Silviakaka

20120801-120307.jpg
En luftig sockerkaka med ljuvlig smörkräm och kokos på toppen!  Jag brukar även kalla den för en ”Ljus Kärleksmums”.

Jag gör den i långpanna eller gratängform och skär upp i lagom stora rutor vid serveringen.

Baka den här till eftermiddagsfikat och jag kan garantera er att den kommer gå ut som smör i solsken!!

20120801-120347.jpg


SILIVIAKAKA!
Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten

Kräm
150 gram smör
1,5 dl socker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker

Tilllagning:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker poröst
Blanda i det kalla vattnet och sist mjölet ihoprört med bakpulvret

Grädda I långpanna med bakplåtspapper i 15 minuter. Om man väljer att göra den i gratängform blir gräddningstiden dock längre! Kolla med sticka att smeten stannat.

Låt kakan svalna

Koka ihop krämen i en liten kastrull.  Låt småputtra lite på svag värme under ständig omrörning. (Tänk på att det är ägggulor i smeten , så att du inte har för hög värme.)

Bred ut krämen över kakan och strö sist på kokos.

Det gör inget om krämen fortfarande är lite varm och  ”rinner in” i kakan. Det gör den bara saftigare tycker jag!

Lycka till!

20120801-120321.jpg

9 reaktioner på “Silviakaka”

  • Sophie skriver:

    Jag kan rekomendera denna kaka med en liten twist.
    Riv två till tre lime i glasyren och när kakan är nygräddad kan limesaft pressas över.
    Brytningen med lime är supergod, samt blir ännu saftigare :)

  • jenny skriver:

    den heter kärleksmums eller snoddas (med kakao+ kaffe) :)

  • enenina skriver:

    Jag gjorde den här nu ikväll och den blev jättelåg och fastnade bara på bakplåtspappret :( jag skulle nog gjort 1½ sats kanske, eller dubblat

  • kerstin skriver:

    Den är såååå god! Tillhör vårt fredagsmys. Barnbarnet mamma o mormor

  • Pernilla skriver:

    Vad kul att se att fler gillar den här kakan. Silviakakan hittade jag 1994 i en veckotidning och då skulle man baka den i en stekpanna. När man stjälper upp kakan får den fina runda kanter att bre krämen på. Mitt recept är nästan det samma.
    2 ägg, 2 dl socker, 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1dl kallt vatten och krämen har samma ingredienser med halv sats.

  • Lena skriver:

    Vi gjorde den i Kronobergs parklek, jätte god! Alla som åt den gillade den:=) Ny god kaka helt enkelt i vårat lilla självgående cafe`i Kronis p.l

  • Elvira skriver:

    Smaskens. Min mor brukade baka någon liknande, fast med kaffe i glasyren. Undrar om den också heter Silviakaka? Kolla gärna in min blogg, för det receptet dyker nog upp där så småningom. 😉

    http://elvasmatblogg.se

  • Helen skriver:

    Kärt barn har många namn :-) hos oss går den under namnet Ansie- kaka. En favorit sen 80-talet. Mycket mycket mycket god!

  • Karin skriver:

    Alldeles syndigt god:-). I fortsättningen blir det helt klart denna istället för Kärleksmums. Mycket enkel att slänga ihop också.

    //Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Instagram