Gästbloggare

Hej alla Jennifers läsare/vänner! Det här är Mamma, som skriver. Jennifers mamma Gunilla alltså. Jag är här på Bali och hälsar på. Det är ju lite tufft och lite långt att ha barn och barnbarn så långt borta, så man får liksom ta sats och planera sin tid även om det handlar om ett enda besök. Nu har jag lyckats med det och sitter bekvämt i en av Jennifers vackra rottingstolar i trädgården till det likaså vackra huset. Det vet ni redan så mycket om, så jag tänkte i stället berätta lite om varför jag har ett pyssel med att få ihop tiden i Sverige, för att komma hit och njuta av sällskapet och omgivningen. Egentligen borde jag ju vara här jätteofta och jättelänge…

 

Men det går inte, för hemma jobbar jag med att rädda Vättern. Vadå? tänker ni nog. Varför behöver Vättern räddas? Den ser väl alldeles underbar ut, en av våra allra vackraste sjöar, som glittrar så fint när man åker förbi på E4:an! Och med alla de fina platserna runt omkring, jag säger bara Vadstena, Gränna… underbara Visingsö…alla badstränder…

Jo, Vättern är vacker. På ytan. Men under ytan ser den dessvärre anskrämlig ut.

Riktigt hemsk faktiskt.

Men usch! Är inte Vättern en av våra viktigaste dricksvattentäkter? tänker ni nu. Det vill säga, hundratusentals människor dricker ju dagligen Vätternvattnet.

Jo, så är det. Och det vattnet har förstås gått igenom reningsverk och är kontrollerat och allt som krävs för att kallas dricksvatten.

Men, här kommer det konstiga: vi ”själva ”gör vårt bästa för att förstöra vattnet. Några exempel: militären använder Vättern som skjut- och flygövningsområde. Konstigt ställe att träna sig på kan man tycka, eftersom ammunitionen blir liggande kvar i tusentals ton på botten och – ja ni kan tänka er själva hur det fungerar när den rostar sönder…

Sen får utländska gruvbolag tillstånd att utvinna mineraler vid Vätterns rand, med de konsekvenser och utsläpp som det får, pappersbruk likaså…och själva reningsverken har inte heller helt ”rent mjöl i påsen” eftersom det de använder för att rena vattnet…ja, ni förstår nog själva.

Helt tokigt faktiskt. Så vi är några stycken som håller på att göra en film om hur det egentligen står till med Vättern och den ska bli klar i sommar och förhoppningsvis visas på TV, så därför har vi jättemycket att stå i till dess. Bland annat har vi köpt en jättelik robot som ska knalla omkring på botten och filma hur det egentligen ser ut. Det blir spännande värre när den börjar leverera…

Ja, det kanske finns en och annan läsare av Jennifers blogg som faktiskt bor vid Vättern? Då har du nog sett människor i gula västar som försöker få dig att signa en namnlista för att protestera mot nedsmutsningen av vattnet och som vill berätta för dig om Vättern. Kanske dom har bjudit dig på ett glas vatten också och du har studsat till när du tittar i glaset och får syn på en gammal rostig patron i botten? För att göra det väldigt tydligt att Vätternvatten innehåller ett och annat som inte borde finnas där. Då har du nog träffat på mina vänner från föreningen ARV, Aktion Rädda Vättern, som har kämpat i många år för att Rädda Vättern.

Dom är toppen allihop, ger aldrig upp och är världsmästare på att ge ansvariga politiker, militärer med flera en rejäl match för att, just precis, rädda vårt dricksvatten.

Ja, nu vet ni varför jag inte har tid att vara mera här på Bali och njuta med Jennifer och barnen. Men just nu gör jag ju faktiskt det och nu ska Jennifer och jag gå och äta en av dom fantastiska frukostar som dom är världsbäst på här. Bara frukter och grönt. Hur nyttigt och gott som helst!

Hej då!

Gunilla

xx

Som ni förstår är jag så himla glad att ha min mamma här! Det värsta med att bo så långt bort ifrån Sverige är att jag inte kan se min familj så ofta som jag vill. Men å andra sidan så är det så härligt när de kommer på besök för då bor vi tillsammans, vilket vi inte skulle ha gjort om vi varit i Sverige. Så när vi väl ses umgås vi dygnet runt. Så slår man ut antalet timmar kanske det blir lika mycket tid ändå.

Vill ni engagera er i Aktion Rädda Vättern så bli medlem i föreningen, det är jag! Klicka här för Medlemskap och stöd.

xx

18 reaktioner på “Gästbloggare”

 • J-Å skriver:

  Jag har tidigare bott i Gränna, men kände då inte till projektet som ni arbetar med. Det ska bli intressant att se vad roboten fotograferar av där nere på bottnen. Förmodligen inga trevliga data som den kommer leverera… Hur ser utsikterna ut? Går det att få stopp på förödelsen?

  • Gunilla Curman skriver:

   Hej J-Å!
   Ja vet du jag håller med! Det ska bli enormt spännande att se vad vår lille kameraman under vattnet kommer att hitta. Att det blir mängder av rostig ammunition vet vi ju, men hur bottnarna egentligen mår och hur fiskarna har det återstår att se. Att ”få stopp på förödelsen” som du skriver är precis det vi vill och vi kommer att kämpa på. Egentligen är det väl konstigt att man ska behöva kämpa för att bevara vår fina dricksvattentäkt Vättern? Men tyvärr är det så!
   Tack för att du skrev!
   Gunilla

 • Susanne skriver:

  Jag bor vid Vättern strax utanför Jönköping och har inte hört talas om Rädda Vättern. Men vad tacksam jag är nu när jag fått ta del av ert fantastiska arbete ska verkligen söka mer information och bli aktiv i Rädda Vättern . Tack ! Ha en fortsatt härlig vistelse på Bali.

  • Gunilla Curman skriver:

   Hej Susanne!
   Gissa hur jag glada jag och mina Vättern-kompisar blir av glada tillrop som ditt! Håll utkik efter ett envist gäng i gula västar där det står Rädda Vättern på och passa på att fråga lite mer. Alla gillar att prata och kan berätta om hur vår vackra Vättern egentligen mår!
   Kanske vi ses?
   Vänliga hälsningar,
   Gunilla

 • Iréne skriver:

  Hej!

  Så underbart med människor som kämpar mot de stora bolagen och ger sin röst hörd för att rädda Vättern.
  Sedan tror jag att många inte har den kunskapen som du nu beistter ( mamma Gunilla) men när det kommer på tal så vill de såklart vara med och stötta.
  Njut av dina dagar/veckor med Jennifer.

  Kram Iréne
  En trogen läsare till Jennifer

  • Gunilla Curman skriver:

   Hej Iréne!
   Nej just det, de allra flesta känner inte alls till hur tillståndet är i vår vackra sjö Vättern! Och det är precis därför som det kan fortsätta att bli sämre och sämre. Vi i mitt lilla gäng, tänker oss att med vår film visa upp vad som är på gång under ytan. Sen får vi se om det blir en ”skräckfilm” eller inte 🙂
   Kul att höra att du följer Jennifer! Du må tro att jag njuter av att vara tillsammans med henne och barnen just nu!
   Kram,
   Gunilla

 • Landrins skriver:

  Gör mig glad att läsa om dessa ”gröna” initiativ. Ska bli intressant att se utfallet.

 • Ulrika skriver:

  Hej!
  Jag vill säga ett stort tack till dig Gunilla och även till resten av gruppen.

  • Gunilla Curman skriver:

   Tack själv Ulrika! Det jätteviktigt att känna ett positivt stöd! Som du förstår så stöter vi på en hel del motstånd…från dom som har egna
   intressen med Vättern, som inte handlar om att göra vattnet bättre precis. Så ju fler vi är på Vätterns sida – desto bättre!
   Gunilla

 • Ullis skriver:

  Intressant läsning! Jag är född och uppvuxen i Jönköping och har många minnen från denna vackra sjö. Tyvärr bor jag inte där längre, men vill gärna följa detta arbete. Blir varm i hjärtat när jag läser om ert arbete.❤️

  • Gunilla Curman skriver:

   Tack kära du! Jättegulligt av dig att att skicka så positiv uppmuntran. Ibland kan man tycka att det är konstigt att man ska behöva kämpa för att behålla sin vackra sjö och sitt fina dricksvatten, men så är det… Glad att du tänker följa med oss på ”resan”! 🙂
   Kram,
   Gunilla

 • Rosa skriver:

  Vilken intressant läsning tänk så många beundransvärda människor det finns som kämpar för att världen ska bli bättre, för det ni tror på och det oftast i det tysta, jag är så imponerad. Älskar att läsa Jennifers blogg som ger mig så många tankar och en puff i rätt riktning att flytta på mig och så mycket jag har fått lära mig tack vare henne och nu också av ditt inlägg, sådan mor, sådan dotter.
  Ha en fortsatt mysig tid på Bali tillsammans med din fina dotter, svärson och barnbarn.
  Kram Rosa

  • Gunilla Curman skriver:

   Kära Rosa!
   Tusen tack för ditt vänliga intresse och dina fina ord! Dom värmde mig verkligen. Det är för att det finns människor som du som delar med sig av sina känslor, som man orkar hålla på och kämpa – som i mitt fall nu med Vättern. Ibland kan problemen kännas så stora att man egentligen borde ge upp, men sen kommer det goda krafter som dina och då blir man glad och pigg igen!
   Ja, du förstår att det är härligt att vara tillsammans med Jennifer och barnen nu ett tag! De har det så bra och skolan, som ju är anledningen till att de flyttade hit, är helt fantastisk! Fick jag önska mig något så skulle alla barn i hela världen ha tillgång till den sortens skola. Kanske blir det så en dag…
   Stor kram,
   Gunilla

 • Ann skriver:

  Hej!
  Jag bor i Karlsborg som ligger vid Vättern, jag ska självklart gå in och titta på rädda vättern.
  Har inte hört talas om det förut😬, men jag vet hur det skjuts ut i Vättern och hur många dom har båt vattenskoter mm.
  Man blir orolig!
  Älskar alla dessa Bali bilder och drömmer om att få åka dit en dag😊

  • Gunilla Curman skriver:

   Hej Ann!
   Oj! Bor du i Karlsborg så förstår jag att du har hört flygplan och smällar i överflöd! Man kan ju tro att det är krig i Vättern! Jag lovar dig att vi gör vad vi kan för att Rädda Vättern, men det är olika intressen igång: militären vill skjuta och vi vill att dom ska sluta.
   Jättebra att du hörde av dig, kolla lite på nätet och så lovar jag dig att vi gör allt vi kan för att kämpa vidare!

   Bästa hälsningar,
   Gunilla

 • Kära Gunilla! Sååå roligt att hitta ditt inlägg på Jennifers blogg. Sååå länge sedan vi sågs.
  Det måste vara fantastiskt att komma och besöka sin dotter och barnbarn och ha ”kvalitets-tid” med varandra, som det ju blir när man bor tillsammans under besöket.
  Jag förstår dig precis – Hans och jag bor ju halva året i Nerja, Spanien och längtar, längtar efter barn och barnbarn hela tiden. Gudskelov åker vi hem då och då och dom kommer ner och hälsar på också.
  Du måste vara jättestolt över Jennifer och hennes resa i livet och alla framgångar som Entreprenör med BagAll! Jag är full av beundran! Och att bosätta sig utomlands – och nu på Bali med hela familjen! Vilket Äventyr -vilka utmaningar och vilken chans barnen får med att leva och utbilda sig i detta land som är så olikt vårt eget i Sverige.
  Jag är så glad över Jennifers och Pernillas vänskap och hur dom hållit ihop genom ären. Snart skall väl Pernilla få till en resa och besöka henne i Bali, som ju varit på tal ett par gånger. Åh – så gärna jag skulle vilja följa med!
  Så roligt att höra om ditt projekt också! Lycka till!!!
  Ja – det är ju mycket som händer i vår familj också, som du kanske vet. Vi har fullt sjå – Hans och jag – att hänga med i svängarna.
  Gå gärna in och läs min blogg på min hemsida: http://www.christinaschollin.com
  Nu har Pernilla just köpt hus ovanför Marbella – och det är helt underbart att se hennes lycka över att ha kunnat genomföra sin dröm om ”Ett andra hem i solen”, som var precis den drömmen som jag genomförde för snart 18 år sedan.
  Kom och hälsa på någon gång!
  Annars hoppas jag att vi ses i sommar, då jag kommer att ha en stor fest på vårt älskade Björkhaga.
  Varmaste kramar till dig och soliga hälsningar från
  Christina.

  • Gunilla Curman skriver:

   Kära Christina!
   Såå roligt att vi skulle ”träffas” på bloggen! Det är ju oändligt länge sen vi träffades ”på riktigt” för första gången, när Pernilla och Jennifer var små gullungar, som fann varandra direkt och blev bästisar. Början på en fantastisk vänskap. Och du och jag har rusat på i olika fåror och barn och barnbarn har tillkommit och familjerna bara växer. Vi är väldigt lyckligt lottade både du och jag.
   Det är nog det som också har gjort att jag numera lägger min tid på den miljö vi lämnar efter oss till kommande generationer. Jag känner en slags skam över att vi inte tar, till exempel, vårt dricksvatten på större allvar, än att vi låter politiska och ekonomiska hänsyn gå före självklarheten att bevara nödvändiga naturresurser för framtiden.

   Stor kram kära du – och jag ser fram emot att träffas i sommar!
   Gunilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram