Frågor Bali 1: Green School

Tänkte börja med lite frågor om mina barns skola GreenSchool (www.greenschool.org). Jag har skrivit om skolan tidigare på den här bloggen och min dotter Celeste, som går i High school på GreenSchool, har också gjort ett inlägg om skolan ut hennes perspektiv.

Jag har fått DM på Instagram med frågor om skolan ganska ofta också. Många undrar vad det kostar etc.

Jag kan börja med att säga att – JA, skolan är dyr. Väldigt många av föräldrarna, oss inklusive, är inte rika utan kommer till Bali enbart för skolan och gör ganska stora uppoffringar för att kunna vara här. Missförstå mig rätt, det är så klart underbart även för föräldrarna att kunna få vara på Bali, men många lämnar jobb och karriärer eftersom man inte får jobba här. De lämnar sina hem i andra länder och bor väldigt litet och billigt här under tiden barnen går i skolan. Många föräldrar gör GreenSchool till en livsstil och spenderar hela dagarna där.

Jag är inte en av dessa föräldrar. Jag jobbar hela dagarna, dvs jag sköter min business online och designar mina påsar och fotograferar etc. Jag har dessvärre absolut inte tid att vara i skolan så mycket som jag skulle vilja. Men jag är också en av dem som har tur som har ett sånt jobb som gör att jag kan jobba från var som helst.

Så för er som är intresserade av skolan, tänk på att den är dyr, men man kan å andra sidan bo väldigt billigt här. Runt skolan finns enkla hus att hyra för mellan $500-$1000/månaden.

Eftersom temat på dagens inlägg är Greenschool tänkte jag börja med att visa lite bilder från Cappis klass (4:an) och vad de haft för sig de senaste veckorna.

GreenSchool barnen spenderar ganska mycket tid utomhus. De har något som heter Green Studies där de lär sig om djur och natur. De går ut och letar efter ormar och skorpioner till exempel. Här letar de efter insekter.

Men de har så klart klassrum också. Det är i o f helt öppet så det är inom- utomhus kombo. Det kommer hundar och katter springande genom rummet under dagarna. I ett av klassrummen var det en kattmamma som fick ungar i en kartong, mycket till barnens förtjusning.

Det finns bänkar också. De är i bambu, liksom stolarna.

För några månader planterade Cappis klass ris. Nu var det dags att skörda det de sått! De fick verkligen känna på hur tufft det är att jobba på risfälten. Just igår sa Margaux till mig att hon har den största respekten för människor som jobbar i risfälten. De står med böjda ryggar och fötterna i jyttja = hjältar.

Det finns avancerad teknologi i skolan också. Här är barnen i The iHub. Det är ett labb med alla möjliga coola saker så som 3D printer och laser maskiner.

På rasterna springer barnen runt fritt på det stora skolområdet. Här är en lekpark som High School eleverna byggde till de yngre barnen förra året.

Cappis klass var på Green camp också. De sov borta en natt och gjorde alla möjliga coola grejer, som att bygga en flotte…

…och åka med den på en flod.

Här är rummet där de sov. Mys!

Lägereld på kvällen. Hur drömigt för en liten tjej?

Här bygger Cappi och hennes kompis Fern någonting…

Och här bygger det någonting annat…

Man känner sig ganska firad om man får en sån här fin mandala!

Maten på Green camp!

Man måste förstås vila också när man har så mycket att stå i på dagarna!

Frågor om Green School:

Hej Jennifer,

Jag vill börja med att säga att du är en stor inspirationskälla. Alltid positiv och delar med dig av dina erfarenheter. Ni vågar och gör det som jag och min familj (och säkert fler😃) drömmer om. Så härligt att läsa om👍👍👍 min fråga är: green school verkar väldigt dyr när man tittar på deras hemsida? Eller finns det några andra sätt? Vi har också tre barn så det blir dyrt bara med skolavgifterna om man skulle ta ett litet sabbatsår.. Keep up the good work! 😘

Hej Linda H,

Stort tack för dina vänliga ord. Jag blir så himla glad när jag kan inspirera någon annan. Det är hela idéen med den här bloggen!

Som du såg överst i detta inlägg är GreenSchool svindyrt. Skolan är stenhårda på priserna så det går inte att få någon rabatt eller så. Tyvärr. Flera familjer som varit här i flera år får dessvärre lämna när de inte längre har råd att ha barnen i skolan. Det är lite tufft. Det enda jag kan rekommendera i så fall är att dra ner på andra kostnader så som boendet. Jag vet inte hur gamla dina barn är, men något av barnen kanske kan vara ”home schooled”? Det är många som gör så här med de yngre barnen. Ledsen att jag inte kan vara till mer hjälp.

xx

Hej Jessica,

Skolan hjälper till med visum. Men det finns mängder av andra konsulter som hjälper till med visum om det är så att man inte har barn i skolan här. Rent allmänt är det svårt att få annat visum än turistvisum, som max räcker 60 dagar, till Indonesien. Man kan alltid kontakta Indonesiska ambassaden i Stockholm om man har frågor om vad som gäller.

Vi tänker nog försöka stanna barnens skoltid ut här på Bali och det innebär ganska många år till då Cappi går i fyran. Men man vet aldrig med oss, kan hända att vi hittar på någonting annat rätt vad det är. Det skulle dock vara väldigt svårt att slita barnen från denna skola, så helt ärligt tror jag inte det är aktuellt med en flytt på väldigt länge.

Vi hyr ett hus fram till och med januari nästa år. Men vi har just köpt/leasat mark och ska börja bygga ett hus.

Skolgången kan du se lite om ovan och även läsa tidigare inlägg om GreenSchool.

xx

Hej!

Grattis till er om ni kommit in! Jag vet att det är extra svårt för att inte säga omöjligt att komma in om man inte signar upp sig på ett helt år. Det är väldigt fullt i skolan och jag vet att många som söker inte kommer in dessvärre. Det finns massor av förmedlingar av hus på Bali. Vidare har skolan egna grupper på Facebook där man också kan hitta hus. Det finns även FB grupper för de olika städerna: Canggu, Seminyak, Ubud etc och där kan man också hitta boende.

xx

Hej Frida,

Ja som jag skrev ovan ÄR det svårt att få plats i Greenschool. Men det betyder så klart inte att man inte ska försöka! Celeste går på gymnasiet och det är alldeles utmärkt. Universitet finns dock inte på Bali, eller i alla fall inte Internationellt universitet som Celeste kan gå på.

Det här hittade jag ang efter gymnasiet som kanske kan vara av intresse för dig.

Ha en underbar helg!!

xx

Följ mig gärna på Instagram @jenniferjansch @bag_all @bagallaustralia @bagallsweden @the_nine_things 

12 reaktioner på “Frågor Bali 1: Green School”

 • ninni skriver:

  Så intressant att läsa om ert liv därnere och SKOLAN som faller mej på läppen. Tänk om alla barn fick starta sina liv så – vilken bra värld vi skulle få.
  Bra prioritering ni gör som satsar på barnen.
  ♡♡♡

 • Q skriver:

  ”JA, skolan är dyr”. Vad är det som driver upp kostnaden så ”enormt” mycket? Är det dyrt att driva företag på Bali, d v s för dem (ex skolan) som kan få tillstånd? Eller är det så att skolan tar ut en hög avgift helt enkelt för att de kan det (efterfrågan är stor)?

  Trevlig helg!

  • Q skriver:

   Missförstå mig inte: det är helt säkert en utmärkt skola, men man (jag) undrar ju lite över om det trots allt är värt pengarna? För att uttrycka mig väldigt knastertorrt: är det kostnadseffektivt?

   • Q skriver:

    Tillägg: Jag vill inte framstå som gnällig (jag är bara nyfiken), men deras värdegrund innehåller exempelvis ord som Equality, Empathy. Om jag ska inta en kritisk hållning så tycker jag att det rimmar rätt dåligt med: ”Skolan är stenhårda på priserna så det går inte att få någon rabatt eller så. Tyvärr. Flera familjer som varit här i flera år får dessvärre lämna när de inte längre har råd att ha barnen i skolan.”

    • Jennifer Jansch skriver:

     Yes det är hårda bud som gäller för västerlänningar, kan man inte betala får man inte heller gå i GreenSchool. Men jag tror att det är samma sak som gäller på alla privatskolor världen runt. Som sagt är en grupp balinesiska barn från byarna runtomkring undantagna och går helt gratis. Vidare ger de engelskalektioner till lokalbefolkningen mot att de tar in några kilo skräp till skolan. Så Greenschool försöker ge tillbaks till lokalbefolkningen.
     xx

   • Jennifer Jansch skriver:

    Jag tycker att det är värt vartenda öre! Vi får strunta i att pensionsspara och lägga all pengar på barnens utbildning. Men det är en risk jag är villig att ta! Barnen är så lyckliga och mår så bra!
    xx

  • Sofia skriver:

   Bra fråga! Vem är det som äger skolan och är deras årsredovisning tillgänglig? Så man vet hur avgiften används. Sedan har normalt de flesta privata skolor någon form av fond som hjälper mindre bemedlade familjer med avgift etc. Rimmar ju dåligt med skolans värderingar att de inte har det.

   En annan sak som jag undrar är hur gymnasieskolan står sig vid antagning till toppuniversiteten (Oxford, Cambrige, Ivy League)? Vore intressent att veta var skolans alumni studerar vidare.

   • Jennifer Jansch skriver:

    Det är en stiftelse och ”not for profit”. Man kan säkert få se årsredovisning om man vill sätta sig in i den. Men jag litar på skolan och är väldigt nöjd med utbildningen barnen får.
    5% av barnen är balinesiska och får gå helt gratis, sponsrade av de västerländska familjerna.
    Alla barn som tagit studenten/graduated Green School har kommit in på sitt första val. Vet dock inte vilka dessa skolor är.
    xx

  • Jennifer Jansch skriver:

   Svenskar är ju inte vana att betala för skolan så det känns väldigt dyrt. Men skolan här är billigare än skolorna i New York till exempel. På Greenschool är det cirka 400 elever och 200 personal, så det kan vara en av anledningarna till att det är dyrt.

   xx

 • Niklas skriver:

  Q varför ber du om ursäkt hela riden?????

 • Marjan skriver:

  Woww.
  Vi ska ditt också nu på September.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram