Tänk först & Skriv sen…

Jag gick igenom kommentarerna i de senaste inläggen och såg att det blivit lite diskussioner efter att en viss Anna skrivit kommentarer om vår lilla vovve  Marqy både hos mig och på Biancas blogg – och som har upprört en hel del läsare.

Det är inget ovanligt att det blir så. En del nättroll är bara ute efter att provocera och älskar att vara elaka. Men det som gör mig förbryllad med denna Anna är att hon inte faktiskt inte känns som något ”nättroll” och verkar inte vara ute efter att provocera – utan hon tycker verkligen så här. Och det som är märkligast av allt  är att hon sedan på riktigt inte förstår VAD det är som är upprörande med hennes kommentar , och som gör att folk har ilsknat till på henne.

Så här skrev Anna på Biancas blogg som jag gick in och läste efter att Anna själv  i mitt kommentarsfält nämnt att hon även  skrivit till Bianca.

//Stackars lille hunden! Vilken fruktansvärd händelse för honom, som varit med om mycket.
Jag måste säga några saker, det är inte så bra för honom att vara i en familj som är många personer.
Han behöver lugn o ro, med två personer. Absolut helst kunniga hundägare, som kan mycket
om hundar o djur. Du och din mamma skriver ibland i era inlägg, och frågar om vi har tips
vad vi ska göra, m.m. Man måste ha kunskap och vetskap innan man skaffar djur.
Niki råkade illa ut flera gånger när ni hade henne, och nu Marqy ocksp.
Stackars djur!!

 

Kära Anna. 

Eftersom du inte verkar förstå vad det är som är ”så farligt” med din kommentar och inte kan begripa varför folk reagerar illa över det du skriver , så ska jag förklara några saker för dig.

För det första.

Du talar om för mig – och alla andra barnfamiljer som har hund – att  ; ”det inte är bra för hunden att vara i en familj med många personer.  En hund behöver lugn och ro med två personer”. 

Förstår du inte på riktigt hur dumt det låter?! Och att det är ganska kränkande mot alla barnfamiljer som har husdjur och som du uppenbarligen inte tycker ska ha hund då?!  Är hund endast till för ensamma,  eller  par utan barn,  eller hur menar du??!

Sedan skriver du också att  ;”Man ska absolut helst vara med hundkunnig och kunna mycket om hundar och djur för att få ha hund.”

Ok. Men förstår du inte att någongång måste vara den första för ALLA?!  Man lär sig på vägen , precis som man gör med barn!

Vänd på det.

Tänk om jag skulle säga till någon som får sitt första barn ;

– Alltså, jag tycker inte du borde ha skaffat barn eftersom du inte har några barn sedan innan,  och därför inte är så barn-van som JAG är som redan har 4 barn!

Förstår du hur jag tänker?!

Ibland känns det som att erfarna hundägare ser sig själv som ”lite bättre” än alla andra och gärna vill läxa upp oss som är  noviser inom området och tala om för oss hur man minsann ska ta hand om en hund.

Jag har fyra barn, men jag har ALDRIG talat om för någon annan hur den ska sköta sitt barn,  eller att MITT sätt att uppfostra mina barn är det enda rätta. Jag kan ge råd såklart eftersom jag har gått igenom både jobbiga småbarnsår och tonårstrots, men alla barn är olika och mitt sätt att uppfostra mina barn kanske inte passar för någon annan.

Jag ser heller inte ner på förstagångsmammor och är ”orolig” för deras stackars barn , utan tänker istället ; Vilken fantastisk tid dom har framför sig med att upptäcka och lära sig allt nytt och underbart som ett nytt barn för med sig!

Självklart läser man böcker och går eventuellt på mammakurser innan man får barn. Och detsamma gäller även med  hundar såklart. Men en mamma som inte har gått en mammakurs behöver inte vara en sämre mamma för det. Och bara för att vi inte gått en kurs med Marqy så är vi inte helt värdelösa hundägare.

Och det är just därför som vi ibland frågar om råd på bloggen.  För att det är ett ypperligt sätt att få bra tips och råd från andra hundägare!

Det är ju ett väldigt bra sett när man undrar något över huvud taget!

Hur många mamma-bloggare tror du inte rådfrågar sina läsare konstant?! Det är ju det bästa sättet när man vill få feedback!  Men man vill få GODA RÅD.  Man vill inte ha få UPPLÄXNING. Det är stor skillnad.

Sist men inte minst till dig Anna, och till er andra som tycker att det är oroväckande att Marqy råkat ut för så många olyckor och att vi därför måste vara okunniga som hundägare. (Angående Niki så råkade hon inte för någon olycka alls, utan hade ett allvarligt tarmfel)

Att en hund ska bli attackerad av en annan hund eller påkörd med cykel är ju inget man kan förutse direkt. Vare sig man är erfaren eller inte. Det är dessutom olyckor som händer dagligen med barn också!

Om mitt barn blir slaget av ett annat barn eller påkörd med cykel – är jag en sämre mamma då och bör inte ha barn?!

När vi var på landet sist lyckade Theo på en och samma dag kliva på en geting som stack honom i foten, fastna i en rosenbuske med taggar , få en sticka i foten samt vakna med igensvullet öga efter ett kraftigt mygg eller getingbett under natten.

Är jag en dålig mamma för att det hände?!  Borde jag inte ha barn då tycker du…?!

Olyckor kan vara framme när som helst och man kan aldrig helt skydda vare sig sina barn, hundar , katter eller sig själv heller för den delen.

Man kan bara göra sitt bästa, använda sitt sunda förnuft och ge så mycket kärlek man bara kan!

Och en  sak är säker. Vi älskar alla vår lille Marqy väldigt mycket och gör det bästa vi kan för att han ska må bra hos oss…!

Peace and out.

20140725-153619.jpg

0d502a97ea52dff507b3e8d6c6f39b81

 

 

 

101 reaktioner på “Tänk först & Skriv sen…”

1 3 4 5
 • Helene skriver:

  Hej Pernilla, bra skrivet håller fullständigt med dig…..det enda jag inte förstår är hur man uttalar namnet på er hund?…säger man Marky?…måhända är jag trög 😉

 • ilgars skriver:

  hade jag varit 45 hade jag friat nere vid vattnet en kväll. Pernilla med muskler i lap topen och vader man får spader. yo ar magical.

 • Nina skriver:

  Anledningen till att jag läser Pernilla W;s blogg är för att hon delar med sig att sitt liv på ett enligt mig öppet och roligt sett. Och att det blir en sådan diskussion om att hennes hund råkat bli påkörd av en cyklist och attackerad av en annan hund är för mig obegripligt. Det är väl inget ägaren kan rå för?? Det var två olyckor. Man är väl inte sämre hundägare för det?

 • Sandra skriver:

  Jag har sedan länge slutat läsa kommentarerna till dina inlägg för jag blir så jädrans trött på alla otrevliga sådana, därför tycker jag att dina svar (jag jag kollade upp även den här i kommentarsfältet) till Anna var otroligt bra.

  Jag och mina barn är själva ägare till en liten hund för första gången och jag har ingen blogg att fråga om råd på så jag frågar vänner o bekanta och jag tycker självklart det är kanon att du kan fråga här o gärna då utan att bli påhoppad.

  Till dem som inte kan göra annat än att gnälla säger jag bara sök er till andra bloggar eller sluta läsa bloggar helt, Det är inte ok att skriva elaka kommentarer till dem som skriver bloggen!!

  Och du Pernilla tack för en bra blogg :)

 • Viola skriver:

  Brukar aldrig kommentera bloggar men gör ett undantag. Om det är så att bloggen möjliggör kommentarer och synpunkter så är det väl självkart att synpunkterna och kommentarerna är både positiva och negativa. Att bara ta emot positiv feedback leder väl inte till någonting. Människor tycker olika och det får man leva med som människa – känd eller inte. Om du är av den uppfattningen att alla är nättroll som har en avvikande uppfattning, så kan du ju skriva att du endast tar emot inlägg av positiv karaktär. Då tappar du sannolikt en del läsare, men besparar dig själv den energi det verkar ta av dig med negativa inlägg. Ha en fin fortsatt sommar.

  • davve skriver:

   Ja det är ju helt orimligt att Pernilla ska förvänta sig att folk ska visa helt vanlig mänsklig respekt. Fy på henne- *ironi*

 • Jessica skriver:

  En blogg är upp till var och en att läsa, är det inte något man tycker om i innehållet är det fritt fram att trycka på X så att sidan stängs ner och så gå aldrig in igen?!… Svårt?
  Till alla som har negativa kommentarer, lägg ner! Tror egentligen inte någon bryr sig om era kommentarer?…hitta någon annanstans att lägga er energi och gör något vettigt istället… Era kommentarer bidrar till att personen i fråga tycker det är för jobbigt att skriva och kanske därav lägger ner bloggen, ( fullt förståligt dock) för vem vill eller orkar höra på negativitet?

  Glöm inte, man lever endast en gång.. Låt folket komma ihåg dig som en bra och trevlig person istället så blir du aldrig bortglömd!

  Bra blogg Pernilla!

 • Rita skriver:

  Hejja Pernilla!!! Ingen ide att lägga en gnutta energi på människor som är negativa. Ni verkar vara en kärleksfull och mycket omtänksam familj,gäller tvåbenta och fyrbenta :-) You go girl! Kram <3

 • Lena skriver:

  Men snälla…är det inte dax att lägga ner tjafset om Annas kommentar! Vi har yttrandefrihet och sedan är det väl upp till var och en att tolka vad som verkligen skrivs! Jag tycker absolut inte att man ska kränka någon,men ibland får man nog ta en titt på sej själv och fundera varför man tar åt sej! Kram/Lena

 • Mimmi skriver:

  Helt rätt, ta inte åt dej!! Olyckor händer alla. O all lycka till dej o dina fina ungar!

 • Sandra, Jkpg skriver:

  Stor KRAM till dig Pernilla! Du/ni gör INGET fel alls! Kärleksfullare familj få man nog leta efter ♥

 • Pia Lotta skriver:

  Hej!
  Vad jobbigt detta vara!!!!!
  Förstår faktiskt inte hur man kan klanka ner på dig så? Brist på uppmärksamhet? Inga hobbies??? Tidsfördriv????
  Jag har alltid haft hund och just nu har jag två st mor och dotter. Jag måste fråga många personer i bland ang mina hundar för precis som människor har hundar olika personligheter. Hundar kan ju inte säga när något är fel…. Inte mina illa fall…. Jag tycker om soltorkade tomater men det gör inte mina barn… ALLA tycker vi olika o det gör hundar också! Stå på dig!
  KRAM
  Ps. Och har du en fråga om hund hör av dig så kan vi kanske lösa det ihop…..

 • Hanna skriver:

  Jag tycker du resonerar helt rätt Pernilla! Självklart ska man inte behöva tåla personliga påhopp från folk som inte har en aning om vad de snackar om. För jag antar att denna Anna inte känner er och har sett er och Marqy på nära håll? Skillnaden mellan konstruktiv och kritik och personliga påhopp är ganska stor. Men tyvärr klarar en del inte av att särskilja dem ändå….

 • Pia skriver:

  Bra svar Pernilla!
  Samma tanke som du lägger fram har jag haft många gånger. Folk som ”vet” nått om hundar är alltid lite mer och det är så tråkigt. För oftast får dom andra människor till att känna sig mindre och/eller värdelösa. Nej, mer hjärta i orden man skriver eller säger. :)

  Bo i familj med 2personer… Förlåt, men hundar är flockdjur om du inte visste det… *fnissar lite lätt men INTE oförskämt*

  Kram till alla från ett vaaaarmt Skåne

1 3 4 5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram