En ”tom” dag….

….fick jag i dag i min kalender.
Jag skulle egentligen gjort en plåtning idag, men en i teamet blev sjuk så det vart inställt.

Så nu sitter jag här i soffan i mina rosa mystofflor från Tom Joule och dricker nybryggt kaffe och tittar på Bachler..!
Behöver jag säga att jag inte alls har nånting emot den här ofrivilligt lediga dan…..! :-)

20110912-023519.jpg

20110912-024407.jpg
Dagens bästa :
Min älskade kaffemaskin fungerar igen efter en tids avbrott, och brygger mig nu härligt gott kaffe varje morgon igen!!

20110912-025309.jpg
Nu en fråga till alla mina matkunniga bloggvänner :
Jag har två st oöppnade fläskfileer i kylen som tydligen gick ut för 4 dar sen upptäckte jag nyss….!
Kan jag ändå använda dom till middagen, eller bör dom slängas ..?!
Vad tror ni?

Ps. Även om jag äääälskade frierit , så tyckte jag också att det hade kunnat stanna där. Själva bröllopet var inte alls lika kul. En stor vit säck som slängs över ens egna kläder kanske inte är en flickas dröm-brudklänning direkt….! 

27 reaktioner på “En ”tom” dag….”

  • X skriver:

    I egenskap av Färskvaruchef kan jag bara säga:
    1) Det är ett bästföredatum, har köttet förvarats tillräckligt kallt och kylkedjan inte är bruten kan det med all säkerhet ätas några dagar senare.
    2) Lukta, (som man gjorde innan bfd uppfanns) om kött är dåligt känns det direkt på lukten. 3) Alla leverantörer av kött garderar sig med bfd, ingen vill väl ha ryckte om att ha dåligt kött.
    Vacumpackat kött har ofta en liten doft direkt när förpackningen öppnas utan att köttet är dåligt.
    Det gäller svenskt som utländskt och ekologiskt.
    En del har tom förlängt bfd med en hel vecka efter kvalitetstester.

  • Karin skriver:

    Köp svenskt kött!!! Gynna ”våra” bönder, öppna landskap mm :-)
    Vill även passa på att tacka för en trevlig och bra blogg!

  • Millan skriver:

    Pernilla! Du har väl råd att köpa svenskt kött, det gynnar både svenska bönderna och de stackars djuren..

  • Åsa skriver:

    Släääng !!! Jag är nojig med mat som ”gått ut” ! Danskt kött skulle jag inte heller våga köpa. Tack för en trevlig blogg !! Kramen

  • Sandra 32 JKPG skriver:

    Du med?! Jag med :-) Gött med en ledig dag bara sådär….det fick jag med! Så välkommet så :-)
    Jobbar på dagis och en kollega ringde mig igår och sa att det var stängt idag om jag inte fått veta det innan…och det var tur det för annars hade jag kommit till jobbet och saknat alla goa barn. Jag är inte fast anställtd så behövde inte vara med på denna planeringsdag som övriga personal hade. Jag har haft en skön mysdag,plockat,surfat,gått en promenix till stan för att sen hem,på med myskläder och läsa…trodde jag då kommer min pappa med sambo…ehhh.
    -Hur ser du ut??? är det första han säger,hm. Ja det var med tanke på min mysklädsel hehe. Dom tyckte dock jag skulle följa med ut på en promenad i den sköna ljummna luften….så det blev så. Ja så var min dag,ville bara dela med mig lite :-)

    Ha det gott fina Pernilla
    Kram Kram

  • Jonas skriver:

    BARA att lukta,, luktar det dåligt: :: SLÄNG,, luktar det ok :: ANVÄND.. 😉

  • lena skriver:

    Danskt kött?? Never! De har MYCKET sämre djurhållning i Danmark än i Sverige, så är det bara!
    Mängder av grisbönder i Sverige och fått lägga av bara för att vi köper danskt kött. Gynna de svenska bönderna!!!!

  • Carryes.wordpress.com skriver:

    SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSLÄNG ! ! !

  • Pernilla Wahlgren skriver:

    TACK gulliga ni för alla era svar och tips! Uppskattas jättemycket!! :-)

  • Christina skriver:

    Snälla du……köp svenskt, KRAV-märkt kött så att du hjälper de stackars djuren att få en värdig tillvaro & död.

  • Isabelle skriver:

    Hej Pernilla.
    Köttet blir inte dåligt för att datumet gått ut.människor överlevde faktiskt förut innan det fanns bäst före datum. så jag tror faktiskt att du gör det också för det har ju bara gått 4 dagar….:) lukta på det. luktar det konstigt? ( vilket jag inte tror efter 4 dagar efter utgångsdatum) sen så äter du ju inte köttet rått vilket gör att de bakterier som finns där troligen kommer att försvinna när det värms upp för bakterierna dör när det går över vissa grader.
    kram:)

  • Carro skriver:

    Börja inte bara köpa svenskt kött, utan även ekologiskt! Så mycket bättre för djuren! <3

  • Sophie skriver:

    Men Pernilla…
    Köpa ALDRIG danskt kött eller kyckling – de har en fruktansvärd djurhållning…

  • Niklas skriver:

    Iofs så finns det luktfria bakterier så det testet är inte helt 100 men oftast. Your call.

  • Petra skriver:

    Min hemkunskapsfröken på högstadiet sa till mig en gång: ”-Använd dina sinnen och sunt förnuft.” Det slängs alldeles för mycket mat i onödan. Allt vaccat kött brukar jag spola av i kallt vatten och låta det ligga en stund. Det bildas nämligen mjölksyra i förpackningen och den kan ha en lite unken doft. Om det doftar bra efter att det fått ligga o vila en stund är det bara att köra på :) Lycka till!

  • Karin skriver:

    Antalet bakterier i köttet ökar om man använder det efter sista förbrukningsdag.
    Helt kött håller ca 4 dagar i kylen, men om det innehåller konserveringsmedel så håller det lite längre.

    Men som andra skriver, lukta på köttet. Men jag skulle nog slänga det..

  • Anna skriver:

    Så länge det inte är vacksläpp, dvs att förpackningen har fått något litet hål så att luft har kommit in så lär det vara helt OK med upp till en vecka över tiden. Det är ju inte riktigt så att köttet är perfekt tom det datum som står på för att sedan bli dåligt över natten. Du märker tydligt om det är vacksläpp eftersom plasten då inte längre är tätt sluten kring köttet och mot varandra. Av bilden att döma är det helt ok gällande det.
    Alldeles för mycket mat slängs i Sverige pga av okunskap, medan vi på utlands semestern glatt äter vad som helst.
    Största risken med det där köttet skulle nog snarare vara att det är danskt. 😉
    Gör en smaskig gryta av dom.

  • Eva skriver:

    Tror säkert att dom går att äta. Öppna och lukta. Det känner du på lukten. Sen försöker jag alltid att köpa svenskt. Svenska köttet är faktiskt mycket godare. En helt annan kvalitet.
    Men jag kan hålla med att man frestas att köpa det billigast när det är hälften så dyrt.
    Kramar!

  • Annikafr.finl skriver:

    Jag skulle inte ge en chans..släng köttet och köp nytt,de är mitt svar…

  • mia-maria skriver:

    Tack Eva, mycket BRA kommentar. Var tionde svensk grisbonde har fått sluta det sista året pga av all billig import från bl a Danmark som har väldigt annorlunda djurhållning än vi i Sverige.

    Pernilla, öppna o lukta, jag tror inte att det är några problem. Nästa gång (du som säkert har råd..) KÖP SVENSKT!
    Kram!

  • Jenny skriver:

    Titta på ”landet Brunsås ” på SVT Play !! Hemskt,men intressant ang kött och tillverkning osv.
    Kött från Danmark o Tyskland bör man undvika sägs det där.
    Vad vet jag ! Går säkert att äta. Lukta först bara.

  • Eva skriver:

    som svensk matproducent av mjölk och nötkött måste jag påpeka att visst är dansk fläskfile´lika bra o god som svensk men grisarna har fötts upp på trängre yta än i sverige, inget strö att sysselsätta sig med som de får/måste få i sverige, Därför klipps svansarna på smågrisarna , annars äter grisarna upp svansarna på varandra och får därmed infektioner. När svansarna är klippta får de antibiotika i fodret för att förebygga infektioner tills såren läkts. detta får inte förekomma i Sverige!! det är DÄRFÖR svenskt griskött är DYRARE. vill bara upplysa om detta, sen får var och en VÄLJA själva om de vill lägga mer pengar på svenskt kött eller inte.
    Tack

  • Nina skriver:

    Jag skulle slängt….

  • Minna skriver:

    Hej Pernilla, jag vet inte om du kan använda köttet, jag är själv vegetarian så jag är inte van vid kött men som de andra har kommenterat så kan du kanske öppna och lukta på det 😉
    Ha en underbar dag kram! <3

  • Veronica skriver:

    Det är nog helt ok. Bara öppna och lukta.
    Helstekt är det bästa rulla in den i folié men rosmarine och vilök och låten dra jätte lätt och super gott. Undrar om du har fått kartong som jag skickade till dej förra veckan?
    Hoppas att maten blir bra.
    Skall beställa din kokbok i kväll det skall bli jätte spännande och se vad du har för jul tips.
    Veronica

  • Helen skriver:

    Öppna dem och se om de luktar illa, om det är så- ner i sopen direkt – annars kan du använda dem!

    En fråga: hur är det med klockan på bloggen? Skickade du verkligen detta inlägg 02:56 i natt ?

    Må så gott på din lediga dag 😀

  • Sandra mårtensson skriver:

    Har du haft de i kylen hela tiden kan du säkert använda de… Öppna och lukta vettja 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Instagram