Springgå!

Jennifer tvingade ut mig att springa en mil i morse!

Eller vi sprang egentligen inte hela tiden , utan vi anammade Jennifers egen idé som hon kallar : ”Springå”! 

Springå betyder att man springer på alla rakstäckor och nerförsbackar – men går upp för alla uppförsbackar!

Mycket smart idé hon kommit på där!

En mil hade jag INTE pallat att springa i ett sträck. Men tack vare att man fick lugna ner tempot med att upp för uppförsbackarna , så gick det faktiskt riktigt bra för en otränad joggare som jag.

Det var jobbigast i början men sen kom man in i det, och det var riktigt skönt att springa!

Fast sista kilometern var heeemsk!  Hade gett upp om jag varit själv, men nu hade jag både Jennifer och Celeste som puschade mig så då gick det hela vägen!

Efteråt gjorde vi rumpövningar och plankan, så jag är mer än nöjd med min träning för idag!

Nu ska vi till badet och ungarna ska få ta lite simmärken tänkte vi!

20140720-115146.jpg

20140720-115154.jpg

Sjukt svettig och trött,  men sjukt nöjd med mig själv!

Angående förra inlägget med Biltakns-åkningen  – som jag förstod skulle uppröra-  även om jag tydligt förklarade att vi rullade fram några ynka meter på en öde grusväg  ute på landet (som dessutom är en återvändsgränd så det finns liksom ingen mötande trafik alls) – så vill jag ändå förtydliga att Jennifer dessutom har taklucka på bilen.

Barnen sitter alltså med benen ner genom takluckan och håller i sig i kanterna . Det hjälper ju inte er som tjatar om att det är lag på bilbälten – men det kanske förklarar lite mer hur dom kommer upp på taket.

Som sagt. Vi är alla olika, och olika rädda eller inte rädda för saker som kan hända eller  för att gå utanför ”lådan” ibland.  Detta är en tradition här på landet  som vi känner oss helt lugna inför – och som jag tror kommer bli ett härligt minne för barnen att ta med sig genom livet…!

57 reaktioner på “Springgå!”

 • Famijen Solberg skriver:

  Vi bara älskar reklamfilmen med din storebror Niclas, vi blir får en glädjekick av den varje gång!

 • Lena skriver:

  Kan inte låta bli att skratta åt er alla…. Kom att tänka på när jag körde bla. systrarna Kallur i Aten under OS-2004. Ute på motorvägen kom flakbilar i 110-130 km/h där dom vuxna (sigenare (i risk för att bli påhoppad för rasism)) satt inne i bilen och barnen (från 4 år och upp) satt på taket och höll – i stången som man kunde lägga presenningen över – helt oskyddade. Jag lovar att dom höll i sig hårt!
  När systrarna Kallur såg detta så skrek dom rakt ut…. Det skrämde livet ur mig som lätt kunde ha tappat kontrollen över bilen och kört in i ett räcke. Då hade varken jag eller Kallur överlevt.
  Undrar vad som var säkrast???

 • Patrick skriver:

  Helt underbart gjort av dig med bilturen på taket! En sån supermorsa gillas av en superfarsa som mig;-)
  Kör på och strunta i vad andra tycker!
  Patrick

 • Ann-Britt skriver:

  Kul ju :)Är helt övertygad om att Du inte utsätter dej själv eller dina barn för fara! Må så gott..

 • Pernilla skriver:

  MARIEILUND: Vad kul att ni ska besöka vår fina butik! 😉 Bianca kommer att jobba hela veckan men varierar mellan att jobba första och andra passet. De är alltid två som delar på dagarna eftersom butiken har öppet från 10 – 20.

 • Annika skriver:

  Heja dej!!!

 • Katarina skriver:

  Bor du på landet och har aldrig sett någon åka på hölass..? Är du säker på att du bor på landet och inte i en förort? 😉

 • Niklas skriver:

  Lekstälkningar har konstruerats med säkerhet för barns lekar. Takluckor på bilar för att släppa in som och ljus till passagerare och chaufför. You do the math. Man håller inte sina barn 24/7 – man bedömer risker och uppenbarligen tycker många här (framförallt med liknande minnen även om köra bil grejen inte är jämställd med sitta på takgrejen) att det är okej. Sen håller inte alla med men skilj på lekställnkngar för barn och bilar för vuxna.

 • Anna skriver:

  Tja, om det är en återvändsgränd så måste det ju finnas en annan väg eftersom man bara kan köra åt ena hållet…ganska så självklart eller?

 • annelie skriver:

  Tänk om du drabbas av sjukdomsfall när du korsar en gata med dina ungar (jag utgår från att du har egna ungar eftersom du verkar ha stenkoll på hur man ska bete sig som förälder) eller när du cyklar med dom eller när du rör dig utanför hemmets fyra väggar överlag. Hur gör du då? För du tänker väl?

 • Sara skriver:

  Men att folk orkar…..!! Det är ingen liten tvååring som fått sitta på taket utan barn som är stora nog att ex ha balans, känna om de måste hålla i sig osv. Det är ju dessutom inte så att barnen sitter på taket mitt inne i stan, på byn, på riksvägen eller motorvägen. När jag såg bilder så tänkte jag, oh vad kul! Detta kommer barnen verkligen att minnas. Mina föräldrar bor på landet och när jag var liten, för mindre än 30 år sedan, så fick jag ratta bilen på våran lilla väg. Vi alla syskon har fått göra det och det var verkligen grymt kul! Det innebär att om läge fanns, fick vi sätta oss i mammas eller pappas knä och styra bilen, medan de såklart skötte allting annat och även var redo att rycka in och styra om det behövdes. Har absolut inte växt upp med några slapphänta eller stojiga föräldrar på något vis.
  För några dagar sedan så mötte jag en traktor med hölass bakom och på hölasset satt flera barn och en vuxen kvinna. Självklart var det galler tunt kärran för detta var på en 70väg. Men jag blev så lycklig när jag såg barnen och tänkte, Gud vilket härligt barndomsminne barnen kan få, om de uppskattar åkturen, sen tuta jag lite glatt åt lasset :) (trots att jag vet stt man inte får tuta hur som helst)

 • Anneli skriver:

  Men oj vilka kommentarer
  ”Tänk vad som kan hända, skador m m” Ska vi gå och tänka så hela tiden, så kan vi väl inte göra något, snubbla, cykla, få något över oss i hemmet! Nej tack, ha roligt och lev livet och få många härliga minnen istället för att tänka OM!!!

  Skönt och härligt att jogga, glöm inte å stretcha

 • annelie skriver:

  Kan inte låta bli att undra hur alla som förfasas gör med sina barn på lekplatser. Lekställningarna är oftast bra mycket högre än en bil och dessutom brukar d springas/hoppas/studsas i högt tempo i dessa lekställningar där det ofta är många barn på samma lilla yta samtidigt. Hur gör ni? Klättrar upp med era barn och står bredvid håller i dom? Står nedanför med armarna utsträckta ifall de faller? Sätter på dom hjälm när dom leker? Sätter löplina på dom så ni kan dra in dom snabbt om dom skulle råka trampa utanför ”säkert” område? Får era barn röra sig fritt alls? Finns ju faror överallt som är bra mycket större än som i detta fall då de vuxna sitter i bilen och håller barnen i benen. Jag upphör aldrig att förvånas över hur lätt det är för vissa att peka finger åt andra utan att rannsaka sig själva. Ni som förfasas, ni skulle aldrig sätta era barn på biltak säger ni, men går ni då och håller era barn i handen 24/7? Det utgår jag ifrån, för det är väl inte så att ni släpper dom ur sikte en sekund och riskerar att något händer?

 • Peter skriver:

  Håller faktiskt med Pernilla.
  Moralpanik är bara förnamnet.
  När vi var små klättrade vi i träd 15 meter över marken, och det var förenat med betydligt större risker.
  Man kan inte ständigt ha hängslen, livrem, säkerhetsbälte, flytväst, fallskärm m.m.

 • Suss skriver:

  Jamen, gud ja! Klart ungarna ska få ha lite kul nån gång, lite svinn får man räkna med om ändå lilla olyckan skulle vara framme. Jösses, vilka krav en del har? Man måste ju få chansa nån gång? Ett livslångt lidande är väl inget – bara ungarna får ha lite kul på sommarlovet?!
  Och sen har vi ju bevis på att bilföraren har värsta kollen, kolla bara på den enorma bucklan bak på bilen. Den tillkom säkert av ren försiktighet.

 • Gosse skriver:

  Tänk om du drabbas av något sjukdomsfall när ungarna sitter på biltaket. Ja just det, du tänker ju inte!

 • Josef Boberg skriver:

  Jag nöjer mig med att gå lite olika fort. Det har jag hållit på med ca en timme varje dag sedan mitten av 1970-talet – och det mår jag himla bra av.

 • Anneli skriver:

  Bra kämpat i värmen.
  Detta med barn o bil. Herrejösses, åkt höga hölass när jag var 5-15. Ingen klagade. Mina 4 barn har fått styrt bilen från knät på vår väg. Ok! Dom har fått suttit på motorhuven samma sträcka (150m). Detta kan dom prata om än fast dom har egna körkort o bilar. Pernilla, du är fantastisk med dina barn.

 • Ella skriver:

  Vi bor också på landet, men har då aldrig sett nån köra runt med ungarna på taket.

 • Dullan skriver:

  Men VAD är det folk inte fattar? Bil mellan 5-10 km/h + hastig inbromsning för djur + barn som sitter på tak (ja alla fattade att det var en taklucka annars hade set varit totalt sjukt) = barn trillar av och skadat sig. Ingen kan argumentera emot och 5-10
  Km/h kan låta lite men det räcker så bra så. Var är moralen i det?

  Det ENDA ni kam argumentera emot är att risken att det inträffar är försvinnande lite eller eventuellt att skadan inte blir så stor (vad ni nu vet om sånt). Okej. Ni kan ha helt rätt. Ni tycker att det är värt risken och att det blir ett minne för livet. Då tycker ni det och jag fattar noll hur man kan ta den risken men det är er grej. Finns andra sätt att ge minnen för livet men absolut by all means. Kör ert race. Hoppas bara att ni har rätt att det här är oskyldigt och ofarligt så ingen skadar sig. Det skulle jag aldrig själv vilja vara orsak till. Fridens.

 • Härligt :) Skulle själv behöva komma igång med joggandet igen.

 • Davve skriver:

  Tänk mer på dig själv istället för att moralisera och gissa om Pernillas liv.

 • Paula skriver:

  Hahaha va löjliga vissa är!
  Ska Pernilla ens behöva förklara en sån sak??? Det borde alla veta vid det här laget att Pernilla aldrig skulle göra något som ev skulle skada barnen!
  Kram Pernilla! Du är en jättefin mamma och rolig 😉

 • Gunvald Larsson skriver:

  Jamen, oj oj oj så fruktansvärt farligt och hemskt. Nu får ni ändå ta och ge er, vad tror ni som förfasas över detta egentligen kan hända? Att ett barn skulle ramla ca 1,5 meter ner på en grusväg och slår sig? Låter inte ni era barn leka på lekplatser heller?

 • davve skriver:

  Åh herregud. ni är ju helsjuka båda två… pernilla gör som hon vill.

 • davve skriver:

  ella, ja alla tar inte saker jätteseriöst som du. tråkig inställning har du

 • Karin skriver:

  Heja dig!
  Att läsare rasar mot minsta lilla och predikar får mig att må illa. Sköt er själva perfekt först innan ni spyr ur er pekfingrar åt offentliga personer. Världen hade sett bättre ut om vi såg om våra egna hus innan vi förfasade oss över att alla inte har cykelhjälm/bilbälte/säkerhetslås mm hela tiden.
  Gillar att du låter inlägget vara kvar och gör din grej!

 • Mona Westerberg skriver:

  Herregud..hur farligt kan det va..Tänk på alla som åkte hö-lass förr i tiden.

 • Andrea skriver:

  Hej! Är väldigt nyfiken på vad ni gjorde för rumpövningar?:) jättetacksam för svar!:)
  Ha det gott!

 • Angie skriver:

  Herregud, man kan tro att en del moralkärringar får orgasm av att tillrättavisa andra, låt var o en göra va de vill!

 • MarieiLund skriver:

  Det är så roligt att läsa din blogg för man vet ganska exakt när folk här inne börjar haka upp sig…
  I morgon åker vi till Stockholm några dagar och mitt enda krav är att besöka din butik i MOOD-gallerian :-) Jag hoppas att någon av er är där
  Sommarkram MarieiLund

 • Eva.samuelsson@me.com skriver:

  Rock on PW!!!
  Härliga bilder. Du verkar ha landat bra i ditt liv där du är nu. Njut och go with the flow. Lyssna inte på sytrarna duktig.

 • sara skriver:

  vem har sagt att alla poliser e hederliga … finns nog inte nån polis som har följt lagen till pricka i hela sitt liv .. vet en polis som slår sin son ( mitt ex) en annan trimmar moppen till sin dotter .. en annan snattar … dom e lika mycke människor som oss .. å ingen e perfekt .. alla har vi gjort nått som e olagligt här i livet ..

 • Katarina skriver:

  Livet är lite annorlunda på landet. Min syrra lärde mig att köra bil på vår privata mark när jag var tolv och hon var femton. Att något kunde hänt? Ja absolut. Var det någon större risk? Absolut inte. Föräldrar får ta beslut hela tiden och det är svårt att avgöra om det var rätt beslut eller inte när man inte själv var där.

 • Petra skriver:

  Herrejösses! Man ser ju att de som sitter i bilen har en varsin arm upp och håller i barnen dessutom…Skulle inte tro att du utsätter ditt barn för någon fara. Ni ser ut att ha det trevligt i Gnesta! Fortsätt med det! Kram

 • Ellinor Näslund skriver:

  Hej!
  Precis så har våra barn också fått göra när dom var små och vi åkte till farmor och farfar på landet. Sista biten innan man kom fram var en liten 30-väg, och där fick alltid något av barnen sitta i knät och ”köra/styra själva”.
  Himla mysigt och något dom alltid tar upp nu när de är större och inte får plats i knät längre, som ett såå mysigt minne från de var yngre.
  Kram!

 • Malin skriver:

  Men håller en del fortfarande på och ältar det där med bilkörningen? Spelar roll vad ni andra gör och inte gör. Pernilla gör sina val och ni era. Och alla mår bra och är oskadda. Vilka små poliser det måste vo i några av er :) Släpp det där nu.

 • Lena skriver:

  Inte mötande trafik på en återvändsgränd? Nähä… vilken väg åker du därifrån då?

 • Nicklas skriver:

  Bra jobbat där! Själv hatar jag att springa. :( Ibland får jag dock ett ryck och beger mig ut några gånger, men sedan tröttnar jag VÄLDIGT snabbt, tyvärr! Powerwalks däremot gillar jag! :-)

  Tänkte egentligen bara tipsa alla som älskade ”Kärlek & Lavemang” med Pernilla och Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern 2001 och som ännu inte köpt den på DVD, att den numera finns i sin helhet i SVT:s öppna arkiv! 😀
  Det finns säkert många därute som ännu inte ens har sett den, så passa på nu! 😉

 • Oslojenta skriver:

  Glömde det viktigaste: Är enormt imponerad över träningen!

 • Oslojenta skriver:

  Bara roligt att ”köra bil” och åka ”på taket”, tycker jag. Är ändå lite ängslig för barnen som ser att föräldrarna bryter mot lagen. Misstänker ochså att Theos pappa håller med mig.

 • Ella skriver:

  Men seriöst…”nåt roligt och spännande ska man väl ha som liten”??

 • yvonne skriver:

  Nähä. Du skulle aldrig ge ett barn medicin/vaccin? (Läst bipacksedeln?) Du lagar alltid mat från råvaror du odlat själv? (Vet du hur många farliga ämnen det finns i mat?) Du går alltid på grönt vid övergångsställen, även om du måste gå en omväg på flera mil för att hitta ett? (Det kan ju komma en bil.körandes just när ni går över vägen) Du köper alltid det dyraste och bästaste av allt (budgetvarianter tenderar gå sönder eller vara allmänt farliga) Allt i ditt hem är fast förankrat i vägg, tak och golv. (Fallande möbler är dödligt även för vuxna) Dina barn cyklar runt med skyddsdräkt (Har du sett skador efter att ett barn cyklat mot vassa kanter?)

  Det man inte vet det har man inte ont av, men likt förbaskat kan man dö av det! Barnens föräldrar har gjort bedömningen att de kan leva med sig själva OM något skulle hända barnen och gjort en riskbedöming av situationen…

 • Marie skriver:

  ”Körde” bil som barn och överlevde :) min systers man bodde oxå vid en väg som var återvändsgränd hans hus var det sista så det va bara vi som skulle till huset som åkte där. Så vi fick tidigt testa köra bil, åka moped mm. Dessutom vid deras hus låg en jättestor äng som inte användes och där fick vi lov att köra bland. Vilket vi barn såklart älskade :) visst det finns lagar av en anl men så länge man åker på små vägar utan trafik el ängar och under vuxnas översikt tycker i alla fall jag att det e ok. Inga av oss barn for illa el skadade oss. De ggr vi skadade oss var det alltid vid cykelolyckor då inga vuxna var med oss när vi for fram som galningar i nedförsbackar utan hjälmar eller annat skydd :)

 • Helena skriver:

  Härligt kämpat Pernilla! Visst känns det så skönt efteråt!

  Ang förra inlägget så spelar det nog ingen roll hur tydligt du förklarar. Moraltanter kommer alltid att finnas och de går alltid i spinn över sådant som inte stämmer exakt överens med deras värld… Tur att man kan skita högaktningsfullt i dem 😉

 • Eva skriver:

  Herregud som man körde traktor och bil själv på sin egen lille grusväg och på ängen när man var liten. Som förälder utsätter man inte sina barn för fara så vet att ni absolut har koll på läget:-)

 • Karin skriver:

  Hej Pernilla!
  Ja det är bra att du står på dig angående biltaksåkningen,det är ju du som tar ansvaret .
  Och hur var det inte när vi var små ,inget bälte i baksätet,ingen cykelhjälm etc.etc.,och vi har nog klarat oss bra ändå.Nåt roligt och spännande ska man väl ha när man är liten.
  Ha det bra !

 • Karin i Lerum skriver:

  Bra kämpat! Jag hade aldrig orkat springgå 1 mil. Det hade behövts många backar för att jag skulle orka.

 • tanten skriver:

  Hej
  man kan inte gå omkring och vara rädd hela livet och att krypköra och barnen sitter i luckan är inte farligt. Värre med studenter på flak. Tänk, när jag växte upp då hade mina föräldrar en gammal VW bubbla och jag låg och läste i den lilla förvaringsplatsen som fanns bakom baksätet. Ingen tänkte på att det var farligt.
  Kram

 • Pernilla skriver:

  Förra sommaren fick min då sexårige son ”köra” bil vid vår sommarstuga. Dvs styra med min hjälp och jag gasade och bromsade. Han tyckte det var jätte spännande.
  På vägen möter vi givetvis ett par i femtioårs åldern och damen stod och skakade huvudet åt mig. Eftersom jag trots allt hade lite dåligt samvete gick jag i försvarsställning direkt, vevade ner rutan och frågade vad problemet var. Vad menar du?, frågar paret. Ja, hon där, säger jag och pekar fingret, står och skakar på huvudet åt mig som om jag gjort något fel.
  Mannen skyndar sig då att be om ursäkt och säger att hon lider av Parkinson och skakar ofrivilligt på huvudet. Vi tyckte mest att det var gulligt att se en liten rödhårig pojke med massa fräknar köra bil mitt ute på landet, säger de sedan.
  Jag tror aldrig jag skämts så mycket, hoppa på sjuka människor pga min egen dumhet. Ja, ja nästa dag gick jag och sa förlåt igen och gav damen blommor.

 • Anna skriver:

  Hur i allsinadar kan man tycka att detta är att riskera ett barns väl å ve????Super härliga minnen att ta med sig genom livet.Minnen som ger både rus å lite stick ihjärtat när ”de gamla” inte finns kvar längre. Nä hellre lite risker gjorda av ren kärlek, än dessa risker o trauman man ger sina barn med allt tjat om EGENTID.Där skulle jag vilja påstå att vi har ett samhälle som riskerar betydligt större risker än att åka en bit på ett biltak. Lev å må…nu ska jag å ungarna faktiskt ut å forsränna =) fy för mig vilken dålig mor jag är..men fasen va kul vi har hahahah

 • A skriver:

  Gott bröd tips? bak?

 • margareta skriver:

  Hej Pernilla !
  Först vill jag tacka dej för en underhållande blogg, men ack nu gick du nog för långt när du avslöjade vad du tillåter Teo göra på biltaket. Vad tror du Teos Pappa (som är Polis) säger om detta ? Ha en fortsatt trevlig sommar men ta det lite försiktigt med kära Teo. Kram

 • En annan mamma skriver:

  Modigt att lägga ut bilden med bilen, klart som korvspad att kärringarna fick solsting!!!!
  Någongång måste man väl ändå få busa lite, så länge det inte skadar ngn annan!?
  Taket har vi inte provat, men de har suttit i bagage luckan med den öppen och suttit i knät och kört, och idag är dom 15 och 17, lever och är artiga, trevliga och har respekt för lagar o regler!

 • Babs skriver:

  Näe Ullis, det stämmer! Har aldrig betraktat mej som ”präktig” ! MEN, jag skulle aldrig riskera ett barns väl och ve, medvetet! Stämmer bra!

 • Emma skriver:

  Låter härligt med träningen! Var försiktig med löpningen i nedförsbackar dock, det är en himla belastning för knän och det finns en viss skaderisk med det… :) Kram!

 • Ullis skriver:

  Härligt kämpat! Och i denna värme är det ju som att springa två mil :) Så du kan lägga till lite för solen haha :)
  Har inte läst kommentarerna i förra inlägget men jag tänkte så, oj oj detta kommer reta en del. Undra om alla präktiga verkligen lever som de lär, och aaaaldrig gör något sånt :)
  Ha en fortsatt trevlig sommar och fortsätta skapa härliga minnen för barnen! Och härliga inlägg till oss :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Instagram