Pavlova

Jag älskar maräng i alla former! Jag brukar ha både citronkräm och grädde på min Pavlova – den sötsega spröda marängen ihop med den syrliga citronen är fantastisk. Enklast är förstås att köpa färdig lemon curd, men eftersom man ändå får en massa äggulor över är det så lätt och gott att sno ihop en egen citronkräm.

Ca 10 bitar

5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker

Citronkräm
5 äggulor
1 dl strösocker
skal och saft av 1 citron
75 gr smör

Garnering
3 dl vispgrädde
2 passionsfrukter
1 kiwi
färska bär

Gör såhär:

Värm ugnen till 250 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd i sockret. Klicka ut marängen i en bullig rund krans, ca 25 cm i diameter, på ett ett bakplåtspapper.
Sätt in marängen i nedre delen av ugnen och säng genast ugnsvärmen till 100 grader. Grädda i ca 1 1/2 timme, stäng av ugnen men  låt marängen stå kvar till ugnen svalnat helt.
Vispa ihop äggulor, socker samt citronskal och saft i en tjockbottnad kastrull (ej aluminium). Låt den koka upp under kraftig omrörning och sjuda lätt tills den har tjocknat. Ta från plattan och låt svalna något. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Låt citronkrämen kallna.
Lossa marängen från pappret och lägg över på ett tårtfat. Ringla citronkräm över så att det rinner lite snyggt över kanten.
Vispa grädden och fyll kransens mitt med grädden. Skeda passionsfruktskärnor över grädden och garnera med skivad kiwi och blandade bär.

20140414-101140.jpg

Foto: Lina Eriksson

1 reaktion på “Pavlova”

  • annika skriver:

    hur visste du att jag läste om pavlova i systrarna bergströms dessertbok igårkväll? Och funderade, sen dissade till förmån för hemlagad glass. och sen tvekade igen, inför påskmiddagen. tack pernilla, ditt recept löser allt i sin enkelhet, inga konstniga ingredisner, toppne! Telepati, som arja saijonmaa skulle sagt! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Instagram