Helvetes-natt….

Hej Vänner. Hoppas ni mår bra idag.

Bild 2012-10-08 kl. 10.12 #2

Själv är jag supertrött efter en sömnlös natt med helvetes-värk….!

Det här låter kanske inte så trevligt och glamoröst direkt men jag har i flera år lidit av kramper  i ändtarmen som kommer på nätterna helt utan förvarning. Det känns precis som när benet krampar (vilket ofta förekommer när man är gravid) men i mitt fall är det alltså i ändan det knyter sig… Sjuuukt ont gör det och det går inte att vare sig sova eller ligga ner när kramperna kommer, så jag får gå omkring och bara vänta på att krampen ska avta.

Oftast går det över på en kvart , men ibland som inatt så håller det på i över en timme , och man blir helt paralyserad av smärtan, och paniken över att inte få sova….  Fällde några tårar, men svimmade iallfall inte av smärtan som jag vet att många gör.

Jag har nämligen googlat detta fenomen under åren och därför vet jag att det jag lider av både har ett namn – Proctaglia fugax (enkelt att komma ihåg eller hur?!) – samt att jag inte ensam om att drabbas av dessa kramper ,  som jag faktiskt trodde jag var i början…    Där är ju Google verkligen suveränt för man får direkt svar på många frågor och ser vad andra skrivit som har drabbats av liknande symtom.

Så här står det när man googlar symtomen för Proctaglia fugax :

Proctalgia fugax är en anfallsvis påkommande svår smärta vid ändtarmen, orsakad av en krampartad spasm i muskulaturen runt ändtarmen. Termen ”sendrag runt ändtarmen” beskriver rätt långt hur besvären känns, och den egentliga orsaken till besvären är lika oklar som vid vanlig sendrag i benen.

Patienten får en plötslig smärta runt ändtarmen och ändtarmsöppningen. Smärtan kan debuterar mitt i natten och väcka patienten, men den kan också förekomma på dagen. Den kan vara så svår, att ”ögonen tåras” och patienten kan finna för gott att beställa ambulans och söka sjukhusvård. En del patienter beskriver tillståndet som ”om blixten slagit ner i ändtarmen”. Smärtan kan hålla på bara i några sekunder eller någon minut, högst 1 timme. Mellan anfallen är patienten helt besvärsfri.

Hos de flesta patienterna försvinner besväret så småningom av sig själv – lika oförklarligt som det kommit.

Ja ni hör ju själva.  Jag har ju som sagt lidit av detta under flera år så jag kan ju bara hoppas att det försvinner en dag av sig själv så att det blir en ända på detta helvete  – hö hö hö…..

Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att ”Blixten slår ner i ändan” på en på nätterna när man behöver sova….. 😉

Är det möjligtvis någon av er läsare som har drabbats av detta??!  Skriv gärna i så fall!

Tydligen är det så att mellan 8 och 18% av befolkningen i något skede haft symtom förenliga med proctalgia fugax, men endast var femte av dessa har någonsin besökt läkare för besväret.

Det finns ju ändå inget dom kan göra tyvärr.

 

 

 

 

 

247 reaktioner på “Helvetes-natt….”

1 9 10 11 12 13 15
 • Linnea skriver:

  Men e det möjligt!? Har haft det här av o till i flera år o inte fattat vad det är. Mellan anfallen har jag valt att glömma eländet… Min smärta är mera ”dov”, liksom smyger sig på eller hur jag ska säga. Det gör iaf väldigt, väldigt ont – nästan så tårarna kommer o jag tappar andan. Händer bara när jag lagt mig, och går över på ca 15-30 min.

 • helena lagergren skriver:

  Hej Fina!
  Jag hade detta i några år i tonåren.
  Ofta blev jag väldigt gasig efteråt, samt att jag läst att det är vanligt vid ibs mage.
  må gott.

 • Magnus skriver:

  Du är långt ifrån ensam,har haft detta så långt jag kan minnas.att försöka slappna av och sitta på muggen och bara vänta ut helvetet är det bästa.ibland vaselin och massera kan lugna spänningen krampen som uppstår.ingen som haft ovan kan fatta obehaget.inget man pratar om kanske.starkt av dej att gå ut,hoppas du får lite tips och lindring här.dock inget farligt men jävligt obehagligt.som tur är händer det ju ej så ofta.förr drabbades jag aldrig nattetid,men det har hänt senare tid.
  Kramar
  Magnus

 • Anneli skriver:

  Låg nyss och skulle sova men plötsligt kommer denna smärta från….. darrande och svimfärdig är det bara att pallra sig upp ur den varma ,sköna sängen. Har fått Papaverin utskrivet av läkaren, så det är den första åtgärden. Sedan sätta sig på toaletten och Knipa/krysta med ändtarm för att ev få ut gaser eller avföring för att lindra smärtan. Nu max en kvart senare har det värsta släppt. Men testet blir när jag nu ska lägga mig i sängen igen, många gånger börjar det smärta igen när jag ligger ner och då är det vandring runt i huset som väntar. Så håll nu tummarna att jag har tur den här gången! 🙂

 • Cirene skriver:

  Jag känner det som en stor klotrund sten som lagt sig i ändtarmen och trycker på hårt ! Det kommer plötsligt som ni beskriver o gör att man baxnar. Det kommer inte ofta, och startade för min del först efter cytostatika och strålning mot underlivet . Min läkare har inte vetat vad det kan vara när jag beskrivit det. Först när jag fick det igårkväll slog det mig att det påminde om muskelsmärta, som när man plötsligt gör en häftig rörelse o sträcker en muskel. Som tur var har jag en man som kunde massera kring svanskotan o mellan skinkorna. Då släppte det! Tack för sidan o förtroendet att dela med dig även om känsliga saker!!!

 • Tommy skriver:

  Har samma symptom men det sitter i dygnet runt sedan fyra år. Jag har fått denna diagnos men det ska ju bara vara Max en timme.

 • Gunnar skriver:

  Japp, samma här, men det låter som att tjejerna här beskriver en svårare smärta… Alltså, ont gör det, men inte så jag skulle svimma… Men nästan enbart nattetid och kanske en gång per månad, men ibland två gånger i följd, med några dagar mellan…
  Har haft detta sen tonåren tror jag, 25-30 år nu och har googlat det tidigare.

  Tror jag precis har hävt ett ”anfall”…! :)
  Masserade uppifrån och ner, från nederdelen av ryggraden och nedåt och även lite åt sidorna, bredvid svanskotan…

 • Anna skriver:

  Ligger just nu och djupandas samtidigt som jag googlade upp din sida. Tack för att du delar med dig, trodde jag var ensam och som några innan mig skrivit, att det är cancer. Det gör så sjukt ont känner mig nu lite lugnare.

 • Angelique skriver:

  Hej Pernilla.
  Jag googlad just på detta för i natt vaknade jag vid kl.1 med sån kramp och hade så ont så jag svettades över hela kroppen låg på dassgolvet och hade så ont. Haft detta förr men tror att det var minst tre år senast men då var det jätte offta. Kramper kom även på morgonen innan man skulle på jobbet. Fy så rädd man var men så avtog det och verkar som det ska börja igen.
  Fick nu en massa tips av fler som skrev till dig och jag ska skriva upp det för det här är rent av hemskt. Man blir så rädd och när krampen är länge går tankarna till massor att man kanske brister där nere att det blir kronisk och tänk om man får en kramp på jobbet. Tack för att du delade med dig och alla anda oxå.

 • Camilla skriver:

  Tack för att du tog upp detta! Trodde jag fått cancer eller något, satt och kallsvettades och mådde illa på toan i natt. Nu har jag fått massa tips! Ska knipa, snapsa, äta smärtstillande och promenera omkring…

 • Joakim Gustafsson skriver:

  Hej!

  Har oxå samma problem och har haft sedan början på -90-talet. För mig hjälper det att sätta mig på toaletten, då brukar det avta ganska snabbt. Dom gånger jag försökt att ligga kvar i sängen och vänta ut det har det ändå slutat med ett toalettbesök, och då har det försvunnit snabbt. Men alla har vi väl våra knep 🙂

 • Linda skriver:

  Pernilla,

  Idag efter flera års besvär och ovisshet tror jag mig nu veta vad jag har. Idag fick jag krampen som kommer som en blixt från klar himmel och som gjorde så fruktansvärt ont att jag svimmade.. Jag ramlade rakt ner i marmorgolvet på hotellet och är blåslagen i höft, armbåge och huvud. Det kunde gått sämre, huvudet höll..än så länge iallafall..

  Befinner mig utomlands med min familj och fick åka till sjukhuset då jag skrämde både man och vpra små barn. Jag har fått detta många ggr förut (bara ett par ggr per år) men aldrig svimmat utan ”andats” mig igenom smärtan/krampen.
  Fram tills idag har jag inte vetat vad det är som händer i kroppen och om fler har samma besvär.
  Jag började googla ikväll och fick då fram din blogg om detta det första. Jag är både glad och ledsen att läsa det du skriver. Jag är inte ensam… Jag ska genomgå fler undersökningar när jag kommer hem men nu kan jag vara på väg i rätt riktning tack vare dig!! 😊 Tack för din öppenhet, vi är säkert många fler som har detta!
  Kram

 • Maria skriver:

  Hej Pernilla
  Jag lider oxå av samma sak, tack o lov inte särskilt ofta. Sååå fruktansvärt ont gör det.
  Jag har faktiskt hittat en tablett som hjälper👍
  Paraflex den är muskelavslappnande, jag fick den utskriven för ryggen.
  Testade o besvären försvinner nästan direkt.
  Kram Maria

 • Myrre skriver:

  Jag har haft dessa kramper i ändtarmen från och till i flera år. Speciellt runt mens men också vid stress. Får sendrag i fötter och vader också på nätterna. Jag fick ett underbart tips av en barnmorska, nämligen att dricka tonic water. Där får man kinin i lagom dos som fungerar kramplösande.

1 9 10 11 12 13 15

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Instagram