilla W talade för lite sen ner stora varuhuset i Ullared och sa att hon inte ens skulle gå dit om hon fått betalt. Jag tror att det just är vad hon skulle gjort och tydligen också gjort tidigare i form av skivsigneringar där. M.a.o. styr pengarna som vanligt, precis som nu.

 • Pensionerad Sjuksköterska skriver:

  Man blir så ledsen när man kämpar för att barnen skall slippa margarin i skolan och Penilla W. som är en förebild för många och mamma till egna barn går stora hänsynslösa företags ärenden som riskerar våra barns hälsa.
  Tänk vilken insats hon skulle kunna göra om hon stöttade oss som vill skydda våra barn och barnbarn från farliga livsmedel och ge dem naturliga produkter.

  Byt sida Pernilla och gör en insats för folkhälsan!

 • lovten skriver:

  Tyvärr Pernilla, nån reklam med dig på Milda-paketet kommer inte få mig att köpa margarin. Kroppen känner igen alla ämnen som finns i smör och kan bryta ner dessa eftersom de är naturliga. Milda består av massa onaturliga ämnen som kroppen har svårt för att bryta ner. Slutade helt med margariner för ca ett år sedan när jag läste på om ämnet. Tyvärr har vi fortfarande margarin på förskolan där jag jobbar (eftersom det är billigare att köpa in) och skulle jag nån gång äta en macka där så har jag en äcklig bismak som sitter i länge efterår. Det känner man inte förrän man bytt till smör. Du säger att Milda bara tillhör ämnen som är godkända av EU, det gör godis med- men inte är det bra för kroppen för det… Snälla Pernilla, för din trovärdighets skull-dra dig ur den här kampanjen.

 • My skriver:

  Mycket förvånad// Nu tror jag inte de spyr galla över personen Pernilla utan det hon skrivit här om Margarin (alltså hennes åsikt och ”information”) men kan hålla med dig om just denna bild, fast å andra sidan kryllar nätet av bilder på Pernilla så spelar det egentligen så stor roll?….

 • anna landin skriver:

  Har aldrig tänkt till om detta ämne, men efter alla mkt trovärdiga inlägg här har jag googlat och kommit fram till att sluta med margarin helt! Och Pernilla, för att öka din förlorade trovärdighet borde du kommentera dessa synpunkter du fått och inte bara svara på sånt som handlar om bilder du lagt ut, smink, vernesager o dylikt…

 • Mycket förvånad skriver:

  Är det verkligen tillåtet att spy galla över dig Pernilla, på en blogg på Aftonbladet, och dessutom publicera foton från detta inlägg där. Finns det ingen copyright på dina bilder? Tycker det verkar helt fel om det är tillåtet att göra så!

 • Soffe skriver:

  Margarin (och lättprodukter) är skit och det kommer inte innanför dörren här hemma. Tyvärr får dottern, som har allergi, margarin i skolan men jag hoppas att vindarna ska vända.

  Frustrerande när man läst på om allergier och kost att inte kunna hjälpa sitt barn, mer än att göra bra val hemma (här drar vi ner på omega 6 och ökar omega 3) och försöker hitta ett stabilt blodsocker genom att äta mindre (!) kolhydrater och mer fett (ej margarin!). Sedan vi började äta riktig mat har jag gått ner 22 kg, maken 5 och dottern har gått upp mer (var väldigt smal tidigare och är fortfarande smal , men inte lika).

  Sen måste jag säga: det finns ingen anledning att skriva elaka kommentarer. Man kan säga vad man tycker utan att vara otrevlig (eller!?).

  Läs gärna om margarin på Gunnar Lindgrens hemsida.

 • Frida Lundberg skriver:

  Lisa, på vad baserar du dina påstående om att vegetabiliska produkter skulle vara nyttigare och att sojaprodukter skulle vara ”bäst för kolesterolet”?

 • Lisa skriver:

  Jag har just fått veta att Coops delikatess margarin tillverkas i Danmark och följer deras låga nivåer av transfetter i margarin. Det är ju bra att veta .

 • Alexander skriver:

  Haha. Ja jösses. ”Jag läser på kostdoktorn och annika dahlqvists blogg och kan allt för allt de skriver är sant” ! Var inte så förbannat trångsynta. De om några vinklar allt till att främja deras åsikt. Ta del av information från alla sidor. Tänk lite själva. Kom igen nu Sverige.

 • Lisa skriver:

  Frida ,vegeteabiliska produkter är nyttigare. Det kanske är så att jag inte hängt med så mycket i kost debatten angående margarin men jag äter helst vegetariska produkter. Ja du har rätt transfetter var det, egentligen är soja produkter bäst för kolesterolet.

 • Frida Lundberg skriver:

  Lisa Är det inte transfetter du menar? Varför skulle det vara bra om kakorna inte fick innehålla mättat fett? Har du inte hängt med i kostdebatten alls de senaste åren?

 • Maria skriver:

  Håller med om att det är elaka ord som skrivs här och det är ungefär lika dåligt för hälsan som att äta margarin. Så ni som skriver elakt, vi har alla saker vi inte har koll på och jag tror nog att budskapet har gått fram till Pernilla.
  Så lycka till Pernilla och jag hoppas att du läser på i ämnet!
  Kram!

 • Lisa skriver:

  Vad bra att veta. De flesta margarin är ju helt vegetabiliska
  bara det säger allt tycker jag. Jag bakade en paj i sommras med Coops delikatess margarin och Finax havregryn, den blev mycket bättre. I Danmark får inga kakor innehålla mättade fetter och det är ju bra.

 • Daniel Högberg skriver:

  Usch! Jag blir så fruktansvärt arg på alla felutbildade dietister som dessutom inte har intresse nog för sitt ämne att läsa om nya rön och ta till sig nya fakta!
  FY SKAM säger jag bara!
  För sjutton LÄR OM LÄR RÄTT!!

 • Martina skriver:

  Nej snälla, ge inte margarin till barnen, det är väldigt farligt………
  jag är civilingenjör inom bioteknik inriktning mat & hälsa, senaste forskningen är överens. MARGARIN ÄR VÄLDIGT SKADLIGT FÖR KROPPEN!!!

  http://matfusket.wordpress.com/2010/05/23/vad-ar-skillnaden-pa-smor-och-margarin/

 • anna skriver:

  Fett vilseledande! Och oupplyst. Det är så obehagligt med okunskap. Och att använda kändisar för att sprida felaktigheter med motivet att tjäna pengar. Skönt att vi är många som reagerat i alla fall. Och att man inte var ensam om att sätta morgonteét i vrångstrupen :) Kom igen nu Pernilla! DRA DIG UUUUUUR!

 • Patrik skriver:

  Fan va alla är elaka mot dig. *kram*

  Vad det gäller margarin och smör så har de flesta rätt. Margarin är inte hälsosamt, mest skadligt faktiskt. Men det ger väl ingen rätt att gå till personangrepp tycker jag.

  Kram igen

 • Gudrun skriver:

  ”De tillsatser som används är samtliga godkända inom EU!”

  Ja, ja… och det som de ”stora” säger måste ju naturligtvis vara rätt.
  Någon ”stor” sa en gång i tiden att Neurosedyn var ofarligt…….

 • k2 skriver:

  Dietisternas roll i samhället är att få folk sjuka så att läkemedelsindustrin tjänar pengar och folk ägnar sig åt att må dåligt istället för att sticka upp mot överheten. Livsmedelsindustrin passar på att sälja sjukdomsbefrämjande matliknande substanser – som margarin – för att stödja detta system samtidigt som de själva tjänar storkovan på att inte behöva pyssla med riktig mat, som i grund är betydligt mer olönsam.

  Alla som följd sjukdomsstatistiken sedan 70-talet, och har ett hyfsat fritt sinne, inser att detta är vad som gäller.

  Välj riktig mat och gör dietisterna arbetslösa! Om ni inte vet vad riktigt mat är så slå upp en kokbok från pre-femtiotalet eller besök http://www.westonaprice.org.

 • Anna skriver:

  Oj nu blev jag riktigt besviken och jag hoppas att du skämtar…

  Använd ekologiskt smör och olivolja i matlagningen Pernilla. Margarin och alla dessa lightprodukter är direkt hälsofarliga och innehåller en massa konstgjorda ämnen.

  Och NEJ man blir INTE fet av smör.

 • Daniel_dalmas skriver:

  Satan vilken osmart ärthjärna. Hur fan har hon ens kunnat lyckats i sitt lilla ärthjärneliv? Maken till intelligensbefriat beteende finner man endast hos kackerlackor.

 • Daniel_dalmas skriver:

  Pernilla Wahlgren som ”The Riddle” i nya batmanfilmen?

 • Thomas skriver:

  oj oj oj Gör om Gör Rätt!

 • Majoren skriver:

  Stackars Pernilla!!!
  GRUNDLURAD av matjätten unilever.
  Att tillverka margarin är som att göra avföring ätligt genom blekning, ta bort lukt, färga på nytt och tilldötta smak. Det är riktigt mättat fett vi behöver från Naturliga produkter. Endast riktigt smör är hälsosamt!
  Korkade blondin, det vore bättre om du valde att tjäna pengar genom att vika ut dig, då bidrar du i varje fall inte till att lura andra människor.

 • Anna skriver:

  Pernilla, som offentlig person har du ett ansvar gentemot våra barn. Snälla, dra dig ur o hoppa in i den nya tidens tankar m öppet sinne! Lär av andra, lyssna på olika teorier. Du framstår som totalsnurrig. Hur har du kunnat missa debatten om margarin vs smör? Eller är det en PR-kupp?

 • Patrik skriver:

  Sjukaste jag läst på mycket länge. Hoppas Pernilla fått bra betalt för att ”tro” på detta. Hoppas inte hon följer fettskolans råd privat bara, om hon vill behålla hälsan.

 • KickAnn skriver:

  Maja,
  tack för länken till Charlotte Perrellis blogg. Man tar sig för pannan och undertrycker kräkreflexerna när man ser hennes plötsliga vurmande för Flora…

  Margarinindustrin verkar vara desperat nu för tiden, troligen är inte ´köpet´ av dessa kändisar vare sig de första eller sista vi kommer att få höra om.

  Charlotte fick enligt bloggen tillsänt sig ett paket Flora på Posten (!?)
  Hon fick alltså gå och lösa ut ett paket? Med Flora? Man undrar ju hur geggan såg ut efter några dygn i rumstemperatur? Men fru Perrelli kanske var så begeistrad i designen på förpackningen att hon glömde granska innehållet närmare?

  Sedan tyckte hon att paketet var så annorlunda och roligt att hon bara var ”tvungen att blogga” om saken och lägga ut många, stora bilder på margarinbyttorna. Så många minnen väcks därefter till liv hos fru Perrelli, från första lanseringen -65 (duktigt att minnas det – var hon född då?) till senare rosa klöverförpackningar på 70-80-talet… ack vad mysigt och tryggt!

  Själv minns jag tydligt smördoften då min dagmamma på 60-talet stekte kotletter i sitt kök då hennes man skulle komma hem. Fast liten som jag var visste jag förstås inte då att det var äkta smör-doft, det har jag förstått långt senare. Min mamma drogs tyvärr med av margarinindustrins förföriska lockrop så hemma hos oss fick vi dessvärre aldrig smör. Det var inte förrän i slutet av 90-talet som Sanna Ehdin öppnade mina ögon för smörets nyttighet och margarinets onaturlighet som jag därefter aldrig igen låtit margarin besudla min kropp. (tack Sanna)

  Pernilla, hoppas du också vill läsa vad Sanna Ehdin skriver om margarin, det finns fler länkar till henne i kommentarerna!

 • Leif G Magnusson skriver:

  Tydligen gör man allt för pengar–!

  Känns som en mycket bra tjej är ute på tunn is–!
  Hoppas Pernilla får sig en tankeställare.

 • Sophie skriver:

  Ja och vad Livsmedelsverket säger litar man ju på…. NOT!
  De är ju köpta om några!!

 • Sanna Ehdin skriver:

  Milda makter! Läs om den gula lögnen… http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/milda_tider

 • Ingrid skriver:

  Synd att du gick på detta falsarium Pernilla. Bristande kunskaper är ett problem!

 • Therese skriver:

  Haha!! Det här måste väl vara ett skämt, eller?

 • Daniel_dalmas skriver:

  varför gör hon inte reklam för heroin och crack istället? Säkert en mycket mer lukrativ bransch.

 • Sven_h skriver:

  Fy fan för prostitution. Nu får hon fasen skärpa sig innan hela karriären går åt skogen!

 • Helena skriver:

  Nu blev jag ledsen… varför?
  Om man nu ska utbilda sig i något så kanske man ska välja en liten mer oberoende källa, eller? Det är ju som att Coca Cola Company skulle betala diabetesläkare… eller något i den stilen.

  Men det är klart att sammarbeten av detta slag aldrig kommer att sluta… bara tråkigt att vi till slut måste leta efter våra egna svar mitt ibland alla lögner som tas för sanningar bara för att de sägs och skrivs av så många och hela tiden…

  Pernilla, jag kommer aldrig att äta margarin någonsin… oavsett om du har det i dina recept eller inte.

 • Maja skriver:

  Det finns fler ”kändisar” som gör reklam för margarin.

  http://charlotteperrelli.chic.se/2010/10/page/12/

 • anna skriver:

  Nästa samarbete blir kanske med Marlboro… Pernilla informerar att hon gått kurs hos dem och nu är det inte så farligt att röka längre och i EU röker typ ”alla”

 • Maja skriver:

  Faan vad dåligt, sämsta inlägget i kostdebatten på evigheter!

 • 60 år och fd överviktig skriver:

  Även om vi anser att Pernilla har fel behöver vi inte vara otrevliga?

  Jag har varit fettskrämd hela mitt vuxna liv, levt på MILDA, lätta, lightprodukter, kolhydrater i mängder, inkl godis i helt galen mängd. När jag förstod att detta var fel efter åratals jojobantningar och lade om min kost för ca tre år sen har jag sakta men säkert gått ner i vikt, fått en bättre mage och mår över huvud taget mycket bättre.

  Numer äter jag knappt några kolhydrater och sötsuget har försvunnit, tog bara några dagar. Försöker att köpa naturlig mat och naturligtvis ingår inte margarin i min kost längre. Inga lättgrejer över huvudtaget.

  För ditt eget bästa och dina barns bästa rekommenderar jag att läsa på kostdoktorn.se och googla på lågkolhydratkost. Det finns massor av gott för oss som insett vad som är viktigt och rätt. Jag är övertygad om att du också kommer att komma till denna slutsat.

  Lycka till!

 • Matfusket skriver:

  Märkligt att inge har ifrån ”margarinblocket” gjort sig hörd i detta forum, vad jag kan se.

 • Jonasf skriver:

  Therese: precis! Vi har blivit matade sen 60talet hur farligt smör o grädde är OCH det är INTE fettet vi blir feta av, utan av för mycket kolhydrater och alla sockertillsatser..

  OCH snälla inga hårda ord som Torbjörn skrev,, skriv på ett fair sätt istället..!

 • Laila skriver:

  Tack vare mitt samarbete med Milda kommer jag med början fr o m idag att vara lite mer produktiv med recept på min Receptsida!

  Oj, vad köpt du är…Nu ska det sprutas ut Milda-recept på bloggen!

 • Elisabeth skriver:

  Färga för guds skull håret mörkt nu för bilden av dig som en DUM blondin kan aldrig suddas ut nu!

 • jonas skriver:

  Svårt att skylla på pernilla, hon vet inte bättre men hur i helsike kan man bli dietist, altså ett yrke jag antar man väljer för att vilja hjälpa folk ungefär som läkare och sedan bli lobbyist för ett företag och stjälpa folk genom att sprida desinformation? Det är djupt oetiskt att i dietisters namn göra sitt bästa för att få folk sjukare genom att äta milda. Grattis Veronika, du är en skam för alla riktiga dietister som brinner för att hjälpa folk .. =/

 • torbjörn skriver:

  PERNILLA ÄR DU HELT DUM I HUVET ELLER ? MARGARIN ÄR JU FÖR FAN LIVSFARLIGT!

 • Lisa Hydren skriver:

  Margarinindustrin är med all rätt i kris

  Det syns tydligt i butiken

  2 paket lätta för 25 spänn

  Köp Becel så får du en CD osv.

  Dietisterna är sedan länge med på margarintåget.

  Nu försöker man värva folkkära artister som mot en liten peng gårna agerar ”nyttig idiot”

  Undrar hur många man frågade innan Pernilla (som tydligen missat hela margarindebatten) nappar och sväljer betet.

 • Therese Granath skriver:

  Neeeej, vad ledsen jag blir!!! Vi har ju blivit hjärntvättade av margarinindustrin i 50 år och var precis på väg att vakna till och då kommer du med detta!!!???

  Vill också upplysa om att vi blir feta av kolhydrater, framförallt socker och INTE av FETT.

  Från en som köpt sitt sista MILDA-paket

 • Elin Markusson skriver:

  Men huvva för margarin. :(
  Finns det nåt som är mer fejkgjort än det? Fabrikframställt. Nej fram för äkta smör och grädde. Jag har gått ner i vikt med hjälp av mer feta produkter, ja äkta smör och grädde, för att ta exempel. Margarin må vara billigare, men hur är det framställt och vad innehåller det framför allt…
  Smör är ¨så natruligt en vara kan bli, och innehåller inga tillsatser.

 • malla skriver:

  För din, dina barns och din läskrets skull, gå inte på lättköpt information från ett vinstdrivande företag. Jag förstår att du får betalt, men jag lovar att det inte är värt det. Allas vår hälsa är värd bättre än så.

  Läs vidare i bredare källor och fundera ett varv till på den konkreta kritik margarin får. Vågar du ta risken, och vågar du verkligen uppmuntra andra att riskera sin hälsa utan att ha mer på fötterna än vad en sponsrad Milda-kursdag ger?

  Om jag dessutom hade ett varumärke att vårda, skulle jag aldrig riskera det för lite pengar. Förutom hälsoaspekterna är margarin fett trash, men inte på ett hett vis. Tvärtom. Ingen reklamkampanj med folkkär artist kan vända den skutan. Kanske är det dig vi ska minnas som följde margarinet på sista färden ner i djupet? Trist tanke, men nu förknippar jag dig med hälsofarligt margarin. Du är nog ganska ensam i artistsverige om att vilja stödja den. Annorlunda val.

 • Daniel Högberg skriver:

  Katastrof Pernilla, trodde du var en smart tjej, men tyvärr verkar det som Christin Meltzers Pernilla-version stämde bättre med verkligheten än jag kunde ana.

  Margarin är FARLIGT!

  Sen jag slutade med Margarin och lightprodukter började äta riktig mat med riktigt smör och grädde och tagit bort de raffinerade kolhydraterna har jag
  blivit ”frisk” från:

  Katt/hund-allergi
  Livslång pollenallergi
  Uppsvälld /ont i magen
  Rött, svullet och inflammerat tandkött
  Ont i knäna
  Sockermissbruk
  Osv osv osv..

  GE INTE DINA BARN MARGARIN PERNILLA!

 • maxiq skriver:

  Först står det ” Tävla & Vinn matprodukter!” här i marginalen. Sedan när man klickar så står det ” nya spännande tävlingar där ni har möjlighet att vinna värdecheckar på Milda-produkter” vilket är mycket närmare sanningen eftersom Milda inte ska förknippas med mat! ”Produkter” är dock en mycket bra beskrivning!

 • Zelkova skriver:

  Jag kan inte göra annat än instämma i vad föregående kommentarer , och lägga till… Stackars dig, hur dum får man bli?

 • Håkan F skriver:

  Att kalla margarin för mejeriprodukt är sannerligen ett lurendrejeri.

  Det är efter raffineringen en vaselinliknande smörja utan vare sig färg eller lukt.

  Sedan häller man i gul färg och smöraromer.

  Efter det har man mage att påstå att det är en mejeriprodukt och tom att den är nyttig.

  Pernilla

  Du matar i princip dina barn med färgad skokräm

  Smör borde vara skyddat och margarin borde därför inte få färgas gul, möjligen röd eller blå så man inte förväxlar den med ett riktigt livsmedel.

 • chilisalsa skriver:

  Hej Pernilla !

  ”ni får äta vilka mejeriprodukter ni vill…”

  Du missar en sak här… margarin är öht inte en mejeriprodukt trots att den står i mejerihyllan, lika lite som olivolja är en mejeriprodukt ! En mejeriprodukt görs på mjölk som huvudingrediens… t.ex smör, ost och grädde. Möjligen kan man kalla grädde och ost med lägre fetthalt för mejeriprodukt eftersom de huvudsakligen är baserade på mjölk, trots allt. Margarin är dock INTE en MEJERIPRODUKT !

 • Mats skriver:

  Ang. opartiskhet som jag skrev om i mitt förra inlägg.
  Pernilla är din dietist anställd av Milda (eller något annat företag som har kopplingar till Unilever)?
  På Veronikas hemsida står det att hon arbetar för livsmedelsindustrin och då kan man väl anta att hon inte vågar kritisera sin uppdragsgivare som ger henne lön…
  På hennes hemsida står följande:
  http://profile.publishme.se/profile/view/1032814/
  ”Jag är legitimerad dietist och yogainstruktör, arbetar för tillfället inom livsmedelsindustrin samt på en träningsanläggning i Stockholm. Mitt hem delas med min underbara sambo. ”

 • Jonas skriver:

  Jobbar i en matbutik och märker att folk köper mer o mer naturliga råvaror som riktig grädde och smör. Inte konstigt att milda vill ha kända ansikten som reklam för sina produkter. Deras försäljning minskar stadigt neråt hela tiden ju fler som blir upplysta om detta. Ett råd: skippa den där sponsorn!

 • Mats skriver:

  Hej!
  Du kan väl ändå inte vänta dig att få opartiska råd av en säljare/rådgivare på det företag som säljer produkterna!
  Sa de någonting som kunde vara negativt om deras egna produkter?
  Hur opartisk var denna utbildning egentligen?
  Tyvärr så förlorar du här din trovärdighet. Utbilda dig i stället hos några oberoende dietister som vågar ifrågasätta istället för att bara citera gammal kunskap som de har fått på sina utbildningar.
  Gör som du vill, men låt inte dina barn äta dessa kemiska experimentprodukter.

 • Mille B skriver:

  Pernilla

  Läs på om fetter
  Du har fått hur mycket länkar som helst.

  Ta dig snarast ur det här spektaklet!

  Du ska ju möta din publik snart i julshowerna.

  Inte vill du väl höra det viskas om ”margarinhäxan” i kulisserna?

 • Jonas skriver:

  Verkar som att margarinet är på väg att bli ute. Nog smartast att satsa på smöraktier.

 • LOL-katten skriver:

  Hur mycket betalt fick du för det här inlägget?

 • mariee skriver:

  Synd att du har så dåligt med jobb att du inte kan försörja dig utan måste Sälja dig till bäst betalande… även om det påverkar både hälsa o miljö negativt för de som följer dina råd..

 • Therese skriver:

  Jeg blir faktisk litt lei meg når jeg leser dette. Som 4 barns mamma synes jeg man skal få bruke hode litt og tenke til (kanskje lese på litt) för man gir dette til sine egene barn. Det må jo stå höyest på listen at barna skal få så naturlig og ren mat som mulig. Hva du selv velger å spise kunne jeg ikke brydd meg mindre om, men hva du putter i små barn uten valgmuligheter er en annen sak.
  Mister faktisk ord.

 • Eva Persson skriver:

  Pernilla!

  Som artist är Du toppen, men nu rasade halva fasaden, trodde Du var en människa som trodde på det naturliga !
  Men tydligen inte och det känns verkligen tragiskt att Du låter dig luras så här.

  Min gammelmorfar åt hela sitt liv naturliga fetter, smör o grädde, som kommer från en naturlig produktion, och inte nåt helt onaturligt, och har du nu bemödat dig om att sätta dig in i hur margarin och desa lättprodukter tillverkas, så borde även Du förstå att detta är inget man vill ge sina bar eller stoppa i sin egen mage.
  Man blir inte tjock av naturliga fetter, dem behöver man för att få energi.
  Man ska inte hämta den från läsk, coca cola, bakelser, godis och kakor, pasta potatis.
  Sedan jag tog bort detta har jag gått ner 12 kg, och mitt blodtryck har blivit så mycket bättre, ledvärk, eksem, mjäll, huden är mjuk och len, och man behöver inte använda så mycket mjukgörande längre, trots mina 59 år.
  Jag började äta LCHF för 2 år sedan, och det är det bästa jag gjort.
  Jag tvekade oxå först, men så tänkte jag vaför? blev min gammelmorfar 90 år, han var aldrig sjuk, hans fru 88 år.
  Så tänkte jag hur det komma sig att alla de av äldre generationer var så mycket friskare, och min far och mor och den generationen, de som tagit till sig detta att margarin och lättprodukter ska vara så mycket bättre!? Varför är de då mycket sjukare, min far dog 66 år gammal, stroke hogt blodtryck m.m. Hoppas Du tänker till efter vad alla har skrivit här, naturligt fett, obesprutat, ekologikt det är framtiden.

 • Olle skriver:

  Detta var nog det sämsta. Jag gillar dig annars Pernilla, tycker du verkar vara en go människa och jag vet att du är en fantastisk artist. Vi är ungefär lika gamla, och du borde väl veta bättre? Du är ju inte någon 19-årig tuggummituggande bloggerska.

  Vad man än har för åsikter så är det till mer än 100% bevisat att härdade fetter = transfetter är extremt farliga. Därför att de är konstgjorda.
  För att rapsolja (som redan är dåligt för att det innehåller lite omega 3 och mycket omega 6) skall bli så hård att det blir bredbart så härdar man det. Ändrar om fettets molekyler så att inte kroppen känner igen det.

  Det är också så att det fanns knappt hjärtinfarkter förrän i början på 1900-talet. När margarinet kom. Inget bevis, men värt i fundering i sammanhaget.
  Milda = Jätteföretag som förlorar massa pengar när folk äntligen börjar fatta att det är bättre med naturprodukter än något från kemisalen.

  Bara från naturen? Visste du också att det finns ett gränsvårde på hur mycket bensin det får finnas i margarin? konstigt…. ja inom EU också.
  (det är för att palmoljan (som skövlas i regnskogarna) fraktas i tankbåtar som har bensin som last på andra hållet…) otroligt… som att bära mjölk i en begagnad bensindunk på väg hem från macken… skulle du bjudit dina barn på det?

  Bara för att något är godkänt i EU behöver det ju inte vara nyttigt…. hasch i Holland? Vodka? Skjutvapen är ju inte förbjudna. Nödvändiga, jo men knappast nyttiga… lika dumt….

  Snälla rara vän, ta dig ur detta.
  Det är inte länge sen ameriakanska läkare var med i Camels reklamfilmer för cigaretter… du kommer att framstå likadant om 10 år…

 • tanja skriver:

  Å Pernilla, nu blir jag oroad. Ditt eget ansvar för dig själv och din familj är privat, men ansvaret för dina läsare är större tänker jag. Självklart kan man inte bara ta in ett vinstdrivande margarinföretags ”kunskaper” om fett – utan att mäta denna kunskap mot motsatta åsikters. Dessutom inte om den motsatta åsikten inte tjänar pengar på att föra fram kunskap om fetter.

  Häng med i kostdebatten du också, det är en härlig tillställning med friska vindar. Rekommenderar varmt kostdoktorn.se, Annahallen.se, lifezone,se eller boken Äkta vara, för att rekommendera något av all bra info som finns, lättillgängligt.

  För dina läsares hälsas skull hoppas jag att du tänker en vända till, och lägger lite tid på att läsa bredare om fetter. Mildas fettskola är alltför smal, alltför smal…

 • Cavegirl skriver:

  Det här var nog det dummaste, pinsammaste och mest oupplysta inlägg jag läst på en blogg. Någonsin!

 • Inger skriver:

  Pernilla
  Du är en förebild för många unga ,tänk dig noga för.
  Du ,Vi , skall inte köpas för pengar .

  Pengar är bra att ha , men är tyvärr inte allt här i livet ,Tänk dig noga för när du tjänar pengar på skitreklam. nu tar de till alla medel. när försäljningen går ner i butikerna.

  Inger

 • Leffe skriver:

  Jag vet inte vad som är värst – att Pernilla rekommenderar en produkt från en av sina sponsorer eller att det finns människor som tydligen vänder sig till Pernilla Wahlgren för kostråd?

  Betyder det att ni väljer bil efter att ha rådfrågat Tony Irving eller skola till era barn efter att ha rådfrågat Måns Zelmerlöf?

  Kom igen…

 • Kärnfrisk skriver:

  Här är det som din dietist ”glömmer” att berätta angående margarintillverkning, Pernilla.

  http://www.kostdoktorn.se/margarintillverkning-inget-for-ditt-kok

 • sunface skriver:

  Jag håller mig till naturlig mat.
  Inte konstgjord, fabrikstillverkad mat som margarin.

 • Jonas Lundberg skriver:

  Luften lämnar min kropp av ångest när jag läser ditt inlägg. Du kanske borde ta uppdrag av tobaksindustrin också, för du röker väl??

 • DMM241 skriver:

  Pernilla,du går ut hårt när du konkurrerar med SLV om utrymmet på Livsmedelsindustins reklampelare.

 • Maria skriver:

  Tänk på dina barn Pernilla! I slutet på 70-talet infördes lättprodukter och margariner i vårt hushåll. Då var jag 6-7 år. Då började jag känna av matallergi och min hals svullnade upp av allt från nötter till grönsaker och frukter. Ingen har kunnat förstå vad detta berodde på. Idag när jag är 39 år så har jag förstått sambandet. Allergin dök upp när dessa produkter kom in. Har sedan ett par år försökt hålla mig till rena produkter och mår så mycket bättre. Men rädslan finns fortfarande kvar att jag inte ska få luft så jag är rädd att prova dessa produkter som jag har varit allergisk mot i nästan hela mitt liv. Tycker att det är tråkigt att pengarna ska spela en sådan stor roll i livsmedels- och läkemedelsindustrin. Det är på bekostnad av vår hälsa.
  Lycka till med dina projekt och jag hoppas också att du får upp ögonen, framför allt efter alla goda tips du fått här!

 • Jonas skriver:

  Men snälla nån Pernilla. Mer naivt blogginlägg får man ju leta efter. Du förstår väl att du har blivit totaltköpt av den som tjänar pengar på att lura på folk detta skräp. Margarin är härdat, jonbombat vegitabiliskt fett som inte har någonting med hälsa att göra.

  Hur kan man påstå att någonting som människan har skapat (dvs. inte naturligt) för att det ska vara så billigt som möjligt är ”livsnödvändigt för att barn ska växa och utvecklas normalt. Det faller ju på sin egen orimlighet!

  Skärpning!

 • Frida Lundberg skriver:

  Dra dig ur detta samarbete fort som fan, du gör bort dig!

 • Karin skriver:

  Vad får du betalt för ett sånt här litet sammarbete med Milda?
  Att du kan gå såå långt för pengar!!!!Du borde kunna ha en viss urskillning! Men det är klart; Garnier, Milda, Nickelodeon, Martina Barnsjukhus du tar de du kan få va?

 • maxiq skriver:

  Att översätta hälsopåståendet ”Essential fatty acids are needed for normal growth and development of children” till något som förhärligar den egna produkten är snudd på bedrägeri.

  Becel fick ju inte säga att deras smörja är bra för hjärtat men de har arbetat sig runt den lilla detajen genom att säga ”Becel – För dig som älskar ditt hjärta”. Samma taktiska fint gör Milda här.

  Det finns dessutom inget som säger hur stor andel av Milda som är detta ”livsnödvändiga” fett utan deras slogan är bara till för att föräldrar ska få dåligt samvete om de inte köper produkten till sina barn.

 • maxiq skriver:

  ”(Milda är nästan hälften så billigt som Smör) – Jag är också smart som gör ett nyttigare val”

  ”hälften så billigt” måste väl betyda ”dubbelt så dyrt”?

  Smart, sa Bull

 • KickAnn skriver:

  Hej Pernilla!
  Om jag vore du skulle jag vilja se hur tillverkningen går till för jag tror nog att du visst bryr dig om vad margarinet innehåller även om gränsvärdena för kemikalier och olika konserveringsmedel och färgämnen är godkända av EU?

  Men vad jag vet så släpper inte margarinindustrin in någon för att filma eller dokumentera hur tillverkningen går till, en process som tydligen är riktigt läskig. Dom som ändå lyckats se hur det går till vill tydligen aldrig mer i sitt liv äta margarin. När fettmolekylerna omestras bildas t ex ´långa svarta maskar’ i massan och det är därför det måste till färgämnen och blekmedel för att färgen inte ska se helt oaptitlig ut. Läs på länkarna du fått av andra som kommenterat, t ex om Per Wikholms och Gunnar Lindgrens forskning.

  Men du som nu lärt känna Mildafolk kanske kan övertala dem att göra ett undantag för dig så du sedan kan föra informationen vidare på din blogg?

  Hoppas du tänker om Pernilla, det finns ingen anledning att äta onaturligheter, ta i så fall lite mindre mängd av det naturliga smöret istället om du är rädd att få i dig för mycket energi!

  Jag lovar att du inte blir tjock av naturligt fett om du bara inte kombinerar det med en massa kolhydrater, det är kolhydraterna som ger insulinhöjning som i sin tur startar fettlagringssignaler.

  Själv har jag alltid varit normalviktig med en tendens att gå upp några kilon varje år innan jag började med LCHF för två år sen. Nu kan jag äta mig mätt varje dag på ultragod mat (MED smör och grädde) utan att gå upp i vikt och utan att känna sug efter sötsaker och håller lätt min idealvikt (55 kg – 164 cm – 50 år). Energin räcker och blir över för träning med Friskis&Svettis och skidåkning. Prova du med!

 • db skriver:

  Du är för rolig du, Pernilla!
  För det måste väl ändå vara ironi?

  Om inte tycker jag att du ska skaffa dig en PR-agent som inte bara tittar längst ner på offerten där det står vad du får betalt för att ställa upp.
  Nästa steg är väl att du ställer upp för Nordkorea och säger att de är fredsälskande.
  Under förutsättning att de betalar tillräckligt bra, alltså…

 • Stefan Andersson skriver:

  Jag tycker hela detta inlägg är väldigt pinsamt.
  Menar du allvar med det du skriver?
  Det skulle nästan kunna vara en parodi.
  Kanske detta inlägg är ditt gebit – alltså underhållning.

  Pernilla, du ligger HELT fel i tiden med såna här påståenden.
  Lättprodukter har rasat i försäljning. Samtidigt som dietister rasar i förtroende hos gemene man. Välj någon annan att ta rygg på.

 • Lars O. Berglund skriver:

  Pernilla, ni sitter illa till med detta snack just nu när Livsmedelsverket håller på att lägga om sina anvisningar bort från fettskräcken efter att ha studerat ”all” litteratur i frågan. Vi lade just in en kommentar med diverse referenser hos Eva Kullenberg:

  http://blogg.passagen.se/eva-dietist/entry/sl%C3%A4ng_ingen_mat_vecka_46#comments

 • Maggie skriver:

  Detta är bevis på att man ställer upp på allt för pengar. Hänvisar också till Gunnar Lindgren och vad han har kommit fram till angående margarin. När margararinet kom in i vår hushållning redan på 50-60 talet började hjärt-kärlsjukdomarna växa bland befolkningen. Satsa på äkta produkter som
  smör och grädde i din matlagning och du kommer att behålla din hälsa.

 • Lina skriver:

  Man kan nästan förstå varför du inte gick i skolan…! Dum, dummare, Pernilla!

 • Stefan skriver:

  Margarin är en av den kemiska industrins storsäljare, de har massivt med pengar till reklam och lobbyister – Det är med sorg i ögonen att se att din trovärdighet var till salu :-(

 • Marcus skriver:

  Här är intressant läsning från Jonas Colting, triatlet
  http://goo.gl/o0QVa

 • dufva skriver:

  Pernilla!

  Jag förstår att du har gått på myten om lightprodukterna fullständigt och att du ser det här samarbetet som ett kul och lönsamt extraknäck.

  Du sätter dock din heder på spel här som du väl förstår av kommentarerna.

  Hos oss som har tampats med dessa monsterprodukter och de skrupelfria försäljningsknepen av dom väcks inga positiva känslor.

  Att propagera för att ge dessa sjukdomsframkallande produkter till barn är lika hälsomässigt förkastligt som att försöka få dom att bli rökare

  Den här skiten ska bara bort från marknaden!

 • Hans skriver:

  Pernilla har blivit köpt… Pinsamt…

 • Magnus skriver:

  Hej Pernilla! Jag har alltid tyckt om dig som artist! Alltid härligt sprudlande glad och positiv men nu blev jag faktiskt väldigt besviken.. OM du ska få en klar bild över kost och margarin i synnerhet kan du inte bara lyssna på den ena sidan, som dessutom tjänar på det dem säger. Använd sunt förnuft och ät RIKTIG mat, ingen processad smörja utan naturliga råvaror.. Tycker synd om dig som blivit lurad så pass mycket att du tror på det dem säger. Dem gör ALLT för att tjäna pengar… Hoppas du ändrar dig..

 • My skriver:

  Opartisk fettkurs?? Knappast. Men man behöver inte förespråka LCHF för att förespråka naturliga produkter som smör och grädde. Att vilja undvika fejkprodukter och tillsatser har inget med någon specifik kost att göra utan är snarare sunt bondförnuft.

 • En som tänkt om! skriver:

  Varför kommer inte min kommentar med? det står att den modereras fortfarande. Joakim på matfusket.

 • Lill Mac skriver:

  Tror du att mildas fettskola ger dig fullständig information? Många ingredienser är godkända av EU, betyder inte att de är nyttiga. Och d-vitamin kan du köpa tillskott i hälsobutiken. Margarin har inte tillräckligt med det. Den enda anledning till varför företag tillverkar margarin är att det är billigt att tillverka. Att det skulle vara nyttigt är en myt, som hålls till liv av industrin.

 • gunilla skriver:

  Nej men kära nån! Man vet inte om man ska skratta eller gråta…Jag trodde faktiskt att ni i Sverige skulle ha varit längre hunna i den här fettfrågan…Den som verkligen har gått in för att skippa alla konstgjorda livsmedel och i synnerhet margariner, VET att kroppen tackar! Vi som äter smör och grädde och dessutom undviker alla inhemska sädesslag och i synnerhet modifierade och raffinerade livsmedel och all färdigmat, vi mår så mycket bättre …..Du som har hälsoproblem, ge dej själv ett nytt liv! Kram 3 barnsmamma från Finland

 • Lars-Erik Litsfeldt skriver:

  Pernilla, om du tror blint på vad myndigheter säger kan jag rekommendera min och Per Wikholms bok ”Ideologin och pengarna bakom kostråden”. Där beskrivs bl.a. hur margarintillverkare har köpt in sig i Livsmedelsverkets expertråd.

  Boken är från 2007 och finns säkert inte hos bokhandlaren men den fick kulturstöd så den ska finnas på samtliga svenska bibliotek.

 • Becel är bäst på mackan!! skriver:

  Sanna: Har du verkligen belägg för vad du påstår? Även om det stämmer med palmoljan så är det inte huvudingrediensen i margarin och andra lättprodukter. Och är det bevisat att det berodde just på margarinet att hjärt-/kärlsjukdomarna ökade? Det är ju många faktorer som påverkar det. Kan det inte ha varit helt enkelt att människor fick det bättre ställt, åt mer, blev fetare och därmed sjukare? Låter mer logiskt och troligt om du frågar mig, än att lite ”Lätt & Lagom” skulle orsakat det… (Som f ö min farmor & farfar åt i alla år och blev båda väldigt gamla…)
  Fleromättade fettsyror och fria radikaler är jag inte så insatt i men har inte hört nåt om. Det kan ju P fråga dietisten. Nej, sunt förnuft säger att Becel, matgrädde och margarin med både färre kalorier och nyttigare fett är bättre än grädde och smör med mer kalorier och sämre fett. VARFÖR BLIR SVENSKARNA BARA TYNGRE OCH FETARE??? Tror INTE det beror på Lätta precis, om man inte överdoserar i enorma mängder… :-) Och kan undra varför kockar ofta är så tjocka… Smör? Grädde? Milda? Övervikt tar mer liv än lättprodukter.

 • Sanna Ehdin skriver:

  Pernilla, Tyvärr rek du en produkt som är en kemisk smörja och bidrar till skövlingen av regnskogen i sydostasien så att de kan odla palmooljan. Finns inga positiva hälsoeffekter visade alls, och ökningen av hjärt-kärlsjukdomar etc kom när de kemiskt processade fetterna infördes. Det som ev skulle vara hälsosamt här, de fleromättade fettsyrorna ger istället en ökade angrepp av fria radikaler och dessutom är det upphettat så allt nyttigt har förstörts.
  Du får nog läsa på lite mer innan du sätter ditt fina varumärke på denna produkt!
  Läs här t ex: http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/den_lätta_bluffen

  goda hälsn
  Sanna Ehdin

 • Ethel Loberg skriver:

  Säg LCHF! Det räcker.

 • gammal florist skriver:

  Heja Pernilla att du hjälper upp Milda. I dag när många vill vrida klockan tillbaka att äta den kost man åt förr så finns det risk att Milda tappar marknadsandelar. Jag har nästan hela mitt vuxna liv ätit Flora som Milda hette tidigare och jag tycker det är trist om varumärket skulle urholkas.

 • gammal florist skriver:

  Heja Pernilla för att du hjälper upp Milda. I dag när många vill vrida klockan tillbaka att äta sån kost man åt förr så finns det risk att Milda tappar marknadsandelar. Jag har nästan hela mitt vuxna liv ätit Flora som Milda hette tidigare och jag tycker också det är trist om varumärket skulle urholkas.

 • Sannamo skriver:

  Mitt liv och min kropp mår bäst vad den någonsin gjort, sedan jag bestämde mig för att glömma alla lightprodukter…nu äter jag smör och grädde….å slevar i mig kokosolja med matsked….min onda atrosaxel har lugnat ner sig…och jag vågar påstå att celluliterna har minskat rejält efter 12 kg viktminskning…
  Var på en föreläsning med Annika Dahlkvist i februari…å tacka vet jag att jag hade turen att få va med där..just då!
  Åt fanders med Milda och alla andra skräpprodukter som för oss i graven alldeles för tidigt!!

 • Mamma Britt skriver:

  Pernilla!
  Om du och dietisten äter/använder margarin, det är ju er sak, men du ger väl ändå inte dina barn Milda?

  http://www.folkbladet.nu/142592/2009/04/16/margarin-vs-smor

 • Ulrika skriver:

  Det finns de som inte tål nga mjölkprodukter. Det är problem för dem att få i sig sin fettmängd av äkta varor som smör, fullfet grädde och cremefraiche. De tvingas att välja margrinsorter istället. Detta är p g a kunskapsbrist. Tål man inte mejeriprodukter gjorda på komjölk ska man välja ekologiskt kokosfett. Finns tyvärr inte i livsmedelsaffärer, ska abslout inte förväxlars med det silvriga paketet med ngt hårt innehåll. Det ekologiska kokosfettet finns endast i hälsokostaffärer samt att köpa på nätet.
  Så ni mjölkallergiker….ni har faktiskt val att göra och är inte tvingade till ngn margarinprodukter!

 • Henrik skriver:

  Stackars Pernilla!

  Hoppas du fick bra betalt för margarin reklamen, för i så fall är det någon nytta med den! Men undvik och ät skiten åtminstonne. Betänk att hjärt pch kärlsjukommarna har ökat mycket sedan margarinet kom.

  Är du tveksam läs den här länken:
  http://www.udoerasmus.com/fatsmain.htm#chapter

 • margaretha skriver:

  Så många bra kommentarer.. Milda håller kurs -ja,vad tycker dom. Det vet man innan kursen har startat.Bättre att gå en”neutral” kurs,läsa på och rådfråga kunniga personer innan man hoppar på ett reklam jobb. Det måste väl vara nyttigast att äta ” rena ” prudukter i lagom mängd. Lycka till med jobbet.

 • Ninni skriver:

  Hur mycket fick Du betalt för att vilseleda folk att tro – att kemikaliskt framställd smörja är något för oss att äta i stället för naturligt smör och grädde?.

 • Annika Dahlqvist skriver:

  Pernilla, Se på Gunnar Lingrens hemsida http://www.gunnarlindgren.com/
  Tryck på Matfett i menyraden överst så får du läsa hur margarin tillverkas. När du har läst det så vill du aldrig mer äta margarin.
  Det finns dessutom jämförande undersökningar som visar att barn som äter margarin får mera astma och allergier än de som äter smör.

 • Niclas skriver:

  Årets sell-out och misinformation i ett svep… jag får kräk-känsla speciellt av det ”Eu-godkända hälsopåståendet”… fy fan

 • Ninni skriver:

  Hej Pernilla!

  Gillar din blogg och har följt den ett tag nu, lagom personlig med en rolig glimt:)

  Detta med margarin och smör har du dock fått om bakfoten, jag läser biomedicin – inriktning fysisk träning på högskolan och förutom en massa träning läser vi även en del nutrition där vi går ner på molekylnivå. Att förklara allt hur de fungerar blir väldigt krångligt å en massa kemi, men att tillverka margarin är en kemisk process där de tillverkas fetter som inte finns naturligt, därför är det enkelt sett förklarat bättre att äta smör och grädde i lagom mängd. Dessutom smakar ju smör betydligt bättre är margarin 😉 Blanda ist smör och margarin vid exempelvis stekning så får du den goda smaken plus de nyttiga fettet 😉

 • Wille skriver:

  För mig är det bara bregott och smör som gäller. Sen vi började med margarin så har allergier ökat liksom en rad andra moderna åkommor.

 • RolfL skriver:

  Pernilla, tro aldrig att den som tjänar pengar på en viss produkt talar sanning om den produkten. Tyvärr är våra myndigheter lika korrupta som företagen, att någonting är godkänt som tillsats innebär aldrig att den inte kan vara skadlig för människor. Profiten framför allt!

  Det enda säkra är att forska själv och satsa på så naturliga varor som möjligt.

 • Annviol skriver:

  Jag kan rekommendera lite läsning i denna artikel där Gunnar Lindgren samlat intressant fakta kring margarin.
  (http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/03nr2/03-2art7.htm)

  Kul är att fler och fler dietister går ifrån margarinprodukterna och rekommenderar naturligt fett som smör, bregott och grädde. När allt kommer omkring är ju smör och grädde samma slags fett som övervägande finns i bröstmjölk-mättat animaliskt fett.
  Kan rekommendera läsning på kostdoktorns blogg, wow vad man får reda på hur allt hänger samman där…..en ögonöppnare!(www.kostdoktorn.se)

  God läslust allihopa!

 • Steorid-Zombie skriver:

  Tragiskt, verkar som ren desperation.

 • Linda skriver:

  Jag vill ge er alla och inte bara smörmänniskor en annan sida av oss margarinätare. Det finns vuxna och barn som inte KAN äta smör eller andra komjölkprodukter pga allergi. Då finns det INGET annat alternativ än att köpa just margarin, vare sig man gillar framställningssättet, smaken eller fetthalt osv. Det finns dock ETT margarin i Sverige som inte innehåller E202 och det är jag djupt tacksam för, så hos oss köper vi ALDRIG MILDA men tål tack och lov CARLSHAMNS margarin.

 • Vera skriver:

  Har precis gått en kostutbildning där vi fick titta på exakt innehåll i bland annat margarin, smör och olika gräddtyper. I alla gräddpodukter med mindre fett i så har de tillsatt konserveringsmedel och SOCKER. Fast de skriver inte det utan använder nåt annat ord . Samma sak i minikeso som jag tidigare köpt, de tillsätter socker när de tar bort fettet. Jag slängde ut mitt margarin samma dag. Numera är det ekologiskt bregott, smör och vispgrädde som gäller. Gräddsåserna blandas ut med mjölk, för ett smalare alternativ :-)

 • Sanna skriver:

  Men herregud vilket ”dum-blondin-inlägg”. Det måste du ju fatta själv att allt man kan köpa i mataffären är godkänt inom EU. Tror du att allt i mataffären är nyttigt bara därför? Kolla upp från en kritisk eller åtminstone neutral källa hur margarin tillverkas, jag skulla aldrig, ALDRIG, köpa hem sån crap. Det finns såklart en anledning till att det är billigare än smör. Dessutom ska mat vara gott, ingen kock med lite självaktning skulle komma på tanken att använda margarin eller konstgjord grädde i maten.

 • Marie skriver:

  Åh nej Pernilla! jag skulle aldrig någonsin äta margarin. Många kloka människor som har svarat dig på bloggen.

  Hoppas att du läser på, vi ser fram emot nytt klokare inlägg…:)

  Kramar Marie

 • Anna skriver:

  Hmmm jag tror att alla tillverkare talar gott om sin produkt. Jobbar själv inom försäljning och reklam och vet hur snacket fungerar, klart man vill sälja in sin produkt, det är ju deras levebröd. Men som du säger, alla är fria att själva välja! :)
  Obs. Sådant som är godkänt av EU idag kan ju faktiskt förändras mellan varven.. Man får lov att vara lite kritisk och följa forskningen!

 • Jonas Oj nu kom visst ett gammal namn in här igen, hehe skriver:

  !!

 • Jonas igen! skriver:

  Håller helt med,, känns inte som en såå bra kurs om det är Milda som håller iden, klart att de förespråkar sina egna produkter.. :)

  Kolla in LCHFdieten..

 • Marie skriver:

  Helt otroligt att du kan sitta och säga allt detta. Hur köpt är du? Du tror att du lär dig något på bara några få timmar om detta och gör sen reklam här. HERREGUD.!!!!! Själv läser jag just nu till näringsterapeut och du har så fel. Tror att det är bättre att du pratar och berättar om sånt som du kan och vet något om.

 • Annelie A. skriver:

  Margarin är skit, Milda, Lätta etc. Att en dietist säger något annat bryr jag mig inte om!
  Äter så naturligt som möjligt och vill framförallt att barnen ska göra det! Smör och Bregott gäller här och grädde, inga lightprodukter överhuvudtaget. Äter man med måtta så går det bra för kroppen behöver fett men det ska vara naturligt fett…inte konstgjort!!

 • Josefine skriver:

  Hej
  Kan nog hålla med i kritiken. Jag är själv i sluttampen på min utbildning i kemiteknik och vet att i tillverkningsprocessen där man tillverkar margarin så hydrerar man fettkedjorna, dvs man gör det omättade bra fettet till ett dåligt mättat fett. I denna processen används bla aceton som man i slutändan inte kan rena bort till 100%, något som dessutom är helt lagligt men inte speciellt nyttigt. Behöver jag säga att jag inte äter margarin…

 • Jenni skriver:

  Hm…ja alla får välja vad man vill äta. Själv gillar jag att veta vad jag stoppar i mig så det blir smör och grädde. Är uppväxt på detta och vi är i bra form hela högen och kärnfriska :-) Dessutom kom hjärt och kärlsjukdomar till Sverige efter att margarinet kom hit. Kanske något att fundera över?

  Tack för en bra blogg (även om jag idag inte tycker som du :-))

  Kram på dig

 • Lotta på Bråkmakargatan 5 =) skriver:

  Håller inte med alls!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Pernilla Wahlgren skriver:

  Vissa av bilderna visade en ny ”logga” som inte har kommit ut på marknaden än. Därför togs de bilderna bort från sidan.
  Återigen. Alla väljer fritt vad de vill ha i sitt kylskåp , sin mage eller i sitt liv!
  De som föredrar smör och grädde tycker jag ska fortsätta att göra det! :-)

 • mia-maria skriver:

  PALMOLJA……NEJ, NEJ, NEJ!!!!!!

 • Anna skriver:

  Först undrar jag varför du har tagit bort bilden där Milda påstod vilka ingredienser som deras margarin innehöll?

  Kanske för att det bara krävs minsta möjliga förmåga till källkritik för att förstå bristerna i deras ”fakta”.

  Innan man påstår att vegetabiliskt fett är bra så läs på om palmolja. Den ingrediens som inte Milda vågar visa att deras produkter innehåller.

  Att en tillsats är godkänd inom EU betyder inte att den är varken bra eller naturlig.

 • Pernilla Wahlgren skriver:

  :-)Hej, hej. Ni får självklart använda vilka mejeriprodukter ni vill!
  Själv känner jag mig inte orolig eftersom jag fått dessa fakta och alla tillsatser är godkända inom EU.
  Men man ska göra det som känns bäst för en själv! :-)

 • Jennie skriver:

  Beundrar dig för att du tar dig den tiden att försöka lära dig mer i detta område. Det är inte alla som skulle gjort. När jag läser kommentarerna här märker man att det finns många olika åsikter.
  Själv är jag en smörmänniska. Skulle aldrig byta över till margarin. Den skolan jag gått i har lärt mig att margarin innehåller härdat fett och härdat fett bryter ned kroppen.
  För att margarin ska bli just margarin, går det igenom en ganska omfattande process. Medans smör… är just smör. Inga konstigheter.
  Är själv ganska intresserad av just detta område och försöker lära mig hela tiden.

  Trevlig vecka på er alla.

 • Malin skriver:

  Är det inte bättre att lära sig laga mat med mindre mängd smör och grädde? Måste man ha gräddiga såser till middagen, fet dressing till salladen och smör/margarin på smörgåsen? Varför inte lära sig att laga god mat från Medelhavet ? God italiensk mat är betydligt mer än tiramisu och gräddiga pastasåser, tvärtom faktiskt. Det syditalienska köket har knappt smör och grädde överhuvudtaget….

 • DINARAS FAMILJELIV skriver:

  hmm…spännande med kostråd från milda?!

 • http://regnavdagar.blogspot.com/2010/09/det-nygamla-bordsmargarinet-flora.html skriver:

  Det är sorgligt att du är så lättledd Pernilla. Du borde forska lite mer själv i ämnet istället för att låta dina åsikter köpas så billigt.

  För att grädda ska kunna bli smör måste den skakas. För att ett oljefrö ska kunna bli margarin måste det processas kemiskt med en mängd olika starka kemikalier. Livsmedelsverket har bla hittat spår av hexan (bensin) i Milda och Becel vid flertalet tillfällen. Enviss mängd kemikalierester ÄR tillåtet så man är som konsument aldrig garanterad ett ren margarin.

  Du bidrar även till regnskogsskövling och utrotning av känsliga djurarter när du köper denna typ av margariner, som i de flesta fall innehåller palmolja (redovisas i innehållsförteckningen som vegetabilisk olja). Jag har tidigare bloggat om det här: http://regnavdagar.blogspot.com/2010/09/det-nygamla-bordsmargarinet-flora.html

  Smakar det fortfarade gott???

 • Camille skriver:

  Varför inte gå en mer ”neutral” skola i näringslära? En skola hos Milda, jag skrattar ihjäl mig!!!!

 • Bea skriver:

  Instämmer med övriga initierade läsare.
  Inget i hela vida världen (som Linn säger) skulle förmå mig att köpa milda eller andra lightprodukter och servera mina barn eller mig själv.
  Till dig Pernilla: På med de kritiska glasögonen och ta reda på bred fakt innan du säljer ut din själ.
  Du är ute på djupt vatten just nu. Sök info och du ska finna.
  /Bea

 • Sofi skriver:

  Den Lätta bluffen

  Lätta-margarinet är det som Livsmedelsverket rekommenderar till våra barn, men det tillför inga nyttiga fetter eller ämnen till hjärnans och immunförsvarets funktion utan istället en rad ohälsosamma ämnen… som även är skadliga för miljön.
  Visste du detta om Lätta?
  • Margarinet Lätta är det som oftast är det som erbjuds våra barn i förskola och skola. Trots att det inte finns en enda vetenskaplig studie som visar på positiva hälsoeffekter av Margarin, tvärtom en rad negativa effekter med ökad risk för allergier, astma etc. Dessutom borde man ha gjort en riskstudie med det som erbjuds barn – eftersom det finns rester av giftiga processkemikalier i margarinet.
  • Det innehåller 21 procent palmkärnolja som inte produceras i Sverige utan är en bidragande orsak till att regnskog skövlas. Kanske det är därför det inte står just palmolja i innehållsförteckningen utan istället vegetabiliskt fett.
  • Det består av 45 procent vatten och 39 procent fett. Det smakar inget och är inte nyttigt i sig utan man måste tillsätta aromämnen, A- och D-vitamin – men även konserveringsmedel och surhetsregulerande medel (citronsyra). En väldigt konstgjord produkt med andra ord.
  • LÄTTA är cirka 40 procent dyrare än naturligt Bregott (smör och rapsolja), om tillsatt vatten räknas bort. Det innebär att margarinbolagen tjänar mycket på detta…
  • För att margarin ska bete sig och se ut som smör (med den låga fetthalten och flytande vegetabiliskt fett) måste fettet kemiskt omestras. Då blandas mättat och omättat fett, tillsätter enzymer eller natriummetylat, blandar och låter så fettsyrorna klippas av från grundmolekylen glycerol och sen när reaktionen avstannas fäster de hur som helst.
  Alltså bildas triglycerider med en massa olika kombinationer, och de allra flesta av dem är ytterst sällsynta i naturen. Dvs främmande material för vår kropp – som den måste kunna tolka för att kunna använda eller avgifta kroppen från. Det är inte visat detta är ofarliga molekyler för kroppen – och det är här det stor felet begås. Man har tillåtit margarin utan att göra riskstudier.
  • Konserveringsmedel kaliumsorbat E202 är en riktig värsting. Ett av de ämnen som på sikt framkallar Kol hos rökare och dessutom en av de konserveringsmedel som kan ge astmaanfall om man är astmatiker. Det är inte ovanligt med svåra allergiska reaktioner. E202 är ett av de konserveringsmedel som varnades för i en engelsk undersökning då ämnet kan göra barn oroliga och aggressiva.
  • Den innehåller även modifierad stärkelse, dvs en snabb kolhydrat med lågt näringsvärde som är onaturlig och stör kroppens funktioner. De restprodukter som kroppen inte kan bryta ner, påverkar cellerna och dess förmåga att kopiera sig.
  • För att den smaklösa oljablandningen ska smaka något tillsätter man smörarom, diacetyl, en starkt luktande och brandfarlig kemikalie.
  • De A och D-vitaminer som tillsätts kommer från majs, som genmodifieras för att utveckla vitaminer, vilka löses ut med hjälp av extraktionsbensin. Margarinet innehåller rester av extraktionsbensin…
  Och denna syntetiska produkt är vad Livsmedelsverket uppmanar föräldrar och skolor att ge till sina barn! Är det någon som begriper varför – eller är de skvatt galna? Eller beror det på att det statliga verket hade tjänster avlönade av margarinindustrin tills helt nylingen.
  Valet är ditt – ska vi ha en sådan skräpprodukt? Mitt råd är att bojkotta Lätta, Becel och alla de andra margarinerna. De är skräpprodukter, som kostar mycket för naturen att producera och inte tillför något till kroppen.

 • Maria skriver:

  Jag slutade med Milda den dag jag smakade på det ”rent” dvs direkt ur paketet. Det smakade bara metall och gav en förfärlig eftersmak, sedan dess vägrar jag köpa det. Vad det än är som är i så inte smakar det naturligt i alla fall!

 • Hanna skriver:

  Det är dietisternas jobb är att rekommendera det som folk över deras huvuden har bestämt.. går omvårdnad och måste veta vad för fetter som är bra för kroppen, och jag trodde också på dietisternas rekommendationer tills jag såg sanningen, det är som att du får pengar för att rekommendera en viss produkt aka reklam..

 • Helen skriver:

  Milda Pernilla! Hur köpt ÄR du?

 • Lotta skriver:

  Så alla dina recept ska hädanefter innehålla Milda???
  Hur mycket får du för det?

 • Soffipropp skriver:

  Skönt nu vet jag och precis som du skrev kan man ju välja helt själv beroende på vilken smak man vill ha. Typ maragarin i veckan och lyxa till med lite smör på helgen. Fett bra! 😉

  Nu längtar jag efter ett nytt julprogram med DIg när du lagar mat på TV. Det var så mysigt förra julen. Kram kram

 • soli skriver:

  Nej tack, jag föredrar naturlig mat utan tillsatser!

 • ALJO skriver:

  Idag fick jag reklam med posten och kollade igenom smyckeskatalogerna.
  Hade verkligen inte en aning om att du designade smycken!
  Det kom så klart högst upp på min önskelista!!!
  Nu är det bara att vänta på tomten, lika som barnen gör.
  Ta hand om dig och familjen och TACK för en underbar blogg!!!

 • soft skriver:

  Synd att folk ska gå på Dietisternas skitsnack. Skulle aldrig i livet använda Margarin eller lättprodukter och absolut aldrig Becel.
  Att det ska vara så svårt att fatta!!!

 • Sara skriver:

  Så MILDA säger att deras produkter inte innehåller något farligt? Ja, då måste det ju vara så…

 • Anna skriver:

  Jisses, det var hjärntvätt på hög nivå det där! Margarin innehåller betydligt fler ämnen än som är listade där… Smör däremot är naturligt och innehåller inga tillsatser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Instagram