Det här behöver Sverige fixa!

Innan jag avslutar min blogg (för den här gången) är det en sak jag känner att jag måste skriva om eftersom jag tycker att det är så himla viktigt! Det är hur det är att vara småföretagare i Sverige vis a vis att vara företagare i andra länder. Jag har nu erfarenhet av att starta företag på tre kontinenter. Först USA för fem år sedan, sen Sverige för ett drygt år sedan och nu i våras Australien.

I min mening har svenska småföretagare ett enormt handikapp i jämförelse med andra länder. Man kan likna det vid ett 100 meterslopp där svenska entreprenörer måste starta 60 meter längre bort än amerikanerna och australiensarna. Hur troligt är det då att man någonsin kan komma ikapp?

Vad är det jag pratar om? Jo, personal, personalansvar och personalkostnader.

För att kunna växa behöver vi människor jobba tillsammans. Det är faktiskt inte möjligt att skapa storverk om man är helt ensam. Det behövs många som drar strån till stacken.

Idealiskt skulle jag vilja ha tre stycken heltidsanställda här i Sverige. Hur många har jag råd med? En!

Finns det inte folk som behöver jobb i Sverige? Jo, det gör det. Men tyvärr är det för dyrt för mig att anställa dem.

Låt mig göra ett räkna exempel här nedan så att ni förstår vad det är jag menar. (Jag har märkt att det är väldigt många svenskar som inte känner till det här nämligen).

I USA betalar företagaren arbetstagarens lön och några försäkringar som är på några få procent. I Sverige måste jag betala lönen +50% till i olika avgifter.

Så ta en hypotetisk lön på 20000kr/mån kostar företaget 30000kr/mån (cirka 1000kr/dag). Motsvarande kostnad i USA hade varit ca 670kr/dag. Men ok, även fast det här är tufft kan en arbetsgivare kanske hantera det.

Vad som däremot inte är hanterbart är när den anställde blir sjuk. Då måste företagaren betala 80% av lönen i två veckor. Så 80% av 1000 kr dvs 800kr/dag kostar den anställde företagaren, fast den personen inte är där. Företagaren måste också betala en ersättare som kostar 1000kr/dag. Nu kostar EN arbetsinsats företaget 1800kr/dag. Som ni ser här kostar nu personalen 300% mer än i USA.

Jag förstår att tanken med att arbetsgivaren ska stå för 80% av lönen från andra sjukdagen är att ge den anställde trygghet. Men faktum är att lika lite som den anställde kan rå för att den blir sjuk, lika lite kan arbetsgivaren rå för det. Det är fullständigt orimligt att tänka sig att sjukdom är en risk/kostnad som ska falla på ett företag. Speciellt på ett litet företag där det inte finns några marginaler.

Alla måste förstå att det här är enkel matematik, pengar in, pengar ut. Vad har man råd med? Det handlar inte om att småföretagare är giriga kapitalister som inte vill sina anställda väl. Absolut inte! Jag önskar så klart att det vore en självklarhet att jag kunde betala för alla som blir sjuka. Men det går inte. Hur gärna jag än vill. När någon blir sjuk måste jag ta pengar ifrån företaget som annars skulle gått till att utveckla företaget (till exempel utveckla nya varor eller lägga resurser på marknadsföring). Min tillväxt blir alltså direkt påverkad negativt av dessa orimliga krav.

Som jag ser det är det inte bara dåligt och kan knäcka en småföretagare det är ytters dåligt för Sverige som land. Utan att små företag får möjlighet att växa sig starka skapas inte heller inga nya stora företag som kan konkurrera på den internationella scenen.

Ikea och HM var också små en gång i tiden, MEN de byggdes upp under en era då kraven på småföretagare inte var så ofattbart orimliga. Jag tvivlar på att de kunnat växa på samma sätt under dagens premisser.

Jag startade min verksamhet Bag-all med två tomma händer för lite drygt fem år sedan. Idag har jag egna butiker på tre kontinenter och säljer mina varor i 26 länder. Jag har kunnat bygga upp Bag-all utan att ta in kapital eller ta lån tack vare de förutsättningar jag fick i USA som liten företagare.

Jag kan utan vidare säga att jag under inga omständigheter hade kunnat bygga upp mitt företag Bag-all så snabbt och effektivt om jag startat i Sverige. Inte en enda chans. Faktum är att jag tror att Bag-all inte funnits idag om jag startat här. Det är helt enkelt för tuffa villkor för småföretag som endast kan växa genom att anställa fler personal. Det, i kombination med att den svenska marknaden är så liten med endast 10 miljoner invånare, talar ännu mer för att staten borde se till att entreprenörer här har mer fördelaktiga förutsättningar än företagare i länder med 100+ miljoner potentiella kunder.

 

 

Den lilla marknaden och de orimliga kraven gör det det väldigt svårt för att inte säga omöjligt att växa organiskt i Sverige, dvs utan att ta lån eller ta in riskkapital. Vill vi verkligen sätta unga, egna företagare i skuldfällan direkt, eller i situationen där de behöver ge bort sina idéer och större delen av sin verksamhet till riskkapitalister? Vill vi verkligen ha en miljö där endast entreprenörer med tillgång till stort kapital kan sätta igång och lyckas?

Regeringen måste ta av sig skygglapparna och se att det är därför de unga duktiga och kreativa entreprenörer lämnar Sverige – för att starta enklare någon annanstans. Det kryllar av dem i New York till exempel.

Enligt min mening måste Svenska regeringen förstå och se skillnad på små företag och stora organisationer. Se på små företag som äppelträds sticklingar som ska planteras och vårdas varsamt. De måste ges de bästa förutsättningarna för att så småningom kunna blomstra och bära frukt – som kan skördas och njutas av många. Man behandlar små sticklingar varsammare än fullvuxna träd.

Här är ett förslag: företag med färre än, låt oss säga, fem anställda borde vara befriade ifrån arbetsgivaravgifter. Och framförallt inte bära ansvaret för om folk blir sjuka, eller deras barn blir sjuka. Gissa hur många nya jobb detta skulle skapa och vilken skjuts de små företagen skulle få att snabbt bli konkurrenskraftiga på den globala marknaden. När företaget är starkt och stabilt kan de börja betala alla avgifter. Med glädje! För då har vi råd.

Jag etablerade Bag-all i Sverige eftersom jag är svenska och det på så sätt låg nära till hands och för att jag så klart älskar Sverige! Men helt ärligt, hade jag som utomstående företagare tittat på var i Europa jag skulle etablera min verksamhet skulle Sverige hamna långt ner på den listan.

För tillfället tycker jag att man kan likna situationen vid att man planterar en liten stickling för att sen stampa på den och hoppas på att den på något sätt ska växa ändå.

***

Med allt detta sagt måste jag påpeka att jag har turen att ha världens ABSOLUT bästa personal!! Både här i Sverige och i de andra länderna. På Bag-all har vi verkligen haft minimalt med personal problem. Men nu har jag fått en bättre insikt i den svenska arbetsmarknadspolitiken och jag tycker verkligen att någonting måste göras – pronto! Innan Sverige blir helt omsprunget och alla dessa stackars entreprenörer som går på knäna helt ger upp!

***

Jag har också lovat att jag ska svara på era frågor om Bali så det gör jag i mitt nästa och sista inlägg.

xx

Jen

Följ mig på instagram @jenniferjansch @bag_all @bagallsweden @bagallaustralia @the_nine_things

 

48 reaktioner på “Det här behöver Sverige fixa!”

 • Madde skriver:

  När man vabbar i Sverige får man ersättning från Försäkrimgskassan, det betalar inte arbetsgivaren.

  • Karin skriver:

   Mycket bra inlägg som jag håller med om precis. Men just det här med vård av sjukt barn stämmer inte. Jag är trebarnsmamma och ersättningen för VAB betalas endast av försäkringskassan alla dagar och man får aldrig något från arbetsgivaren. Däremot om man är sjuk själv, då är det som du säger arbetsgivaren som betalar första 2 veckorna.

   //Karin

   • Jennifer Jansch skriver:

    Jag har tagit bort det där med Vab ur texten. Oavsett gäller dessa regler vid sjukskrivning så problematiken är den samma.
    xx

 • Britta skriver:

  Hej Jennifer!
  Vad tråkigt att du ska sluta blogga. Jag har verkligen gillat dina inlägg. Otroligt kul att följa er flytt och givande att läsa dina inlägg om företagande. Jag tycker inte det gjort något alls att det ibland gått lång tid mellan inläggen. Jag hoppas att du börjar blogga igen, men har så klart full förståelse för att tiden inte finns. Jag önskar dig lycka till och tackar för att jag fått vara med på din resa ett tag.
  Kram Britta

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Britta! Det är svårt att få tiden att räcka till tyvärr. Men vem vet, en dag kanske jag börjar blogga igen! Är så glad för all uppskattning jag fått från er läsare!
   xx

 • Ann-Christine skriver:

  Hej o adjö då, Jennifer. Har läst din blogg från början här och är verkligen imponerad av det du har åstadkommit på så kort tid. Själv är jag en 100% Trump supporter och för att du tog familjen och flyttade härifrån p g a honom, fick mig att följa din blogg av den anledningen. Dina produkter är fantastiskt snillrika och unika. Önskar att jag hade kommit på den iden själv faktiskt! Intressant att läsa om dina erfarenheter som egenföretagare här vs Sverige o Australien. Kanske USA inte är så illa iallafall? Sen Trump blev president har arbetslösheten sjunkit till rekordlågt läge och skatter sänkts bl a. Not bad! Best wishes och lycka till i framtiden. Ska hålla ett öga på om jag ser dina bags på Bloomingdales.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Jag tycker att Trump visat sig vara ännu värre än vad man kunnat befara. En riktigt ond man. Hur man kan stödja en så lågt stående, icke humanistisk människa är obegripligt för mig? Vilket monster kan tänka sig att separera små barn och bebisar från sina föräldrar?! Trump har ingenting med att göra hur småföretagare har det i USA. Han har inte lagt två strån i kors för små företag. Jag är så fruktansvärt glad att jag inte bor där just nu och hoppas att Trump försvinner fortare än kvickt och att humanism och en god ton återvänder till samhället i USA.
   Hejdå och adjö till dig Ann-Christine. Du behöver verkligen inte följa mig någonstans framöver!

   • Ann-Christine skriver:

    Oj då! Nu blev jag faktiskt ledsen på din respons. Hade nog varit bättre om du inte ens svarade alls. Min reaktion skulle kunna vara att skriva en hel del vad jag tycker om dig i detta fallet, beroende på din respons. Det gjorde jag faktiskt men suddade bort det för jag är bättre människa än det. Oroa dig inte, kommer aldrig följa dig. Never, ever, ever, ever. MAGA!

    • Jennifer Jansch skriver:

     Det finns inga ursäkter för att stödja Trump och rösta fram en sådan människa till makten. Jag tycker inte det minsta synd om dig om min respons gör dig ledsen. Tänk över vilken vidrig människa det är du stödjer istället för att hålla på och tycka synd om dig själv!

     • Charlotte skriver:

      Håller med att Trump har varit en ”life saver” för USA. En President som verkligen arbetar på att förbättra och har förbättrat så mycket redan. Kolla bara vad som händer med prison reform!
      Det känns som så mycket sanning och ärlighet i samhället gemförbart med under den verkliga ondskan, Obama och company.
      Vill inte gå in på mer än för det är meningslöst men att din ton, Jennifer mot någon som inte ser det samma som dej är ju inte så ”kind” eller ”öppen”. Tror du skulle förstå mer om du öppnade upp dej för mer för hur verkligheten ser ut för olika människor.

   • Millan skriver:

    oh wow, lagt av dig Jennifer att svara sa! Sa ALLA maste halla med dig om Trump?
    Nu sjonk du rejalt i mina ogon.
    Bor i USA och tycker att det ar sa omoget av dig att flytta bara pga Trump! Om fel parti vinner valet i Sverige 2018, saljer du huset ditt da och aker aldrig hem?
    Suck
    Har foljt din blogg ett tag och tycker den varit positiv och intressant men nu visade du dina ratta sidor sa din blogg kommer inte bli saknad.

    • Jennifer Jansch skriver:

     Vi flyttade inte på grund av Trump, utan för att vi hittat en fantastisk skola till våra barn. Däremot tycker jag att det är otroligt skönt att inte vara i ett land med en ledare med Trumps värderingar.

     • Ulrika skriver:

      Så bra skrivet Jenifer! Håller med dig helt och hållet, hur kan man hålla med vad den man-babyn står för är obegripligt! Önskar oxå vi kunde flytta från USA…det är tärande med ständig oro för school shootings och att behöva stå ut med människor som stödjer Trump…. som tur är gör ju långt ifrån alla det;) love din blogg så spännande att följa er resa, snälla sluta inte o berätta 😊

 • Jenny skriver:

  Hej Jennifer, så bra och viktigt inlägg! Håller fullständigt med dig, är småföretagare själv och vet hur mycket jobb och slit som ligger bakom allt. Själv kan jag aldrig vara sjuk, inte rimligt i längden heller.

  Kommer att sakna din blogg, så intressant på så många vis. Viktig att lyfta frågor som detta med!

  Lycka till med allt och hoppas du kommer tillbaka till bloggvärlden ganska snart ; )

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack Jenny!
   Ja det är ytterligare en dimension till detta; att företagaren själv inte har ”råd” att vara sjuk eller vabba.
   Vi får se hur det blir med bloggandet längre fram.
   Kram!
   xx

   • Jenny skriver:

    Om du har några förslag hur vi kan försöka att påverka detta klimat (förutom att rösta så rätt det går…) får du gärna kommentera. Att lyfta frågan för alla som tror att vi företagare har det så bra är ju en viktig del. ”Frihet” som kostar oss mycket.
    Tack igen!
    Och kram till dig.

    • Jennifer Jansch skriver:

     Jag vet inte hur man ska göra. Men en variant vore att om man jobbar på ett litet företag med färre än t ex fem anställda får man inte betalat för de första 4-5 sjukdagarna. Det skulle alltså vara upp till arbetstagaren om de vill jobba på ett litet företag eller inte under dessa premisser. Man får se det som att man kan lära sig mycket av småföretagare som man kan ha med sig ut i arbetslivet sen.
     Det skulle också kunna vara en förhandlingspunkt när man förhandlar om sin lön.
     xx

     • Anna skriver:

      Förstår jag dig rätt? Menar du att man ska inte ha betalt 4-5 dagar om man är sjuk för att man jobbar på ett litet företag? Väldigt konstig tänk i så fall!

 • B-M skriver:

  Hej!
  Tycker det är jättesynd att du slutar blogga, men har såklart förståelse för att tiden inte räcker till. Det har varit så kul att följa med dig först i NY och sedan under flytten. Kommer såklart fortsätta följa på insta och ska även kika in i butiken när jag är i New York i oktober. Kram & tack för den här tiden!

 • Linda skriver:

  Ja, det här är ju bara ytterligare ett exempel på hur svenska politiker fattar de ena idiotiska beslutet efter det andra.
  Har helt tappat min tillit till dem, kommer att rösta blankt i höst!!

  Jennifer – stort lycka till framöver och jag hoppas du dyker upp igen med din fina blogg någon gång 💕.
  Kolla gärna upp om bloggen kommer att ligga kvar, annars ska jag stoppa flera av dina foton i mappar på min dator innan den försvinner. Bästa inspirationen!!😍

  • Jennifer Jansch skriver:

   Linda, jag tror att det är farligt att rösta blankt. Det kan bli en röst för SD. Jag kommer rösta oavsett eftersom det är så himla viktigt att se till att inte SD kommer till makten (se på USA).
   Vad gullig du är som sparar mina bilder!! Blir så glad!!!
   Tack!!
   xx

   • Linda skriver:

    Hej Jennifer. Jag respekterar din synpunkt. Men saken är den att jag vid så många val satt mig in i politiken, valt ett parti som bäst delar mina värderingar och sedan står de inte för vad de sagt att de ska göra när valet är över. . .
    Så en blank röst är mitt sätt att visa att det behövs göras fundamentala förändringar när det gäller hur det ser ut inom politiken idag. Hela systemet bör göras om enligt mig och jag är så fruktansvärt trött på att se debatter där den mesta av energin läggs på att smutskasta varandra istället för att försöka komma fram till gemensamma konstruktiva lösningar på problem. Jag kan tyvärr inte med gott samvete stödja något parti alls idag.

    Det värsta är att många som känner såhär säkert väljer att rösta på SD som protest. Då är en blank röst mer ”sant” för mig.

    🦋🌸

    • Jennifer Jansch skriver:

     Alla gör så klart som de vill i en demokrati. Personligen tror jag att det är bättre att rösta på det mindre dåliga alternativet.

 • Ninni skriver:

  Hej!
  Först vill jag bara säga att det är jättetråkigt att du skall sluta blogga. En av få jag följer och tycker är jättebra. Får följa dig på instagram istället.
  När man vabbar i Sverige betalar Försäkringskassan ersättning till dig som vabbar och du som företagare gör ett helt dagsavdrag /dag. Företaget betalar alltså inget, (arbetat med löner i 20 år).
  Men visst är det hårt med arbetsgivaravgifter, pensionsavsättningar och 80% i sjuklön. Men vabbet betalar du som företagare inget för.
  Lycka till med allt och ser fram emot att följa dig på insta.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Skönt att vab inte är arbetsgivarens ansvar, men sjukersättningen kvarstår så problemet är det samma för småföretagaren.
   xx

 • Michaela skriver:

  Tråkigt att du ska sluta blogga Jennifer! Din blogg är väldigt inspirerande.
  Intressant att läsa dina tankar om ämnet, har många omkring mig som är i den situationen du beskrive daim småföretagare.
  Däremot stämmer det som många skrivit, arbetsgivare betalar inte sina anställda för vab. Det för försäkringskassan i Sverige. Från dag 1. Företaget gör avdrag på lönen med 100%. Däremot betalas säkert arbetsgivaravgift (mm?) vid vab-dagar? Men det kan jag inget om. Lön betalar iaf inte företaget, bara försäkringskassan.
  Jag är nyfiken på att få större förståelse från någon som tänkt mer på detta ämne.. hur gör man i USA tex när man är sjuk? Får man ingen ersättning då arbetsgivaren inte betalar? Eller får man från staten?
  Vem skulle betala utebliven arbetsinkomst i Sverige när arbetaren blir sjuk om småföretagaren ska slippa? Ingen skulle ju vilja jobba hos/för en småföretagare om lönen vid sjukdom uteblev där men inte uteblev hos de större företagen. Förstår du vad jag undrar? Förstår att det finns en tanke hos dig, bara att jag inte förstår den outskriven 🙂

  • Jennifer Jansch skriver:

   Som i mitt blogginlägg kan man göra en metafor för det här. Du Michaela vill ha ett äppelträd i din trädgård. Du vill ha ett stort fint äppelträd som bär mycket frukt som du kan dela med många. Du köper en liten planta och planterar på fint ställe i din trädgård. Samtidigt planterar Michelle ett exakt likadant träd i sin trädgård i USA. Michelle har möjlighet att ge sin planta precis så mycket vatten och näring och solljus som den behöver. Men du, här i Sverige, får bara ge din planta hälften så mycket vatten och en tredjedels så mycket vatten och solljus. Vad tror du? Blir båda era träd lika stora och starka och ger lika mycket frukt?
   Det spelar liksom ingen roll var man står politiskt eller vad man har för filosofisk inställning till detta eftersom ett faktum är ett faktum. Svenska småföretagare har ett enormt handikapp jämfört med resten av världen.
   Jag vet inte vem som ska betala eller ens OM sjukdagarna ska betalas för om man jobbar på ett litet företag. Men jag vet att som det är nu är det inte bra för Sverige och jag kan tänka mig att hela svenska systemet kan implodera (precis som pensionssystemet gjort) om man inte ser till att skaffa gynnsamma förutsättningar för de som faktiskt har energin att försöka starta någonting.
   xx

   I USA finns det olika sorters försäkringar som gäller då en person blir sjuk. Det varierar alltså från fall till fall.

  • millan skriver:

   Klart det ar billigt for Jennifer att ha business i USA…for har kan man betlala sina arbetare ’svart’ och lag lon och aven sa behover man inte ge dem sjukforsakring! Bara stora bolag har rad att ge sina anstallda forsakringar och har finns heller inte ett forsakringsbolag. Lycka till att man ens far betald semester savida man inte jobbar for ett stort bolag. Jennifer berattar inget om detta men det ar sanningen. I USA kommer man undan med mycket som man inte kan gora i Sverige. Sen anvander ju Jennifer Kina som tillverkar hennes bag all…detta land ar ju en helt annan diskussion och hur alla arbetare dar inte heller ar forsakrade och manga jobbar som slavar.
   Sa for mig ar Jennifer’s success based on being a little bit on the corrupt side.

   • Jennifer Jansch skriver:

    Hej Millan,

    Vi betalar inga arbetare svart vare sig här eller i USA. Varför skulle vi göra det? Det är verkligen ett märkligt påstående! Som du skriver är små bolag undantagna att betala sjukförsäkring i USA eftersom man förstår att resurser i första hand behöver läggas på att bygga upp verksamheten. På Bag-all betalar vi de som jobbar i vår butik dubbelt så mycket som det får betalt på t ex jobba för större kedjor så som Victorias Secret etc. På så sätt kan de anställda betala sin egen sjukförsäkring, vilket de också gör.

    När företagen har vuxit, är stabila och har råd ställs högre krav, vilket är helt rimligt och rätt. Hela min poäng är att småföretag behöver kunna växa och få mer intäkter innan de börjar betala för sjukförsäkringar. Nu har Bag-all Inc i USA äntligen kommit upp i en sån storlek att vi börjat titta på vilka försäkringar vi ska ta för personalen. Men det har tagit fem år att komma upp i den storleken. Fortfarande är det så att vi plöjer ner vår vinst i varor och expansion och är fortfarande självfinansierade.

    Jag förstår inte varför folk ser ner på att ge folk i Kina jobb? Varför skulle det vara dåligt? Vi sysselsätter ett 40-tal personer i Kina. Betalar dem löner så att de kan skicka sina barn till skolan etc. Det är jag jättestolt för! Det skulle väl vara mycket sämre om vi inte gav dessa personer jobb? Vi har besökt vår fabrik många gånger och de som jobbar där har stora ljusa lokaler. De verkar vara väldigt nöjda med sin jobbsituation. Sen är det kanske inte världens roligaste jobb att vara sömmerska i största allmänhet. Men i det stora hela tror jag att de är glada att de har ett jobb.

    Du är inte ett dugg insatt i hur mitt företag Bag-all fungerar så jag jag undrar verkligen vad du baserar din åksikt om att mitt företag skulle vara ”korrupt” på? Totalt sett ger jag 60-tal personer arbetstillfällen och det är jag verkligen glad att jag kan göra!

 • BE skriver:

  Men om du anställer någon genom en nystartsanställning? Funkar det för dig? Om hen har en lön på 20 000 kr/mån för heltid så får arbetsgivaren en skattereduktion på cirka 12 500 kr/mån. Det motsvarar nästan halva lönekostnaden. (Uppgift från en arbetsförmedlare som jag har kontaktat.)

  • BE skriver:

   Tillägg: Ja, nystartsjobb heter ju själva anställningsformen.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Tack BE! Vi har personal som vi är väldigt nöjda med så det handlar inte om att nyanställa. Dessutom funkar inte detta i längden, för om man anställer någon som nyanställd och man trivs med dem blir reglerna och kostnaderna de samma så snart nystarstanställningen är över. Och det tar längre tid än så att bygga företaget starkt. Kanske 5-6 år.
   xx

   • BE skriver:

    Nä, visst är det som du säger. För de som startar ett företag från noll så är det ingen lösning. Och det finns ju tidsbegränsningar (ett år någonting tror jag). Sedan får man då anställa någon annan nystartsjobbare. Är inte säker, men tror det funkar ungefär så.

 • BE skriver:

  De som röstade på Trump tror säkert att det gynnar USA, men de tänker då kortsiktigt. Visserligen är USA en världsnation, men ensam mot ”hela välden” klarar de sig inte. Trump har ju snart bara diktaturer som sina ”vänner”. T ex banden mellan EU och USA är på väg att, om inte klippas av, så åtminstone kraftigt försämras. Kina och USA är inte heller bästa vänner. Långsiktigt kommer USA att helt klart förlora på att ha tillsatt en ledare som Trump (och då har jag här endast berört den strikt ekonomiska sidan av saken).

  • Jennifer Jansch skriver:

   De som röstar på Trump tror också att de gynnar sig själva, men de fattar inte att han inte kunde bry sig mindre om de vanliga människorna. Det visar hela hans tidigare liv och vart enda ett av de beslut han fattat sedan hon kom till makten. Det här är en farlig man som är ett hot mot världsfreden. Han har ingen respekt för demokrati och humanism. Vi får verkligen hoppas att han och hela hans rövgäng försvinner väldigt snart!

 • Mia skriver:

  Vabbandet betalar du ingenting för.
  I USA finns det ju många utan socialt skydd som inte har råd eller möjlighet till sjukvård om de behöver, är det mer rättvist tycker du?
  Hade ni suttit hemma och ätit nudlar för att företaget knappt går runt hade jag haft en annan förståelse för dina åsikter, men bor ock reser man jorden runt så har man säkert råd att betala för de avgifter anställda kostar- även om de skulle bli sjuka.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Det här blogginlägget handlar inte om mig. Jag klarar mig jättebra eftersom mitt företag finns på många marknader.

   Varför jag skriver detta är för att ANDRA som startar företag och som redan driver små företag som går på knäna kanske ska kunna få en lika god chans att växa sitt företag som företagare i andra länder.

   Jag hoppas att svenska politiker, som aldrig själva varit företagare, får upp ögonen för det här och hjälper till så att svenska företag kan vara konkurrenskraftiga på världsmarknaden. Om inte – vad ska Sverige leva av i framtiden?

 • Ingela skriver:

  Det är även viktigt med ett ”socialt skydd”, som vi har här i Sverige. Där ALLA kan nyttja sjukvården – och inte bara de som har tillräckligt med pengar. . . . Vi måste vara beredda att betala lite för det också. Klyftorna i USA är ju enorma. Och man måste ha ”råd” att vara hemma och vara sjuk – vilken storlek det än är på företaget man jobbar hos.

  • Jennifer Jansch skriver:

   Min poäng är att små företag inte kan betala lika mycket som stora företag eftersom resurser då inte kan läggas på att växa. Väldigt många små företag lägger ner i Sverige eftersom de inte klarar av kraven. Jag vet två exempel på detta. Dessa företag had potential att bli stora och lyckas eftersom de var baserade på bra idéer. Men eftersom de aldrig så att säga ”hann ikapp” ekonomiskt fick de lägga ner. Personalen de hade blev arbetslös och arbetstillfällena de hade skapat i framtiden är för evigt borta. På grund av detta kommer nu istället noll kronor in till staten. I slutändan faller systemet om man inte har tillväxt underifrån.

 • Susanne R skriver:

  Åh vad jag är glad att någon vågar ta upp det här problemet för småföretagare! Min man och jag har varit egna företagare sedan 90-talet. Inte nog med att det inte är hållbart ekonomiskt med alla avgifter, vi måste även hålla på med så mycket pappersarbete och administration att vi inte har tid att utveckla vår verksamhet som vi borde. Först jobba med verksamheten hela dagen, sen sitta med allt pappersarbete på nätterna. Det här med arbetsgivareavgifter är en helig ko i Sverige som ingen vågar prata om eller ta tag i. Jag håller med Jennifer helt och hållet om att ”hela systemet mycket väl kan implodera” och då sitter vi här i Sverige med skägget i brevlådan. Det är faktiskt inte hållbart som det är nu.
  Bra gjort Jennifer att du tog upp detta och bry dig inte om de där nättrollen!! Att de är Trumpanhängare säger allt…
  Lycka till med alla era fortsatta projekt. Jag kommer följa dig med stort intresse.
  Kram Suss

  • Jennifer Jansch skriver:

   Fasiken vad duktiga ni är som hållit på så länge och kämpat! Jag önskar er verkligen all lycka!!
   Som egenföretagare är det lättare att förstå vad jag menar med att systemet inte funkar för små företag som det är nu.
   xx
   Kram

 • Yolanda skriver:

  Som liten egenföretagare är jag verkligen glad att du tar upp denna heta potatis i Sverige. Jag hoppas denna information når ut till vanligt folk för jag tror inte de förstår hur tufft vi småföretagare har det. Jag skulle vilja anställa fler i min frisörsalong men det är tyvärr inte möjligt. Ibland vill jag bara ge upp. Då är det skönt att höra att det finns andra som har samma promlem som mej.
  Ha en fortsatt fin sommar här i varma Sverige.
  Kramar

  • Jennifer Jansch skriver:

   Hejja dig Yolanda! Jag hoppas verkligen att du inte ger upp! Det är ändå en underbar frihet att vara egenföretagare.
   Många kramar!
   xx
   Jen

 • maggan skriver:

  Jag förstår att det är ett stort problem för småföretagare att få det hela att gå runt men att ta bort all trygghet man har som anställd och som Sverige kämpat så för att få ser inte jag som en lösning heller, det är ju därför det finns så många utslagna människor i USA dom har inte det skyddsnät vi har. Om man tar bort måste man som privatperson lägga till ännu fler försäkringar på dom man reda har och då är det privatpersonen som går i ”konkurs”, eller??????

  • Jennifer Jansch skriver:

   Man får tänka på det här lite som små barn vis a vis vuxna. Små barn kan man inte ställa samma krav på eftersom de inte är mogna nog, eller starka nog, eller har tillräckligt mycket erfarenhet för att klara av vissa saker. Precis samma är det med företag, de är små först och klarar inte av lika mycket som ett fullvuxet företag. Min poäng är att små företag måste kunna få växa till sig för att kunna bli stora och ge arbetstillfällen till många. När företaget kommit till den punkten klarar de också av alla avgifter och krav och då ska de förstås betala. Min avsikt med att skriva det här blogginlägget var att upplysa om någonting som många svenskar inte känner till, men som kan drabba svenskar i framtiden. Dvs att tillväxten minskar och inga nya arbetstillfällen skapas. Jag vill att Sverige ska lyckas som land. Jag hade helt ärligt inte kunnat avsluta min blogg utan att skriva någonting om det här som jag ser som ett stort problem för Sverige både kort- och långsiktigt.
   xx

 • Janne skriver:

  Problemet löses lätt om/när staten skapar skuldfria pengar. Då finns det plats för alla oavsett om man haft medgång eller motgång i livet. Allt hänger ihop. Alla är i grunden beroende av varandra om ett samhälle ska fungera.

  https://parasitstopp.wordpress.com/2018/07/22/staten-och-kapitalet-sitter-i-samma-bat-vi-maste-kasta-bankerna-overbord-och-ta-kontroll-over-skattkistan/#comment-18451

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram