Kristallsjukan

Hej vänner.

Ledsen att det har varit tyst här på bloggen ett tag, men jag har som jag tidigare berättat drabbats av en ny omgång av Kristallsjukan – som jag dessutom får lite då och då.

Denna gång är den dock mycket värre och har hållit i sig mycket längre än vid tidigare gånger.

Allting snurrar och har har  yrsel och illamående , vilket gör att jag  inte har kunnat skriva till er dessvärre.

 

facetune_18-09-2018-19-42-56.jpg

 

Har pallat med yrselattackerna ett bra tag nu, men i går  slog de ut mig helt!

Jag försökte jobba på som vanligt – men det gick bara inte.

Konstant snurrig, illamående & svag. Filmteamet var här och vi skulle spela in synkar  (när jag sitter still i en soffa och pratar ) Men inte ens det klarade jag av.

Eftersom det nu var så mycket värre och konstant, så fick det bli en sväng till Akuten istället för Synk.

Men världens bästa producent Johan Pråmell,  som skulle ha synkat mig –  följde med mig till Akuten istället.

Så himla omtänksamt & gulligt!!! 🙌🏼❤️🙏

Han satt på en hård pall bredvid min säng under alla timmar vi var där , medan jag låg på en brits och försökte sova bort yrseln och illamåendet.

Läkarna tog alla möjliga prover och konstaterade till slut att det fortfarande ÄR Kristallsjukan – bara att den har gått in i en ny fas….!

Fick åka hem på kvällen , och ligger nu hemma och tar det lugnt och vilar och gör mina ”övingar” som behövs för att ”skaka tillbaka” kristallerna där de hör hemma.

 
img_4097-1.jpg

 

Det går ju heller inte att frångå det ironiska i att jag nu har lidit av Kristallsjukan konstant , sedan vi vann våra två orangea Kristallen-priser på Kristallen-galan för ”Wahlgrens Värld”…!   💎💎🙈😩😅

 

Nu ska jag lägga ner datorn (blir illamånaden bara av att skriva detta)  och vila , vila , vila! Längesedan jag kände mig så här svag g, faktiskt…. :-(

Tusen tack alla gulliga bloggläsare för er omtanke och tack till alla som också haft Kristallsjukan, för alla tips & råd!!!

Har gjort övningarna som sagt,  och fortsätter med det även om det är hemskt ibland att göra!

 

Det här är Kristallsjukan : 

 

Vanliga symtom vid kristallsjuka är yrsel som kommer när du vänder eller vrider på huvudet, så kallad karusellyrsel. Om du sitter upp kan du även känna dig yr när du lutar huvudet framåt eller bakåt. Yrseln brukar vara från några sekunder upp till en halv minut. Den kommer sedan tillbaka när du gör samma rörelse igen.

Karusellyrsel ger en känsla av att rummet snurrar trots att allt står stilla. Det är samma känsla som du får om du snurrar runt snabbt och sedan plötsligt stannar.

Ofta rör sig ögonen ofrivilligt när du blir yr av kristallsjuka.

När känslan av yrseln kommer kan du ha problem med balansen, bli illamående, ha svårt att gå rakt och ha svårt att fokusera blicken.

Det är vanligt att symtomen börjar på morgonen. Till exempel kan du märka av dem när du sätter dig upp eller om du vänder dig om för att stänga av väckarklockan.

 

Behandling:

 

Behandlingen kallas repositionering och går ut på att du vrider och lutar huvudet på olika sätt så att kalkkristallerna i örat faller tillbaka på plats. Oftast får du ett program med rörelser som du ska göra hemma av en sjukgymnast eller läkare. Du kan också få behandlingen på en mottagning. Då får du sitta eller ligga på en brits och behandlaren hjälper dig att röra på huvudet på ett systematiskt sätt så att kalkkristallerna i örat faller på plats. Vissa sjukgymnastmottagningar, fysioterapeutmottagningar och öron-näsa-hals mottagningar har en särskild stol för behandling av kristallsjuka. Då sitter du fastspänd medan stolen vrids och snurrar i alla riktningar.

Efter behandlingen blir de flesta fria från besvären men vissa kan känna sig lite ostadiga. Det är inte farligt och går över av sig själv efter någon dag.

58 reaktioner på “Kristallsjukan”

1 2 3 4
 • Christina Kleventorp skriver:

  Kära Pernilla, tycker synd om dej vet precis vad du går igenom. Jag fick hjälp på NÄL sjukhus i Trollhättan, där fick jag en teckning hur man behandlar kristallsjuka.
  Lägger mej på stora bordet långt ut med huvudet och min man tar tag i mitt huvud ( jag är alldeles slapp) han vrider huvudet till vänster OTROLIGT sakta så jag ser ner i golvet sen tillbaka så jag tittar i taket OTROLIGT sakta. Ligger en stund sedan reser mej upp sakta, sakta och är sedan som en prinsessa, väldigt försiktigt går jag och sätter mej. Kanske att han får göra detta två gånger. Sen är det över.
  Prova, om du har någon med starka händer som kan hjälpa dej, jag lovar du blir frisk. I alla fall hjälper det mej
  Hjärtliga hälsningar
  Christina
  🌸🌸🌸

 • Pernilla Wahlgren skriver:

  TUSEN TACK FÖR ALLA TIPS OCH KRYA PÅ-HÄSLNINGAR! LOVE YOU ALL!

 • Pernilla skriver:

  Jag hade kristallsjukan för ett par år sen och läkaren gjorde då en behandling på mig så det gick över och har gjort det även vid senare tillfällen då det kommit tillbaka. Sätt dig på kanten på sängen och så be en annan att sätta sig bakom. Den tar tag i dina axlar och slänger dig fort till höger, direkt upp och släng direkt till vänster och upprepa åt båda håll två ggr. Se till bara att personen kan slänga dig utan att slå i sänggaveln😂. Detta hjälper så prova.

 • CeciliaSkor skriver:

  En jätte stor styrkekkram från Italien!
  Vilken pärs du gått igenom! Yrsel är sååå fruktansvärt! Jag blir bättre av massage i nacken…kanske du skulle unna dig lite Spa!
  Ciao C

 • Oj, jag har aldrig ens hört talas om denna sjukdom förut! :O Vad läskigt!! Hoppas att du snart mår bättre. <3

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda lantlivsblogg

 • Sandra skriver:

  Men Pernilla har du köpt en Pom??! Såg 2 små ubergulliga valpar på instastory nu… eller är de chiuachiuor?! Hur 17 stavas de förresten… har en svart Pom själv och de är inte så jättevanliga därför alltid kul när man ser en. De kanske iofs är lite ulligare men svårt att avgöra med en så liten sekvens. Berätta!!

 • Åsa skriver:

  Använder du eltandborste? För mig tror jag att den orsakade kristallsjukan. Bara ett tips i mängden: sluta med den för att förhindra fortsatta anfall 😊

 • Rosa skriver:

  Ta det lugnt nu Pernilla, vila och koppla av ordentligt det viktigaste är att du blir bra. Säger som så många andra, låt bloggen vara ett tag vi lämnar dig inte.
  Krya på dig kram
  Rosa

 • Leena skriver:

  Jahas-vi tycks ha fått kristall anfallen till lika.Du i Sverige och jag här i Finland.Vi får bara göra våra övningar och önska att när det är över för denna gång så tar det LÄNGE till nästa gång!Krya på dig🤗

1 2 3 4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram