Göra saker på ett skosnöre

Jag är så glad att ni ställt frågor till mig i tidigare inlägg, för ibland är det svårt att komma på vad jag ska skriva om OCH så är det svårt att veta vad folk tycker är roligt att läsa om. Så ni får verkligen hemskt gärna fortsätta ställa frågor i kommentarsfältet så svarar jag vart efter.

Jaquline:

Det är väldigt dyrt att starta eget. Du har skrivit att du startat utan finansiering. Hur gör man det?

Hej Jaquline, det är en väldigt bra fråga. Att hålla låga kostnader är den allra viktigaste saken när man startat eget, förutom själva affärsidéen. Håller man inte i stålarna kan kostnaderna gallopera iväg och allt går åt pipan. Jag hade verkligen väldigt lite pengar att starta med. Här nedan följer några tankar om det jag lärt mig och några tips.

1, För det första måste man vara beredd att lära sig att göra massor av saker själv. När jag startade Bag-all kunde jag till exempel inte ett jota om webshoppar. Hade inte en susning om hur man skulle göra för att starta en och än mindre hur man designar saker och ting online. Hade du frågat mig för sex år sedan hade jag sagt att jag aldrig skulle kunna lära mig hur man gör någonting sådant, det hade känts helt oöverstigligt. Men fråga mig nu och jag kan tala om att jag vet exakt hur man gör en hemsida och har gjort stora delar av hemsidan själv, tillsammans med Julia som jobbar med mig. Julia har till och med lärt sig koda lite av bara farten. Jag kan inte koda, men jag kan sätta upp en webbshop utan problem. Min poäng är att man är så illa tvungen att lära sig att göra saker själv. Det är oftast helt enkelt för dyrt att ta in hjälp.

Här ett screenshot på Bag-alls hemsida. Vi sköter den helt själva och uppdaterar allting utan att ta in hjälp utifrån. Vi måste ha sparat hundratusentals kronor på att lära oss hur man gör.

Hur lär man sig den här typen av saker undrar ni säker då, det kostar ju att utbilda sig? Man får lära sig genom att söka information på nätet. Det finns nästan alltid videos på youtube som visar hur man gör i princip allt man kan tänka sig. Som exempel när jag skrev min bok, Drömfångaren, var jag tvungen att lära mig ritprogrammet Indesign så att jag kunde visa ADn Annaminh Braun vad jag menade och hur jag ville ha olika saker. När jag inte fattade hur jag skulle göra vissa moment fanns det alltid en video på Youtube som jag kunde kolla på.

En annan sak som jag fått lära mig, som jag aldrig någonsin trott att jag skulle behöva lära mig någonting om, är monogrammaskiner. Julia och jag hade ställt ut Bag-all påsarna på ett par mässor i Amerika. Vid några tillfällen hade det kommit personer till vårt bås som frågade oss om det inte skulle gå att monogramma på påsarna? Jo, tänkte jag, varför inte? Jag visste att monogram är jättestort i Amerika, så det skulle nog kunna vara en bra grej. Men hur??!!! Hade inte den blekaste.

Men min vana trogen började jag googla och kolla på filmer på Youtube. Jag letade också efter ställen i New York som höll på med monogramning för att kunna gå och titta på hur det gick till. Det kändes som en veritabel djungel. Var skulle jag börja? Stora ”riktiga” maskiner var för dyra. Jag hade inte så mycket pengar och jag visste inte heller hur det skulle gå. Folk kanske inte skulle vara intresserade alls. Så jag beslutade mig för att börja men den enklaste hemmamaskinen för monogram. Jag började experimentera med maskinen hemma. Det var ”hoopar” inblandade som påsen skulle spännas upp på. Det var undertrådar som krånglade, nålar som gick av, påsar som syddes ihop… Kort sagt, allt som kunde gå fel gjorde det. MEN tillslut lärde jag mig monogramma. Kunderna gillade det och tillslut hade jag råd att köpa en stor maskin med fyra nålar. Nu har vi tre ännu större maskiner med 6 nålar.

Så ska du starta eget billigt så var förberedd på att lära dig ALLT.

2, Tänk på vad du redan kan och använd dig av det. När jag startade Bag-all kunde jag i princip bara en enda sak av alla de grejer som jag ”egentligen” behövde kunna och det var att styla bilder. Efter att ha jobbat i stylist i så många år som jag hade visste jag hur det går till att ta bilder och genom åren hade jag lärt mig att hitta de bästa vinklarna. Förutom det visste jag att jag även måste A. ha bra idéer till mina bilder och B. måste ta tillfället i akt och fotografera mina produkter så fort tillfälle gavs. Det är en vana som jag fortfarande håller på med. Ska vi åka och göra någonting, ja då tar jag med mig några produkter och passar på att ta bilder.

För ett par helger sedan åkte jag och Micke till Uluwatu som är den södra delen av Bali. Jag hade bokat ett jättehärligt rum på Airbnb för att fira Mickes födelsedag.

Jag hade sett på bilderna att det var väldigt fint ljus i rummet. Så jag packade så klart med mig diverse påsar. Jag reser förvisso alltid med dem ändå, men jag tog med mig ett gäng extra.

b

Perfekta stället att ta en ”mood” bild!

Kamerapåsen var med så why not?

Micke var där så hans arm fick agera modell.

Och på tal om det har jag använt familjen som modeller eftersom jag inte haft pengar att betala riktiga modeller.

Här är Celeste på sin första Bag-all bild, 12 år gammal.

Och från i somras 5 år senare.

Celeste här på Bali med nya favoriten Beach Pouch, med laminerat foder för blöta saker.

Cappi med en väska som inte kommit in ännu. Men det här är en hopvikbar väska som man kan ta med sig i sin handväska.

Som sagt tänk på vad du redan kan och vad du redan har som du kan använda. Jag jobbade hemifrån de första åren. Jag hade alltså inga utgifter alls för lager eller kontor. Tvärt om kunde jag dra av en del av hyran vilket hjälpte till med privatekonomin.

Så svaret på Jaqulines fråga är att man verkligen måste försöka tänka smart och hela tiden fundera på om man kan göra saker på billigare sätt. Det är den enda nyckeln till att starta med små medel som jag känner till.

Nu när Bag-all fått fart och tjänar pengar försöker vi ändå att tänka smart och göra det allra mesta ”in house”. Det är fortfarande jag som fotograferar det allra mesta. Tjejerna som jobbar på Bag-all har också blivit duktiga på att fotografera produkterna. Genom att fortsatt ha det tänket kan vi växa organiskt utan att ta in kapital och på så sätt kan vi också vara väldigt fria i det vi bestämmer oss för att göra!

Som sagt fortsätt skicka frågor!

xx

 

 

 

 

 

2 reaktioner på “Göra saker på ett skosnöre”

  • ninni skriver:

    Bra driv i dej och tur att du inte hade råd att hyra modeller för du har världens finaste döttrar som är perfekta modeller! ♡♡♡

  • Ullis skriver:

    Bättre modeller än dina vackra döttrar hade du inte kunnat få… hur mycket du än hade betalat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram