Hej! Benjamin här! Min mamma visade en kommentar på hennes senaste inlägg från en tjej som ville att jag skulle berätta lite om hur Carbonaran kom till!
Mamma tyckte att det kunde vara kul om jag ville skriva några rader om det …såå, jag får väl göra de då haha!D
I Lazio, som är en liten liten by i Rom, så gjorde man en klassisk rätt som hette ( och heter ) Pasta ala Gricia som är en väldigt enkel rätt men samtidigt riktigt god. Ingredienserna för den rätten är: Pasta, Guanciale och Pecorino ost ( som är en Får ost )!
Guanciale är kindfläsk dvs icke rökt bacon som är ingnodd med salt, peppar och röd peppar. Ordet Guanciale kommer ifrån ordet guancia som betyder kind på italienska…( från grisen då alltså ) 😉 . Många blandar ihop Pancetta och Guanciale som är rätt så lika varann. Pancetta är luft torkat kindfläsk som gnids in med vitlök, paprika, peppar och salt.
(Bild på Guanciale)
Dom två klassiska maträtterna i Rom är Bucatini ala Matriciana och Pasta ala Carbonara! Dessa är en annan variant av Pasta ala Gricia. I Matriciana så tillsätter man chili och körsbärstomater och i Carbonara så tillsätter man bara Ägg!
Pasta ala Gricia
Bucatini ala Matriciana
Spagetti ala Carbonara
Carbon betyder kol och Pasta ala Carbonara betyder då kolarhustruns pasta och syftar mycket på svartpepparn på toppen. (Som mammas bloggläsare visste!)
När Amerikanarna stationerade till Italien så hade dom med sig ägg och bacon. Italienarna övertygade Amerikanarna om att Guanciale skulle vara mycket bättre. Dom lagade ihop en pastarätt med just dom ingredienserna och Amerikanarna älskade det! Dom åkte senare hem till USA där rätten spred sig fort!
Tyvärr så tror väldigt många att Carbonara ska vara med skinka , champinioner, lök och ärter som och som ska flyta i grädde! Men så är det verkligen inte!
Ett gammalt recept på bloggen som mamma har, är ett recept som jag gjorde på Kockduellen på Tv 4 där Kocken Christian gjorde en Pasta Carbonara med mig. Den var riktigt god, men så här ska det riktiga receptet vara tycker jag!!
Okej….jag är inte så bra på mått och sånt där utan jag kör mest på känsla så ni kan göra såhär ungefär:
Koka pastan i saltat vatten ( glöm inte att vattnet ska vara lika salt som havet ) och ha i pasta ( vilken pasta ni vill faktiskt )
Ha i lite olivolja i stekpannan och stek Guanciale ( det väldigt svårt att få tag på de…så ni får använda pancetta för mig 😉 haha!
När Guancialen är krispig och Pastan är Al dente så blandar ni ihop det i en kastrull och har i ungefär en slev med pasta-vattnet så att det inte blir för torrt.
Sedan knäcker du i ett ägg, har i lite Pecorino ost och Parmesan ost ( det är faktist gott med lite parmesan ost i…men det behöver vi väl inte säga till nån va Salta och peppra efter smak.
Okej, blanda ihop det iallafall och rör om tills det blir en krämig rätt. Blir det för torrt så kan du ha i liiiite mer av pasta vattnet..men var försiktig så du inte har i för mycket vatten, Carbonaran får ju inte flyta i vatten direkt 😀
Sen är den färdig att äta när den har blivit en krämig Pasta ala Carbonara!
Ni kan också gå in på mammas senaste inlägg och se när Stefano som är chefskock på La Carbonara Restaurante som vi var på igår, gör den Carbonara som vi alla vill äta!!
Jaa, jag vill det iallafall!!
Så kom ihåg! Helst ingen grädde och helst ingen lök!!
Saknar redan den där Carbonaran alltså!
Ett bra tips: Om ni är i Rom så ska ni Verkligen gå till La Carbonara!!
Tack för att jag fick jag fick skriva till!
Arrivederci! 😀
Hälsningar Benjamin!
Hej Benjamin
Vill bara tacka dig för tipset att gå till din pappas restaurang på Mallorca. Jag och min man var där i lördags. Vi valde tapas och lasagne och pannacotta. Underbart gott. Jag berättade att jag hade läst din blogg och att du rek lasagnen, då sa han att du kunde verkligen äta italiensk mat. Min man fick tag ett foto på mig och din pappa, trevligt minne.
Tack för tipset
från 2 nöjda 50-plusare.
HEJ ALLA!! TACK för era snälla kommentarer!
SVAR TILL SANDRA och KARIN: När du rör i ägget ska pannan INTE vara på spisen ( då kan det bli äggröra istället…..)
SVAR TILL ANNELIE: Nej , inte alls bara ost. Guanciale och ägg också vet ja!
HEJ FRÅN Benjamin!
Underbart med ditt engagemang om pastarätten carbonara men även runt maten för övrigt:-))) ha en fortsatt god och trevlig resa!
Härligt Benjamin! Vad duktig du är
Kul att du ville gästblogga på din mammas blogg,tack!
Må så gott
Kram Sandra.E
Men lille benji ska det bara vara ost i???
Tack för inspirationen, jag ska provgöra detta ikväll och sen igen i nästa vecka när jag har gäster. När man rör ägget ska man då ha ha på hög värme på plattan?
Jättekul att du gästbloggar, gör det gärna igen med fler italienska rätter.
Du kan ju allt om detta!! Jag fattar din passion!! När man har en hobby lägg då ner en jäkla ( förlåt att jag svär ) massa tid på det! Och detta verkar ju som en bra och kul sådan! Hoppas du gästbloggar någon gång igen i framtiden!
Kram Wilma!
Du verkar vara en fin kille Benjamin!
Din mamma måste vara såå stolt över dig!
Ha en skön semester!
Kram Åsa.
GULLUNGE! vad du är duktig och företagsam! Coolt att traska in i köket och spana in kockarna.
Inte många 13-åringar på trip i annat land som skulle komma på det!
Synd att jag inte äter kött, annars skulle jag absolut tjata in mej på en Carbonara a la Benji, för det låter onekligen smarrigt ut!
Ha det sååå mysigt och hälsa mams och sis!
Påskpussar från gudmor
coolt a
Tack för det.. Blev så sugen på Carbonara jag oxå o beställde in i stan i går. Satt ute i solen på torget o åt.
Det jag fundera på var att jag fick välja på krämig eller oljig?
Jag tog krämig o det var gott.
Men nu kan jag göra egen hemma
Ha sköna påsk dagar nu…njut av fina vädret och av varandra- Kram
tack benjamin;.) super, måste testa ikv’äll
Tack Benjamin,
vad bra du skriver och förklarar! Jag har aldrig varit intresserad av pasta carbonara förrän nu. Du har verkligen förmågan att inspirera.
HÄRLIGT med en ung kille som är så passionerad för något! Heja dig!
/noomi
Tack för de fina bilderna (ser riktigt smarrigt ut, måste testas) ha en fortsatt härlig semester. kramar
Här sitter jag och har ingen frukost ätit, och så ser jag bilder och läser om denna underbart goda rätt =) Nu mullrar magen så grannen måste tro åskan går..*skrattar* Tack för receptet, ska testas. kram kram
Va duktig du är, var i Rom i december med min son o dotter…oxå med en son som är 13 o gillar carbonara lika mycket som du,men kanske inte lika intresserad av att göra det själv än så länge Rom är verkligen en underbar stad:) Ha en underbar fortsatt semester..
Tack för ditt upplysande och humoristiska inlägg Benji! Det var väl ett bra förslag jag kom med! Nu förstår jag lite mer, man ska eg. varken ha lök eller grädde i, precis som det också står i min kokbok! Nog lite typiskt svenskt att ha grädde i allt vilket ju inte alls behöver bli godare… En liten fråga bara: Ska kastrullen stå på plattan när man blandar? Så man säkert gör rätt…
Jag tänkte också först att ”carbon” kom från svartpepparn men tyckte det var lite långsökt så jag tänkte att kolarna kanske åt det efter en hård dags jobb i gruvan. Kul att den lever kvar än! Du behöver nog inte fundera så mycket på vad du ska skriva specialarbete om i gymnasiet! Pastans (eller kanske dansens) historia antagligen… Tjata nu inte hål i öronen på mamma och syrran om italiensk mat!! De måste ju få shoppa liiiiiiiiiiite också…! 😉
Kram Sandra
Du är duktig du Benji !
Kram från oss i Florida.
Du är duktig du Benjamin!! 😀
Så roligt att din mamma lät dig gästblogga så att vi fick lära oss mer utav carbonaran. Jag har visat detta för min mamma så nu ska vi allt testa det 😀
Men om det inte går bra så kan ju du hjälpa till? Vi är inga mästare i köket någon utav oss.. HAHA
Glad påsk och fortsätt njuta av Rom!!
Hälsa Bianca och framförallt din underbara mamma 😀
Heja Benjamin!
Ohh du är sååå duktigt och en kanon på att göra italienskt mat som din farföräldrar för jag har en hel del gamla veckotidningar där dina farföräldrar
visar när de lagar italienskt mat och då kanske du kommer bli riktigt kock
eller släpper en matbok så att vi andra kan köpa och laga precis mat det får
man hålla tummarna att du gör det i framtiden all lycka till dig benjamin
Hälsa din mamma och syrran
GLAD PÅSK önskar Malin 😀
Vilken kille du är mycket mycket duktig och en son som din Mamma o Pappa kan vara stolta över. Fortsätt så och var den fina kille du är…Hälsa Mamma. Glad Påsk till er.
T.o.m jag som aldrig gillat carbonara blev sugen!
Bra där!!;D
Kul med ditt intresse för italiensk mat, det är ju så gott
Haha,, gissar att du inte är så förtjust i Knorrs påsCarbonara.. 😉
Följ #Kandisbebisar på Twitter!
Du är en bra o coool kille du! Skoj!
Så duktig du är! Hoppas ni har det bra o mys mycket med din mamma! Kramar
Tack Benjamin!
Det blir nog Carbonara för min del till lunch imorgon, blev så inspirerad nu.
Ha det så trevligt i Rom, jag hade packat väskan för en vecka i Rom förra året men då kom askmolnet Men Rom finns kvar bevisligen..
Tack Benjamin!