En luftig sockerkaka med ljuvlig smörkräm och kokos på toppen! Jag brukar även kalla den för en ”Ljus Kärleksmums”.
Jag gör den i långpanna eller gratängform och skär upp i lagom stora rutor vid serveringen.
Baka den här till eftermiddagsfikat och jag kan garantera er att den kommer gå ut som smör i solsken!!
SILIVIAKAKA!
Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
Kräm
150 gram smör
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
Tilllagning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst
Blanda i det kalla vattnet och sist mjölet ihoprört med bakpulvret
Grädda I långpanna med bakplåtspapper i 15 minuter. Om man väljer att göra den i gratängform blir gräddningstiden dock längre! Kolla med sticka att smeten stannat.
Låt kakan svalna
Koka ihop krämen i en liten kastrull. Låt småputtra lite på svag värme under ständig omrörning. (Tänk på att det är ägggulor i smeten , så att du inte har för hög värme.)
Bred ut krämen över kakan och strö sist på kokos.
Det gör inget om krämen fortfarande är lite varm och ”rinner in” i kakan. Det gör den bara saftigare tycker jag!
Lycka till!
Jag kan rekomendera denna kaka med en liten twist.
Riv två till tre lime i glasyren och när kakan är nygräddad kan limesaft pressas över.
Brytningen med lime är supergod, samt blir ännu saftigare
den heter kärleksmums eller snoddas (med kakao+ kaffe)
Jag gjorde den här nu ikväll och den blev jättelåg och fastnade bara på bakplåtspappret jag skulle nog gjort 1½ sats kanske, eller dubblat
Den är såååå god! Tillhör vårt fredagsmys. Barnbarnet mamma o mormor
Vad kul att se att fler gillar den här kakan. Silviakakan hittade jag 1994 i en veckotidning och då skulle man baka den i en stekpanna. När man stjälper upp kakan får den fina runda kanter att bre krämen på. Mitt recept är nästan det samma.
2 ägg, 2 dl socker, 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1dl kallt vatten och krämen har samma ingredienser med halv sats.
Vi gjorde den i Kronobergs parklek, jätte god! Alla som åt den gillade den:=) Ny god kaka helt enkelt i vårat lilla självgående cafe`i Kronis p.l
Smaskens. Min mor brukade baka någon liknande, fast med kaffe i glasyren. Undrar om den också heter Silviakaka? Kolla gärna in min blogg, för det receptet dyker nog upp där så småningom. 😉
http://elvasmatblogg.se
Kärt barn har många namn hos oss går den under namnet Ansie- kaka. En favorit sen 80-talet. Mycket mycket mycket god!
Alldeles syndigt god:-). I fortsättningen blir det helt klart denna istället för Kärleksmums. Mycket enkel att slänga ihop också.
//Karin